1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Magyar Néphadsereg

Diskurzus a(z) 'Magyar hadtörténelem' témában - Terminator által indítva @ 2016. január 15..

 1. misinator

  misinator Well-Known Member

  Budapesten vezettem; az Irinyiből szállítottam vele a ritka betegségekben szenvedő sorkatonákat ( a kanállal veréstől feldagadt a bokája, pszichésen fájt a haja...) a Honvéd kórházba.
  Ideális volt erre a használatra: Hideg motorral becsatlakozás az M3-as bevezető forgalmi ritmusába - tehát IV.-ben üveghang. Csóri motor pár ezer kilométer után érthető módon mindig megkotlott.
  Nagyon szerette - főleg esőben! - a kockaköveket, ilyenkor a human ESP, ABS nem győzött beavatkozni.:eek:
  Nagyon jó volt araszolni vele elromlott váltórudazattal - tehát kizárólag III.-IV-ben - a Majakovszkij utcában (akkori csecsemőknek Király utca)

  Viszont!
  Kiválóan lehetett szétnyitni a kipufogót, mint a rózsát az Alagútban le-lekapott gyújtással. Illetve kifordított szélvédőmosó fúvókákkal ragyogóan lehetett a villamosmegállókban várakozókat locsolni - húsvétkor:rolleyes:.

  Felnyitott tetőszellőzővel a menetlevél elhagyása garantálható volt!:confused:


  Fiatalság - bolondság:hadonaszos:
   
  gergo55, Tcat, antigonosz and 3 others like this.
 2. honved

  honved Well-Known Member

  1987. Kiskunhalas

   
  tonyo likes this.
 3. torsen

  torsen Well-Known Member

  Saját gyűjtés...a "hullaszállításról".

  Közös lőtérbiztosítás magyar(MN) és szovjet(CA) katonákkal, télen, havas időben. A fagyoskodás miatt mutogatással a két katona arra jut, hogy tüzet raknak. A gyűjtött fa havas, vizes, meggyújthatatlan. CA gondol egyet, elővesz egy jelzőrakétát, a farakásra irányítja és indít. Rakéta be a fadarabok közé, majd pillanatnyi habozás után újult erővel belevágódik CA belső combjába, majd befejezi működését. CA összeseik, combjából ömlik a vér. MN tanácstalan, majd eszébe jut CA hóba ásott (!) rádiója. Kikaparja, odaviszi CA-nak aki utolsó lehelletével beszól és elmondja, hogy baj van.Elájul. Kb. egy óra múlva megérkezik egy nyitott (ponyvátlan) Ural, az eszméletlen CA-t a platóra dobják, majd a fagyos, göröngyös úton elhajtanak.... a sztori végét mindenkire oda bízom, én sem ismerem.
   
  tonyo, misinator, antigonosz and 4 others like this.
 4. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  A honvédet kikezelték órák alatt a jelzőrakéta túladagolásból,majd másnap reggel szolgálatra jelentkezett,és tovább szolgálta a hazáját!
  :D:rolleyes:
   
 5. torsen

  torsen Well-Known Member

  És közben folyamatosan azt üvöltötte mély hangon , hogy "guráááááááá"..... ja, valahogy így.:D Amúgy a CA-ban -mint ahogy más seregben sem- hívják a katonát honvédnak. Állítólag ez magyar sajátosság.
   
 6. misinator

  misinator Well-Known Member

  Ez a jelzőrakétával tüzet csiholás kísérlete máshol is divat volt...
  Ismerősöm szerencséjére már napok óta esett az eső...
  Meg az is szerencséje volt, hogy hiába feküdt részegen a sáros erdei úton, a begyűjtő teherautó sofőrje figyelmesen vezetett...

  Amúgy ezekkel a lőtér biztosításokkal mindig csak a baj volt.
  http://milstory.blogrepublik.eu/2011/03/16/245_ket_rovid_eletkep/

  Honnan volt ilyenkor mindig pia? A rőzsegyűjtő nénikék/bácsikák rutinosak voltak, mindig vittek magukkal vízumot /forrásban levő bor stb.)

  Parancsnoki sofőrként sok meredek sztori eljutott hozzám.:eek:
   
 7. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  T-62-es a Szovjeteken kívül az egész VSz-ben csak a Bulgároknak volt (azok is Jemenben, és Angolában kötöttek ki), jellemzően inkább a 3. világbeli szövetségesek kapták meg.
  [​IMG]
   
 8. misinator

  misinator Well-Known Member

  Köszönöm. Igen, erre már a hozzászólásokban is felhívták a figyelmem.
  Engem jobban lekötött akkoriban az, hogy nullakilométeres jogosítványú kopaszként üzemben, meg úton tartsam az egykörös fékrendszerű, karos lengéscsillapítós, aszinkron váltós, csak beindulni, meg leállni nem akaró motorú parancsnoki UAZ-t, hogy ne kerüljek fogdára...:confused::eek:
   
  gergo55 likes this.
 9. torsen

  torsen Well-Known Member


  Honnan volt ilyenkor mindig pia?
  Ahol én voltam a lőtér környékén lévő falvakban az emberek (némelyike) együttérzésből, sajnálatból (vagy mert a fia is éppen katona volt, hátha neki is ad valaki) mindig adott házibort, házipálinkát vagy éppen ami volt és alkoholosnak számított. Történetesen mi például ketten mentünk egyszer egy faluban és az egyik idősebb bácsi a kerítésen keresztül kinyújtott egy demizson bort, és annyit mondott "egészségükre, majd a demizsont akasszák be a kerítésen" 5 liter házibor két embernek elég jó löket.... aztán nem csak nekünk sikerült így "rekvirálni" így amikor jött értünk az őrséget összeszedő ponyvás Gaz-66 (aki volt már ilyenen, tudja, hogy tiszta klausztrofóbia, mert a ponyva miatt nem lehet felállni, csak görnyedten, előre hajolva tudsz mozogni) a ponyva alatt MINDENKI be volt állva. És ott is volt egy hős, aki rakétázni akart, történetesen pont legbelül ült. Már a kezében volt a jelzőrakéta és alig bírtuk elrugdosni, lökdösni, tolni a plató végéig, ahonnan aztán csak kilőtte. Szép lett volna ott a ponyva alatt... Hát igen az MN-ben a pia elég komoly tényező volt. Ha már itt tartunk, egy másik eset. Őrszoba és sitt egy épületben. Sittest kíséri a fogolykísérő, esik az eső, így csak az őrszoba folyosón. Majd ezt elunják, leülnek sakkozni az őrség pihenőjében (egy századból valók voltak, csak most egyikük kísért, a másik töltötte a megérdemelt egy hetet). Előkerül a házibor. Isznak. Mi is. A sittes egyre jobban beáll. Az őr már nem akar sakkozni. A sittes erőszakoskodik, végül felkapja a kísérő AMD65/5 típusú éleslőszerrel töltött fegyverét, csőre tölt, majd mindenkit (voltunk 6-7-en a helyiségben) leültet, és felszólítja a kísérőt, hogy sakkozzanak tovább. Mit ad isten, rögtön lett kedve a fickónak. Mi meg szépen apránként kiszivárogtunk a helyiségből. Ebből komoly ügy lehetett volna, de nem volt senkinek érdeke a feljelentés, mert a kísérő is hibázott, meg az egész őrszemélyzet (köztük én is) hogy ez megtörténhetett.
   
  tonyo, misinator and fishbed like this.
 10. honved

  honved Well-Known Member

 11. dudi

  dudi Well-Known Member

  oregbogaras likes this.
 12. honved

  honved Well-Known Member

  Néphadsereg sincs már. :)
   
 13. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

 14. honved

  honved Well-Known Member

  A 7 forrásnál ? Én pár éve voltam ott, az épületek le vannak pusztulva rendesen.
   
 15. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Nem, ez a Hörman forrásnál van, mielőtt bezárták előtte két évvel újították fel és akkor épült a lépcsőházas épület. De totálkár mindkét laktanya. Na meg van még feljebb a Hét forrástól kettő. Az első az ugyanígy lepusztult , de valaha gyönyörű lehetett, a felső szint fából volt, akár egy alpesi hotel Ausztriában, egy öntött vasbeton garázssorral... Az utána következő a Keresztkút, az fel lett újítva, valami öregek otthona, vagy turista szálló lett belőle, annak az alsó szintje szép, nagy terméskövekből van rakva, tip-top kívül belül, abban még akkor jártam mikor elkezdték a felújítást. Aztán van még fent az egykor szupertitkos Keresztkút 2 ami olyan légtérfigyelős-lokátoros kis minilaktanya, inkább állomás volt és kifelé figyelt. A honvédek a határőr laktanyában laktak, határőr egyenruhát hordtak, mozgásérzékelők voltak fenn körülötte, meg egy szobányi T-72-es (?) motor volt az aggregát, ratrack is volt nekik. Na meg a nyeregtetőn is áll még két nagy antenna az egykori relé (?) állomás rég elbontott területén. Ott könnyű szerkezetes épületek voltak, a kerítés oszlopok még álltak végig meglepően jó állapotban. Szóval ez úgy mind ott van a hegyen, na meg az egykori Szálasi bunker. :)
  Hörmann forrás:
  [​IMG]
  Hétforrás
  [​IMG]
  Az az említett Alpesi forma:
  [​IMG]
  A titkos lokátoros:
  [​IMG]
   
  honved likes this.
 16. rejsz felügyelő

  rejsz felügyelő Well-Known Member

 17. honved

  honved Well-Known Member

  Szombathely egykoron. Valamelyik löv. zlj. telephelye.

  [​IMG]
   
  Masztiff and danielblack like this.
 18. honved

  honved Well-Known Member

  Egy másik kép abból a laktanyából, telephely.

  [​IMG]
   
  arbalest and danielblack like this.
 19. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Ezeket még én is pont így láttam beállva. Ha jól emlékszem volt egy ilyen "udvar" ahol a tüzér motyók voltak, aztán két BMP "udvar" egymás mellett, aztán egy T-55 telephely, utána már csak Csepel teherautók voltak de nem a 344, hanem az 566.
   
 20. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Itt van :
  47.265410, 16.625741
   

Ezen oldal megosztása