1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Magyar Néphadsereg

Diskurzus a(z) 'Magyar hadtörténelem' témában - Terminator által indítva @ 2016. január 15..

 1. honved

  honved Well-Known Member

  Én úgy emlékezem minden zászlóalj, osztály, rendelkezett saját telephellyel. Bár szerintem igaazd lehet, több mint egy zászlóaljnyi BMP van egy telephelyen. Mert 3-as sorokban voltak egymás mögött. Azért is lóg ki az eleje, mert nem fért tető alá az első sor. Akkor a két hk.zlj. volt egy telephelyen, plusz a tüzér osztály még a légvédelemmel egy másikon. Valamint, az említett 2 BMP-1 telephely. A teherautós telephelyek nyitottak voltak, ez igaz. Beugranak lassan a dolgok. :)
   
 2. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Meg volt pár Brdm2, meg Btr-60, de nem sok, a tartálykocsis Ural 375-ök, meg billencs Kamazok (érdekes módon ezek nem zöld színűek voltak emlékeim szerint) meg valahol itt omladoztak:
  47.266914, 16.623787

  Párszor voltam itt telephelyes,
  47.266021, 16.624531
  egy ck házikó volt, a házikó mögött egy majdnem tele 200l hordó gázolajjal, annak meg volt nyitva a csapja a hasán. Ha önteni akartam belőle a benti kályhához egy kannába akkor fele mellé ,fele meg a kannába folyt.
   
 3. dudi

  dudi Well-Known Member

  Miért lóg ki az orruk?Ráadásul pont az orruk?Ott a motor...
   
 4. honved

  honved Well-Known Member

  Mert 3 sorban vannak egymás mögött is a harcjárművek. Vagy 50 BMP volt egy telephelyen, vagy több. Nem emlékezem már pontosan, de dugig tele volt. Kb 100 BMP-1 lehetett Szombathelyen. A 3 löv. zlj., plusz a dandár felderítő százada rendelkezett ilyen eszközökkel. Tehát az első sor harcjárműveinek az eleje nem fért be a tető alá.
   
 5. dudi

  dudi Well-Known Member


  Szóval nem volt elég hely meg igény arra,hogy ha más bem legalább palatetőt csináljanak.Na ilyen a mi üzemeltetési kultúrálatlanságunk...
   
  alfa74 likes this.
 6. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Szombathelyen túl sok alakulat volt, gondolom nem fértek be mert kevesebbre tervezték. De legalább nagy része befért. Az a kultúra most se különb. Ha a svédek nem hajtják ki a Gripenek a szabadban állnának most is. Az EC-k Szolnokon vajon tető alatt lesznek? Mert a felújított Milek is meglepődnék ha nem a szabadban éjszakáznának. Pedig aztán már 2019-lesz hamarosan, meg Nato is itt van már +20 éve. Csak a mentalitás nem változik, mert az maradt a komcsi belexarom.
   
  alfa74 likes this.
 7. honved

  honved Well-Known Member

  Amikor a laktanya megépült, még ezred volt ott. 1987-ben lett dandár, amikor bővítés volt emberben, technikában. Az emberek simán el lettek helyezve, mert vagy 4000 ember befért abba a laktanyába normálisan, raj körletekbe. Viszont a technika nem. A telephelyek is készen voltak akkor, amikor a bővülés volt. Jött egy újabb harckocsi zlj, meg még egyéb alakulatok. Hát így sikerült elhelyezni.
   
 8. papajoe

  papajoe Well-Known Member

  Van valami hozzávetőleges infónk,hogy akkoriban mennyit költöttünk a seregre,gdp arányosan,amikor a legerősebb volt a MN?
  Amennyire emlékszem,süldő koromban,olyan 100 000 sorkatona volt állandóan a laktanyákban,nekik mindnek volt egyéni felszerelés,szállító jármű,fegyverzet,ellátmány,az akkori sorkatonák akik eltávot kaptak,pl eskükor,nem panaszkodtak,hogy szar a kaja,vagy nincs kerozin,gázolaj,lőszer,70's legvége,80's közepéig.
  Egyenruhában hazajöttek az idősebb szomszéd srácok,félistenek voltak,csináltak bent pár képet magukról fegyverrel a kézben,vagy harci szekéren pózolva,az anyukák ott zokogtak a vállukon,hogy micsoda vitéz lett a gyerekből,apukák onnantól kezdve férfiként tekintettek a kisfiukra,már nem a csattogós lepkét tologató,pelyhes képű "ebből a gyerekből úgysem lesz semmi" kis srác volt a szemében.
  Bár akkoriban már,91 körül,mikor soros lettem volna,már sikk volt kimanőverezni a szolgálatot,és akkor már fikázták az ellátást,meg a felszerelést is a sorkatonák,sajnos én akkor szenvedtem motor balesetet,pár héttel a sorozás előtt,még járni is alig tudtam,ketten támogattak fel a lépcsőn,ahogy felmankóztam,megmutattam a kórházi papírokat,annyi törés,meg súlyos belső sérülés láttán azonnal végleg kiszuperáltak a dokik,akkor nem bántam,de most már utólag inkább végig csináltam volna(főleg a zakó helyett :oops: ).
   
  danielblack and Pocok75 like this.
 9. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Nekem valami 7% rémlik. Az a bibi ugye ha csak 4 lett volna (ha jól emlékszem békésebb időkben 5 volt) akkor ugye máris +3% növekedésed marad 0 helyett.
   
 10. krisss

  krisss Well-Known Member

  Hangárban vannak.
   
 11. dudi

  dudi Well-Known Member

  Milyen hangárban?Összesen van egy amiben javítanak és annyi.Szolnokon csillaghangárból van egy halom....
   
  fishbed and krisss like this.
 12. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Na akkor ezt beszéljétek meg egymással. :)
   
 13. krisss

  krisss Well-Known Member

  Na akkor le vagyok maradva :D Te vagy a helyi.
  Pápán pl hangárban a helikopter.
   
 14. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Az baj, ellenkezik a Honvédség hagyományaival. ki kell vinni a jó levegőre, napozzon egy kicsit. A hangárt meg be kell zárni és csak akkor kinyitni ha valami főmufti jön. Így mindig tiszta marad és az állaga se romlik belülről.
   
  gergo55 likes this.
 15. honved

  honved Well-Known Member

  Nehéz pontosan megmondani. 4-5 % lehetett. 1989 körül, 150.000 fős békelétszám, kb. 200.000 tartalékos. 1600 harckocsi, Bőven 2000 feeltti gyalogsági harc és szállítójármű. Több száz nehéztüzérségi fegyver, stb.
   
  arbalest likes this.
 16. honved

  honved Well-Known Member

  Valamikor, a jelzés alapján 1. hadtest, az megmondhatatlan melyik alakulat így.

  [​IMG]
   
  tonyo, ijasz, arbalest and 1 other person like this.
 17. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Ha még nem lett volna...

  [​IMG]
   
  gergo55, tonyo, honved and 11 others like this.
 18. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  A régi dicsőség!
  Hol vagyunk most,b@sszameg....:(
   
 19. honved

  honved Well-Known Member

  Egy ritka kép, valamikor a 60-as évekből talán, amikor még PSZH sem lehetett ? Harckocsizó deszant. Talán így hívták ezt a felállást, ha jól emlékezem.

  [​IMG]
   
  tonyo and antigonosz like this.

Ezen oldal megosztása