1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Magyar történelem

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - blitzkrieg által indítva @ 2016. február 25..

 1. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Nagyon sokszor megy a vita magyar történelmi kérdésekkel kapcsolatban, gondoltam jó lenne egy külön topik ennek.
   
 2. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Akkor kezdeném is a legelején.
  Olvasgattam mostanság néhány elméletet a magyarság eredetéről, természetesen van, ami hülyeségnek tűnik, de egyre többször olvasok bizonyítékokat arról, hogy esetleg nem úgy alakult a magyar őstörténet, mint ahogy a hivatalos történelemkönyvekben leírták.
  Őszintén szólva némely elmélet még logikusabbnak is tűnik, mint a hivatalos.
  Pl. itt van ez a cikk:
  index.hu/tudomany/tortenelem/magyar0131?token=3fd61dd98ea34bf481ffc83b2cb1cf1f
  Ebből az derül ki, hogy a honfoglaló magyarok jóval kevesebben lehettek, mint a már itt élők. Mégis az itt élőket olvasztották be Árpádék és nem fordítva. A bolgárok pl. valószínűleg többen voltak, mint a magyarok és mégis teljesen elszlávosodtak.
  Itt van pl. ez az elmélet:
  ferfihang.hu/2013/09/25/a-magyarsag-tortenete/
  A lényege, hogy a magyarok mindig is itt éltek, csak egy részük elkerült az Urálig, majd később visszajött. Nem mondom, hogy minden eleme igaz lehet, de azért van benne elég sok elgondolkodtató dolog.
   
 3. danielblack

  danielblack Guest

  Érdekes dolgok ezek. Van kollégám Vlagyivosztokból, meg az Atlanti óceán partjáról is, és úgy néznek ki mint két tojás , plusz nagyon hasonlítanak egy magyar ismerősömre is :D Sarkallatos példa, de tényleg nem tudom felfogni, hogy zajlott le ilyen szinten, ekkora területen a népek vegyülése.
   
 4. phaidros

  phaidros Well-Known Member

  Nekem az az elmélet a legszimpatikusabb és a magam részéről a leglogikusabb, hogy a Kárpátmedencében élőkhöz (direkt nem akarok népneveket, mert akkor a mai gondolkodás korlátai közé kellene szorítkoznunk) mindig keveredtek más népek, amik általában Keletről jöttek és ez is annak az oka, hogy sok-sok elmélet egyszerre megállja a helyét és nem zárja ki egymást.
  Meg ugye simán az is elképzelhető, hogy ugyan azt a genetikát hordozó nép, száz év múlva már szinte teljesen más kultúrát hordozott.

  A történelemben az a szép és egyben nehéz, hogy minden beletartozik, de csak nagyon szűrt, részleges információk állnak a rendelkezésünkre. Képzeljük el, hogy 1000 év múlva mit meg fognak agyalni a történészek, hogy néhány pici fémanyagból, meg foszlányból eljussanak oda, hogy egy fennmaradt írott forrás említi (mellékesen), hogy egykor divat volt a farmer.

  ...persze annyi nehezen bomló szemetet hagyunk hátra, hogy talán már az lesz a baj, hogy túl sok az információ, amiből nehéz kiszűrni a lényeget.
   
 5. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  "Nekem az az elmélet a legszimpatikusabb és a magam részéről a leglogikusabb, hogy a Kárpátmedencében élőkhöz (direkt nem akarok népneveket, mert akkor a mai gondolkodás korlátai közé kellene szorítkoznunk) mindig keveredtek más népek, amik általában Keletről jöttek és ez is annak az oka, hogy sok-sok elmélet egyszerre megállja a helyét és nem zárja ki egymást.
  Meg ugye simán az is elképzelhető, hogy ugyan azt a genetikát hordozó nép, száz év múlva már szinte teljesen más kultúrát hordozott."

  Bennem is valami hasonló fogalmazódott meg. Pl. a történészek csupán a krónikások kitalációjának vélik azt, hogy a Kárpát-medencében már voltak magyarok és székelyek, amikor Árpádék bejöttek. Én viszont nem hinném, hogy egy akkori nagyon tanultnak és informáltnak számító udvari krónikás ne tudta volna, hogy előtte 200-300 évvel mi történt. Ráadásul ezek a krónikások is valószínűleg egy korábbi krónikából vehették az adataikat, aminek a megírása még közelebb lehetett a Honfoglaláshoz.
  Olvastam pl. Anonymus Gestáját. Érdekes, hogy ír Nagy Sándorról, aki előtte 1500 évvel élt, akkor a 300 évvel azelőtti Honfoglalásról ne lettek volna valós információi?
   
 6. zotyek78

  zotyek78 Well-Known Member

  Ehhez a témához ajánlom más országok, népek történelmét is elolvasni... Nem feltétlenül van úgy, ahogy ők írják vagy azok a források, amelyekből dolgoznak, mindenesetre szélesebb látókör áll majd rendelkezésre, hogy mindenki kiválassza magának azt, ahogy a leginkább hihető számára.

  Elsőként a bolgár történelem tanulmányozását ajánlom ehhez. :)
   
 7. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  A bolgár történelemhez van linked is? Magyar vagy angol?
   
 8. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Amúgy érdekes, de ha elfogadjuk a korabeli népek ránk vonatkozó írásait, akkor hunok, türkök, vagy avarok esetleg mindhárom egyszerre vagyunk.
   
 9. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Jó hogy említetted a bolgárokat. Ők 3 nép (bolgártörök, szláv és trák) összeolvadásából származnak. A kommunizmus előtt a bolgártörök származáson volt a hangsúly, a kommunizmusban a szlávon, utána inkább tráknak tartották magukat.
  Talán velünk is hasonló történt. Csupán Árpádék történelmét tanuljuk, miközben a nép nagyobb része már itt volt?
   
 10. zotyek78

  zotyek78 Well-Known Member

  <i>"A bolgár történelemhez van linked is? Magyar vagy angol?"</i>

  Az angol Wikin érdemes elkezdeni, ott van természetesen lista a forrásokról is... Viszont minnél mélyebben mész bele, annál inkább csak bolgár források lesznek, és marad a Wiki. :)

  https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Bulgaria

  Ami érdekesség, hogy a proto bolgárok és a magyarok ősei részben közösek, csak attól függően, hogy merre vándoroltak, folyton keveredtek az ottani népekkel, is így kerültek egyre távolabb egymástól.
  Emellett vannak olyan elméletek is, melyek szerint a székelyek is Kuvrat egyik gyermeke által vezetett emberekből jött létre, illetve egy másik gyermekének későbbi leszármazotja Álmos, aki Leveditől vette át a vezetést (Állítólag az ő tanácsára.) az akkori magyarok felett, akik -ebben a a változatban- nyílván már keveredtek az oda vándorolt bolgárokkal.
   
 11. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Egyébként valaki tud megbízható forrást arról, hogy milyen nyelven beszéltek az avarok, esetleg a hunok?

  Most olvasom ezt az oldalt és számomra elég egyértelműen bebizonyítja, hogy a hunok, avarok és magyarok egy és ugyanazon nép volt:
  magtudin.org/Vertessy.htm
   
 12. phaidros

  phaidros Well-Known Member

  Ezt soha senki nem fogja biztosra tudni, mert nincs hangfelvétel, nincs két egykorú forrás, ahol mondjuk egy avar bácsi egy hun nénivel beszélget.:) Az írásból meg sok minden kiolvasható, de nem egészen minden.
  Szerintem a legjobb mindig valamilyen szinten a saját korunkból kiindulni. Most is lényegében megegyező abc-t használnak Los Angelestől Záhonyig, és még sem egy nyelvet beszélünk. Vagy ugye a magyarban is, de más nyelvben sok a jövevény szó, és itt elég csak a 100-150 évre gondolni. Akkor is voltak nyelvi átfedések, jövevényszavak, kulturális áthatások kb. ugyan az volt az abc ...
   
 13. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

  Az avarok maguk zömmel török nyelvűek lehettek, pár törzsük esetleg mongol nyelven is kommunikált. A hunok nyelve az általam ismertek szerint rendkívül kevert volt, éppen ezért egyértelműen meghatározhatatlan. Végigvezet egészen Irántól a Kárpát-medencéig a problémakör, mindenki másra esküszik, nyilván a sok kontakt a sztyeppei-ázsiai népek között meghozta az eredményét, így az akkori magyar törzsekkel történt érintkezés is..
   
 14. dudi

  dudi Well-Known Member

  http://tortenelmiportre.blog.hu/
   
 15. zotyek78

  zotyek78 Well-Known Member

  Amennyire én tudom, annyit lehet tudni, hogy a rovásírásaik különbözőek.
   
 16. emel

  emel Well-Known Member

  Amennyire én tudom, annyit lehet tudni, hogy a rovásírásaik különbözőek.

  </blockquote>

  Attól a nyelv még lehetett akár azonos vagy hasonló is, lásd a szerb-horvát nyelv majdnem ugyanaz, de egyik latin, a másik cirill betűt használ, sőt, bármilyen nyelv beszédét le lehet írni másmilyen ABC használatával is (volt aki titkosírásnak használta, a magyar szöveget cirill betűkkel írta le).
   
 17. szittya88

  szittya88 New Member

  7törzs tehát 7nép. +4-5 törzs ki mit vesz bele. Azért lett a vérszerződés...
   
 18. panoz

  panoz Well-Known Member

  A honfoglalás előtt közvetlenül szlávok éltek itt. A honfoglalás után beleolvadtak a magyarságba.
   
 19. phaidros

  phaidros Well-Known Member

  Igen, tudjuk, köszönjük a felvilágosítást.
  Már csak arra lennék kíváncsi, hogy (teljesség nélkül) a jazigok, avarok, kelták, gepidák, és az előttük él számos kultúra csak úgy felszívódott az éterben?

  De ha csak a legközvetlenebb időszakot nézzük, akkor is az avarok, mit csináltak, hol voltak? Vagy mi a helyzet az onoguroknak nevezett csoporttal?
  Biztos voltak szlávok is, de így kijelenteni, hogy a honfoglalás előtt szlávok éltek itt, kicsit merész.
   
  dragonette likes this.
 20. zotyek78

  zotyek78 Well-Known Member

  Biztos nem románok? :)
   
  dragonette likes this.

Ezen oldal megosztása