1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Magyar történelem

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - blitzkrieg által indítva @ 2016. február 25..

 1. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Ezzel mit akartál mondani?
   
 2. Robur

  Robur Well-Known Member

  Nem arra céloztam. Erre: "Veszprémy László alezredes, a történelemtudomány kandidátusa", ezt te nem neveznéd történésznek?
   
 3. Robur

  Robur Well-Known Member

  Én olvastam Anonymus krónikáját. Megtennéd, hogy idézed, hogy hol tart minket hunoknak?
   
 4. Robur

  Robur Well-Known Member

  Szerintem van némi különbség a még meg a már között. Akkor kezdték átvenni a nyugati krónikákat krónikásaink. Szóval onnantól tartják magukat hunnak. A bizánciak készítettek feljegyzéseket a magyarok történetéről. Levediig ér vissza a magyar őstörténet. Egyetlen szót sem említenek korábbi uralkodókról. Ha már akkor hunnak tartották magukat az uralkodók, arról miért nincs feljegyzés?
   
 5. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Mert semmiről sincs feljegyzés.
   
 6. Robur

  Robur Well-Known Member

  Akkor meg később, hogy keletkezet?
   
 7. dudi

  dudi Well-Known Member

  Így van,akkoriban nagyon ment a címhalmozás ne csodálkozz,hogy mindenki magára aggatott mindent.
   
 8. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Akkor még volt. Ha más nem, szájhagyomány útján.
   
 9. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  A leszármazását akkor is mindenki pontosan tudta. A hun származású Arszakida uralkodók rokonaiknak címezték a magyar királyokat.
   
 10. Robur

  Robur Well-Known Member

  Anonymus pl. pont nem a szájhagyományra hivatkozik, hanem ellenkezőleg! Amúgy ez valahogy, a nagypapa ahogy öregszik, úgy volt egyre jobb tanuló az iskolában esete.
   
 11. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  A saját forrásait nem említi, csak azt jegyzi meg, hogy a nép száján egy egész más eredet és történelem forog, és ettől óvja olvasóit.

  Az, hogy a nemesség és a nép, még csak nem is egy nemzet, nem szokatlan. Egészen a 48as törvényekig kizárólag a nemesség számított a Magyar Nemzetnek.
  "Nemes és Nemzetes Uraim!" Ők a honfoglalók leszármazottai. A teljes lakosság 3%a.
   
 12. dudi

  dudi Well-Known Member

  És akkor miért nincs ez leírva?Vagy az uralkoóház szájhagyomány útján adta át a családfát?Vagy véletlen kimaradt a családfából Attila a hunok királya?Mert ilyen leírva shol nincs!!!
   
 13. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  A Tárihi Üngürüszben van.
   
 14. dudi

  dudi Well-Known Member

  Magyarul gondoltam hisz még is csak a magyar királyok családfájáról vam szó.Vagy talán említésre érdemes Attila?
   
 15. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Minél többet szül valaki annál gyorsabb lefolyású a szülés, annál kevésbé terheli meg a szervezetet. Mind a terhesség alatt, de inkább a szülés után épül fel gyorsabban a nő. Akkoriban szültek vagy 5x, 10x, szerencse dolga volt. mennyire volt komplikált szülés, kapott-e fertőzést utána, stb. Feleségem pl az elsőnél vagy 10 napig lábadozott, a haza érkezés után, a másodiknál kb 5 napig, az utolsónál meg 2-3 nap után már ott ugrált nekem hogy ő főz mos stb.
   
  dudi likes this.
 16. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Volt ilyen vagy fél tucat egykoron, Jeruzsálem elfoglalása után még 100 év telt el és megszűnt a keresztény állam arrafelé. Aztán utána már szinte minden európai király magának vallotta a jeruzsálemi királyi jogcímet.
   
 17. Robur

  Robur Well-Known Member

  Na ez a probléma. Nem említi a saját forrásait, de azt tudjuk,hogy a népi hiedelmeket meg elveti. A krónikáink meg véletlenül teljesen egybevágnak a nyugati krónikákkal.
   
 18. Robur

  Robur Well-Known Member

  Amiről mint tudjuk Anonymus krónikája után keletkezet. Érdekes, ahogy haladunk előre az időben egyre több krónika születik. A nagypapi esete.
   
 19. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Itt:

  Szcítia tehát igen nagy föld, melyet Dentü-mogyernak hívnak. Kelet felé határa az északi tájtól egészen a Fekete-tengerig terjed. Mögötte pedig ott van a Don nevű folyam nagy mocsaraival, ahol szerfölött bőven találni nyestet, úgyhogy nemcsak a nemesek és alrendűek ruházkodhatnak vele, hanem a gulyások, kanászok és juhászok szintén díszes ruházatot hordanak azon a földön. Ugyanis ott bővében van az arany meg az ezüst, s annak a földnek a folyamaiból drágakő és gyöngy kerül elő. A Szcítiával szomszédos keleti tájon pedig ott voltak Góg és Mágóg nemzetei, akiket Nagy Sándor elzárt a világtól. A szittya földnek széle-hossza igen nagy. Az embereket meg, akik rajta laknak, közönségesen dentü-mogyeroknak nevezik a mai napig, és soha semmiféle uralkodó hatalmának az igáját nem viselték. A szcítiaiak ugyanis jó régi népek, s van hatalma Szcítiának keleten, mint fentebb mondottuk. Szcítiának első királya Mágóg volt, a Jáfet fia, és az a nemzet Mágóg királytól nyerte a magyar nevet. Ennek a királynak az ivadékából sarjadt az igen nevezetes és roppant hatalmú Attila király. Ő az Úr megtestesülésének négyszázötvenegyedik esztendejében a szittya földről kiszállva hatalmas sereggel Pannónia földjére jött, és a rómaiakat elkergetve az országot birtokába vette.
  ....
  A föld lakosai, a szlovének pedig megérkezésükről értesülve, szörnyen megijedtek, és önként meghódoltak Álmos vezérnek, mivel hallották, hogy Álmos vezér Attila király nemzetségéből származik.

  http://mek.oszk.hu/02200/02245/02245.htm#3
   
 20. blogen

  blogen Well-Known Member

  A középkorban minden sztyeppei népet szkítának neveztek. Szkíták voltak a gótok, hunok, avarok, magyarok, stb. Semmit nem jelent etnikai értelemben a kifejezés ekkor, mindössze szkítaföld lakóját, az európai sztyeppe lakóját.
   
  Robur and wolfram like this.

Ezen oldal megosztása