1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Magyar történelem

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - blitzkrieg által indítva @ 2016. február 25..

 1. Robur

  Robur Well-Known Member

  Na igen, de itt csak az Árpád ház családfájáról írnak. Egy szóval nem említik a népet. A kettő ugye a középkorban eléggé sokszor különbözött. Nem azt mondják, hogy a magyarok hunok, hanem azt, hogy az Árpád ház, Atilláig vezethető vissza.
   
 2. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Már nincs feljegyzés, de talán akkoriban még létezett.
  Anonymous eredeti krónikája sem maradt fennt, csak annak a másolata. Talán Anonymous is egy még régebbiből vette ami akkor még megvolt, de utána elveszett.
  Akkoriban sok nép tekintette magát hunnak. Aminek volt is egy kevés igazságalapja, hisz nem ölték meg a hunokat mind egy szálig, hanem szétszéledtek a törzseik és beolvadtak más népekbe, valószínűleg a magyar törzsekbe is. Persze ilyen erővel német származásúnak is lehetne minket tekinteni, hisz német is nagyon sok beolvadt a magyarságba, ráadásul a németek valószínűleg jobban is hatottak a magyar nyelvre, kultúrára és szokásainkra, mint a hunok.
   
 3. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Ezzel valami nem stimmel.
  Az Arszakida-dinasztia Kr.e. 247 és Kr.u. 224 között uralkodott. Nekünk meg ugyebár 800 évvel később uralkodott az első királyunk.

  https://hu.wikipedia.org/wiki/Pártus_királyok_listája
   
  gacsat likes this.
 4. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Na ez mondjuk igaz. Még a végén csak kiderül, hogy mi nem is Árpád népe vagyunk és ők valamiféle türk nyelvet beszéltek és az itt élők nyelvét vették át.
  Érdekes, hogy a bizánciak türk nyelvűnek tartották a honfoglalókat, pedig ők csak tudták volna, hogy nem olyan nyelvet beszéltek.
  Nem maradt fennt semmilyen magyar nyelvű szó pl. a bizánci krónikákban a 9.-10. századból?
   
 5. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Mit jelent a "phd"? Én úgy tudom, hogy egy jóóó magas tudományos fokozatot (doktorit). Az MSc-nél magasabbat. Vagy van valami alternatív jelentése is?
   
  torsen likes this.
 6. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Kb. évekig egy tanszéken javítgatsz a prof helyett dolgozatokat, megírod a prof helyett a tudományos értekezéseket, gyakorlati órákat tartasz, egyszóval samesz vagy mindezért filléreket és időnként kimehetsz külföldre "tudományos konferenciákra" más pénzén.

  A végén írsz és haveri körben "megvédsz" egy péhádés dolgozatot, amiben az a legfontosabb hogy legyen sok lábjegyzet más hasonló műveiből és minimális önálló gondolat. Amitől nagyon tudományos lesz az egész és odarakhatod a neved mellé, hogy Phd. A szakmádat valóban gyakorlók számára ez jelzi, hogy semmilyen gyakorlati tapasztalaod nincs az egyetemen smúzoláson és magoláson kívül, jobb téged elkerülni.
   
  silurusglanis, zsolti and Nemerson like this.
 7. Robur

  Robur Well-Known Member

  Simán lehetett a honfoglaló köznép nyelve a magyar, míg az előkelőségeké türk.
   
 8. rappali_

  rappali_ Well-Known Member

  phd jó magas? Érettségihez képest...jahh...mondjuk. Nem ok nélkül fut kisdoktori néven;

  www.belvedere-meridionale.hu/wp-content/uploads/2015/.../07_Juhasz_2015_03.pdf

  csak pár gyöngyszem: hallgató helyett "hallható"
  kabar helyett "kavar"
  meg pár "nák"-olás...

  Aki a stílusában igénytelen, az vajon másban milyen lehet?
   
 9. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Hun szó kettő, magyar egy sem. Az első lejegyzett magyar beszéd 500 évvel későbbi. A halotti beszéd is vagy 300 évvel későbbi. Szerintem az első lejegyzett magyar szó a Tihanyi Apátság alapítólevelében a "fehérvári hadiútra". 1055, ha jól emléxem.
   
 10. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Ja. Azért van most külön Szlovákia.
   
 11. wolfram

  wolfram Well-Known Member


  Néha úgy érzem, hogy ez az ország átcsúszott valami alternatív valóságba... :(

  Aham. Akkor mi fut "nagydoktori" néven? És tudnál nekem mondani a PhD-nél magasabb fokozatokat, csak úgy kettőt, hármat? Báááár, nekem úgy tűnt, hogy pár kommenttel ezelőtt te még azt hitted, hogy a "phd" azt jelenti, hogy "hallgató", szóval...


  Nem jó a linked, de talán így:
  https://tinyurl.com/ydyaobgw

  Nos, a g-h betűk egymás mellett vannak a billentyűzeten, mint ahogy a b-v is és az é-á is (amúgy csak egyetlen "nák-olást" találtam). Nekem ezek sima elütésnek tűnnek. Persze az, hogy nem szúrt neki szemet, valóban gáz. De ő még csak hallgató volt, amikor ezt írta. Hogy megkapta-e a PhD-fokozatot aztán, arról fogalmam sincs.
   
  torsen likes this.
 12. rappali_

  rappali_ Well-Known Member

  Tekintve, h a phd eleve filozófiai, ezért oktatásban felette van a docens, prof, prof e. Phd-val és értékével tökéletesen tisztában vagyok...2 sógorom is történész :)
   
 13. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Hát, én úgy tudom, hogy habilitáció után a többi már kinevezés alapján történik... De legyen, ha a felsőoktatásról (és nem pusztán kutatási területről) van szó, akkor valóban a PhD-fokozat megszerzése után jöhet a docens és a professzor kinevezés. Prof e-vel meg viccelsz? :D
   
  torsen likes this.
 14. rappali_

  rappali_ Well-Known Member

  Kutatási terület filozófia területén? Te viccelsz. De a poénkodást félretéve, a phd egy vicc. Egy tanszéki mérnököt többre becsülök, de bármely msc végzettséget is. De ez az én bajom.
  Ami a linkelt értekezést illeti...komolyan érv a közeli gomb erre az igénytelenségre? Ez olyan, mintha a szomszéd nőt "dajkálnád", majd azzal hárítanál, h közel lakik? :)
   
 15. wolfram

  wolfram Well-Known Member


  Milyen filozófia? Te tényleg nem tudod, mi az a PhD... :eek:

  Segítek:

  http://phd.physics.bme.hu/kepzes

  Egy adott tudományterületen a doktori fokozat.

  Érv? Nem érv. Elmondtam, hogy szerintem (igen nagy valószínűséggel amúgy, mivel mint rámutattam, a betűpárok pont egymás mellett vannak) mi történt. Elütés pedig minden hosszabb szövegben előfordul szinte mindenkinél. Hogy nem javította utána, az más kérdés. Hogy miért nem, azt nem tudom. Talán nem volt ideje normálisan átolvasni, vagy nem is törődött vele.
   
  torsen likes this.
 16. rappali_

  rappali_ Well-Known Member

  A történész phd bemenő feltétele nem az msc (master of science), hanem ma (master of artist)...ha érzékeled a differenciát, akkor megérted, h miért filozófiát írok ennek kapcsán.
   
 17. rappali_

  rappali_ Well-Known Member

 18. rappali_

  rappali_ Well-Known Member

  Egyébként az angolszász képzési rendszer majmolása vezet félreértésekre... Szerencsére még nem használatos a Md jel sem, és nem hívunk rutinos mérnököt sem professzornak, attól mert oktat.
   
 19. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

 20. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

Ezen oldal megosztása