1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Magyar történelem

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - blitzkrieg által indítva @ 2016. február 25..

 1. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Ja es az eszeki 8 km es hidhoz jo par km foldtoltes is tartozott mindket vegen.
   
 2. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Boccs megkopott az e!lekezetem most gyorsan utannaneztem a 8 km es hid es a jo par km es foldtoltesek mellett meg egy 40 hajobol allo hajohid is tartozott... Na ennyit a dravarol amit menetbe lkuzdottek. /es valoszinuleg a legalkalmasabb helyet kerestek az atkelesre./ ja mint most kiderult a szulejmanba is benne /szapanoperett./volt az ipse valami nagyon nagy jutalmat kapott aki kitalalta hogy az epithetetlen helyekre hajohid keruljon plusba../
   
 3. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Igen,mások voltak a viszonyok.De azért volt átkelésre alkalmas helyszin is.Maga Tomori is átkelt a Dunán.A török flotta meg becslések szerint 1000 hajóbol állt.Amik segitségével hajóhidat tudtak verni késöbb a visszavonuláskor,amit a DunaTisza közén keresztül hajtották végre.
  A szultáni sereg támadását a súlyonti helyzetű Nándorfehérvár elvesztése után egyszerüen képtelenek voltunk feltartoztatni.
  Mint a II vh idején.Az Árpád vonal elvesztése után lényegében reménytelen helyzetben voltunk.
   
 4. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Volt alklmas helyy igen de az olyan kis szamu volt hogy pont ezert volt vedheto. Vedve is voltak ezek a helyek varakkal. Buda es pest tobbek kozott ezert is fejlodhetett... Dunafoldvar pl nem mert a tuloldal solt volt ami kalocsahoz hasonloan volt csak megkozelitheto... Tehat onnet meg hidak toltesek rendszeren kellett atkelni.../ami rongalhato egyebkent./es meg akkor is mocarb jutott az ember /ingovanyra labirintusba./
   
 5. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  En a duna mind ket partyan eltem ismerem a kornyeket jelenleg egy olyan faluba vagyok ami egy homokzatony volt es csak a szabajozas utan lehetett egyaltalan erdemben megkozeliteni.../tobb km re a dunatol es meg tobb km re a masik iranyba elterult a duna artere mocsara.
   
 6. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  6-7 km a duna /akkor is too folyt a fo ag ahol most./ es 7-8 km a dtkoze fele volt a duna partja. /aradaskor a duna tisza osszert egyebkent./ tehat 13-15 km a fo sodorvonaltol keltre az eggyik part /fosodortol nyugatra 7-8 km a masik/ eggyutt /20-23 km /mai szemmel elkepzlhetetlen szelesseg./
   
 7. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Aradaskor a dunantulon volt a duna eggyik mig a masik partja valahol a tiszantulon... /ugye kisfolyo torkollik a nagyba./
   
 8. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Maradjunk annyiba,hogy mind a Dráván,mind a Dunán több átkelőhely is volt.A seregek rendszeresen átkeltek mindkettön korábban és késöbb is.A délvidéken az átkelőhelyek tbbségét várak védték-amik ekkorra pont elavultak.A hadjárat folyamán voltak ostromok,amik mutatják,hogy mennyire csekély volt az ellenáll képességük.
  A Dunán külnben már a rómaiak is tartottak fent kiéitett védett hidfőj átkelőhelyeket
  http://m.ludita.uni-nke.hu/repozitorium/bitstream/handle/11410/9613/Teljes szöveg!?sequence=1&isAllowed=y
   
 9. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Maradjunk sarkozbol szarmazo gyerekkel nem erdemes a regi dunarol vitatkozni :) nem veletlen a hatalmas terulet megnevezese a duna mind ket partjan :)

  Voltak kiepitett arkelohelyek amik vedve voltak amiket tovabbi vedelemmel ellatva kis szamu cdapattal hatekonyan lehetett volna vedeni ami meg nem volt vedheto egyszeruen felgyujtani ahogy tettek is a dravan es kellett egy sok sok km es hidat epiteni toltessel es hajohiddal konbinalva...

  Az atkelo helyeket nem ugy kell elkepzelni /buda pest es komarom es par felso folyasu telepules kivetelevel/ hogy egyik partrol atmegy a masikra... Az atkeloknel reveknel is mini um 15-20 km kellett megtenni keresztbe majd folyasnak szembe vagy epp folyas iranyba tovabbi 10-20 km ert kozbe manoverezni a szigetek es a zatonyok kozott... Nem is tudta a jarast csak aki nap mint nap cxinalta. /van egy faluba van egy csaladbev lepo a falu megkozelitese regen csak az eggyik iranybol volt lehetseges a tulpartra atkelni nem lehetett... /pedig biztos probaltak./ na ezek a lepok ismertek csak a jarast a mocsarba es a vizen csonakkal konbinaciot. / akiket ok bevezettek az jutott be zomebe akiket ki az jutott ki.../ ket torok jutott be a faluba az egyik neve a mai napig el amasikat szokniprobalt es meghalt.../ :)

  Es itt csak kb a tuna 1\3 an kellett atjutni.../

  Dunafoldvar megkozelitese is a tulpartrol eleg maxeras volt a fo hajozasi utvonaltol nem de azok nem kozvetlen a tulpartrol indultak.
   
 10. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Meglehet, csak ha elore kuldik a magyarok a lovassagot, akkor a torok nem tudja olyan siman vegigpredalni a fel orszagot. Sot, kis szerencsevel Eszeknel sem kel at ha folytonbaxtatva van. De legalabbis lelassulnak. Zapolyat meg bekuldtemvolna Nandorfehervar szomszedsagaba, hogy hatabanfenyegesse a torokot es a dunai es Duna menti ellatovonalat. Meg akkor is ha hajok hijjan nem tud atkelni, max a konnyulovassaga. A kiralyi tabort a gyalogsaggal meg valahol Buda alatt Fehervar es a Duna vonalaban sancoltam volna el. Igy lett volna mozgasteruk az ido elore haladtaval.
   
  Szittya likes this.
 11. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Dunafoldvarnal atment valaki a reven dunatetetlenbe ert partot kozbe solt korul kovajgott!!! Kb egy 20 as km be jo sok keresztiranyu agon egyiken fel masikon le ami igy egy 40 es lehetett ja es dunafoldvar hires atkelo volt a kozepkorban /egyszeruseget tekintve./ mert bajarol konnyen atlehetett jutni a tulpartra dunafoldvarnal :) nem kis tavolsag... A micsarba. Ha soltnal akart volna partoterni egesszen le foktoig kovajoghatott a foldtoltesek rengetegeben a mocsarba ahonnan asztan eltudott jutni kalocsara ahonnan par km utan halomra /ahol torok agyuallasok voltak amikor kalocsat ostromoltak./ ahonnan szinten toltesek halozatan oregcserore majd kecel elott ert valodi szarzfoldet... /csaszartoltesnel kesobb ami mint a neve is adja csaszar eltal epittetett toltes.../ ez az utirany olya 60-80 km lehetett osszevissza kanyarogva sok sok reveszen at /kis reveszeken./
   
 12. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Egyszeruen az also szakaszon nandorfehervarnal tudott atkelni eggyik partol a masikra kozvetlen a kovetkezo buda pest atkelo... Ahol kozvetlen atkeles volt a ket part kozott es nem kovajgas a mocsarba mellekagakon... Eme ket varos ma fovaros is. /budapest felett felsofolyas ott mas volt a helyzet kicsivel jobb/
   
 13. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Jó hogy említetted az átkelést.
  Hogyan zajlott ez akkoriban? Pl. A Dunán egyáltalán hogy tudtak átkelni ha túloldalt volt pár ezer ellenséges katona?
   
 14. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Bizony. Akkoriban nem voltak töltések közé szorítva a folyók. Hatalmas mocsaras árterületük volt.
   
 15. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Így jár, aki külföldi királyt választ. Így jártunk volna akkor is, ha "megegyezünk" a törökkel. Magyarország sorsa akkor is másodrendű lett volna az igazi uralkodó szemében.
   
 16. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Szapolyai naponta más parancsot kapott. Felváltva, hogy védje Erdélyt, és hogy csatlakozzon a fősereghez.
  A török főseregtől Hunyadi is mindig kikapott.
   
  Hegylakó likes this.
 17. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Azért nem mindig. A Hosszú hadjárat idején többször is nyert, ráadásul támadólag lépett fel, igaz, akkor nagyon jól összehozta a támadás időpontját és sikerült külön-külön megverni ruméliai és az anatóliai seregeket.
  Aztán meg Nándorfehérvárnál is nyert, akkor már egyszerre a teljes török sereg ellen.
  Az, hogy ostromnak indult a csata, semmit sem von le a sikeréből. Később is voltak váraink, lehetett volna rájuk építeni egy-egy csata idején.
   
 18. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Dorozsmánál (Szeged külvárosa) már 5000 éve hatalmas híd állt. No nem a Tiszán, azon lehetett hajózni, hanem a környező mocsarakon keresztül, hogy a Tiszát egyáltalán meg lehessen közelíteni.
  Szolnokon ma is így van. Máshol legfeljebb a csíkászok tudtak átkelni.
   
  antigonosz and blitzkrieg like this.
 19. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Érdekes kimenetel lehetett volna, ha Mohács után a király életben marad.
  Budára vitte volna a megmaradt sereget és ott vészeli át a török támadást.
  Budát elfoglalni már úgysem tudták volna az időszűke miatt.
  A király még akár jól is járhatott volna egy ilyen vesztes csatával.
  Odaveszett egy csomó főnemes, vallási méltóság, vagyis jelentősen megerősödhetett volna a királyi hatalom. Így központosíthatott volna ismét, úgy mint Mátyás.
   
 20. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Megmondom őszintén, ezt nem akartam elhinni így utána is néztem:
  http://www.kiskundorozsma.hu/site/index.php/nevezetessegek/item/149-regeszeti-leletek
  Nagyon érdekes. Azon nem lepődtem meg, hogy meg tudták építeni, de nem gondoltam volna, hogy akkoriban egy ekkora hídra volt ígény.
   
  antigonosz likes this.

Ezen oldal megosztása