1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Magyar történelem

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - blitzkrieg által indítva @ 2016. február 25..

 1. Schurrer

  Schurrer Well-Known Member

  Nemzetiségek talán?
   
  Littlejohn likes this.
 2. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Még talán azok sem
   
 3. megazez

  megazez Well-Known Member

  Ahogy Wilson mondja jóformán azok se, viszont amit nagyon szépen látni lehet, (ami genetikailag is bizonyított) a románok a dákó-román (direkt írom így) elméletükkel ellentétben, egy görög-bolgár keverék fajta.
   
  Masztiff, blitzkrieg and svajcibeka like this.
 4. Wilson

  Wilson Well-Known Member

 5. papajoe

  papajoe Well-Known Member

 6. dudi

  dudi Well-Known Member

  Mi a baj vele?
   
 7. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  Ebben most mi az új?
  Sohasem állítottak, hogy a magyarok finnugor eredetüek, csak azt hogy a nyelvünk rokon a finnugor nyelvekkel, semmi több!
  A szlovák nyelv is nagyon hasonló a csehhez, de genetikai alapon magyarok , csak a nyelvük más.
   
  blitzkrieg likes this.
 8. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Azok akik tagadjak a magyarok korabbi Erdelyi jelenletet sot allamalakito voltat azok heves es tegyuk hozza hogy JOGOS kritikat kapnak az itteni olvtarsaktol. Azonban azok akik azzal jonnek hogy "hol voltak a Romanokmeg a Szlovakok korabban" az az ugyanugy kvazi tagadjak ezen nemzetisegekek tortenelmi multjat azok pontosan ugyanolyanok mint akiket a fenti jogos kritika er.
  A Karpet medencet nem mi teremtettuk. Voltak itt elotte is nemzetisegek orszagok aminek a helyere jottunk mi.A Romanok is fellelhetok Vlach vagy Whallach neven a tortenelemben es szamuk annyira nem lehetett kicsi hogy pl Szapolyai Janos 1522 ben miutan betort a Torok Havasalfoldre mint Erdelyi vajda Erdelyi orszaggyulest hivott ossze a "harom nemzet" resztvetelevel. Magyarok Szszok Romanok. Ennyire volt meghatarozo a szamuk mar ekkor is. Sajnos azota tulnottek minket amiert nem oket terheli a felelosseg. A magyar nepessegnek kapott tobb nagy "lorugast" csak az elmult cca 100-120 evben. 1.5 millio kivandorolt a XX. szazad elejen. Josef Attila is megemlekezik roluk. Trianon miatt is milliok kerultek orszaghataron kivulre majd a Kadar rendszer alatti "liberalis" abortusz hozzaferes is szazereket hanem miliot jelentett. A kozel kozelmultban pedig a sajat szemunkkellathattuk ahogy tobbszazezer kepzett dolgoni kesz magyar ment ki kulfoldre es nagyreszuk ott is fog maradni. Ez utobbi folyamat sajna nem allt le ma is zajlik.

  Roviden nem csak kritkat de onkritkat is kell gyakorolni a temaban mert ha nem tesszuk akkor ugyanugy megismeteljuk a hibakat amiket korabban elkovettunk. Lasd 100 evvel ezelotti kivandorlas es a mai. De sajnos a dolgok jelenlegi allasa szerint meg egy II. Trianont sem tudok kizarni. Annyira kopizzuk a Horthy rendszert hogy az felelmetes.
   
 9. BiancoGasto

  BiancoGasto Well-Known Member

  Szóval igaza van azoknak akik szerint a magyarok szlávok? :)
   
 10. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Nincsenek benne sem sumérok, sem szíriusziak, de legfőképpen kiválasztottak. :p
   
  Masztiff, dudi and torsen like this.
 11. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Szlávok valóban voltak a Kárpát-medencében (ők is bevándoroltak pont úgy ahogy mi, csak ők kicsit korábban).
  De a románok több mint valószínű, hogy csak a tatárjárás után jelentek meg (persze előfordulhat, hogy a nyájaikat legeltetve korábban is betévedt egy-egy pásztor a Kárpátokba*) és akkor is csak a Kárpátokban, csak az 1700-as években húzódtak le a síkvidékekre is.
  Sőt, az 1200-as évekig még Havasalföldön és Moldvában sem voltak jelen, ha ott lettek volna, akkor a román nyelvben lenne rá nyom.
  1000 éven kereszül, a 300-as évektől kezdve az 1300-as évekig török eredetű (hun, avar, besenyű, kun, mongol) népek éltek a mai Románia területén, mégsem vettek át semmit ezektől a népektől, pedig ha ők is ott éltek volna, akkor ez törvényszerűen bekövetkezett volna.
  A magyarból viszont sok szót átvettek, többek között a város szavunkat (románul oraş) ami már önmagában is bizonyítja, hogy mely nép élt itt korábban és melyik építette fel az országot.
  Egyébként az erdélyi városok többségében még az 1970-es években is a magyarok voltak többségben. 1918-ban pedig sok esetben még a németek is megelőzték a románok számát a városokban.
  Sajnos falvakon (főleg hagyvidékeken) más volt az arány.

  *ezt nem gúnyból írom, az 1700-as évekig románok tényleg szinte csak pásztorkodással foglalkoztak. Régebben olvastam róla, hogy az 1700-as években évente tízezres nagyságrendben "ingáztak" a Balkán hegység és a Kárpátok között a román pásztorok a nyájaikkal.
   
  Parapitecus likes this.
 12. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  A Romanok delrol huzodtak eszakra mi meg keletrol nyugatfele. Most itt vagyunk mind es le kene ulni megallapodni mert az evszazados kolcsonos szivatasnak vege kene mar legyen.
   
 13. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Csak megjegyzem, hogy a három erdélyi nemzet: a magyar, a szász és a székely.
   
  vilmoci, Robur, anonim999 and 2 others like this.
 14. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Azert ha a sok zabigyereket amit az olasz utak menten csinaltak nekik meg a paradicsomfoldeken (ugye emlekeztek meg a cikkre), ugy lehet bennuk valami romai ver :rolleyes:
   
  megazez and anonim999 like this.
 15. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Jah és mégvalami.
  Még Moldvát is Nagy Lajos királyunk alapította a mongolok elleni védekezésül.
  Persze akkoriban már többségében román lakosságú volt a terület, de az államigazgatást mi kezdtük el megszervezni.
   
 16. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Igen, így kéne legyen.
  Csakhogy ők azok, akik nem elégednek meg azzal, hogy a jelenben az övék Erdély, még a múltat is megpróbálják kisajátítani, illetve ami még megmaradt magyarnak, azt is eltüntetni.
  Lásd: úzvölgyi temető.
   
 17. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Akkor en kerek elnezest. Most olvastam eppen ennek az 1522 es Szapolyai fele hadjaratnak a tortenetet ami alapvetoen Radu Havasalfoldi vajda megsegiteserol szol a torok ellen. Ebben emlitik hogy Szapolyai osszehivja az orszaggyulest a harom nemzetet emlitve de amig a szaszok magyarok es aromanok erendszeresen emlitettnek addig a sekelyek csak egyszer marginalisan ezert gondoltam hogy a harom nemzet az ami.
   
 18. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member


  Valoban vannak sot sokan vannak ilyenek de az a helyzet hogy a normalisan gondolkodo romanoknak sincs eselyuk mert egy kalap ala vannak veve.
   
 19. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  https://hu.wikipedia.org/wiki/Unio_Trium_Nationum
   
 20. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Elnézést. Én is általánosítottam. Valóban vannak olyan, leginkább erdélyi románok, akikkel könnyen ki lehetne egyezni, csak sajnos ők vannak kisebbségben, ráadásul a román államhatalom is (pártoktól függetlenül) a magyarok ellen van és előszeretettel szoktak azzal kampányolni, hogy melyik román párt tud nagyobbat rugni a magyarokba.
   

Ezen oldal megosztása