1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Magyar történelem

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - blitzkrieg által indítva @ 2016. február 25..

 1. fonak9

  fonak9 Well-Known Member

  Komoróczy szerint héberek is voltak köztük. Egyébként nem tudom mire alapozod ezt, eleve azt sem bizonyított, hogy volt honfoglalás olyan formában, ahogy a köztudatban van (levédiai és etelközi tartózkodás stb.). A magyarban vannak régi török és iráni eredetű szavak, ennyit tudunk.
   
 2. Robur

  Robur Well-Known Member

  Pontosan a honfoglalásnak te melyik részét tagadod?
   
 3. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Káliz,a zsidó vallású magyart jelentette.Böszörmény meg a muzulmán vallásút.
   
  blitzkrieg and HAndrás like this.
 4. fonak9

  fonak9 Well-Known Member

  Én nem tagadok semmit, csak ugye László Gyula kettős honfoglalásról beszélt, nemrég pedig valakik felvetették, hogy gyakorlatilag "gyorsmenetben" jutottak el a honfoglalók az Urál-vidéktől a Kárpát-medencéig, és nem évszázados vándorlások után.
  Amit az iskolában tanítottak nekem annó, az viszont az UrálI őshaza-Levédia-Etelköz-Kárpát medence volt.

  Amennyiben lehet hinni Julianus barátnak, ő megtalálta "Magna Hungáriát" valahol Baskíriában, közvetlenül azelőtt, hogy a mongolok (tatárok) elpuszították őket. És azok ott magyarul beszéltek vele (ez mondjuk már a kettős honfoglalásnak ellentmond, mert L.Gy. szerint Árpádék nem magyarul beszéltek, hanem a "griffes-indások" voltak a magyar nyelvű népesség ("avarok").
   
 5. dudi

  dudi Well-Known Member

  Azt áruljátok mr el nekem,hogy mi alapján mertek tényként kezelni bármit is a Honfoglalással(hazajövetellell)kapcsolatban?A kutya sem írt le semmit így erre hagyatkozni nem lehet.Akkor még is mik a tények?Az,hogy magyarok biztosan jöttek keletről és hogy találtak pár magyar emléket a Honfoglalásnál korábbi időkből is.Ezzel véget is ért a tények garmadája.
   
  fishbed and HAndrás like this.
 6. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Az avarok,hunok voltak valószinüleg.És Bakay szokta volt mondogatni,hogy a szarmatákról egyetlen nyelvemlék van.Mikor egy ékesszavú,de zsoldot nem hozó császárnak azt mondta a csapatvezér,hogy :-Marjha vogy!
  Legalábbis ezt jegyezte fel a római kalendárium.Dehogy mi a nagy büdös igazság......tudja fene
   
 7. Robur

  Robur Well-Known Member

  Azért a "gyorsmenetesek" is több évtizedről beszélnek. László Gyula kettős honfoglalása azért erősen vitatott.
   
 8. Robur

  Robur Well-Known Member

  Már bocsánat de Etelközről illetve a honfoglalás utánról is vannak bizánci, arab, stb. feljegyzések.
   
 9. dudi

  dudi Well-Known Member

  Honfoglalás előttről beszélünk nem arról ami utána volt.Tudom,hogy Etelközről van ezért írtam,hogy az tény,hogy keletről jöttek magyarok.
   
 10. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Egyrészt csak elmélet, másrészt sok (rész)igazsága vagyon. A (történelem)tudomány azért fejlődik, mert az elméletek ellenőrzése során egyre többet tudunk meg a vizsgálat tárgyáról, ami újabb elméleteket inspirál, és így tovább.
   
 11. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  megazez likes this.
 12. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Valószínűleg jóval több volgai magyar maradhatott a mongol hódítás után, amikor Rettegett Iván meghódítja a kazanyi és asztrahányi kánságot említik őket az orosz évkönyvek.

  https://julianusbaratai.blog.hu/201...yarjainak_utodai_europa_es_azsia_hatarvideken
   
  antigonosz likes this.
 13. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Bár szerintem a magyar honfoglalással kapcsolatban a magyar (hivatalos) történelemtudomány is a sötétben tapogatózik,ha esetleg valaki nem ismerné belinkelem a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Magyar Őstörténeti Témacsoport honlapját,szerintem érdekes gondolatébresztő írások találhatóak rajta.
  http://arpad.btk.mta.hu/
   
  blitzkrieg likes this.
 14. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  De lehet,hogy aztékok,vagy mayák,esetleg eszkimók?
  Ez most komoly?
  Magyarul beszélő Avarok.
  Ugye akkor az tök nyilvánvaló,hogy honfoglalas történt,mint mikor kortezék elmentek és spanyolul beszélő habnyolokat találtak,vagy az angolok indiában angolul beszélő zabgolokat talátak,a vikingek is vikingül beszélő vikungokat találtak,de afrikában is a franciák franciául beszélő frenciukat találtak, logikus,hogy foglalás volt,mi más?!
  Mennyire kell kilógnia a lólábnak,hogy le essen?
  Nyilván nem Magyarok voltak az Avarok,hogyan is lehettek volna azok nem?
  Ezt a tök könnyű,primitív,semmitmindó,és a fél világ által beszélt nyelvet jóhogy beszélték,hiszem ma is a fél Ruhr völgy a mandarin ceyloni dialektusát beszéli.
  Most értettem meg molnit a technikai topikokban.:D
  Mindegy.:)
   
 15. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Pedig a szegedi genetikusok hipotézise szerint még az is lehet,hogy az avarok magyarul beszéltek.
  https://hvg.hu/tudomany/20170926_magyar_ostortenet_honfoglalas_hunok_avarok_nyelve_magyar
   
 16. Wilson

  Wilson Well-Known Member

 17. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Tudja fene.László Gyula egy rovásirásos régészeti leletre alapozza a kettős honfoglalás elméletét.A hunok meg egy hatalmas birodalmat hoztak létre,ami Kinátol Rómáig tartott.Kb mint a Mongol birodalom.És ugyanolyan gyórsan szét is esett darabjaira.A pártusok is valószinüleg hun népelem voltak.(innen a Mária magyar származású szöveg,mert a biblia szerint Mária anyja pártus nő).Az etnofejlődés egyébként is egy érdekes dolog.És 1-2000év távlatábol elég homályos.
  Viszont van olyan,hogy egy nép nyelvet,kultúrát cserél.Pl a mai románok a római hóditás után a balkáni trák,illir és még az öreg kaporszakállú tudja miféle népekböl kialakult latin nyelvüvé vált vlachkok.A másik végen a hispánok nem voltak latin nyelvüek,de a sanyol latin nyelv.Vagy ami ma zajlik amiban.A megmaradt indiánok nagyrésze már csak angolul beszél.Mexikóban meg spanyolul.Stb.De Jézus idelyén a zsid köznyelv is az arámi,a héber csak papi nyelv.
  Állitólag találtak Iránban egy hun-perzsa szótárt,ami alapján a magyar közeli rokona,vagy leszármazottja a hun nyelvnek-csak éppen nincs meg a szótár.
  Kultúrálisan és nyelvileg is a mai újgurok állnak a legközelebb hozzánk,azon etnológusok szerint,akik kutatták az újgurokat.
  Hogy mi a pontos igazság,azt a jófene tudja.
   
 18. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  @Celebra Az egy marhaság, hogy László Gyula egy rovásírásos leletre építi a kettős honfoglalás elméletét. Elég összetett (a honfoglalók és itt találtak településeinek elhelyezkedése, keveredés/nem keveredés, az életforma, a nyelv átvétele, stb.), megfontolandó érvei vannak. Ja, és soha nem írta, hogy minden úgy volt, ahogy azt ő mondja, hanem a kérdések megvitatására, további kutatásra ösztönzött minden történészt.
   
  Celebra likes this.
 19. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Több évszázad és több népcsoport választja el őket. A hunok után jöttek a gepidák, utánuk a longobárdok, és utánuk az Avarok.

  Az is nagy marjha vogyt, aki ezt a mesét kitalálta, de az még marjhább aki elhiszi neki.

  A kettő nem zárja ki egymást. A térképen jól mutatnak a nyilak, de a valóságban nem libasorban jöttek egymás után egy egyenes úton. Több törzs jött keletről nyugatra és mindegyiknek kellett saját szállásterület és legelő. Mindkét útvonalat használhatták egyes törzsek, más törzsek meg jöhettek a két útvonal között, a teljes sztyeppe a rendelkezésükre állt és nem voltak rajta utak.

  A génekből nem lehet nyelvre következtetni. Ezt még ő maga is elismeri, az utána következő amatőr nyelvészkedése meg olyan szintű hülyeség, mint Kásler professzor örökbecsű megállapítása, hogy "a magyarok nem finnugor származásúak, hanem eurázsiaiak". Még a professzorok is tudnak egetverő baromságokat mondani, főleg akkor, amikor nem a saját szakterületükön okoskodnak.

  Soha nem tartott Kínától Rómáig. Amikor még Kína környékén voltak akkor még Európát sem érték el. Amikor már Európában voltak, akkor meg már Ázsiát nem érték el.

  A párthusok még az avaroknál, de még a magyaroknál is távolabb voltak térben és időben a hunoktól. Ez már a szíriuszi szint.

  És még a párthus hunokat is lehet fokozni az ujgur magyarokkal. Sőt "újgur" magyarok. Még az univerzum is véges, csak az ostobaság a határtalan.

  A magyar őstörténet olyan mint egy őrületmágnes.
   
  ladagrant likes this.
 20. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Bakay Kornél történelem prof kedvence ez a krónika.
  A hunok olyanok voltak,mint a mongolok.A birodalmuk népességének csak elenyésző részét alkották.De a nyelvük lett a sztyeppe közvetitő nyelve-legalábbis egyes történészek szerint.Ugyanakkor semmi konkrétumot nem tudunk a hun nyelvről.
  Tudja fene.Mint korábban is irtam.
  A nyelvváltás épen úgy elképzelhető,mint a kultúra váltása.Az eredetileg germán gyalogos vandálok pl észak afrikában keresztény hajósnép lett.
  Aki tudja a biztos választ-az hazudik.
   

Ezen oldal megosztása