1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Magyar történelem

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - blitzkrieg által indítva @ 2016. február 25..

 1. thomashewitt

  thomashewitt Active Member

  Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy az NKVD beépített ügynöke volt, és jelentett rendesen. Namost ezek alapján több tucat embert likvidáltak. Huszonévig élt a Szu-ban, a nagy tisztogatások idején, majd 44-ben tért haza. Szovjet állampolgár, és hithű kommunistaként. A Begyűjtési Minisztériumot is vezette.
  Hát vannak azért sötét foltok az életében, leszámítva azt a két hetet.</blockquote>

  200 emberről jelentett.
  Amikor a fehérek kivizsgálták a Romanovok kiírtását, 2 magyarra bukkantak a névsorban, az egyik Imre Nagy volt. a tajtrészeg bolshevikok közt.
   
 2. thomashewitt

  thomashewitt Active Member

  "Horthy a szememben az első és az utolsó miatt egy gyáva sz* ember volt."

  Nem harcolt a román megszállók ellen, nem úgy mint Francia Kis Mihály, az akkori hős.
  Azt állította, amikor a románok után megindult Pestre:
  "Zsidó komcsi vérrel fogom vörösre festeni a Dunát", helyette a fiát Goldberger lányhoz adta.
   
 3. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Sajnos az egész akkori felfogás teljesen hibás volt. Fel kellett volna kötni, azt aki kitalálta, hogy a nemesek nem adóznak pénzzel, mert a vérükkel adóznak.
  Mátyás csinálta helyesen: az országban mindenki adózzon, majd a király gondoskodik a hadseregről.
  Az a baj, hogy a királyaink mindig elkövették ugyanazokat a hibákat. Amikor már végre megerőssítették a királyi hatalmat, leverték a bárókat, akkor el kellett volna vegyék a seregtartás jogát tőlük. Adózzanak ők is, mint mindenki más. Ehelyett amint leverték a bárókat, mindig felemeltek másokat, akik megerősödve a király utódaihoz már nem biztos, hogy hűek voltak.
  Nem tudom, hogy ez mi a fenéért nem esett le senkinek akkoriban.
  Ez amúgy nem csak a Magyar Királyságra volt ez jellemző, sőt más nyugat-európai országokra még jellemzőbb volt, csak nekik az volt a szerencséjük, hogy nem volt olyan harcias terjeszkedő szomszédjuk, mint nekünk a besenyők, kunok, mongolok majd törökök. Na ha nekik lett volna ilyen szomszédjuk, akkor a török mind a mai napig az Atlanti-óceánban mosná a lábát.

  Egyébként én úgy tudom, hogy IV Bélára pont amiatt orroltak meg a nemesek, mert központosítani próbálta a királyságot. Azért vettek részt félszívvel a Muhi csatában is.
   
 4. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Ha képben vagy az akkori történésekkel, talán egy kicsivel jobb lenne a véleményed a kormányzóról. Lásd, az elmúlt huszonöt év vezéreink szereplését!</blockquote>

  Horthy a 19-es bolsevik puccs alatt kényelmesen csücsült a nemzeti hadseregével együtt. Nem próbálta megakadályozni a vörösök terrorját, és nem próbálta meg Attatürk módjára védeni a hazát, hanem megvárta amíg a románok hatalomra juttatják (és mellesleg lerabolják az országot). Zápolya 2.


  Ezután 20 éven át egy félfeudális rendszert építésébe ölték az energiájukat, miközben 1514 óta az ország egyik legnagyobb rákfenéje volt a Werbőczy modell és a bebetonozott feudalizmus.

  Végül belement egy fölösleges háborúba, ahol még ahhoz is bal* volt, hogy időben kilépjen, ráadásul biodíszletként végig asszisztált a dologhoz, csak mert megzsarolták a fiával. Egy államférfit nem lehetett volna.

  Horthy a szememben az első és az utolsó miatt egy gyáva sz* ember volt.

  </blockquote>

  Már írtam egyszer, én is rossz döntésnek tartom, hogy Horthy belépett a háborúba, de ezt csak mi, tudva a következményeket, tartjuk rossz döntésnek, ők akkor, mint mindenki más, jónak hitték.

  A 19-es működésével kapcsolatban. Azzal a néhány száz, vagy ezer fős seregével nem állította volna meg a románokat (őket még 18-ban a Kárpátok hágóin kellett volna megállítani könnyűszerrel), a vörösök sem tudták több tízezres sereggel. Csak annyit ért volna el, hogy ő is ellenségessé vált volna az Antant szemében és nem lévén senki, akit az Antant kormányra emelhessen, talán a románoké lett volna az egész ország. Ne felejtsd el, hogy olyanokon gondolkodtak az oláhok, hogy megkoronázzák Ferdinándod a magyar koronával is.
   
 5. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy az NKVD beépített ügynöke volt, és jelentett rendesen. Namost ezek alapján több tucat embert likvidáltak. Huszonévig élt a Szu-ban, a nagy tisztogatások idején, majd 44-ben tért haza. Szovjet állampolgár, és hithű kommunistaként. A Begyűjtési Minisztériumot is vezette.
  Hát vannak azért sötét foltok az életében, leszámítva azt a két hetet.</blockquote>

  200 emberről jelentett.
  Amikor a fehérek kivizsgálták a Romanovok kiírtását, 2 magyarra bukkantak a névsorban, az egyik Imre Nagy volt. a tajtrészeg bolshevikok közt.

  </blockquote>

  A Romanov dinasztiás sztori valószínűleg rágalom, teljesen máshol volt, viszont jóval több, mint 200 embert nyomott föl és tudtommal ezekből több, mint 200-at ki is végeztek.
   
 6. Veér István

  Veér István Well-Known Member

  Horthyt én sem szívlelem, de azért árnyalni kell a képet róla. Sokat hibázott, ami a politikában bűn, de az ország kényszerpályán mozgott. A patkányforradalom kitörése után nem volt nagy mozgástér. Azt kellett volna IV. Károlynak vérbefolytania. A kiugrásnál a fiával sem szabadott volna zsarolhatónak lennie, ha igazán a magyarság érdekeit tartotta volna a szeme előtt. Szerencsére én nem vagyok olyan helyzetben, és nem hiszem, hogy valaha is leszek, hogy ilyen súlyos döntéseket kelljen meghoznom. Utólag, az otthon melegéből könnyű pálcát törni mások felett, de úgy hiszem, hogy egy ilyen ábrahámi döntés nehézsége miatti megrogyást még egy szerintem rossz vezetőnek sem szabad felhánytoragatni. Persze isteníteni sem kellene őt, a Horthy kultusszal nem értek egyet, de a gyermeke féltésért mint embert megértem.
   
 7. imike

  imike Well-Known Member

  Én egyrészt idősebb Antall Józsefet próbálnám meg kitöröltetni a történelem könyvekből, nem pedig rakpartot elnevezni róla:

  https://hu.wikipedia.org/wiki/Antall_J%C3%B3zsef_(politikus,_1896%E2%80%931974)

  "1945-ben a Népgondozó Hivatal vezetője lett, melynek feladata a magyarországi németek kitelepítése volt: "Nemzetpolitikai szempontból nem kétséges, hogy Magyarországnak érdeke: minél nagyobb számban hagyják el a németek az országot. Soha nem lesz ilyen alkalom, hogy megszabaduljunk a németektől."

  Továbbá soha nem értettem, hogy egy olyan tehetségtelen katona mint Dembinszky hogyan vihette olyan sokra.
  A szabadságharc során amit csak lehetett, azt el is rontotta, hát róla se neveznék el utcát.
   
 8. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Te van a történelem ilyen emberekkel... Nem csak tábornokoknál... (Lásd Aldrich Ames esetén.)
   
 9. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  A patkányforradalmat pár ezer ember csinálta. Azt egy félkatonai szervezettel a háta mögött le kellett volna vernie.

  Egy állam vezetőjeként neki az egész magyarságért volt felelőssége, és ő ezt felmondta.

  Isten > Haza > Család

  Ez egy fontossági sorrend.

  Ezzel is egyetértek.
   
 10. phaidros

  phaidros Well-Known Member

  Horthy annyira jelentős személyiség volt a '19-ben, hogy -többünk megdöbbenésére- lényegében semmit nem írtak róla a helyi újságok Szegeden tartózkodása alatt, pedig jópárat átnyálaztam a fellelhetők közül.

  Az antiszemitizmusáról meg csak annyit, hogy állítólag a szegedi zsidók adományozták a nemzeti hadsereg első hadi zászlaját.
   
 11. pela3

  pela3 Well-Known Member

  Talán már idetartozik...

  https://www.youtube.com/watch?v=GTb6g6psXmU
   
 12. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Mondjuk nem magyar történelem, de történelem:

  <b>Akár az egyháznak is igaza lehetett 400 éve Galileivel szemben</b>
  http://index.hu/tudomany/til/2016/03/21/akar_az_egyhaznak_is_igaza_lehetett_400_eve_galileivel_szemben/

  <b>Kolumbusz nem hitte, hogy a Föld lapos</b>
  http://index.hu/tudomany/til/2014/09/01/kolumbusz_nem_hitte_hogy_a_fold_lapos/
   
 13. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Gallilei kapcsán inkább ezt érdemes megnézni, már jóval több mindenről esik szó.
  https://www.youtube.com/watch?v=SKidB5LMOLU

  Galántainál két órát is halgattam a BME-n. Kicsit néha túlságosan elméleti, de mikor gyakorlati lecsapódása is vannak, ami mond vagy a technika és természettudományos fejlődés kapcsán nagyon fasza dolgokat mond. Érdemes az összes netes előadását végighallgatni.
   
 14. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Ő az a Galántai, aki Az Első Világháború története című könyvet írta?
   
 15. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Nem. A videón Galántai Zoltán van, a könyvet meg Galántai József írta.
   
 16. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Köszi. :) A videót csak este tudom majd megnézni.
   
 17. Veér István

  Veér István Well-Known Member

  @tarzaan Nem kedvelem az ilyen kocsmai észosztás szintű kinyilatkoztatásokat. De remélem, hogy még sosem kellett nagy horderejű döntést hoznod ahol szeretteid élete a tét egy arctalan masszával vagy elvont fogalommal szemben. És kívánom, hogy sose kelljen.
   
 18. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  <b>A Lenin-fiúkról és gyászos örökségükről</b>

  http://mandiner.blog.hu/2016/03/21/a_lenin_fiukrol_es_gyaszos_oroksegukrol
   
 19. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Nem tudom - bár sejtem - hogy ezt melyik hozzászólásomra írtad, de én nem voltam, nem vagyok és kis eséllyel leszek Magyarország kormányzója.
   
 20. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

Ezen oldal megosztása