1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Magyarország ipara

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - marton által indítva @ 2014. január 19..

 1. migfun

  migfun Well-Known Member

  Egyetemet végeztem, és azóta is folyamatosan dolgozom, legálisan, adózóan, járulékfizetősen. Mégse jut rá minden évben. Nem csak ezen múlik. Olyan is jár nyaralni, aki nem tanul és dolgozik. De engem nem zavar, ha nem megyek, csak azt akartam jelezni, hogy a legjobb szándék mellett sem jön össze mindenkinek, és ezt el lehet hinni.
   
 2. ms07

  ms07 Well-Known Member

  Pár éve hagytam fel a makettezéssel, rengeteg cuccot rendeltem/rendeltünk nagy összegben Kínából, Hongkongból, Japánból ismerősökkel, fórumtársakkal, egyetlen egyszer nem kellett vámot, Áfât fizetnünk. A makettfórumon is elvétve találkoztunk olyan emberrel, aki belefutott. Egyik ismi utána kérdezett a postán, aztân a vámosoknál, annyi cucc jön keletről, hogy nincs kapacitásuk mindennek utânajárni, lepapirozni, tárolni, behajtani a pénzt... :D
   
  blitzkrieg likes this.
 3. Loken

  Loken Well-Known Member

 4. Loken

  Loken Well-Known Member

 5. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Csekélység. Mennyi is az államháztartási hiány? És EU pénz nélkül mennyi lenne?
   
  Robur likes this.
 6. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Jaj, mindig ide kell eljutni?
  Az EU nyugati tagállamai is ugyanúgy jól jártak a mi EU-s csatlakozással, mint mi. Mindkét fél egyaránt nyert.
  Ha csak mi nyernénk ezen, akkor értelemszerűen soha nem vettek volna fel minket.
  Szóval teljesen baromság mindig előhozakodni az EU-s pénzekkel. Azok azért vannak, hogy lehívjuk őket.
  Vagy azt kellene csináljuk, mint Románia, ahol a fogalmatlan kormány alig hívja le a pénzek 20-30%-át?

  Ha mindenképp bele akar valaki kötni, akkor abba kössön bele, hogy mennyire hasznos vagy nem hasznos projektekre megy el az a pénz.
  Abba csak a hülyék kötnek bele, hogy a mostani kormány mindet lehívja, míg az előzőek keveset hívtak.
  Ha nem hívnák le, az lenne a hülyeség.
   
  fip7, zeal, Loken and 1 other person like this.
 7. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Mellébeszélsz. Az EU azzal nyerne, ha jól működő gazdaságot építenénk, mert az kölcsönösen előnyös lenne.
  Abban egyetért(het)ünk, hogy sokszor nem hasznos projektekre megy az EU-s pénz, és elég sok támogatást úgy hívnak le, hogy egyáltalán semmi nem is történik (ld. Farkas Flórián, hogy a legutóbbi esetet hozzam fel).
   
  Nagy Csaba likes this.
 8. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

 9. ozymandias

  ozymandias Well-Known Member

  ha csak azt az egy diagramot nézném, akkor meg is lennék nyugodva, csak tudom, hogy abban a görbében mennyi az autóipari meg a hozzá kapcsolódó tétel és azt is tudom, hogy itt - Németország - már nagyon kongatják a harangot, hogy satuzás lesz. Ha genya vagyok, akkor azt mondom, hogy a kecskeméti Daimler üzeme jócskán adott a 2015-ös bázishoz.

  Számomra az az igazán fájó pont, hogy pont azt nem sikerült felépíteni az elmúlt 30 évben, mint ami a német gazdaság gerince - ez pedig a közepes méretű hazai vállalatok, ami az ipari vertikumot lehetőleg szélesen lefogják.

  Ami most otthon pörög, az az autóipar, építőipar. Ezek képesek gyors növekedést produkálni - de gyorsan is seggre tudnak ülni.
   
 10. Morishima

  Morishima Well-Known Member

  Arról nem tehet egyik kormány se hogy a kedves magyarok b*sznak külpiacra lépni, bent vagyunk az EU ba és alig van kihasználva a rengeteg lehetőség, az a pár tucat esetleg száz cég ahol megvolt az akarat a külpiacra lépéshez képes is fejlődni, de azoktól akik erre a 9,5 milliós piacra mennek nem kell sokat várni, fóf*sz.... Ha már angolul nem akarnak megtanulni, vagy olyat megfizetni aki tud, legalább a sok külhonira alapoznának hogy a környező országokban tudjanak terjeszkedni.
  Autóipar van mert ez jött, sz*r hogy ez dominál de ez van. Lehetne erőltetni az orvosi eszközgyártást mert azt akkor is megveszik ha másra nincs pénz, elméletileg ehhez már a hazai finanszírozás is elég lehetne. Vagy a robotizációval foglalkozó cégek csábítása mindennel ami elképzelhető, mert ez a jövő, aztán ha már a fejlesztés itt telepszik meg akkor nyert ügy.
  Mondjuk nehéz egy rugalmas céget építeni mert a magyar túlbürokratizált környezetben még a legjobb szándék mellet is belefutsz abba hogy modern megoldásokat nem tudod használni mert szabálytalan....
  Volna mit tanulni az USA-tól ezen a téren.
   
  phaidros, blitzkrieg and Kurfürst like this.
 11. Gyurma

  Gyurma Well-Known Member

   
 12. Robur

  Robur Well-Known Member

  Azért, hogy nem tudnak külpiacra lépni, abban elég nagy része van az oktatásnak(nem tanulnak meg rendesen idegen nyelvet), ahogy írtad a túlbürokratizáltságnak, túlszabályozásnak, túladóztatásnak, stb.. Szóval de, igenis a kormányok tehetnek róla.
   
 13. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Szar kifogás sosem árt.
   
 14. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Ezt rajtad kívül is tudja mindenki, nem kell hozzá közgazdasági Nobel-díj. Ahogyan azt is hogy a gazdaság működése ciklikus, most jó a növekedés, előbb-utóbb világgazdasági hatások miatt itt lesz válság, stagnálás, visszaesés.

  Egyébként már nem tudom hanyadik éve hallgatom a világvége proféciákat, és egyelőre nem akart eljönni, évek óta fenemód késik.Ahogyan a pár éve megjósolt ingatlanpiaci lufi sem akar az Istennek se kipukkanni..

  Jó hír hogy 2023-ban még genyább lehetsz, ahogyan beindul BMW is Debrecenben is, évi 150.000 jármű legyártásához szükséges kapacitással, ami kb. a BMW európai forgalmának 1/4-e. Nem lehet még tudni pontosan mi lesz a palette, de az e-autók már biztos, ahhoz már megvan/hamarosan meglesz az akksi beszállító is.

  Úgy nehéz hogy a 30-ból min. 15 úgy telt el, hogy előbb elkótyavetyélték ami volt, aztán ami maradt azt módszeresen lerabolták vagy csak simán hozzáértés nélkül lezüllesztették. Eleve a középméret nem is tűnik túl életképesnek - a hazai piac túl kicsi, külföldre meg valamiért nem nagyon mennek a magyarok, vö. lengyelek mennyire nyomulnak.

  Nagyobb méretben viszont már tudnak sikeresek lenni, MOL, Richter, OTP regionális szinten is tényező.

  Konjunktúraérzékenyek. De nem itthon fognak seggreülni, hanem Németországban. 3-at találhatsz hogy válság esetén hol lesznek, ahol leállnak egyes gépsorok, és nem kell majd annyi ember. Itthon, ahol a legmoderebb gyárait szereli fel a Benz és a BMW és a tömegtermékeit gyárta olcsóbb munkaerővel, vagy...

  Mindent ráfogni az építőiparra meg az építőiparra, esetleg ez ejuspénzre - szerintem kissé leegyszerűsítő felfogás. Részben a növekedésben benne van az is, hogy nagyon gyorsan fehéredik ki a gazdaság. Ami teljesítmény korábban meg sem jelent, mert paír nélkül, okosba csinálták, most megjelenik. Építőiparban már kb. senki sem dolgozik számla nélkül.
   
  blitzkrieg likes this.
 15. ozymandias

  ozymandias Well-Known Member

  az igazság az, hogy valahol sokáig bennem volt, hogy egyszer hazamenni és vállalkozásba fogni (robotokat építgetek szabadidőmben meg hozzá GUI-t programozok). Aztán olvasgattam, hogy most éppen a Bigét veszik ennyire nemtelenül elő és teszik tönkre, akkor arra azt mondom, hogy aha, persze.

  A hazai finanszírozás mindig is necces volt. Elég csak a start-up-okra gondolni. Totál belterjes, haver-uram-bátya rendszer, politikus kötődéssel és a megfelelő ügyvédi irodákkal. Kaptam volna prototípus fejlesztésre 15 misit, de úgy indult, hogy meg volt adva, hogy majd ki írja a pályázatot, ki lesz az ügyvéd, ki jön majd kócsingolni, meg ugyebár, majd valakinek a rokona lesz a pénzügyi tanácsadóm - potom havi 300000 jó magyar pénzért. Cserébe szabadalom átruházás, házastársi szerződés, beleegyező nyilatkozat, hogy ha úgy adódik, akkor kirakhatnak a saját cégemből és "önként" lemondok a pereskedésről. Aha, meg a kurva anyád, tisztelt MOM-Parkos aktatáskás, meg neked is, "tisztelt" mentorok és inkubátorok... Kezdj el így finanszírozni. Vagy mész a bankhoz. Persze, most boldog-boldogtalan kap hitelt - 4 éve nem ez volt a helyzet.

  Orvosi eszközgyártás pörög, sok orvosi eszközgyártó van, de ezek többnyire külföldi tulajdonban vannak. Olcsóbb irodát bérelni, embert szeretni, mint mondjuk Németországban. Ha csak számszakilag nézed, akkor egy német 10 hónapot dolgozik egy évben és minimum 12 havi bért kap (30 nap szabadság, 12-14 ünnepnap, lehet számolni)

  Futottam kíváncsiságból az önéletrajzommal egy kört a múlt hónapban a magyar piacon. Vicc kategória. Bruttó 650-es volt a legkomolyabb ajánlat. Ne röhögtess. Hegesztők mennek 2000Ft/órás nettó bérrel. Autóipar orrvérzésig, termelési állásajánlatok alig. Elmész Pozsonyba melózni, fizetik a szállást. Elmész Bp-re dolgozni, szopsz az albérlettel.

  Ez a légkör amúgy tökéletesen kinyírja az emberekből az innovációt. Persze, van néhány kivétel, ami címlapon van. Az persze nincs címlapon, amikor dumálsz velük és a faszuk kivan az egésztől és már hagynák az egészet a francba, de annyi energiát beleraktak, hogy már nem akarják elengedni - hátha el tudják adni a céget nyereséggel. A klasszikus magyar cégmodell jelenleg az, hogy spórolnak, ahol tudnak és talán olcsóbbak lehetnek, mint a másik ugyanilyen cég a szomszéd faluban. Ismerem ezt, jó 10 évet húztam le a gyártásban..Ha ehhez hozzávesszük a bürokratikus rendszert és a jogi környezetet, akkor a szopórollerre a hely garantált.

  A német modell sem sokkal jobb. Ott a nagy cég kiszárítja a kicsit, a kicsi meg próbál Kelet-Európában vagy Ázsiában spórolni. Ez meg abból adódik, hogy több a projektmanáger meg a közgazdász már az ipari cégekben, mint a mérnök. A sort hosszan folytathatnám...
   
 16. migfun

  migfun Well-Known Member

  Ez azért merész kijelentés... A tapasztalat - középszintig legalábis - mást mutat. De lehet, hogy a nagyoknál minden számlára megy, ezt nem vitatom.
   
  Nagy Csaba and fishbed like this.
 17. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Építőiparban kivitelező ügyfelektől hallom. Akartam is írni hozzá, hogy a pici fisi fusi munkák még mehetnek okosba, de az is hülyeség kategória, mert arra ott a KATA. E-napló mellett meg elég macerás csalni komolyabb építéssel, és a kivitelező sokat tud játszani az anyagbeszerzések ÁFA-jával is. Ami feketézés megy, az is inkább szürke és kizárólag a megrendelői oldal hajtja.
   
 18. migfun

  migfun Well-Known Member

  Ez így van, de amíg 27% az ÁFA, így is marad; a megrendelőnek nem mindegy, hogy negyedével olcsóbban ki lehet hozni egy projektet...
   
  fishbed likes this.
 19. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Nem rád gondoltam feltétlen és valszeg az is benne van, hogy hiperallergiás lettem a cocialista éra gondoskodását elvárásától vagy a modern hippy entitlement meg a “nekem jár” jelenségtől. Arról nem beszélve hogy abba 25%-ban mennyi a vidéki kis faluban teljesen önként fatüzelésű házban vegetáló népesség, aki teljes boldog azzal ha tele van bele és van kábeltévé, ebből pedig max. akkor mozdul ki, ha tényleg nagyon muszáj, magyarán saját sorsának rontója.

  Összeghatártól függ, némileg attól is hogy honnan jön az áru. Régen én is rendeltem HK-ból meg Kínából mindenféle airsoftos kiegészítőt, ott anno még arra is volt opció hogy mennyit szeretnél feltüntetni áru értéknek, és tetszőlegesen oszthattad meg áru és a szállítási szolgáltatás arányát - szerintem ez az igazi ügyfélközpontúság. :D Ott is az ment hogy 50% esélyed volt rá hogy átcsússzon minden nélkül a vámon, de a nagyobb cuccokat ott is megfogták.

  Jelenleg meg azt csinálják ahogy nézem a drága kínaiak hogy valahol Észtországban jön be a cucc vonaton egy személynek - korrupció a határnál nyilván nincsen - és aztán onnan - már EU-n belül vámmentesen - postázzak ki. De pl. az amcsiból légipostával jövő nagyobb cuccaim tuti vámkezelésen kötnek ki, a modellek eddig nekem is átcsúsztak.
   
  blitzkrieg likes this.
 20. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Nagyobb projektet nem tudsz fusiban csinálni, egyébként megintcsak ügyfelek visszajelzése - számla nélkül... akkor csókolom. Kivitelezőt, munakerőt pedig manapság sokkal nehezebb találni, mint ügyfelet.
   
  blitzkrieg likes this.

Ezen oldal megosztása