1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Magyarország ipara

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - marton által indítva @ 2014. január 19..

 1. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  A foglalkoztatásban egyébként tényleg bajok vannak. Csak egy probléma a sok közül. A mai y generáció őszintén szólva (kívételek akadnak) leszarja a munkát nagy ívben. Az elmúlt 2 évben ebből a korosztályból csak 13 an fordultak meg az üzemben. 3 an maradtak meg egyenlőre. A többi dobantott. Vagy pár nap után, vagy egész egyszerűen fogta magát és a műszak elején, harmadánál "hazament" dobantott. Vagy 1-2 pár műszak után be se jött. Máshol is siralmas a helyzet főként a 20-25-(30) as közötti korosztályal. Lazák,belesza..ik, nem érdekli stb..... sajnos max a negyede kezelhető il lehet számítani rájuk.
   
 2. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Ez a negatív oldal. Viszont sokan 1 vagy 2 idegen nyelvet lazán beszélnek. 20 éve még ez nagy előny volt, ma lassan alap. Igencsak rácsodalkozok ezen a napi munkában. Amin én sokat küzdöttem, azt ők lazán vágják. Ezért is jön ennyi külföldi cég Magyarországra.
   
  zeal and blitzkrieg like this.
 3. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Az előző munkahelyemen egy 50+ tervező egyszer csak egyik nap nem jött be melózni, aztán soha többet. Nem felmondott, semmi ilyesmi, csak nem jött be többet. A fickó megfejelte azzal, hogy semmire nem reagált, csak amikor már rendőrséget zavarták volna rá, akkor vissza küldte a mobilt és a laptopot, hogy törött és tönkrement. Aha...

  Régen is volt ilyen, ma is és nem csak fiatalok.
  A kérdés az, hogy a kezdeti pár pofára esés után mikor jönnek rá, hogy mi az, ami célravezető és mi az, amivel nem mennek semmire. Van aki magától is rájön ezekre és nem kretén. Viszont az emberiség nagy átlagban soha nem arról szólt, hogy mindenki normális és nem kell rugdosni és hajtani a munkaerőt adott esetben adott helyen és szellemi színvonal és bérszínvonal alatt...

  Amikor nálam 5-10 évvel fiatalabbakkal dolgoztam együtt, akkor volt közte ilyen és olyan is, akár rakárosként egyetem végén vagy akár tervezőként. Nem szabad általánosítani. A szar idővel elválik a májtól...
   
  Nagy Csaba, blitzkrieg, fip7 and 3 others like this.
 4. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Lehet hogy lazán beszélnek egy két idegen nyelvet. De kreatívitás,probléma megoldás, kicsit kitartás stb..... ezeknek a túlajdonságoknak híján vannak, vagy egy kettővel rendelkeznek közüle. Nézd én a saját üzemi részben mentori és ismerettségi köröm tapasztalatait írom le. Mint írtam máshol se jobb a helyzet.
  Egyébként az elfuserált "szakképzésünk" is rátesz egy lapáttal még.
  Ja jönnek a külföldi befektettők. Egyébként hány ilyen befektettő tesz azért is hogy normális "szakmunkásai" legyenek? Mert tudod nem csak bio robotokra van szükség hanem nagyon sok "tapasztalt" profi karbantartókra, technikusokra és így tovább. Azt a gépet vagy gépsort tudni is kell beállítani,javítani,üzemeltetni...........
  Nem elég csak a robotott vagy plc beprogramozni mert a programozo mérnők ha beszar a sor il a robot hardveresen vajon kimegy e neked rendbevágni? Pl a finomechanikát, az érzékeny finom hidrolikus rendszert rendbevágni, beállítani. Vagy a sorvezető ismeri e annak az anyagnak,alapterméknek a túlajdonságát ami után tud e állítani ha szűkséges. Egy betanított operátor kötve hisszem. Mindezekhez idő,energia és pénz kell. Na ezért is nem láttol vagy alig modern felszerelt demo tanműhelyet,sort......... az ide jövő befektetőinknél. Mert ők elvárják hogy készen kapjanak mindent. A gond ezzel hogy a szakmai képzésünk le van maradva a béka segge alatt. És tettézi mindezt hogy a fiataljainkat mármint a nagyrészét egyáltalán nem érdekli hogy mi lesz holnap. Mert úgy vannak vele il a jó szülői háttér belesujkolta il nevelés hogy kint minden jobb. A ló.aszt.
  Hiábba a jó tanulói készségük ha nem tudja kihasználni il nem is akarja egy része kihasználni. Mert azt kapta,éreztették vele il érzi hogy dolgozni,foglalkozni ne keljen vele. Szerencsére még azért akadnak kívételek.
   
  phaidros and Luthero like this.
 5. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  A szakképzés tényleg xar volt. De mostanában mind az állam, mind jópár cég bőven tol bele zsét. Aki akar simán mehet értelmes szakmai gyakorlatra és a munkaerohiany miatt egyre jobban megfizetik. Van jópár cég aki már a suliból magának képzi a szakikat. Ezek a lehetőségek az utóbbi években nagyon kiszélesedtek.
   
  phaidros and blitzkrieg like this.
 6. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 7. torsen

  torsen Well-Known Member

  Szerintem nem kéne szapulni a mai fiatalokat a szakképzettségük miatt. Támogatni kéne őket és segíteni a "felzárkózásban" amikor munkába állnak, és meglepően hamar felveszik a ritmust. Nekem 30 évem volt, hogy napról-napra eljussak az elosztós gyújtórendszertől és a karburátortól (akkor minden autó ilyen volt) a Motronic MED9-ig, vagy a soros adagolótól a EDC17-ig (például) Nekik erre az iskolapadban van jó esetben 1 évük. Hogy várjuk el, hogy kész tudással érkezzenek? Utána meg beleütköznek abba a dumába, hogy "ezek a mai fiatalok" mindez durva helyesírással leírva...csoda, hogy a nagy része azonnal elpucol? Ráadásul megteheti, mert bőven van a szakképzettségének megfelelő munkahely. Nem rosszabbak ők, csak másként élig meg a világot, ugyanakkor a "régiek" azt hiszik, csak az a tudás, amit ők tudnak, és ahogy ők tudják. Hogy simuljon a konfliktus egyértelműen a szakképzést kellene korszerűsíteni rendszerében, módszerében, eszközeiben és főleg szellemiségében.
   
  fip7, zeal, Robur and 7 others like this.
 8. Magor Zoltán

  Magor Zoltán Active Member

 9. [​IMG]
  Kíváncsi vagyok az itteni véleményekre, mit gondoltok egy ilyen álláshirdetésről?
  Rengeteg semmitmondó, nulla konkrétumú hirdetést olvastam és dacára annak hogy ez a frenkizős stílus annyira nem jön be, azért nekem kifejezetten tetszik.
  Arra mondjuk kíváncsi lennék mit jelent a "szokásos" pótlék, az utolsó 3 munkahelyemen nulla%-ot adtak, a 200ezer fejpénz meg hihetetlennek tűnik.
   
  svajcibeka, vilmoci and pöcshuszár like this.
 10. megazez

  megazez Well-Known Member

  Nekem tetszik, a Boschnál 300k nettót fejpénznek adtak tavaly ha mérnököt viszel és megfelel a 3 hónapos próbaidőnek, ezt tudom mert volt nekem is hasznom belőle.
  A szokásos pótlék meg gondolom az az, hogy este 6 után +50%-ot ad, vagyis eddig nekem a legdurvább melóhelyem is csak 2 műszakos volt na ott így volt, ezért szerettem délutános lenni mert akkor este 6-10 között 50%-al többet kerestem óránként.
   
  antigonosz likes this.
 11. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Fejpenz egyre több helyen van. Az összeg is hasonló mint a nyugati végeken megszokott.
   
 12. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Szerintem kurvajó. Én rég törvénybe pakoltam volna, hogy álláshirdetés csak pontos feltételekkel lehessen, minimum az alapbér megjelölésével.

  Az ilyen "versenyképes" lózung / jajj próbaidőn még ennyi de majd lesz több (hahhaaha majd jól kirúgunk és szerzünk egy másik próbaidős lúzert) / azért nem írjuk ki mert majd okosba' jelentünk be ;) ;) / minimálbér meg majd persze bónusz pofára (ha nem húzod a szád hogy 8-kor még mindig dolgozol, persze túlórapénz nélkül) szarságnak hamar vége lenne, bérverseny is kialakulhatna..
   
 13. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member

  Komáromi ipari park mocskosul elszívja a munkaerőt, úgyhogy nem sz*rozhatnak a fizetésekkel.
   
 14. Ja, most nézem hogy Kisbér. Nekem innen a keleti fertályról brutális összegnek tűnik, legutóbb 3 éve kaptam 15ezer forintot amiért haver fél évig ott téblábolt a mellettem lévő gépen.
   
  vilmoci likes this.
 15. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member

  Pedig már a MÁV is ad 75k-t sikeres ajánlásért (felét ha levizsgázik, másik felét ha fél évig nem mond fel).
   
  vilmoci likes this.
 16. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

 17. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Kell az ember de nagyon gondolom,azért 200000, nálunk 100000. Kisbér valahol Győr közelében van tudtommal Tata meg Pannonhalma közt, ennek fényében kell értelmezni. Tehát onnét elszív Győr,Komárom, Tbánya,meg talán még Veszprém + Fehérvár + Österreich is. A szöveg jó, mert mert lényegre törő,érthető, szimpatikusabb mint az hogy lehetőséged van nálunk dolgozni, meg jó csapatba kerülhetsz, terhelhetőség, ecetera. Műszakpótlék 06-18-0%,18-06-40%, tehát ha csak délutános is vagy akkor kapsz 4 órára 40%-ot. Általában így van bár valahol csak 30(?) % az éjszakai állítólag. Túlóra meg 50%, vasárnap 100%, ünnepnap 200% (?) de utóbbi gyakorlatilag nincs a helyek zömében. A bónusz negyed éves,éves, havi esetleg? Ez nem mindegy, mert negyedéves nettó 40000 már nem olyan vonzó,éves meg pláne nem. A Széchenyi meg társai a kutyát nem érdekli, kp-t adjanak inkább.
  Tehát amit ajánl így ami lényeges az bruttó 200000+kb átlag 40000 műszakpótlék (bár ha 2x vagy délelőttös az cumi) plusz bónusz ,ez utóbbi passz hogy hogyan oszlik ha megvan a norma,vagy jól megy a cégnek stb. Szóval gyermektelen akár a kb 160-at is megkeresheti plusz a bónusz akármennyi az is csak 40000 havi/negyedéves/éves leosztásban. 13-ik havi, netán 14-ik havi semmi ezek szerint. Szerintem felejtős.
   
  megazez likes this.
 18. Félre értettél, nem az állás érdekel csak a hirdetést találtam érdekesnek. Az általad írt százalékok stimmelnek papíron de a gyakorlatban felénk kis- és középvállalatoknál nagyon nem ez megy.
   
 19. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Jah,tudom,azok trükköznek. Ismerős-volt kollega büszkélkedett pár hete hogy Júliusban 440000-et keresett, igaz 200 túlórával. Mondom mi? Hát jah, tudod 2 hétig itt voltunk gépet telepíteni zsinórban, közben 1 vasárnap otthon, aztán újra 2 hét vissza. Mondom ahhoz képest kevés,valami difi van. Aztán kiderült hogy sima alapbérrel számolják neki a túlórát, a pótlék meg a karácsonyi pénz (13-ik havi). Voltam valami ilyesmiben 2010-körül, de akkor még nem volt se otthon,se család. Ma már ilyen munkahelyre nem tudnának rávenni, nem más birodalmának szentelem az életem hanem a magaménak.
   

Ezen oldal megosztása