1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Magyarország ipara

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - marton által indítva @ 2014. január 19..

 1. Loken

  Loken Well-Known Member

 2. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Ismét nagy meglepetést okozott a magyar ipar
  https://www.portfolio.hu/gazdasag/20191108/ismet-nagy-meglepetest-okozott-a-magyar-ipar-406459

  "Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 9,0%-kal volt magasabb mint egy évvel korábban. A KSH közlése szerint a bővüléshez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult. A legnagyobb súlyú járműgyártásban, illetve a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában jelentősen gyorsult az éves növekedés üteme, míg az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása az ipari átlag alatti mértékben emelkedett.

  Az ipari termelés trendje az elmúlt hónapokban inkább stagnáló volt, ám a szeptemberi adat után ismét úgy tűnik, hogy nem fullad le a szektor. A német iparhoz képest történő szétválás ezzel még látványosabbá vált."
  [​IMG]

  Hm....sztem a kiélezett gazdasági helyzet miatt, lassan áthelyezik Nyugatról Kelet-Európába a gyártást.
   
  svajcibeka, megazez and fip7 like this.
 3. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member

  LEGO is áttelepítette Nyíregyházára 5 éve az utolsó gyártósort, mára már csak néhány irodista dolgozik Dániában...
  Olcsóbbak vagyunk, határok meg nincsenek.
   
  anonim999 and svajcibeka like this.
 4. marton

  marton Well-Known Member

  +társasági adó is kedvezőbb. A LEGO pont az a cég, amely a folyamatos gépesítésnek köszönhetően egyre kevesebb humán erőforrást igényel, így negatív munkaerőpiaci helyzet ide vagy oda, nyugodtan telepítik ide ők is a gyártósorokat, mert tudják, hogy egyre kevesebb ember kell nekik. Amire elsőre azt mondanám, hogy nem jó, mert ugye Nyiregyházán ők a legnagyobb foglalkoztatók,, de,, maradnak is, mert mindez nem azt jelenti, hogy nem kell ember, csak azt, hogy kevesebb. Több gyártósor így vagy több ember kell vagy marad az állomány, a gyár termelékenysége viszont nő, ami ugye exportra megy, így külkereskedelmi egyenleget segíti pozitív tartományba tartani.
  Sokan nem is gondolnák, hogy (főleg a raktározási szektorban) óriási gépesítés folyik, így szerintem kár rimánkodni az idetelepülő gyárok ellen szólóknak "hogy minek, úgysincs már munkaerő" (szerintem aki kitalálta, hogy gyárt hozzon ide, az nem hülyéket kért meg, hogy mérjék fel az itteni helyzetet), mivel bővítás vagy új gyár már teljesen új technológiát alkalmaz, kevesebb emberrel, így lassan , de ez a helyzet is rendbe fog jönni. Export meg csak növekszik...
   
  anonim999, zeal, svajcibeka and 5 others like this.
 5. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 6. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Azt olvastam, a társasági adó a legkedvezőbb az Unióban. Az adóbeszedést pedig komolyan veszik, minden információt megpróbálnak becsatornázni a NAV-ba, így nehéz az adóelkerülés.
   
  marton likes this.
 7. BiancoGasto

  BiancoGasto Well-Known Member

 8. megazez

  megazez Well-Known Member

  Attól függ milyen drón és mennyire gondolják komolyan.
   
  BiancoGasto likes this.
 9. Gyurma

  Gyurma Well-Known Member

 10. Loken

  Loken Well-Known Member

 11. Loken

  Loken Well-Known Member

  https://m.origo.hu/gazdasag/20191113-tobb-mint-350-uj-buszt-vasarol-volanbusz.html
  "Több mint 20 milliárd forint értékben 352 új autóbusz megvásárlásáról kötött szerződést a Volánbusz Zrt. és a Volán Buszpark Kft. - közölte a Volánbusz."
  "A beszerzéssel hamarosan 240 darab Credobus Econell 12 típusú és 112 darab Credobus Inovell 12 típusú jármű lép szolgálatba az október óta országosan működő közlekedési vállalatnál."
  "Volánbusz 2019 és 2022 között 3930 darab autóbusz beszerzését tervezi, így a vállalat teljes járműflottájának 60 százaléka lecserélődhet."
  Örvendetes, hogy Magyarországon gyártott buszokkal oldják meg a fiatalítást.
   
 12. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  svajcibeka likes this.
 13. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Régiós összevetésben is faszagyerekek vagyunk! :)
  Tönkreverte az egész régiót a magyar gazdaság
  Azzal, hogy a magyar gazdaság az idei harmadik negyedévben 5%-kal nőtt a nyers adat szerint, két szempontból is abszolút kilóg a régiós mezőnyből: egyrészt ez gyorsulást jelent a második negyedévi 4,9% után, míg a többieknél jellemzően lassulás történt, másrészt maga a növekedés üteme is sokkal gyorsabb, mint a régiós országok eddig közzétett adatai.
  https://www.portfolio.hu/gazdasag/20191114/tonkreverte-az-egesz-regiot-a-magyar-gazdasag-407065
   
 14. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Mindig szoktam vakargatni a fejem, hogy lehet verni a szép nagy %-os növekedésre, csak ameddig a finn egy főre eső GDP a magyar négyszerese és mi kétszer jobban sem növünk százalékosan ez azt jelenti, hogy ők perpill távolodnak tőlünk...
  És ez szinte mindenkiről elmondható a táblázatban, néhány kivétel akad. A bibi az, hogy amikor jött a válság 2008-ban, akkor több ország csak lassabban vagy 0-ra fejlődött. Mi meg szépen megzuhantunk.

  Szóval lehet dobálózni ilyen rövidtávú doksikkal, de a hosszútáv ismert. 30 év alatt közelébe nem kerültünk a fejlett nyugatnak.
   
  fishbed and torsen like this.
 15. ladagrant

  ladagrant Active Member

  Koszonhetoen nyugati gazdasagi partnereinknek es az EUnak gyumolcsozo a nyugati erdekszferaba tartoznunk. Hasonloan jot tett nekunk a gazdasagi kapcsolatok elenkitese az Egyesult Allamokkal. Ilyen sikert nem nyugatorientalt orszagok nem mondhatnak el magukrol.
   
 16. Littlejohn

  Littlejohn Well-Known Member

  Fejlődsz! Az előbb már a demokratikus országok közé soroltál minket, most meg az Orbán-kormány gazdasági sikereit méltatod... jóóóóó! Ha kérhetlek, tisztelj meg minket legalább egy magyar billentyűzettel is.....
   
  svajcibeka, Gyurma and fedett_mókus like this.

Ezen oldal megosztása