1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Magyarország légvédelme

Diskurzus a(z) 'Légvédelem' témában - misinator által indítva @ 2014. szeptember 30..

 1. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Ők épp Romániában próbálkoznak, egy nagyobb helikoptermegrendelés reményében. (AH-1Ro Dracula)
   
 2. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  Ide teszem be a 2019-ben TOP 10 légvédelmi rendszerről készült videót, kedvcsinálónak.
   
  alfa74 and zsolti like this.
 3. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Érdekes lista, kedvcsinálónak jó, de azért ezek a Top10 es listák szerintem sosem komolyan vehetőek.
  A Dávid parittyája viszont most különösen felkeltette a figyelmem, megnéztem és azt írták hogy ezzel akarják leváltani állítólag a Patriotokat Izraelben. Mi a bajuk a Patriottal? MEADS szintén Patriot leváltására jött létre.
  A lengyelek és románok meg ebből akarnak bevásárolni, amit már nyugaton váltani akarnak? Mi ebben a logika?
   
  antigonosz likes this.
 4. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Az olcsosag /amire a hazai gyartas igy az orszagban marado penz tovabb "olcsosit" lehet most sokan megkoveznek a kovetkezokert de izraelnek nem feltetlen kell az aktualis legfejlettebb technika. /a potencialis ellenfeleik ellen egy kicsit gyengebb kepessegu technikaval is erosek tudnak maradni./ es mivel kicsit gyengebb a zavarasvedettseg es hasonlo parameterek olcsobb lessz a termek vegosszege... /izraelt szokas ugy beallitani mint akik csucstechnologias fegyvereket gyartanak olcson/ de ez nem egeszen igaz nem csucstechnologiast gyartanak /nekik nincs arra szukseguk./ de csereve olcso... Es mivel olcso tobbet lehet belolle rendszeresiteni mint a csucstechnologiasbol./ami csucstechnologiara nekik amugy sincs szukseg mert a potencialis ellenfelek a gyengebb minoseg ellen se tudnak mit tenni.../es ugye nekik kell a mennyiseg. /boccs a modat szo ismetlesert./
   
 5. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Én nem így látom ezt, Izrael mindenből igyekszik csúcs technológiát beszerezni.

  Illetve jobbat szerényebbel nem szoktak váltani sehol.
   
 6. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  a logika ott van benne hogy úgy mint itthon már a Patriot is kb űrtechnológiának számítana , amúgy ha annyira kivonják akkor esetleg ócsóért ide passzolhatnak párat, amúgy mint olyan ha a Patriot/MEADS/Dávid parittyája közül kéne választani ha tetszik ha nem a Dávid parittyája nyerne nálam, nagyobb a töltet, messzebbre is megy ami nekünk elég fontos kérdés (mivel gondolom csak a győri ezredhez fognak beszerezni dolgokat, ha lenne még egy légvédelmi ezred mondjuk Karcag fele akkor a kisebb hatótávval rendelkezőket is jobban elfogadnám szerintem)
   
 7. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Pont azért vetettem ezt fel, mert olyan marhára nem látom hogy olcsó lenne az a Patriot amit a térség országai szeretnének, ellenben nyugaton több helyen már a leváltásán gondolkoznak.

  Kb. ugyan azt látom a Patriot vonalnál, mint az F-16 block 70 vs F-35 nél, ebbe a térségbe igyekeznek eladni az F-16 legújabb verzióját, közel olyan áron mint az F-35...
  Hogy ne csak MEADS, meg Dávid parittyája legyen, itt egy kis videó ahol egy francia úriember épp azt ecseteli, hogy a románoknak miért kéne Patriot helyett SAMP/T-t venni, mi mindenben nyújt többet az ASTER 30 al szerelt rendszer:  Ennek tudatában, én nagyon örülök hogy nálunk szóba se került a Patriot.
   
  fip7 and antigonosz like this.
 8. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Skacok, mi lenne, ha megnéznétek, hogy milyen változatról van szó? HTÖ mellékletek...

  MIM-104A/B - Standard/SOJC
  2002 Izrael 0 M USD 2 osztály ???? rakéta (ex német)

  Ezek '80-as évek végi szinten álló Patriotok. Újabb beszerzésről nem tudok. Az lehet, hogy időközben GEM+ változatok lettek (csak wikin néztem meg), de a mennyiség ettől nem több.

  Vagy akkor adjon valaki forrást arról, hogy többet, vagy korszerűbbet váltanak, hogy tisztuljon a kép.

  Konkrétan kik és melyik változatot? Így tessék már nézni. Nem túl régen még mindig ajánlották a németek megvételre a '80-as években beszerzett eszközeiket. Azokat valóban van értelme leváltani.

  Máshol évtizedes távlatban számolnak vele, éppen most csináltak hozzá 360 fokos keresőradart, mert leesett végre, hogy a NATO vs VSz célhardver így nem mindenhol felel meg.


  Mármint mikor? Melyik változat? Miért örülsz te ennek? Vehetjük majd meg a 20-30 millió USD-s rakétával tüzelő rendszereket?

  A világon általános érvényű, hogy a rakéta ritkán kerül többe, mint a cél, sőt, inkább nagyságrendileg olcsóbb. Ehhez képest az Aster rakéta olyan rohadt drága, hogy ha kettőnél több kell, akkor egy vadászgéppel összemérhető a költség.

  Ezzel összevetve az Patriot olcsó, pedig a német adatok szerint a '90-es években egy osztály éves üzeme kb. 3M USD volt.
   
  fishbed and antigonosz like this.
 9. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  SAMP/T, a MEADS, és a David's Sling is dedikáltan az addig Patriotot használó országok kezdték el fejleszteni annak leváltására.
  A kis videóban a SAMP/T-s anyagnál sorolja az előnyöket a francia a románoknak ajánlott Patriotokkal szemben.
   
 10. Fade

  Fade Well-Known Member

  Ez olyan hsz volt mint amit index/origo... szokott produkálni ahol összekeverik képességben árban egy 1978as F-16At meg egy 2018as F-16Vt. 1989es Su-27et meg egy 2017es Su-35öt. A hozzá nem értés netovábbja.

  Mutass kérlek nekem rendelhető 2021ben szállítják közepes, hosszútávú rakétarendszert GaN AESAval.
   
 11. Fade

  Fade Well-Known Member

  Szerintem nagyon jó a Francia rendszer is. De amit az árról hallottunk 50%al drágább mint a Román/Svéd Patriot.

  Ez innen egy verseny. Ha Franciák Patriot árban adják én a Francia rendszerre se fogom a számat huzogatni...
   
  zsolti and svajcibeka like this.
 12. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  A MEADS es a STAMP-T ara hogy viszonyul egymashoz? Erre van valamilyen nem tul regi forras?
   
 13. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A hátrányokat gondolom nem...
   
 14. Fade

  Fade Well-Known Member

  A fő hozzáálásbeli difi a stunneren látszik. Multi layer ABM védelmet akartak ami jóval magasabb találati aránnyal és jóval jobb decoy elleni védelemmel.
   
  fedett_mókus likes this.
 15. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Nyilván nem, mivel elég erősen valószínű hogy el szeretnék adni a rendszerüket, azért készülhetett ez a videó.
   
 16. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Hallottam hogy drága a SAMP/T is, nekem adatom arra hogy 50% al drágább lenne emlékem/infóm nincs. Biztos nem olcsó, de ha jól emlékszem én már mikor láttam Patriot árakat, attól is sokkot kaptam.
   
 17. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  hát ha úgy vesszük hogy mit váltanak le vele akkor jön ki a különbség szerintem , mint mondtam mind a románoknál mind a lengyeleknél a patriot még mindig magas technikát képvisel , még akkor is ha a levedlett régi példányokat veszik meg lényegesen olcsóbban aztán maximum kozmetikáznak rajtuk
  Ami meg az új F16-os árát illeti hát na, amcsik. Ami meg a francia úriembert illeti hát, szerintem ha megkérdeznénk a hátrányokról lehet elvörösödve ballagna el
  Szvsz ha lehet maradjunk a MEADS/Patriot/Dávid parittyája hármasnál és megint kiemelem ne felejtsük el hogy itthon egy (azaz 1 darab) lévédelmi ezredünk van jelen pillanatban , már csak ezért is nekem már régóta a Dávid parittyája a befutó. ( nyilván orosz technika ismételten nem játszik ugye...)
   
 18. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Valamiért mégis nekiállt három olyan ország saját Patriotot leváltó rakétát fejleszteni, akik előtte azt használtak. Nincs itt összekeverve semmi, ha elégedettek lettek volna/nem feltétlen képességek/technikai jellegű dolog lehet csak a gond - gondolok itt árra, amerikai túlzott kontrollra, bármire, akkor nyilván egyszerűbb lett volna nekik is vásárolgatni az újabbnál újabb verziós Patriotokat.

  E helyett fejlesztettek mind maguknak sajátot, még Izrael is.
   
 19. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Én nem mondom azt hogy rossz a Patriot, pláne nem azt hogy ebben a térségben ne lenne bőven több mint elég.
  Azt vetettem fel, hogy találtam egy videót ahol azért elég jó dolgokat sorolnak fel, amiben pl. a SAMP/T jobb, illetve napokban láttam leírva még két rendszernél konkrétan azt, hogy a MEADS-ot gyártó 3 nemzeti(Német-USA-Olasz) csoportosulás is dedikáltan arra jött létre, hogy Patriot váltó megoldás legyen, meg a zsidók is erre tervezték konkrétan a Dávid parittyáját.

  Innen jött a gondolat, hogy kb. akkor a párhuzam olyan lehet, mint vadászgépeknél az egyre inkább újított javított képességű block 70 F-16 vs az azt váltó F-35 kapcsolata.
   
  fedett_mókus likes this.
 20. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Patriot légvédelmi rakétarendszernek legfontosabb hátránya a NASAMS, MEADS, SAMP/T, és David's Sling komplexumokkal szemben az, hogy egy időben csak egy korlátozott, oldalszögben 110°-os térrészben tud csak tüzet vezetni, miközben a többi modernebb komplexum 360°-ban.
   
  fishbed, fip7, arcas and 4 others like this.

Ezen oldal megosztása