1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Magyarország légvédelme

Diskurzus a(z) 'Légvédelem' témában - misinator által indítva @ 2014. szeptember 30..

 1. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A kérdés, hogy ilyen rakétákkal.
  Ezt a szakzsargont nem hallottam soha az életben és ebben a formában mindenre ráhúzható, ha mobil. Az, hogy az ország 100%-a le legyen fedve a szimpla "kör HMZ"-vel az álmodozás. Ehhez 3 osztálynyi Sz-300PMU2 szerű SAM kéne...
   
 2. arcas

  arcas Well-Known Member

  Igen, érdekes megfogalmazás...a rakétákra én is kiváncsi leszek,...szerintem már nem kell sokat aludni és kiderül. Optimista vagyok.
   
 3. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem mondhatja azt egy honvédelni miniszter,hogy nincs szükség az ország 100%-át lefedő rendszerre..
   
  zsolti and alfa74 like this.
 4. arcas

  arcas Well-Known Member

  Mondjuk ez is igaz...
   
 5. rudi

  rudi Well-Known Member

  100%-os lefedettség? NASAMS-al?
  Rajzolj 20-40 km sugarú köröket (alkalmazott rakéta típusától függően..) a térképen úgy hogy azok megfelelő átfedéssel takarják az egész ország területét majd a körök számát számát szorozd meg $150-200 millióval...
  Több milliárd lesz a vége.
   
 6. arcas

  arcas Well-Known Member

  Egy üteg szét telepitve mekkorát is fedhet le max? kb.?
   
 7. dudi

  dudi Well-Known Member

  Tessék?
   
 8. Autodidaktakatona

  Autodidaktakatona Active Member

  Military-today.com
   
 9. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  " Benkő Tibor azt állította, a katonák már megfogalmazták, hogy milyen képességekkel kell rendelkeznie az eszköznek: olyan szárazföldi rakétakomplexumot kerestek a piacon, amely rakétáival az ország egész területén képes felderíteni, nyomon követni és megsemmisíteni a légi célokat. Azaz a katonai szakzsargon szerint a teljes légvédelmi képességet hoznia kell a kiválasztott rendszernek."

  Amerikai segítséggel reaktiváljuk a Mezőfalvi Vegát?
  :D
   
 10. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ilyen egyszerű dolgot nem értesz..?:confused::eek:

  [​IMG]
  Az ország teljes területét lefedve még közepes magasságon is az jön ki, hogy kb. 28 db ilyen kör kéne 40 km-es HMZ esetén is redundancia nélkül.
  Ez sci-fi és nem indokolható. A szuperhatalmak sem tudták soha egész légterüket lefedni, erre csak kis területű és gazdag országok képesek még közepes magasságon is. Mondjuk Izraelen kívül hirtelen senki nem ugrik be.

  Kis magasságú fenyegetés ellen ilyen képességű légvédelmi rendszer gyakorlatilag nincs kb. senki számára. Elvi szinten A-50U/A-100 és Sz-400 képes a 40N6 rakétával horizont alá tüzelni az indítóhoz képest 380 km-ig, de...
  • ad.1 ez nem a mi súlycsoportunk ára miatt. Ehhez is igazából két Sz-400 osztály kéne redundancia miatt és legalább 2 db AWACS + tanker vagy 4 db AWACS. Szerintem ezen a ponton le is lehet állni az álmodozással

  • ad. 2 még ez sem teljesen igaz, mert a rakéta repülési ideje több száz km távolságon akkora, hogy adott domborzati viszonyok esetén nem lehetséges a folyamatos célkövetés és a rakéta pocsékba megy. Tehát hiába a szép nagy kör valójában még ezzel sem lehetne minden megvédeni a reakció idő és a rakéta repülési ideje miatt. Az árát meg inkább hagyjuk, 500 millió USD felett van egyetlen osztály is AWACS nélkül...
  Pedig felvállalható, amikor közli az ember, hogy ilyen soha nem is volt sehol, még nagyhatalmaknál sem. Aztán ilyen irreális elvárás mellé lehet tenni, hogy, hogy ok, fiúk, de ehhez a maihoz képest 10-szer több ember kell, 15 mrd USD beruházás és éves fenntartása több száz M USD. Akkor talán végre elgondolkozna a polgár is, hogy ne pofázzon bele, amiről fingja sincs és fogadja e la realitásokat. Vagy akkor lehet MH adományvonalon adakozni célra...

  Az sem tüzelne horizont alá és 2 db célcsatorna röhejesen kevés.
   
 11. arcas

  arcas Well-Known Member

  Igen a gondolat meredek, vagy Benkő fogalmazott rosszul -mondjuk nem szokása-, vagy olyan virágnyelven beszél -ami mondjuk jó magyar szokás-, amit nem értünk.

  "...olyan szárazföldi rakétakomplexumot ...amely rakétáival az ország egész területén képes felderíteni, nyomon követni és megsemmisíteni a légi célokat..."

  Próbálom értelmezni hideg fejjel hidd el...
   
 12. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  A rajzodon most egyetlen NASAMS komplexum lefedettsége látható 4 indítóállvánnyal, plusz a Sentinel fent valahol Tapolca fölött egy hegyen?
   
 13. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Egy kerdes a fix radarok nem tudnanak cel adatokat kuldeni a nasams imditoknak?/csak mert azok folyton ki vannak hagyva a kepletbol./hat a mobil radarok a fix radarok melletr?/s300 pmu e?
   
 14. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Nem, semmi mást nem vizsgáltam, csak a kinematikai lefedettséget úgy, hogy nem vettem figyelembe sem telepíthetőségi korlátokat (erdő közepére nem lehet, stb.) A cél csak az volt, hogy az kijelentés képtelenségét mutassam meg.

  A köröket is úgy kezeltem első körben, hogy mindenhova csak 1 db indítót tennék le, ami célcsatornából sok, de a rakéta mennyisége nem ok. Ezzel is 168 db rakéta jön ki 0 utántöltéssel, ami ugye vicc. Igazából 2 db indító kéne mindenhova, ami már 336 db. 28x2 db indító és egész országhoz 1500 méteres magassággal és redundanciával legalább 6-8 db radar kéne. Ez mrd-os tétel, viszont nem realitás, mert valóság nem ilyen telepítési szempontból, de semmilyen szempontból sem. Ilyen felépítési légvédelmi rendszer okkal nem volt soha. Sehol.

  A realitás az kb. 8-12 db indító és 3-4 db radar (számomra igen hangsúlyos a sok radar) és reális újratöltési mennyiségű rakéta, ami kb. 200 db rakéta 12 db indító esetén. Csak már ez önmagában mrd-os tétel és ez is inkább csapatlégvédelem lehetne, ami helyenként átfed objektum védelemmel, de feltett kérdésedre e mellé képzeltem el még Patiotot. Abból is 2 db osztály lenne vagy 1 mrd USD alsó hangon, de a jenkiket ismerve, inkább több. Ameddig Kecsón nincs betonfedezék, akkor PAC-3 kis ABM rakéta is kell, de én inkább betonfedezések preferálnék.
   
 15. dudi

  dudi Well-Known Member

  Értem,hogy mit mondott azt nem értrm,hogy miért mondja...

  És nem nem mondhat mert az politikai öngyilkosság!
   
 16. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Szerintem a NASAMS csak egy resze a beszerzesre kerulo legvedelmi rendszernek. Meg ha sokat vesznek is, akkor is csak" kicsi penz "a nagyobb hatotavolsagu rendszerekehez vagy a Leopard uzlethez viszonyitva. Qatar 40 raketas rendszert vett 215 millio USD-ert, Indonezia 24 raketas rendszert 77 millioert. De ezt mar ti is megfejtettetek itt korabban a nyilatkozatok alapjan.
   
 17. Shadow

  Shadow Well-Known Member

  Litvánok kettőt vettek 112 millió dollárért:
  https://defence.pk/pdf/threads/lith...n-worth-norwegian-air-defense-systems.451674/
  Ezt tartalmazta:
  Two of the country armed force's batteries, military units of a size of a company, would be equipped with the NASAMS systems. The country plans to acquire two rocket launchers for one of the batteries, each battery is to receive a fire distribution center and radar.

  Ehhez még később vettek rakétákat. Ott az ár nem volt nyilvános.
   
 18. RomperStomper

  RomperStomper Active Member

 19. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

 20. arcas

  arcas Well-Known Member

Ezen oldal megosztása