[HUN] Légvédelmi eszközök beszerzése

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 349
35 206
113
Mindig olyan fura erzes, amikor olvasom, ahogy eloadod, sot, elmagyarazod a sajat kommentjeimet nekem, mint sajat velemenyedet...
Mert ez a saját véleményem és nem "téged másollak" - ezt csak a nárcisztikus éned szereti így látni. Már csak azért sem csak néha nézem meg mit írsz. SRBM ellen amerikai, francia és izraeli vonal jöhet szóba. Nálunk az izraeli fegyverek preferáltak ipari együttműködés és (geo)politikai prefernciák miatt, illetve ABM rakétákban elég jók is az izraeliek. Stunner és a Barak MX jöhet csak szóba harctéri rakéták ellen. Ezekből szerintem a Stunner jobb rendszer, mert nagyobb hatótávolsága és ütközéssel semmisít meg. Szóval aki erre következtetésre jut, az "ellopja az ötleted"? :D
Az ötleted, hogy "3 üteg ARROW 3-as kellene Magyarországra" értelmetlen, mert akkor is lefed minket ha egyetlen eleme sincs nálunk és a németek üzemeltetik.

Egyreszt errol sehol nem irtak, link vagy megint valamit tenykent adsz elo, masreszt a kommentem lenyege az volt, hogy a meglevo NASAMS 3 rendszerhez barmikor hozza elhet majd adni az SLMet (igy is-, ugy is extra canistereket vennenek hozza)...
Eddig egyetlen hír volt a IRIS-T és NASAMS integrációról norvég megrendelés kapcsán és ott az indítót integrálták a NASAMS központjához. Keresd vissza az eredeti hírt!
Szóval te adsz elő olyat (NASAMS indítóból kilőhető a IRIS-T) tényként, ami egyelőre nem igaz: semmi nem igazolja.
A Skyrangerre is kijelentetted, hogy "SkyKnight lesz, mert kész van" aztán kiderült hogy kb. sehol nem tart még és Mistral lesz a miénken, amit én jósoltam. Akkor is személyeskedve leoltottál!
Nagyon vicces amikor számon kéred máson, hogy "alaptalan dolgokat állít" - szerinted mindenki hülye csak te vagy itt a nagyokos!

Veled totál nem lehet értelmes diskuzust folytatni, nem az állításokra, hírekre, tényekre reagálsz hanem azt támadod, aki mondja.

...harmadreszt eszerint meg kifejezetten logikus is lenne a NASAMS canisterbol inditas ti. az IRIS-T eleve a Sidewinder utodjanak volt meretezve a fighterekre, es a NASAMS 2 mar kepes volt Sidewindert is inditani.
Elvileg nem lehetetlen, de egyelőre nem történt meg ez a fejlesztés, próba lövészet sem volt.
A IRIS-T SL függőlegesen indul, míg a NASAMS konténeres indítója 30 fokos szögben indít minden esetben.
Azért igényel némi szoftveres fejlesztést és jó néhány próba indítást, hogy NASAMS konténerből rendesen működjön az IRIS-T.

Az is jó kérdés, hogy érdemes-e ezzel foglalkozni, mert földről indítva a sima IRIS-T 9-10 km hatótávolságot tudhat, ami nem sokkal jobb mint pl. egy MANPADS vagy Mistral hatótávolsága.
Egyébként MG utalt rá egy műsorban, hogy IRIS-T SL is versenyben volt a megrendelésünkért, de pont az időjárás függő infravörös rávezetés miatt kiesett. Kifejezetten érdekes, hogy ködös-havas Norvégéiában hogy fog szuperálni a "légvédelmis IRIS-T" a NASAMS részeként...
 
  • Tetszik
Reactions: ravenlord

megmurgyel

Member
2021. április 4.
41
92
18
Nem kell Magyarországra belőle - max radar, de lehet hogy az is jobb helyen van máshol például a Tátra vagy az Alpok egyik csúcsán. Az Arrow3 rakétájának 2,400 km a hatótávolsága: Egész közép és kelet-Európát simán lefedik vele ICBM-ek ellen - ez is deklarált céljuk a németeknek.
Nekünk a NASAMS mellé kellene még egy kis hatótávolságú ballisztikus rakéták (pl. Iskander, ATACMS) ellen rendszer, mert az ellen nem jó az Arrow-3.
"Dávid parittyája" pl. jó lenne erre - a radarját már megvettük (ELM-2084), Kongsberg FDC-hez is illeszthető lehet. Szerintem előbb utóbb lesz is ilyenünk, mert deklarált cél a "teljes légvédelem".
Mistral, Skyranger, NASAMS és David parittyája (esetleg Barak MX) rendszerekkel kellően rétegelt légvédelmünk lenne. Talán valamilyen fix C-RAM rendszer kellhet még illetve MANPADS-ból valamennyi.

Amúgy korábban rosszul mondtad valamelyik légvédelmi topikban: nincs integrálva az IRIS-T a NASAMS indítójába. Az IRIS-T saját indítóit integrálták a NASAMS FDC-jéhez. Vagyis a "vezérlés" közös, nem az indító.
Eddig csak Sidewinder X indítás történt csak NASAMS kilövőből infravörös kategóriában.
Amikor szlovákiát ekézik ,hogy másra bízza légvédelmét . Valahogy hasonlóan vagyunk mi is akkor ezen a téren :D Akkor lehetne mondani a németeknek ,hogy települjenek ide is vele . Aztán ki lenne tolva a táv , ha valaki meg megtámadja azzal a németeket is megtámadja, és azzal az oldalunkra is állíthatnánk mint csinálják ezt mások is L.o ill. R.o is.
 
  • Tetszik
Reactions: borisz

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 349
35 206
113
Amikor szlovákiát ekézik ,hogy másra bízza légvédelmét . Valahogy hasonlóan vagyunk mi is akkor ezen a téren :D Akkor lehetne mondani a németeknek ,hogy települjenek ide is vele . Aztán ki lenne tolva a táv , ha valaki meg megtámadja azzal a németeket is megtámadja, és azzal az oldalunkra is állíthatnánk mint csinálják ezt mások is L.o ill. R.o is.
Mi vagyunk "Németország egyik külső tartománya" - legalábbis ipari érteleben: érdekük minket megvédeni, a NATO kötelezettségről nem is beszélve.
Ha nem nálunk van a rendszer, akkor kevésbé vagyunk célpont.
A legjobb ha beférünk az ernyője alá, de még sem nálunk van.
 
  • Tetszik
Reactions: efott1974

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 794
113
Egy jó összefoglaló a légvédelem fejlesztéséről, múlt és jövő :

Tehát kb ez a jelenlegi terv.

Airbus SAMOC Légvédelmi Rakéta Műveleti Központ
1. Győrben telepített és
2. Mobil konténeres rendszer, ami 2 teljes értékű, önállóan működő rendszerre bontható.

A SAMOC kompatibilis

1. szovjet 2K19-KUB légvédelmirakéta komplexumokkal

2. A 3 fixen telepített radarral, vmint a jövőben érkező ELM-2084-es radarok

3. ATLAS MISTRAL rövid hatótávolságú légvédelmi rakétarendszerrel. Ami az M-3as szintre modernizált M-2 rakétákból és a legújabb Mistral M-3 rakétákbóo áll.

4. A NASAMS 3 légvédelmi rakétarendszerrel is. 2023-25 közt érkezik.

Ezenfelül csapatlègvèdelem.

1. Lynx alvázra szerelt Skyranger légvédelmi rendszerek Ezek egy légvédelmi gépágyúból és két Mistral rakéta indítóból fognak állni
de lehetséges, hogy lézerfegyver is kerül rájuk. Ezek kifejezetten alkalmasak lesznek drónok elleni védekezésre.,

2. MANPADS.
A Rheinmetallnak, de a MISTRAL rakétákhoz is létezik egy nagyon mobilis, két katona által gyalog hordozható verzió.
Az eddigiek alapján ezek valamelyikének a beszerzésére lehet a legnagyobb esély. Mindemellett erről még semmilyen hivatalos bejelentés nem érkezett.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 349
35 206
113
Tehát kb ez a jelenlegi terv.

Airbus SAMOC Légvédelmi Rakéta Műveleti Központ
1. Győrben telepített és
2. Mobil konténeres rendszer, ami 2 teljes értékű, önállóan működő rendszerre bontható.

A SAMOC kompatibilis

1. szovjet 2K19-KUB légvédelmirakéta komplexumokkal

2. A 3 fixen telepített radarral, vmint a jövőben érkező ELM-2084-es radarok

3. ATLAS MISTRAL rövid hatótávolságú légvédelmi rakétarendszerrel. Ami az M-3as szintre modernizált M-2 rakétákból és a legújabb Mistral M-3 rakétákbóo áll.

4. A NASAMS 3 légvédelmi rakétarendszerrel is. 2023-25 közt érkezik.

Ezenfelül csapatlègvèdelem.

1. Lynx alvázra szerelt Skyranger légvédelmi rendszerek Ezek egy légvédelmi gépágyúból és két Mistral rakéta indítóból fognak állni
de lehetséges, hogy lézerfegyver is kerül rájuk. Ezek kifejezetten alkalmasak lesznek drónok elleni védekezésre.,

2. MANPADS.
A Rheinmetallnak, de a MISTRAL rakétákhoz is létezik egy nagyon mobilis, két katona által gyalog hordozható verzió.
Az eddigiek alapján ezek valamelyikének a beszerzésére lehet a legnagyobb esély. Mindemellett erről még semmilyen hivatalos bejelentés nem érkezett.
Mondjuk a RM-nek nincs MANPADS rendszere ellentéten a cikk állításával...
 
  • Tetszik
Reactions: efott1974
K

kamm

Guest
Ah
Tehát kb ez a jelenlegi terv.

Airbus SAMOC Légvédelmi Rakéta Műveleti Központ
1. Győrben telepített és
2. Mobil konténeres rendszer, ami 2 teljes értékű, önállóan működő rendszerre bontható.

A SAMOC kompatibilis

1. szovjet 2K19-KUB légvédelmirakéta komplexumokkal

2. A 3 fixen telepített radarral, vmint a jövőben érkező ELM-2084-es radarok

3. ATLAS MISTRAL rövid hatótávolságú légvédelmi rakétarendszerrel. Ami az M-3as szintre modernizált M-2 rakétákból és a legújabb Mistral M-3 rakétákbóo áll.

4. A NASAMS 3 légvédelmi rakétarendszerrel is. 2023-25 közt érkezik.

Ezenfelül csapatlègvèdelem.

1. Lynx alvázra szerelt Skyranger légvédelmi rendszerek Ezek egy légvédelmi gépágyúból és két Mistral rakéta indítóból fognak állni
de lehetséges, hogy lézerfegyver is kerül rájuk. Ezek kifejezetten alkalmasak lesznek drónok elleni védekezésre.,

2. MANPADS.
A Rheinmetallnak, de a MISTRAL rakétákhoz is létezik egy nagyon mobilis, két katona által gyalog hordozható verzió.
Az eddigiek alapján ezek valamelyikének a beszerzésére lehet a legnagyobb esély. Mindemellett erről még semmilyen hivatalos bejelentés nem érkezett.
Ahogy irtam korábban, egy umbrella system. Mondjuk hiányzik azért az az ABM védelem hozzá... David's Sling még olcsóbb is lenne, mint a tisztán amerikai Patriot.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 349
35 206
113
A francia-olasz SAMP/T (ASTER) passzolna ehhez a nyugat-európai rendszerhez, nem?
bármit hozzá lehet rendelni elvileg. Aster nálunk nem igazán esélyes: izraeli vonalon vannak más élesben kipróbált rakétaelhárító rendszerek, amiknek a radarjait már meg vettük (ELM-2084). Szóval már "csak" a rakéták, indítók és néhány vezérlő közppnt jiányzik, bár elvileg a NASAMS FDC-je is képes sokféle rakétát ("effectort") kezelni. (Pl. Partvédelmi NSM ütegeket ugyanezzel a FDC-vel irányítják)
Ha lesz rakéta elhárító rendszerünk, akkor az vagy a Dávid Parittyája (copyright @kamm :p), esetleg a Barak MX lehet.

A finneknél zajlik egy ilyen beszerzési program: a "Dávid csúzli" és a Barak MX versenyzik. Náluk is NASAMS a kis-közepes hatótávolságú rendszer, szóval mérvadó lehet, hogy mi mellett döntenek. Amúgy finn légvédelmet a már passzivításba vonult "légvédelmis" HSPAPS fórum-kolléga is dicsérte, szóval érdemes őket "másolni". 2023 elején lesz döntés a finneknél.
 

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 527
8 082
113
bármit hozzá lehet rendelni elvileg. Aster nálunk nem igazán esélyes: izraeli vonalon vannak más élesben kipróbált rakétaelhárító rendszerek, amiknek a radarjait már meg vettük (ELM-2084). Szóval már "csak" a rakéták, indítók és néhány vezérlő közppnt jiányzik, bár elvileg a NASAMS FDC-je is képes sokféle rakétát ("effectort") kezelni. (Pl. Partvédelmi NSM ütegeket ugyanezzel a FDC-vel irányítják)
Ha lesz rakéta elhárító rendszerünk, akkor az vagy a Dávid Parittyája (copyright @kamm :p), esetleg a Barak MX lehet.

A finneknél zajlik egy ilyen beszerzési program: a "Dávid csúzli" és a Barak MX versenyzik. Náluk is NASAMS a kis-közepes hatótávolságú rendszer, szóval mérvadó lehet, hogy mi mellett döntenek. Amúgy finn légvédelmet a már passzivításba vonult "légvédelmis" HSPAPS fórum-kolléga is dicsérte, szóval érdemes őket "másolni". 2023 elején lesz döntés a finneknél.
Köszi!
Ez két izraeli rendszer?
 

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 904
4 743
113
Ah

Ahogy irtam korábban, egy umbrella system. Mondjuk hiányzik azért az az ABM védelem hozzá... David's Sling még olcsóbb is lenne, mint a tisztán amerikai Patriot.
Azt nem tudni, hogy a parittaya mekkora megsemmisítési valószínűséggel dolgozik, viszont a Patriot nem nagyon bizonyított az eddigiekben.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 349
35 206
113
Azt nem tudni, hogy a parittaya mekkora megsemmisítési valószínűséggel dolgozik, viszont a Patriot nem nagyon bizonyított az eddigiekben.
A "Csúzli" eddig két szíriai Tochkát lőtt le a hivatalos közlések szerint, mennyit nem sikerült lelőni azt mondjuk nem tudni...
A közlés szerint egy-egy elfogó rakéta elég volt a két SS-21 rakéta lelövéséhez.

 
K

kamm

Guest
A francia-olasz SAMP/T (ASTER) passzolna ehhez a nyugat-európai rendszerhez, nem?
Baromi draga az is. A Patriotnal amugy olcsobb, de a zsidok rendszerenek a legfobb okossaga, hogy a Stunner negyedebe-otodebe kerul, mint a Patriot rakettak. :cool: Nem hulyek ok, hogy orokke a Raytheont etessek, szepen kieroszakoltak, hogy igenis levaltjak majd a Patriotokat Daviddal, amibe meg majd a sajat Stunneruk megy, sokkal olcsobban. Erre mar a DoD is felkapta a fejet, hogy hoppa, maris erdekel minket is, ha te ugyanazt a kepesseget megoldod a negyedebol raketankent, amire a Raytheon is csak fancsali pofaval bologatni tudott, meg persze belekapaszkodott a projectbe (az is penz azert.)
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 349
35 206
113
Baromi draga az is. A Patriotnal amugy olcsobb, de a zsidok rendszerenek a legfobb okossaga, hogy a Stunner negyedebe-otodebe kerul, mint a Patriot rakettak. :cool: Nem hulyek ok, hogy orokke a Raytheont etessek, szepen kieroszakoltak, hogy igenis levaltjak majd a Patriotokat Daviddal, amibe meg majd a sajat Stunneruk megy, sokkal olcsobban. Erre mar a DoD is felkapta a fejet, hogy hoppa, maris erdekel minket is, ha te ugyanazt a kepesseget megoldod a negyedebol raketankent, amire a Raytheon is csak fancsali pofaval bologatni tudott, meg persze belekapaszkodott a projectbe (az is penz azert.)
A Csúzliról / Stunnerről van valamilyen árinformációd? Miből gondolod hogy a Stunner olcsóbb mint a PAC-3?
 
  • Hűha
Reactions: pöcshuszár
K

kamm

Guest
A Csúzliról / Stunnerről van valamilyen árinformációd? Miből gondolod hogy a Stunner olcsóbb mint a PAC-3?
Mert kozismert. Az izraeli egesz program alapja ez volt.

FYI a Stunnerbol lett az amerikai verzioban a SkyCeptor aka PAAC-4 - es a lengyelek mar ezt is vettek nagy tobbsegeben a Patriot launchereikhez, csak minimalisat rendeltek a rohejesen draga amerikai PAC-3-bol, nem veletlenul.

A Raytheon ra is allt, mar ezzel is reklamozza a SkyCeptort, hogy olcso: https://www.raytheonmissilesanddefe...e/air-and-missile-defense-systems/davidssling

SkyCeptor interceptor

A variant of the Stunner hit-to-kill missile, the highly advanced SkyCeptor interceptor is developed to defeat short- to medium-range ballistic and cruise missiles and other advanced air defense threats. The SkyCeptor missile costs a fraction of other hit-to-kill interceptors.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 349
35 206
113
Mondjuk én kihallani véltem a légvédelem megerősítését, ami egy ABM-rendszert és/vagy Iron Dome-szerű megoldást jelenthet...szerintem. Persze nem most, mert ahogy MG is elismerte: szarban van a gazdaság, és ehhez kell igazítania terveiket. Ezért is van "bejelentés-csend"...
 

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 527
8 082
113
Mondjuk én kihallani véltem a légvédelem megerősítését, ami egy ABM-rendszert és/vagy Iron Dome-szerű megoldást jelenthet...szerintem. Persze nem most, mert ahogy MG is elismerte: szarban van a gazdaság, és ehhez kell igazítania terveiket. Ezért is van "bejelentés-csend"...
Iron Dome? Arra itt a NASAMS 3, nem?
Ha combosabbat akarunk, akkor kb. SAMP/t vagy Dávid Parittyája (?)
MANPADS kéne már, Stinger vagy Piorun.