1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

MBDA Brimstone

Diskurzus a(z) 'Fegyverzet és szenzorok' témában - AIM-120 által indítva @ 2013. január 16..

 1. luperator

  luperator Active Member

  Örülnék is annak, ha az oroszok a piacnyitás feltételeként jeleznék, hogy vásárolhatnánk tőlük némi haditechnikát. A Kornetről írtátok korábban is, hogy jó, most meg már itt van, hogy relatíve olcsó is. Amihez nem kell külön üzemeltetési infrastruktúrát megvásárolni, az miért ne lehetne keleti technika?
   
 2. GrGLy

  GrGLy Active Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  @tallking

  Legyen akkor ez a verzió.
  Komondor + 10 db. Maverick* + teleszkópos rendszer. Az 400.000 + 10x71.500 + 60.000 = 1.175.000 $
  Ebből 200 db. 200x1.175.000 = 235.000.000 $

  Ez ugye csak szimplán a becsült darabár. Te kihagytad az üzemeltetési költségeket, amihez még hozzájönnek a fejlesztési költségek (mert ugye egy elég speciális eszközről beszélnünk, az nem elég ha a rakétákat csak felcsavarozzuk a platóra), meg ugye a Komondort nem is gyártják, tehát kell neki egy gyártósor is (csak ízelítőként: egy olyan munkaállomás, ahol egy ujjnyi darab rugólemezt vizsgálnak három kritériumra, 53.000 $-ba kerül). Ez utóbbiban mondjuk van egy kis csavar, mivel a Komondor árában benne kell hogy legyen a fejlesztés és a gyártósor költségei és mivel én a 400.000-es árnál olyan "konkurens" járműveket vettem figyelembe, amiket ezerszámra gyártanak (Bushmaster: ~1.000 db; MaxxPro: ~9.000 db pl.), valamint valószínűleg 500 db sem fog épülni a Komondorból, ezért az ára kvázi duplázódhat is. Ehhez még mindig hozzájön az üzemeltetési háttér kiépítése a Honvédségnél és máris beleharaptunk az 1 milliárd $-ba.

  Mondjuk az egész felvetés alapvetően ott hibás, hogy azt feltételezed a Komondor jó, főleg arra, amire használni akarod. Amiket árban vizsgáltam hasonló járművek, azok már több éve gyártásban vannak, megjártak különböző konfliktusokat és akár már a második generációt gyártják belőle. A Komondorból eddig van egy bemutató darab, amire valószínűleg még éles fegyvert sem raktak fel és a fentebb felvázolt feladatkör még csak koncepció szintjén sem szerepel a repertoárjában.

  *A Maverick ára 17.000-160.000 $ között mozog wiki szerint, én középáron számolok, tehát 71.500 $-al

  Mondjuk az egész témát átvihetnénk a <a title="Komondorhoz" href="http://htka.hu/kerekasztal/tema/rdo-3221-komondor/">Komondorhoz</a> vagy a magyar <a title="nehézfegyverzethez" href="http://htka.hu/kerekasztal/forum/magyarorszag/magyar-szarazfoldi-erok/tuzerseg-nehezfegyverzet/">nehézfegyverzethez</a>, hogy ne offoljuk szét a Brimstone topikját.
   
 3. dudi

  dudi Well-Known Member

  <a title="tallking profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/tallking/">tallking</a>

  "a Kornetnek kicsi a hatótávolsága ahhoz hogy járművek közötti harcban, nehéztechnikánkat hellyettesítsük vele. Az egy alapvetően kézi eszköz."

  Ki mondta ezt neked?Ember 5000 méter a hatótávolsága nappal este meg 3500 az előbbi nagyobb mint amiről harckocsi harckocsit valaha kilőtt( a rekordot egy Challanger tartja 4000 méter körüli távval).Csak a te fejedben kicsi a Kornet hatótávolsága.Arról nem is beszélve,hogy még a legmodernebb APFSDS lőszerekkel is nagy szerencse kell,hogy egy modern harckocsit akár csak 3500 méterről kilőj a Kornet pedig 5000 méteren is ugyan olyan hatékony mint 1000 méteren.
   
 4. tallking

  tallking New Member

  A Komndor forumában megy tovább.
   
 5. solid

  solid New Member

  talking te akkora láma vagy, hogy ritkán látni ilyet.
   
 6. altx

  altx Guest

  talking..
  te vmi ilyesmire gondolsz csak Brimstonal???
  [​IMG]

  hehehe...
   
 7. Terminator

  Terminator Well-Known Member

Ezen oldal megosztása