Sea Ceptor / Albatros NG (MBDA)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Tcat

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2009. április 27.
2 067
9 178
113
Az MBDA fejlesztette CAMM rakétacsalád hadihajókra szánt tagja.
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 075
10 694
113
"míg az ausztráloknál az eredetileg az arzenálban található RIM-7 Sea Sparrow váltótípusa a RIM-162 Evolved Sea Sparrow, addig az ausztrálok az európai MBDA CAMM rakétacsaládját választották."
Mintha túl sokszor szerepelne az "ausztrálok" szó, és egyel kevesebbszer az "újzélandiak".
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Érdekes ennek a CAMM rakétának (és szárazföldi megfelelőjének a Lan Ceptornak) a start rendszere.
Egy gázgenerátor egy dugattyú segítségével feldobja a rakétát 30 m magasra.
Közben beindul egy kisméretű szilárd hajtóanyagú rakéta ami kis fúvókákon keresztül hossz és kereszttengely irányban megforgatja a rakétát.
Ennek a folyamatnak a végén indul a főhajtómű ami M3-ra gyorsítja a rakétát.

Általános adatok:
http://www.mbda-systems.com/maritime-superiority/sea-ceptor/

A rakéta általános elrendezése:
CAMM-1.jpg

A fúvókák a kis kerek nyílások a kormányok kilépőéle mögött (nem összekeverendő a csavarok fejével):
MBDA-CAM-L-A-M-2.jpg

És egy videó a rendszer működéséről:

Az előnye ennek az elrendezésnek nyilvánvaló: a forduló manőverhez külön kisméretű hajtómű van, a főhajtómű teljes impulzusa a forduló manőver után a rakétát gyorsítja.
 
  • Tetszik
Reactions: zsolti and fishbed
T

Törölt tag 1586

Guest
Néhány részlet jelent meg az új CAMM-ER rakétáról amit az MBDA Italia fejlesztett ès hajó fedélzeti változatát Albatros NG néven ptomótálják.
A lényeg hogy kicsit felhízlalták az eredeti CAMM rakétát.
MBDA-Albatros-NG_06-768x432.jpg

MBDA-Albatros-NG_05-768x432.jpg

MBDA-Albatros-NG_03.jpg

A rakéta hossza 4.2 m re, az átmérője 190 mm re, a tömege 160 kg ra nőtt.
A nagyobb rakèta motornak köszönhetően a rakéta hatótávolsága +40km re nőtt.
A többi részegység ( RF Seeker, warhead, active laser proximity, actuators, inertial measurement unit, electronics and power unit, two-way datalink and programmable systems) maradt a régi.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and fishbed

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 498
72 478
113
MBDA has successfully completed a firing of the CAMM-ER air defence missile against a manoeuvring target, confirming the excellent capability of the CAMM family system.

The trial took place at an Italian firing range. CAMM-ER is the extended range member of the new-generation CAMM air defence family of systems.
All members of the CAMM family share the same cutting-edge active radar seeker and soft-launch system, with CAMM-ER featuring a larger rocket motor designed by AVIO to provide extended range out beyond 40 km.

CAMM-ER was designed to replace the Aspide munition in the Medium Advanced Air Defence System (MAADS) of the Italian Air Force and the GRIFO air defence system of the Italian Army. CAMM-ER is the missile that will be used in the Albatros NG system, which provides an optimized naval based air defence (NBAD) solution to enhance the defence capabilities of naval fleets.
 
  • Tetszik
Reactions: megazez