Miért lenne kevés? A nehéznek becézett dandárban lesz 2 gépesített lövész zászlóalj és 1 harckocsi zászlóalj. A fő ütőerő támadásban és ellenlökéseknél is a harckocsi, ezeket támogatja esetünkben a Lynxel felszerelt gyalogság.
A kerekes technikával bíró lövészdandárok mellé szoktak támogatásképp harckocsikat szervezni(pl oroszoknál jellemzően régebbi típusokat), de van ahol az alapjármű támogató/páncélvadász változatával oldják meg a dolgot, 90 vagy 105(újabban akár 120)mm-es löveggel.
A franciák inkább kivételek itt Európában, ők leginkább a volt gyarmatokon vívott harcokra készülnek. Azért van náluk annyi kerekes cucc.
Az Mbombe 6x6 a kisebb, 4x4 meghosszabbított változata. Én APC-nek azért nem nevezném, pl a nagy üvegfelületek miatt. Nálam ez nem fér bele, Afrikában is csak azért mert jellemzően régebbi fegyverek ellen kell helytállnia.
A Honvédség közepesnek becézett lövészdandárja számára inkább a komolyabb védelmű, 8x8 APC-t preferálom, az aknavetős vagy műszaki mentő változatokat ezek alapjain kell kialakítani.
Szerintem felesleges egy 6x6 verziót is rendszeresíteni pusztán azért mert elvileg olcsóbb. Ha egy teljesen másik típusról van szó akkor meg pláne.
A tartalékosokat továbbra is egyelőre csak terepjárókkal/pichkupokkal és kézifegyverekkel látnám el.
Te is tudod hogy ez nem ennyire egyszerű, különben lenne 10x10 verzió is.
A fentebb említett variánsok(aknavetős, műszaki) mellett egy felderítő vagy kommunikációs esetleg drónirányító jármű elég ha a Yalcin/NMS valamelyikén van, ezekhez a feladatokhoz megfelelő terepjáró képességűek.
Szerintem a sose látott pénzeső alá szeretne beállni a Currus, hátha fennakad az esernyőjén néhány csepp vagy akár még több.
Én mondjuk hidegrázást kapok már az ötlettől is.
Az Agilis a román SAUR protók és a Boxer egyes elemeinek összeházasítása. Ha kicsit rosszindulatú akarok lenni velük azt mondanám hogy megkérték a Rheinmetallt hogy csináljanak belőle valami használhatót amit le is tudnak gyártani.
A Honvédség részére nem tartanám jó ötletnek, én a Patriat preferálom, de a Lynx gyárral a Boxer orrhosszal vezet szerintem(hozzáteszem: sajnos).
Ezek a papírok valójában nem sokat érnek. Egyrészt évtizedekkel ezelőtt születtek, másrészt a fegyverzetkorlátozásokat kellett valahogy keretbe foglalni.
A gyalogsági harcjármű(IFV) a harckocsik kísérésére, azok támogatására való, elvárás tőlük hogy képesek legyenek a gyalogság- és az ellenséges járművek leküzdésére(IFV szintig gépágyúval, MBT-t páncéltörő rakétával), a páncélzatuk meg főirányból ellenálljon a hasonló járművek főfegyverének. Ez minimum 30mm-es, a jövőben inkább ennél nagyobb gépágyút jelent.
Az általuk szállított lövészdeszant támogatja a járművet illetve pl. a német gyakorlat szerint akár abból harcol.
A páncélozott szállító harcjárművek(APC) a lövészek szállítására való, illetve a jármű elhagyása után azok fedezésére a főfegyverükkel, illetve az ellenség hasonló kategóriájú járművei ellen.Páncélzatukat is erre méretezik.
Régebben géppuskával, ma már inkább 30mm-es gépágyúval látják el, én a Honvédség esetében is ez utóbbit remélem.