Hogyne. Ezért irogattam rengeteget (igaz a Lynx topikba - újabban a Fuchs -osba, de itt is van egy jó pár). Most kivételesen közelítsünk másik oldalról. Google -ba bevered:
"nexter titus 6x6 czech tender"
Itt hívnám fel a figyelmet, hogy amennyiben "nexter titus 6x6 price" használnád, akkor első találatokra dob egy rakás 2017 -es cikket is. Miért is érdekes ez - ami nekünk is lényeges lehet? Mert itt még 4,66M USD/db -s árak vannak (na ez már önmagában egy "no-go" ár). Azonban 2018 Augusztus után (amikor ténylegesen a szerződést is aláírták) jön a "feketeleves" 6,16M USD/db áron. Azaz létezik "beetetőár", de a valóság valami egészen más lesz ...
Aztán ugyanezt a Boxer 8x8 -ra. Itt hívnám fel a figyelmet, hogy 6x6 -ot (ami Mbombe -ban egy MRAP egyszerűen) hasonlítunk egy 8x8 -as APC -hez ... Namost a Boxer 8x8 árára verjünk rá egy 19% -os német ÁFA -t is (csakhogy rúgjunk bele még egyet) és így is átlagban 1M USD -vel olcsóbb lesz ...
A Mbombe "terror" logisztikájáról tucatnyi wall-of-text -et írtam. Még, ha fele annyiba kerülne is akkor itt simán elbuknánk a maradékot. A cseh linket vagy négyszer dobtam már be - hadd ne kelljen még egyszer. Semmivel nem kompatibilis amink van vagy amink lesz ...
A Mbombe 8x8 áráról még ennyi sincs. Csak a feltételezés, hogy nem olcsóbb, mint a 6x6 ... A cseheket értjük, hogy a Tatra -t mentették meg saját hadiipar és mindent bevállalnak. Nekünk nem feladatunk sem a Tatra megmentése - sem a Paramount -é (max. a Currus -é, de Nekik meg tudunk találni "értelmes" elfoglaltságot is).
Itt sokan úgy tévednek, hogy úgy gondolják, hogy a Stanag 3-4 -es vasat majd megkapjuk a Stanag 1-2 -es verzió (Stanag 1 - elölről és az összes ablak felület bármelyik oldalról/Stanag 2 a "minden más") áráért.
Hát nem.
Aztán, ha belegondolunk, hogy egy olyan konzorcium van a dolgok mögött, mely a Rheinmetall -al - fogalmazzunk így - "mélyen ellenséges", akkor talán könnyen belátható, hogy ott fog keresztbefeküdni, ahol csak tud. Aztán, ha keresztülhajtjuk ezt a dolgot (mert mondjuk létezik annyi "Nokiás doboz" a világon), akkor meg a saját cuccaikra kezdenek majd akkora korongecsettel vésni az árakat, hogy belezöldülünk ... Elég, ha csak a support árakkal teszik ezt meg ...
Én tényleg nem értem, hogy honnan jön ez a "nagyon olcsó" wishful thinking? Mi a puskaporos bánattól lenne az? Logikailag sem áll össze ez. Meg ez a lego -zás ...
Kb. a Paramount marketingesei belesápadnának - pedig Ők is elég "nehézsúlyúak" (mármint a marketingrészéből) ...
Gondoltam, hogy írok egy wall-of-textet arról, hogy hogy néz ki egy "NATO sztenderd" (megszerezni nem nehéz
) meg az alapján menő projekt, hogy néz ki ugyanez az automotive -ban meg egy minimál műszaki háttér. Inkább nem, mert szerintem még ezt a hsz -t is a legtöbben nem fogják végigolvasni se ... No meg arról sem, hogy nemcsak "az ár a lényeg", hanem a "minden másnak az ára" is benne a logisztikával egyebekkel - nomeg a cégek közötti kapcsolatokat is letojhatod magasról, de akkor ennek az árát is vaskosan kell majd megfizetned ...