F-15 Eagle (McDonell Douglas/Boeing)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 083
60 162
113
Ilyen itt a munka. Aki nem tud eligazodni a látottakon, annak segítenek a gépek regisztrációs számai. Látni itt együléses gépeket, ezek C-modellek, de a felvételen látni kétüléses D-t és E-t is. Aminek 89 utáni a regisztrációs száma, az mindegyik E modell.
A festetlen 96-204-es a videó végén az ráadásul már egy PW229-esel szerelt E modell, aminél már biztos, hogy az új hajtóműgondolákat alkalmazták, lényegesen erősebb bordázattal.
A videó elején a 83-050-es az egy agresszor F-15D (legalábbis 2007-ben, de talán még a videó idején is a 65-ik agresszor század gépe volt Nellis-ben, WA farokkóddal), aminél jól látni, hogy mennyire eltérő a hajtóművek gondolái és a függőleges vezérsík szerkezete is. A szürke panel az E gépek vezérsíkján az egy kompozit boritás, de sajnos a nagyobb túlterheléseknél néha megesik, hogy leesik.


Ez pedig egy tavalyi videó, ahol az egyik Lakenheath-i Strike Eagle megy a nagyjavítás utáni berepülésre. Persze ez is teljesen lecsupaszítva, ahogy ilyenkor kell.

 
M

molnibalage

Guest
A késleltetett hajtómű indítás csak a törzsre függesztett rakétáknál van? Nekem valamiért az volt fejben, hogy csak az IR rakéták indulnak a sínről.

Egyébként ilyen éleslöveszetnél a rakéta radarját deaktiválják?
A harci részt. Érdekes lenne a radart, mert akkor mi értelme lenne?
 

blaze

Well-Known Member
2013. október 5.
865
274
63
A harci részt. Érdekes lenne a radart, mert akkor mi értelme lenne?
Akkor mi a garancia arra, hogy nem csap el valamit véletlenül? Attól, hogy a harci rész ki van kapcsolva, még keresztül hasíthat egy eltévedt gépen. Vannak olyan légtér zónák, ahol garantáltan abszolút 0 légiforgalom van?
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 083
60 162
113
Éleslövészet attól éleslövészet, hogy éles fegyverzettel hajtják végre.
A lövészet légtere zárt, az ott követendő szabályok szigorúak.
Ha egy légtér le van zárva, akkor abba idegen légijármű nem repülhet be.
Ezek a lezárt légterek akkorák, hogy biztonságos ráhagyással is lefedjék a rakétáknak még a kinematikai hatótávját is.
Amúgy igen, fent Izland környékén jóval kevesebb a civil forgalom.
És igen, volt már rá példa, mikor a fegyelmezetlen ukrán kezelőszemélyzet orosz Tu-154-est lőtt le a gyakorlaton Sz-200-as Vegával.
Szóval ez egy komoly dolog.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 083
60 162
113
Egy nagyon érdekes cikket találtam a múltból, 1998-ból:


Pratt&Whitney F100PW229A jelű hajtóműve, amivel egy F-15E repült is.

Ez a hajtómű egy átépítő készlettel feljavított F100PW229-es volt (az amerikai F-15E flotta 1990-től kezdte el használni ezt a hajtóművet), ahol is az átépítést egy nagyobb átmérőjű és hosszabb, titánból készült fan szekció és emiatt egy valamivel rövidebb utánégető kamrát jelentett.
De nem is ez a lényeg, hanem hogy az eredeti 129kN statikus tolóerő helyett ez a szerkezet 165kN tolóerő leadására volt ténylegesen képes!
És ez a brutális tolóerő csak a kezdet, hiszen ez csak a fékpadi érték volt.
Ennél azonban hajmeresztőbb, hogy - ahogy a cikk is fogalmaz - az új, teljesen áttervezett áramlási jellemzők miatt ennek a hajtóműnek a kompresszora gond nélkül le tudta kezelni a Mach 2 feletti repülésnél a szívócsatornában létrejövő áramlási viszonyokat még fix keresztmetszetű beömlőnél is!
Ennek nem csak ott van jelentősége, hogy ez milyen hatással lett volna az F-16C flotta (block 52-esek) repülési teljesítményére, hanem ott is, hogy ez magyarázat az F-22-es Mach 2 feletti képességére (melynek számszerűsített adata még mindig titkos - de így már érthető, hogy miért), hiszen ez a különleges kompresszor egy az egyben az F119-esből eredezik.
További sajátos adat, hogy képesek voltak elérni a mindösszesen 2 másodperces alapjárat-max forszázs felgyorsulási időt is!

Van ez a rész benne:

"From that standpoint, when we are operating it at 29,000lb [129kN] thrust, we're able to increase the overhaul life from 4,300 cycles to 6,000. So we're looking to increase the time interval to return to the depot by around 40%,"

Namost én itt kezdtem el gondolkodni. Mert van ugye a második negyven darab F-15K gép, ami látszólag teljesen indokolatlanul, de nem F110GE129-es hajtóműveket kapott, hanem az úgynevezett F100PW229EEP-t. Papíron ennekis ugyanúgy maradt a már ismert 129 kN maximális, utánégetős fékpadi teljesítménye, de a korábbi 4300 ciklusról 6000 ciklusra emelkedett az élettartama. Ismerős? Pont a fenti szövegben van arról szó, hogy a modernizált PW229-es a korábbi változatok teljesítményszintjén járatva érheti el ezt az új, kibővült élettartamot. A mostani P&W hivatalos közlemény szerint csak annyit említenek meg, hogy:

"With the F100-PW-229 EEP engine, we have leveraged technology developed on the F119 engine powering the F-22, and on the F135 engine powering the F-35, to achieve significant improvements in scheduled maintenance interval, engine reliability and component durability,"




(ez itt egy 2010-es hír a görög F-16C block 52-es flottáról, ami az EEP-t kapta meg. Ez most nekünk így 2021-ben csak annyiban érdekes, hogy a jelenlegi görög F-16V avionikia upgrade program ezeken az 52-eseken fut).

Sehol egy szóval nem részletezik a fizikailag is eltérő fan és utánégető szekciókat, de érdekes lenne látni, hogy rárepülve az EX programra a P&W felajánlja az USAF-nak a meglévő F-15E gépek hajtómű upgrade-jét.
Érdekességként jegyzem meg, ezt a lépést a GE nem tudná lekövetni, mert az EX-ben dolgozó F110GE129C-ben jelenleg meglévő potenciál az F110GE132-es komponenseivel, moduljaival "csak" 144kN-ra tudná növelni a tolóerőt.
Na nem mintha akár ennek, akár a mégnagyobb, 165kN-nak lenne kihasználható előnye.

Viszont van ennek az 1998-as hírnek még egy további aspektusa. Eszerint ugyanis az oroszok hasonló méretű "30-as gyártmány" jelölésű hajtóműve esetében egyátalán nem valóságtól elrugaszkodott érték a beígért 160-180kN tolóerő...
 
M

molnibalage

Guest
Egy nagyon érdekes cikket találtam a múltból, 1998-ból:


Pratt&Whitney F100PW229A jelű hajtóműve, amivel egy F-15E repült is.

Ez a hajtómű egy átépítő készlettel feljavított F100PW229-es volt (az amerikai F-15E flotta 1990-től kezdte el használni ezt a hajtóművet), ahol is az átépítést egy nagyobb átmérőjű és hosszabb, titánból készült fan szekció és emiatt egy valamivel rövidebb utánégető kamrát jelentett.
De nem is ez a lényeg, hanem hogy az eredeti 129kN statikus tolóerő helyett ez a szerkezet 165kN tolóerő leadására volt ténylegesen képes!
És ez a brutális tolóerő csak a kezdet, hiszen ez csak a fékpadi érték volt.
Ennél azonban hajmeresztőbb, hogy - ahogy a cikk is fogalmaz - az új, teljesen áttervezett áramlási jellemzők miatt ennek a hajtóműnek a kompresszora gond nélkül le tudta kezelni a Mach 2 feletti repülésnél a szívócsatornában létrejövő áramlási viszonyokat még fix keresztmetszetű beömlőnél is!
Ennek nem csak ott van jelentősége, hogy ez milyen hatással lett volna az F-16C flotta (block 52-esek) repülési teljesítményére, hanem ott is, hogy ez magyarázat az F-22-es Mach 2 feletti képességére (melynek számszerűsített adata még mindig titkos - de így már érthető, hogy miért), hiszen ez a különleges kompresszor egy az egyben az F119-esből eredezik.
További sajátos adat, hogy képesek voltak elérni a mindösszesen 2 másodperces alapjárat-max forszázs felgyorsulási időt is!

Van ez a rész benne:

"From that standpoint, when we are operating it at 29,000lb [129kN] thrust, we're able to increase the overhaul life from 4,300 cycles to 6,000. So we're looking to increase the time interval to return to the depot by around 40%,"

Namost én itt kezdtem el gondolkodni. Mert van ugye a második negyven darab F-15K gép, ami látszólag teljesen indokolatlanul, de nem F110GE129-es hajtóműveket kapott, hanem az úgynevezett F100PW229EEP-t. Papíron ennekis ugyanúgy maradt a már ismert 129 kN maximális, utánégetős fékpadi teljesítménye, de a korábbi 4300 ciklusról 6000 ciklusra emelkedett az élettartama. Ismerős? Pont a fenti szövegben van arról szó, hogy a modernizált PW229-es a korábbi változatok teljesítményszintjén járatva érheti el ezt az új, kibővült élettartamot. A mostani P&W hivatalos közlemény szerint csak annyit említenek meg, hogy:

"With the F100-PW-229 EEP engine, we have leveraged technology developed on the F119 engine powering the F-22, and on the F135 engine powering the F-35, to achieve significant improvements in scheduled maintenance interval, engine reliability and component durability,"




(ez itt egy 2010-es hír a görög F-16C block 52-es flottáról, ami az EEP-t kapta meg. Ez most nekünk így 2021-ben csak annyiban érdekes, hogy a jelenlegi görög F-16V avionikia upgrade program ezeken az 52-eseken fut).

Sehol egy szóval nem részletezik a fizikailag is eltérő fan és utánégető szekciókat, de érdekes lenne látni, hogy rárepülve az EX programra a P&W felajánlja az USAF-nak a meglévő F-15E gépek hajtómű upgrade-jét.
Érdekességként jegyzem meg, ezt a lépést a GE nem tudná lekövetni, mert az EX-ben dolgozó F110GE129C-ben jelenleg meglévő potenciál az F110GE132-es komponenseivel, moduljaival "csak" 144kN-ra tudná növelni a tolóerőt.
Na nem mintha akár ennek, akár a mégnagyobb, 165kN-nak lenne kihasználható előnye.

Viszont van ennek az 1998-as hírnek még egy további aspektusa. Eszerint ugyanis az oroszok hasonló méretű "30-as gyártmány" jelölésű hajtóműve esetében egyátalán nem valóságtól elrugaszkodott érték a beígért 160-180kN tolóerő...
Ez jelentheti azt, hogy alkalmazták sok gép számára, csak erről mélyen hallgattak erről?
Mókás lenne az, ha az F-16AM gépek megkapnák ezt a hajótűvel. Nem a Hold, a Mars körül vívnák ki a légifölényt.
 
  • Vicces
Reactions: Rotten878

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 083
60 162
113
Ez jelentheti azt, hogy alkalmazták sok gép számára, csak erről mélyen hallgattak erről?
Mókás lenne az, ha az F-16AM gépek megkapnák ezt a hajótűvel. Nem a Hold, a Mars körül vívnák ki a légifölényt.
Én azt mondom, hogy azok a vásárlók, akik F100PW229EEP-vel kapták az F-16C block 52+ verziójú gépeiket (ez most így nagy hírtelen: Marokkó, Pakisztán, Görögország, de Lengyelország NEM), illetve a koreaiak, akik a második negyven darab F-15K gépüket P&W hajtóművel rendelték meg, mind részesültek valamilyen módon az 1998-ra kifejlesztett F100PW229A technológiájából. De nem egészen ugyanabból.

Ha csak az F-15K-ban lenne ez az EEP variáns, nem tudnám biztosra mondani, de az F-16C esetében árulkodó jel, hogy míg az F100PW229A igényelte a nagyobb beömlőt (konkrétan a GE hatóműves block 30/40/50/60 MCID (Modular Common Inlet Duct) beömlőjét), pont a konstrukció lényegi részét képező nagyobb teljesítményű fan szekció nagyobb levegőátfutása miatt, addig az EEP, az F-16-osokban elvan a kisebb NSI (Normal Shock Inlet) beömlővel is.

Ez azt jelenti, hogy az EEP bár részlegesen rendelkezik az F119-es és F135-ös technológiáival, (ugyanúgy mint annó a 229A), de ezek valószínűleg csak az új turbina hűtésre és a bevonatolásra terjednek ki.
Ugyanakkor a 229A program - igaz megrendelés nélkül - de végigfutott. A lényege az F100-as modularitásából eredő beépíthetőség. Amennyivel nő a kompresszor szekció hossza, annyival rövidítettek a forszázskamrán és arra is ügyeltek, hogy a bekötési csomópontok se változzanak. Az F-15E-nél ráadásul nincs szükség a beömlő átépítésére, hiszen az egész szívócsatorna egyaránt képes kiszolgálni mind a 115kg/sec levegőátfutású F100-as, mind a120kg/sec levegőátfutású F110-es hajtóműcsaládot. Sőt, az F100PW229A 125kg/sec átfutása se jelentett gondot neki. Viszont a törzshátsórész tekintetében már más a helyzet, mivel az F100-as hajtómű helyére az F110 nem fér be.

A mostani F-15EX kapcsán a P&W egyből jelezte, hogy nem akar kimaradni a buliból. Korábban, 2011-ben pont a P&W gáncsolta el a GE-t a Pentagonnál, hogy az F136-osával nehogy belerondítson az F-35-ös üzletbe. Ezt most a GE próbálja szépen visszaadni a Boeing-en keresztül.
Ugyanis az, hogy az EX digitális FbW rendszerébe beleintegrálták az F110GE129-est, az azt sejteti, hogy az EX-en a gázkar és a hajtómű kapcsolata is digitális-elektronikus. Ez az F-15E-nél még nem így volt. A Stike Eagle családnál idáig az, hogy a vevő milyen hajtóművel kérte a sárkányt, annyit jelentett, hogy milyen hajtómű gondolna és milyen bekötési pontok kerültek kialakításra a törzshátsórészen.
A Boeing most azt állítja, hogy a komplett FbW-t a GE hajtóművére írták meg, így sajnos... a P&W-nek esélye sincs.

Ez azért minimum bulshit, mivel elektronikus gázkar ide, digitális hajtóművezérlés oda, pont, hogy komputerizált hajtóművezérlés az a környezet, amiben jobban lehet integrálni az új hajtóművet. Igaz, külön meg kell írni hozzá a spec szoftvert.
Karakterisztikában az F100PW229EEP némiképp elmarad az F110GE129-estől, élettartamban viszont még meg is előzi. Ugyanakkor hajtóművenként van mintegy 400kg mínusz, ami két hajtómű esetén már 800kg, é ez nem csekélység, különösen nem egy 7-8g-s manővernél. Azt sem szabad ugyanakkor elfelejteni, hogy valószínű, az új AESA radar az orrban nehezebb, mint a régi APG-70-es volt, így a nehezebb GE hajtóművek mintegy "természetes" kiegyensúlyozást biztosítanak.

Viszont csak felmerül két kérdés:
  • Az EEP - bár csak részlegesen képességnövelt verzió - kb mennyire "húzható"?
  • A P&W az elmaradó megrenelések miatt (az USAF-ot nem érdekelte, az UAE pedig a GE F110GE132-esét választotta, vagy ezt játszotta ki neki az amerikai kormány, hogy ne sírjon a GE szája) teljesen leállította az F100PW229A "Thunder" programot. Az összes rajta dolgozó mérnök átment az F119-es és F135-ös projektekre, vagy nyugdíjba ment azóta. Vajon van-e lehetőség a program feltámasztására? Fogja-e forszírozni a P&W, csakhogy szignifikáns okot mutathasson fel, amiért nem volna szabad őt megkerülni, vagy kizárni az EX-ügylet kapcsán?
Bárhogy is van, az F-35-ösök hajtóműve ma abból számazik, amit a Thundernél a Pratt lerakott az asztalra, csak valamivel mégnagyobb méretben. És így még hatalmas fejlesztési potenciál maradt a dizájnban.
 
M

molnibalage

Guest
Mi lehet az a két dudor a kabin alatt az új EX verziónál?
Oda megy a MAWS, csak nincs beépítve. Így néz ki, ha ott van.


F15QA_camo_2.jpeg
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 083
60 162
113
Itt van a legújabb kreténség:


F-15EX-et Ukrajnának, de azonnal!!!
 
T

Törölt tag 2361

Guest
Itt van a legújabb kreténség:


F-15EX-et Ukrajnának, de azonnal!!!
es ki fizeti ki? a szomszed nyugdijasneni?

inkabb egy tucat szalitogepet adjonak nekik.

mivel eleg jo forrosodik a helyzet donbasz korul, ha a ruszkik elindulnak ugy isten igazabol, nem alnak meg odesaig.
az ukranoknak nem harci gep kell, hanem valami amivel gyorsabb lenne a menekules.
 
M

molnibalage

Guest
es ki fizeti ki? a szomszed nyugdijasneni?

inkabb egy tucat szalitogepet adjonak nekik.

mivel eleg jo forrosodik a helyzet donbasz korul, ha a ruszkik elindulnak ugy isten igazabol, nem alnak meg odesaig.
az ukranoknak nem harci gep kell, hanem valami amivel gyorsabb lenne a menekules.
Szaud-Arábiának is nagy falat lenne ez.
Egészen elképesztő mekkora faszságokat tudnak kitalálni már egyesek...
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 847
18 961
113
es ki fizeti ki? a szomszed nyugdijasneni?

inkabb egy tucat szalitogepet adjonak nekik.

mivel eleg jo forrosodik a helyzet donbasz korul, ha a ruszkik elindulnak ugy isten igazabol, nem alnak meg odesaig.
az ukranoknak nem harci gep kell, hanem valami amivel gyorsabb lenne a menekules.
Jó is lenne, ha az öreg Migek/Szuhojok helyett F-15-ösökbe hajthatna bele a bebaszott reptéri tiszt!