1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

McDonell Douglas/Boeing F/A-18 Hornet, F/A-18E/F Super Hornet

Diskurzus a(z) '4/4+/4.5 generációs vadászbombázók' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Nos én kicsit utánaolvastam ennek a dolognak és úgy fest, hogy ez a hír már zzerepelt idén júliusban, de akkor még csak a Super Hornet/Growler flotta remotorizációja volt a plusz 18 százalék tolóerő növekedés.
  Azaz a fenti cikk úgy néz ki egy nagy katyvasz, ahol is nagyvonalúan keverik a Hornet és Super Hornet családot illetve valahogy a júliusi és a mostani szerződés tárgyát. Gondolok itt a lazán copy/paste-elt szövegrészekre az alábbi cikkből:

  https://www.google.com/amp/s/defenc...d-f414-engines-support-f-18-aircraft.html/amp
   
  fishbed, Python and molnibalage like this.
 2. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Na de akkor a eredeti hírt sem értem. A Navy akkor megrendelte 10+ év után az F414 EPE-t? Ez elég nagy szó lenne azért, mert annak fejlesztését tudtommal nem fejezték be soha, gépbe se volt építve soha.

  Nagyon ráncoltam a szemem az elő komment kapcsán, hogy a legutolsó betűig egyezett a típusjelzés. Ezek szerint viszont a szerző keverte a szezont a fazonnal.
   
 3. dudi

  dudi Well-Known Member

  De mi az oka a váltásnak?Jön az F-35,igazából minden F-18 variáns kifutó gép.
   
 4. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Biznisz.
   
 5. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Biznisz alatt a bújtatott állami támogatást érted?Ugymint fent akarják tartani a GE és a Boeing hadiipari fejlesztőkapacitását is
   
  svajcibeka likes this.
 6. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Ez nem fejlesztő kapacitás. Ez csak a már most is meglévő gyártósor munkával való ellátása. Ezt nem a szövetségi kormányzat akarja, hanem az ipar akarja az USA-tól a lobbystáin keresztül.
  Hornetet már húsz éve nem gyártanak és a SH/Growler gyártása is szünetel, új megrendelés nincs.
  A Hornet kezd eltűnni a US Navy és lassan a Marines kötelékéből, tehát nagyjavításokra, upgrade-ekre se lehet már számítani.

  Az a helyzet, hogy tetszik vagy sem, az F-35-nek lényegében mind a három altípusával ki lehetne váltani minden más amerikai típust, talán a Raptort kivéve. De annak kezelését is a Lockheed/P&W páros intézi, a Boeingnek csak a fejlesztéshez és a gyártáshoz volt némi köze, a GE-nek meg még ahhoz sem.
   
  formosa1, Python, fishbed and 2 others like this.
 7. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Áprilisban még elég optimisták voltak a Boeingnél...

  https://www.flightglobal.com/news/a...uper-hornet-production-line-busy-unti-447363/
   
 8. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Csak azt nem értem, hogy akkor a GE miért nem lobbizik az F-15 átépítésekért úgy, hogy még vagy 20-30 évig itten lesznek. Vagy az USAF részéről 0 igény van erősebb F-15-re legyen az C vagy E?
   
 9. weasel007

  weasel007 Well-Known Member

  GE megkapta a kiképzőgépek hajtóművének gyártását.
   
 10. Roni

  Roni Well-Known Member

 11. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 12. weasel007

  weasel007 Well-Known Member

 13. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Super Hornet indítás, 360 fokban forgatható a pilóta sisakjára erősített kamera.

   
  fishbed likes this.
 14. emel

  emel Well-Known Member

  Jó felvétel, de a kamera nem a sisakon van, mert hátrafelé fordítva/nézve szemből látsziki a sisakos feje. Valószínűleg belülről a kabintetőre van ragasztva. Érdekes, hogy 1,19-től többször körbetekeri a botkormányt, ellenőrzi a kormányvezérlő rendszer működését, de hátra se néz, hogy a kormányok mozognak-e a kormánylapok és jó irányba-e?? A másik furcsaság nekem, hogy kesztyű nélkül repül. Tudom hogy kényelmesebb, anno a PG berepülő-pilótája, Eőry Elek bácsi is (akkor nekem még az volt) jobban szerette így - addig míg egy elektromos zárlat miatt a kabinban füstölő/felizzó vezetékeket szabad kézzel nem kellett neki tépkedni!! Nem nagyon élvezte ...
   
  Tcat, misinator, fip7 and 2 others like this.
 15. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Az F-15 is érdekes beszerzés volt Izraeltől, miután ŐK kaphatnak még olyan F-35 öt is, amelynek nincs belenyúlva a szoftverébe. Én meg ott nem értem az okot, hasonló vagy inkább ha hinni lehet a híreknek drágábban vesznek négy gen gépet, mint az amúgy is rendszerükben lévő F-35 öt még.
   
 16. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Igaz, nem a sisakon volt, köszi. A kormánylapokat gondolom a tükörben figyeli, elég jól látszanak.
   
 17. hunter85

  hunter85 Well-Known Member

  Az F-15 is érdekes beszerzés volt Izraeltől, miután ŐK kaphatnak még olyan F-35 öt is, amelynek nincs belenyúlva a szoftverébe. Én meg ott nem értem az okot, hasonló vagy inkább ha hinni lehet a híreknek drágábban vesznek négy gen gépet, mint az amúgy is rendszerükben lévő F-35 öt még.

  Lehet azt kifejezetten csak légifölényhez akarják, de ez csak tipp.
   
 18. tiz

  tiz Active Member

  Mi történik, ha az F-35-ben komoly hibára derül fény, földre kellene parancsolni a flottát kivizsgálásig?

  A diverzifikációnak vannak nagyon nagy előnyei. Például megosztja az ellenfelek forrásait, mert nem elég egy típusra koncentrálniuk.
   
 19. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Van ebben is igazság. Csak azért izraeli angol nyelvű sajtóbán láttam korábban olyan cikket, ami bizony elég logikus kérdéseket tett fel, hogy miért vesznek drágábban 4 gen F-15 öt, mint amennyiért kaphatnának MÉG olyan F-35 öt egyedül ŐK a világon, amely szoftverfüggetlen a nagy testvértől?

  Teljesen korrekt kérdés, ha nekem van olcsóbban egy gennel újabbhoz jutni, ráadásul a tökeim sincsenek közben a gyártó vasmarkában, miért is veszek mást?

  Diverzifikáció miatt? Szerintem ez védhető persze, de csak egy pontig... Ott kommentekben azért előjött olyan is, hogy bizony kell az F-15 nagy fegyverterhelése, meg az se hülyeség HA kell, még mindig úgy tűnik hogy jobb közelharcos mint az F-35, mert másban nem igen van előnye, hatótáv tekintetében marha jó a 35 is.
   
 20. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Spanyol Hornetek gyakoroltak...

   
  fishbed likes this.

Ezen oldal megosztása