1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[MEDIA] II. világháborús képek, videók

Diskurzus a(z) 'Képek & videók' témában - luperator által indítva @ 2013. június 13..

 1. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Khalkhin Gol. Bt 7/ T26 és 1939.
   
 2. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Tényleg így csinálták tank ellen a japánok, csak aztán több lett a szovjet tank mint a japán.
   
 3. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Amúgy a szovjet csapatokat Zsukov terelgette ott akkoriban.
   
 4. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  Igen,úgy láttam én is,hogy nem volt túl hatékony módszer :rolleyes: ,vagy már nem volt technika a japánoknak,vagy csak itt tartottak harcászatban?Mondjuk a szovjet kalsszikus tüzérségi előkészítést is hiányoltam,a tank roham előtt meg lehetett volna puhítani őket néhány zárótűzzel,kevesebb tank fogyott volna szovjet oldalon.Megjegyzem,a fekete földön,egy sárga egyenruhás,és fehér fejkendős kamikáze aknást ki lehetne szúrni,ezek meg simán rájuk hajtottak,szóval egymásra találtak szépen.
  Ja,és több száz méterről,nyíl egyenesen belehajtottak egymásba a tank,meg a tgk,orrán a benzines hordóval.:D
   
 5. papajoe

  papajoe Well-Known Member

  Nem találom a film címét,tudja valaki?
   
 6. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Hát film na, ne várjon sokat az ember a filmesektől. Kevés tankjuk volt a japóknak és az is gyengébb volt mint a szovjet tankok. Legalábbis a háború végén, viszont akkor meg előszeretettel vetették be a zsákmányolt német technikát és készleteket keleten. 39-ben nem tudom hogy volt, csak annyit tudok fejből hogy a japánok túlerőben voltak és több rohamot indítottak a mongol-szovjet csapatok ellen. A Mongolokról annyit hogy nagy lovas csapataik voltak, gyenge harcértékkel. A japánok kértek aztán békét miután jól elverték őket. Gyakorlatilag a jóval kisebb létszámú szovjet csapatok verték el őket, az a szovjet hadsereg amelyik a békekötés másnapján lerohanta Lengyelország másik felét. És amelyiket aztán másfél évvel később 41-ben a németek Moszkváig toltak. Csakhogy azt a szovjet vereséget elszeretettel fogják arra hogy 38-ban (?) Sztálin megtizedelte a tiszti állományt. Szóval az a xar Vörös Hadsereg verte el a hódító japánokat akik 1-2 évvel később behúzzák komplett kelet Ázsiát. Szerintem ennyit ért valójában a japán haderő ténylegesen a második világháborúban. Nem csoda hogy 45-ben egy hét alatt kipucolták őket egy kb Európai Únió nagyságú területről.
   
 7. dudi

  dudi Well-Known Member

  Modern gépesített alegységekkwl szwmben esélyük sem volt ez tény bár nem is erre készültek.
   
  zsolti likes this.
 8. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Japán légierőben és haditengerészetben volt toppon, kb. 1942-43 ig. Szárazföldön semmi komolyat felmutatni nem tudó ázsiai népek ellen elég volt az is amit tudtak a japók. Az a SZU hadsereg pedig ami megérkezett a nyakukba 45 ben Mandzsúriába, az az akkori világ legerősebb szárazföldi hadereje volt, hatalmas létszámra duzzasztva, tele több évet lehúzott keleti frontos kipróbált veteránokkal, olyan szörnyetegekkel mint az IS-3, és IL-10 adta hozzá a közvetlen légi fedezetet. Esélyük nem volt semmi, majd jött az USA-tól az atom...
   
  Panzerfaust and arbalest like this.
 9. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Királytigris trélerezés és parkolás Hollandiában, a Militracksen. Jópár videó van róla fönn, de talán ez a drónfelvétel a legjobb.

   
 10. arbalest

  arbalest Well-Known Member

 11. papajoe

  papajoe Well-Known Member

  Ennyi maradt a király tigrisből:

   
  antigonosz likes this.
 12. papajoe

  papajoe Well-Known Member

  Prohorovka...
  Nagyon betyár egy helyzet lehetett,nyilvánvalóan az Oroszok úgy lehettek vele,hogy itt ugyan nem mentek át k@csögök,ne válasszuk az Oroszokat többet ellenségnek...

   
  szpg9 likes this.
 13. rappali_

  rappali_ Well-Known Member

  Khm..."cseppet" elfogult. Sztálingrádban hány nap is kellett a "Tigris-erődhöz"?! Pedig ott is volt már t-34. Meg a tordai csatában a Zrinyisek is szépen arattak. Jó tank a t-34, de legfőbb előnye az, h sok volt (öntvény vs. hengerelt acél) :)
   
  superjet100 and szpg9 like this.
 14. rumcajsz

  rumcajsz Well-Known Member

  A T-34 változatainak minden erénye dacára ez csak egy propaganda-film, amiben hatalmas blődségek hangzanak el. Először is Hitler nem a tigris hanem a Párduc első szériáinak legyártása miatt tologatta az ütközet megkezdését. Ez komoly hazardírozás volt mert a tesztpályák nem helyettesíthették a harcmezőt, ahol a Párduc ezen szériáiról kiderült, hogy a motor nem bírja az orosz sztyeppe porát, a szigetelés-hűtés nincs összhangban és hajlamos besülni. Konkrét számoknak nincs kedvem utána nézni, de a bevetett Párducok kb. harmada bedöglött Prohorovkánál. Másodszor a Ferdinánd rohamlöveg egy kényszer szülte elhibázott vacak volt amire még önvédelmi géppuskát sem tettek. Meg is lett az eredménye, az alaposan beszeszelt és lelkes orosz gyalogság sorra gyújtogatta fel ezeket a gépeket. Harmadszor, a támadás megkezdésének folyamatos tologatása elég lehetőséget adott a szovjet felderítésnek és a partizánoknak ahhoz, hogy képben legyenek a mozgósított német erők elhelyezkedéséről és harcértékéről, minek következtében mindenhol meleg szeretettel és jól összpontosított tüzérségi tűzzel várták a németeket. Negyedszer, ekkora oda lett a Luftwaffe totális légfölénye, ezért a "tankvadász" repülőket (HS-128, JU-87) erősen veszélyeztették a szovjet vadászgépek.
  Ugyanakkor a fentiek ellenére a Kurszknál bevetett T-34/76,2 még a fasorban sem volt a Tigrishez képest. Ekkoriban pl rádió csak az osztagparancsnokok harckocsijában volt. A tűzereje meg egy vicc a német nagymacskákhoz képest. A legénység képzettségi foka meg a másik vicc (vagy inkább tragédia), mert a németek zsákmányoltak Kurszknál olyan T-34-eket ahol a kezelőszervekre zsírkrétával, piktogramokkal volt felrajzolva hogy mi mire való. A taktikai célt pedig végül, ha hatalmas áldozatok árán is, de a németek elérték, csak jött ugye a szicíliai partraszállás és Hitler gyorsan átcsoportosított, a helyett, hogy kihasználta volna az oroszok felőrlését és folytatja a stratégia cél (Moszkva) elérését.
   
  fishbed, superjet100 and szpg9 like this.
 15. rappali_

  rappali_ Well-Known Member

  Meg ugye a Tigris-frász az oroszoknál...a Pkw-IV-eseket is annak nézték, rohantak feléjük ész nélkül, amit a panzer-4-esek köszöntek szépen (mert ugye ők nem ütötték át a t-34-est messziről, de cserébe remek irányzékuk volt). A ferdinand rohamlövegről, talán itt, talán másutt -ha jól emlékszem- Számvéber írt egy értekezést...elképesztően jó kill-lose arányt produkált (persze nem Kurszknál). Egy biztos...az oroszok tudtak a német tervről (hogy honnan? Egyesek Bormannak tulajdonítják ezt.), de a taktikai győzelem is szerintem csak elodázta volna az elkerülhetetlent.
   
 16. rumcajsz

  rumcajsz Well-Known Member

  A Ferdinándok nyilván kiválóan teljesítetek statikus, védelmi harcok esetén, ahol beástak melléjük jobbról-balról egy egy raj lövészt egy-két MG-42-vel és kösse fel a gatyáját aki egy ilyen "diót" fel akar törni. Kuszknál viszont dinamikus manőverező tankcsata zajlott ahol a gyalogság sokszor "rókalukakból", közvetlen közelről semmisítette meg gránát-köteggel vagy spec tankelhárító kézigránáttal a rohamlöveget. Bormannak mi szerepe lehetett a szovjet kémszolgálatok irányában? Erről még semmit nem találtam. És igen, a végeredmény szempontjából teljesen mindegy volt hogy a megmaradt német (és magyar, és olasz, és egyéb) egységek keleten vagy nyugaton morzsolódnak-e fel.
   
  rappali_ likes this.
 17. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Miért hajtogatod Bormann nevét? A támadást idejét tudtommal egy mezei dezerált katona árulta el.

  Itt van a Számvéber féle anyag.
  https://onedrive.live.com/view.aspx...,pptx&app=PowerPoint&authkey=!AGrNZAX3zs7ZEK0
   
  szpg9 likes this.
 18. kopoltyu

  kopoltyu Active Member

  Kurszk-rol annyit hogy nemet veszteseg 30-35k katona,350- 400 db hk ,ruszki reszrol az adatok a mai napig nem nyilvanosak becslesek vannak csak, 600-1200 db hk ,200k-900k katona....kivancsi lennek a valos adatokra szovjet reszrol
   
  rappali_ likes this.
 19. rumcajsz

  rumcajsz Well-Known Member

  Nem hajtogatom, hanem rákérdeztem, mert Bormann ilyetén esetleges szerepéről semmit nem tudtam. Amúgy különben nem nagyon kellett "belső" infó hiszen '43 nyarára nagyon jólszervezett partizán egységek dolgoztak a megszállt területeken akiknek leginkább az információszerzés volt a feladata. A kurszki csatához mozgósított egységeket meg nem lehetett a latrok útján, éjnek évadján diszlokálni.
   
  rappali_ likes this.
 20. rumcajsz

  rumcajsz Well-Known Member

  Ja a Számvéber anyagért külön köszönet. Az "öreg" szerintem megkérdőjelezhetetlen szaktekintély ezért elismerem, a "3. számú legenda" úgy látszik nálam is játszott. No de a jó pap is hóttig tanul....
   
  rappali_ likes this.

Ezen oldal megosztása