1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Megérkeztek a német Tigerek Afganisztánba

Diskurzus a(z) 'Hírek a katonai repülés világából' témában - AIM-120 által indítva @ 2012. december 25..

 1. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Dudi, napi szinten van ilyen célmegjelölés, bár tény, hogy csak asszimetrikus környezetben. Ennyit az 'alig-alig' kiszhasználhatóságról...
   
 2. dudi

  dudi Well-Known Member

  molniu

  Az,hogy Apache-ról indított Hellfire rakétát nem az Apache vezeti célra hanem egy másik gép vagy ember?Most erről van szó és csak erről.
   
 3. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Jajj, az az atombombás hasonlat, kicsit övön aluli volt:)

  A TOR-ból és a Tunguskából fájdalmasan kevés készült el a hidegháború végéig. Sőt mostanáig sem nőtt jelentősen a számuk. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a Szovjet Unió SPAAG-ja a Szilka volt.

  Visszatérve a kicsiny méretre. Nem olvastam nagyon utána, de nem hinném, hogy akkora gondott jelentett volna mondjuk minden lövészddandárt felszerelni egy ilyen megjelölő szakasszal. Mondjuk 3X4 darabbal.
   
 4. duckdodgers

  duckdodgers Well-Known Member

  dudi igen napi szinten van ilyen hogy más jelöli meg a célt. Ne viccelj már tényleg...

  Épp az asszimetrikus hadviselés miatt jön jól most ez a képesség, hiszen most nem az van hogy jön egy szakasznyi harckocsi amit az Apache könnyen megtalál maga is hanem mondjuk egy snipert vagy egy megerősített házat/tüzelőfészket kell kilőni. Gondolod hogy megy az Apache és leskelődik percekig és/vagy az operátor a képernyőn számolja hogy a barrammaluh és a harrabullah utca sarkától a 9. házat kell kilőni?
   
 5. dudi

  dudi Well-Known Member

  Mackensen

  Ezeket dedikált előretolt légi irányítóknak adják meg olyan "kommandósoknak"akik kaptak ilyen kiképzést(nem egy hét egy ilyen kiképzés) nem pedig az egyszerű lövészeknek.

  Ami az atombombát illeti :D
   
 6. dudi

  dudi Well-Known Member

  duckdogers

  Jó rész repülőknek jelölnek meg célt nem helikoptereknek,jó rész Hellfire-t is alig visznek magukkal mert fölösleges(nem véletlen erőltették az irányított Hydra rakétákat).
   
 7. dudi

  dudi Well-Known Member

  A célmegjelölés és a rakéta célravezetés nem ugyan az.Célt megjelölni elég egy füst is vagy elmondja,hogy melyik házról beszél.
   
 8. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Azt írtam, hogy egy lövészdandárhoz hozzál lehet csatolni egy ilyen szakaszt. Nem hinném, hogy ez az amiknak olyan megoldhatattlan feladat lett volna hidegháború idején.

   
   
 9. duckdodgers

  duckdodgers Well-Known Member

  http://en.wikipedia.org/wiki/File:Laser_designator-_SOF_in_Afghanistan.jpg

  komolyabb hadseregekben nem probléma egy ilyen eszköz beszerzése, vagy pár ember kiképzése a használatukra. Újra elmondom dudi nem MH. Gyanítom azon is meglepődnél ha meglátnád hány NATO tanfolyamon marad üres hely mert Ők biztosítják nekünk a részvételt csak az MH nem delegál senkit.
   
 10. duckdodgers

  duckdodgers Well-Known Member

  http://www.fas.org/man/dod-101/sys/land/wsh2011/218.pdf

  bocs az előbb nem azt a linket akartam.

   
   
 11. duckdodgers

  duckdodgers Well-Known Member

  vagy ez :

  http://www.es.northropgrumman.com/solutions/gltdiii/assets/gltdiii.pdf

  20km max távolságról jelölhetik meg a célt. De megint szavakon lovagolsz pedig az eszköz neve szó szerint megjelölő. Laser designator vagy jelen esetben Ground Laser Target Designator ami szó szerinti fordításban Lézer megjelölő / Földi Lézeres Célmegjelölő.

   
   
 12. dudi

  dudi Well-Known Member

  Mackensen

  Nem szakaszokban hanem 2 vagy 3 fős csoportokban dolgoznak és nem adnak akárki kezébe ilyen kütyüt(eleinte pilóták voltak mert ők értettek pilótául),csak tiszt lehet előretolt légi irányító(nem csak nálunk).Így amiről te beszélsz az utópia.Ez nem csak annyiból áll,hogy itt a kütyüi ott az on gomb nyomd meg fordítsd a cél felé és kész.
   
 13. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ja felszerelés.Egy BTR-ben voltam a két JTAC-el és 2 ekkora zsákjuk volt:

  [​IMG]
  Ezekre folyton szükségük van...
   
 14. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Várj egy kicsit, te előretolt légi irányítókról beszélsz én meg egyszerű célmegjelölőkről.

  Az előretolt légtérirányítók egy külön kategória és ők aáltalában a légierő állományát képezik.

  Nade, az Apacsok a szárazföldi erők alárendelltségében vannak, nem a légierőjében. Az pedíg egy másik kategória.

  https://www.youtube.com/watch?v=GBAXIUQ5qqA

  A szakazt azér írtam, mert egy rajban mondjuk lehet 3 ilyen két-három főr csoport stb. stb.
   
 15. duckdodgers

  duckdodgers Well-Known Member

  bocsi rosszul írtam 10 km a megjelölési távolság.
   
 16. dudi

  dudi Well-Known Member

  Oké legyen ez a "primitív"módja a dolognak.Ezzel a módszerrel csak úgy kérhetsz támogatást ha a pilóta is látja a célt,ez eleve kizárja azt,hogy becsapódás előtt eltűnjön a helikopterrel.

  http://airbase.blog.hu/2010/09/07/eloretolt_repulesiranyitok

  Kiemelnék valamit ami erre a módszerre vonatkozik és kizárja azt,hogy ne a pilóta irányíts a fegyvert a célra:

  " Az egész eljárásnak nagyon fontos eleme, amikor az irányító engedélyt ad az éles fegyverzet alkalmazására („cleared hot”). Csak ezután mehet a tűzkiváltás, támadás, és ebben az esetben a felelősség az irányítóé."

  "Adódhat olyan helyzet, amikor adott egy célpont, rendelkezésre áll a repülőeszköz, a szituáció megköveteli a gép azonnali alkalmazását, de nincs irányító, aki jogosult kiadni azt a bizonyos „cleared hot”-ot. Adott helyzetben bármelyik katona elvégezheti a rávezetést (Emergency Close Air Support). Erre is megvan az eljárás, de ebben az esetben nem hangozhat el az élesre vonatkozó engedély. Ilyen szituációban a földi katonától el kell, hogy hangozzon az, hogy nem jogosult kiadni az éles engedélyt („I am not qualified JTAC”). Ettől kezdve a pilóta tudja, hogy a fegyverzet alkalmazása az ő felelőssége. Az előretolt repülésirányító képzést éppen az a jogosítás bonyolítja meg, amelynek alapján az irányító, nemzetközi környezetben is kiadhat éles engedélyt. Minden országnak, amely nemzetközi műveleteket hajt végre, biztosnak kell lennie abban, hogy ugyanazt az eljárást követik, és, hogy az a személy, aki kiadja az éles engedélyt, tudja a dolgát. A különböző nemzetközi katonai szerződésekben résztvevő országok vállalják, hogy a katonák kiképzettek legyenek. Ha az irányító például az USA-ban már megszerezte a minősítést, a nemzeti elöljárónak jóvá kell hagyni és alá kell írni azt. A képzés és a kvalifikáció azért fontos, mert lehet, hogy bármelyik katona el tudja végezni az irányítást egy rövidebb felkészítés után, de lehet, hogy nem és ez a „lehet” nem megengedhető azokban a helyzetekben, amikor egy előretolt repülésirányító alkalmazása szükségessé válik. Biztonság és felelősség kérdése tehát a dolog."
   
 17. joker

  joker Well-Known Member

  Hogy ilyen rohadt nagyok ezek a megjelölők? Elvégre egy távcső + lézer + valami elektrónika kombóról beszélünk, plusz egy álvány tetszés szerint.

  "Ez nem csak annyiból áll,hogy itt a kütyüi ott az on gomb nyomd meg fordítsd a cél felé és kész." - pedig pont ez lenne a lényege szerintem
   
 18. dudi

  dudi Well-Known Member

  <a title="joker profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/joker/">joker</a>

  Mi a bűbánattal beszélsz a pilótával?Kell rádió is hozzá,nem biztos,hogy van közvetlen kapcsolat így műholdas kell szóval ez sem kis cucc és nem csak annyi,hogy ott a lézerpötty oda lőj baszod.

   
   
 19. duckdodgers

  duckdodgers Well-Known Member

  dudi újra és újra.. nem MAGYARISZTÁN... ott hidd el hogy van a megfelelő helyen megfelelő ember.

  joker : sztem a GTLD kütyü elég normális méret... az meg hogy itt magyarországon mi van az nem jelent semmit. Mivel jelenleg a MH ott tart hogy rendes bakancsuk meg ruhájuk nincs az embereknek... addig sajnos nem nagyon várhatunk sokat.
   
 20. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Dudi, ez mind szép és jó, de ismétlem, az Apachok a szárazföldi erő részeti képezik, nem a légierőjét.

  Ezen kívül

  "Adódhat olyan helyzet, amikor adott egy célpont, rendelkezésre áll a repülőeszköz, a szituáció megköveteli a gép azonnali alkalmazását, de nincs irányító, aki jogosult kiadni azt a bizonyos „cleared hot”-ot. Adott helyzetben bármelyik katona elvégezheti a rávezetést (Emergency Close Air Support)"

  Tehát nem a tehnika használata az ami korlátozza a használatát, hanem a "szakértelem". Per pillanat a képzett repülésiráyító legnagyobb feladata elkerülni a járulékos veszteségeket.

  Feltételezem hidegháború idejében más előírások lettek volna érvényben mint "békemissziókban".
   

Ezen oldal megosztása