1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Megérkeztek a német Tigerek Afganisztánba

Diskurzus a(z) 'Hírek a katonai repülés világából' témában - AIM-120 által indítva @ 2012. december 25..

 1. dudi

  dudi Well-Known Member

  Mackensen

  Pont arról magyarázok,hogy létező képesség amiről írtok de szinte csak papíron mert nincs hozzá paraszt.

  duckdogers

  Ne nekem próbáld elmagyarázni mi van itthon a Honvédségnél!Amúgy ami a mi JTAC cuccunkat illeti mind az egyik legmodernebb felszerelés mindenfajta mércével mérve.

  Ami pedig az előírásokat illeti ott van a cikkben,hogy ezek bizony nemzetköziek.
   
 2. joker

  joker Well-Known Member

  Egy minőségi civil műholdas telefon akkora, mint egy mobil, sőt van olyan ami mobil és müholdas kapcsolatra is képes. Szerintem telefonostól, GPS-estől meg egyéb elektrónikástól maga az elektrónika rész nem lehet nagyobb, mint egy bármilyen mobiltelefon, mert a technológia ezt megengedi. Aztán, hogy mik a protokollok és hogy kijé a felelősség a tüzelés esetén az más, de maga a célmegjelölés, és konkrétan a célmegjelölés képzésének bonyolultsága nem szabad(na) több legyen szerintem, mint, hogy bevetés előtt 5 perccel: "Figyu Iván, itt ez a szar, olyan, mint egy távcső csak van rajta +1 gomb, piros, hogy jól lássad és hogy ne felejtsd el, s ha valami nem tetszik less bele, s ha megnyomod a gombot mi tovább intézzük"
   
 3. dudi

  dudi Well-Known Member

  joker

   

  Egy minőségi katonai műholdas rádió meg nem akkora és kb 10.000x többet tud annál mint amit te el tudsz képzelni.Bár ez ugyan úgy igaz egy mezei katonai rádióra is.
   
 4. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  "Ami pedig az előírásokat illeti ott van a cikkben,hogy ezek bizony nemzetköziek."

  Hehh, de mikortól???

  http://en.wikipedia.org/wiki/Joint_terminal_attack_controller

  "The term became effective in the US on 3 September 2003 with the publishing of Joint Publication (JP) 3-09.3 Tactics, Techniques, and Procedures (TTP) for Close Air Support.[3]"
   
 5. joker

  joker Well-Known Member

  Ok, lehet ha 10000x annyit tud, mint amennyit én el tudok képzelni, de akkor a képességei 1%-át sem használják ki. Szóval van lehetőség ebből kiindulva a méretcsökkentésre a sok felesleges szarság be nem építésével.
   
 6. dudi

  dudi Well-Known Member

  https://www.google.hu/search?q=jtac&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:hu:eek:fficial&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&hl=hu&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=I8TcUNyRMsjQtAbfzIFo&biw=1440&bih=738&sei=L8TcUOKWNs3KsgaXj4HoAg

  Az összesnek a zsákjában van és nem azért mert olyan kurva kicsi,igen az a nagy szar az antennája(csak az nagyobb mint egy civil műholdas telefon).
   
 7. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem felesleges szarság csak nem minden feladathoz van szükség minden képességre.Semmi felesleges funkció nincs ezekben a rádiókban.
   
 8. dudi

  dudi Well-Known Member

  Mackensen

  A nemzetközi itt azt jelenti,hogy az amit vette át mindenki ergo náluk az egységesítés előtt is ezek voltak.Így tök mind1,hogy mióta ilyen szigorúak a szabályok.
   
 9. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  A wiki két alkategóriát különít el ugyanazon nagyobb kategória alatt:

  "FACs may form part of a <a title="Fire Support Team" href="http://en.wikipedia.org/wiki/Fire_Support_Team">Fire Support Team</a> or <a title="Tactical Air Control Party" href="http://en.wikipedia.org/wiki/Tactical_Air_Control_Party">Tactical Air Control Party</a>"

  Ebből az elöbbi a Fire Support Team  az a tüzérségi megfigyelőként is műküdik és továbbá a a támadógépeket is célra vezetheti

  http://en.wikipedia.org/wiki/Fire_Support_Team

  A második az akikről te beszélsz

  http://en.wikipedia.org/wiki/Tactical_Air_Control_Party.

  Ezek azok a fickók akik a légierötől kerülnek a csapatokhoz. Csakhogy ezek már 1 tonnás bombákat is célra vezethentek.
   
 10. dudi

  dudi Well-Known Member

  Tüzérségi tűztámogatást és nagyon korlátozott formában CAS-t(erről már volt szó) minden katona kérhet és kapni is fog.
   
 11. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Nem Szilka, hanem Silka.

  Végezetül pedig, akinek fogalma sem volt, mire képes egy 2A42-es (ugye ez van a Mi-28-ason és a Ka-52-esen is) egy sima busz ellenében a kétféle lőszertípussal, az nézze meg ezt a kis orosz perverziót:

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=L7S4jgjewH8

  Az utolsó pár perc a durva. De a GoPro ezt is kibírja...

   

   
   
 12. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Nem Szilka, hanem Silka.

  Jó, jóó, tudom:)

  A nagy keresgélésben találtam egy vaskosabb kiadványt.

  http://www.cgsc.edu/carl/download/csipubs/mcgrath_fire.pdf
   
 13. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Dudi, te egyről beszélsz én meg másról.
   
 14. duckdodgers

  duckdodgers Well-Known Member

  Dudi azért ne röhögtesd ki magad... épp a múltkor beszéltük meg hogy nincs normális bakancs a honvédségben.  Nagyon jól tudhatnád azt is milyen szinten röhögnek ki minket a más NATO nemzetek az elcseszett szabályaink miatt.  És kösz épp eleget töltöttem el az MH kötelékében ahhoz hogy tudjam miről beszélek. Egyébként meg mostanság is szoktam találkozni a volt kollégáimmal heti rendszerességgel és rohadtul semmi nem változott az elmúlt másfél két évben. Az hogy itt hogy állnak a dolgokhoz rohadtul nem mérvadó... nem is megyek amerikáig , mikor 2 századnyi holland tengerészgyalogos (járművekkel, fegyverzettel cakk-pakk) itt volt 2 hétig, egy főhadnagy volt a góré a lövészetvezető meg egy törzsőrmester. És innen már Csádba mentek ENSZ misszióba... Tudod kicsit más mentalitás van arrafelé, ott úgy vannak ezekkel a dolgokkal hogy megkaptad a kiképzést és ha levizsgázol/bizonyítasz akkor megbíznak benned és nem ültetnek a nyakadra egy hülyét aki majd megmondja. Nálunk ez úgy megy hogy egy szakasznak is tiszt a parancsnoka. röhej
   
 15. Kuruc71

  Kuruc71 New Member

  Nallunk a celpont megjelelok, megvilagitok a legritkabb esetben tisztek. Altalaban tiszthelyettesek de nem is igazabol a rendfokozat szamit hanem az hogy ki a raj pk. Altalaban ez egy TTH de van hogy egy tisztes. Ertelem szeruen egy kezdonek nem nyomnak ilyen feleloseget a nyakaba de lattam mar tizedest ilyen feladatban nem is egyett.

   
   
 16. dudi

  dudi Well-Known Member

  <a title="Kuruc71 profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/kuruc71/">Kuruc71</a>

   

  JTAC-re írtam,hogy tiszt.

  <a title="duckdodgers profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/duckdodgers/">duckdodgers</a>

  Nem szeretem más hadseregekkel összehasonlítani a Honvédséget(nincs tapasztalatom sem ilyen)meg meg is van a véleményem a cégről.De ezt itt hagyjuk is abban.
   
 17. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A szervezeti felépítés terén nem vagyok képben, de megjegyezném, hogy a II. Vh alatt is tiszt volt a szakaszparancsnok, legalábbis az ejéseknél az volt. Nézd meg pl. a Elit Alakulat könyvben, hogy az Easy 1,2,3 szakaszának ki volt  parancsnoka és a századparancsnok meg egy főhadnagy vagy esetleg százados volt.
   
 18. dudi

  dudi Well-Known Member

  speciaist

  Ha csak a pilótafülkékről beszélünk akkor az Apache páncélzata kb úgy néz ki,hogy a gép hasa teljesen páncélozott(Itt igen komoly a páncélvédelem állítólag a 23mm gépágyúlőszerre méretezték+ a pilóták alatt van az üzemanyag ami öntömítő tartályokba került és a gépágyú lőszer is.Ez a két dolog azt adja,hogy alulról nem nagyon lősz be a pilótafülkébe 30mm-es-esnél kisebb kaliberrel)A pilótafülkék plexije szemből megint csak 23mm-es lőszer ellen lett méretezve viszont oldalról nincs páncélozva azaz itt gyakorlatilag nincs védelmi funkciója a plexinek.A két oldalt futó elektronikai blokkok titán dobozba kerültek így ezek tekinthetjük a pilótafülke páncélozásának.Hát kb ennyi az Apache pilótáinak passzív védelme lövedékel,robbanások ellen.A MI-28-nál más a helyzet mert ott a pilóták egy páncélozott kapszulában ülnek ahol minden üveg páncélozott kibírja a 12,7-es lőszer találatát a pilótafülke oldalfalai pedig a 20 vagy 23mm-es lőszer találatát valahogy így: http://www.youtube.com/watch?v=_Fj9hdmEeBY
   
 19. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ezen meglövik a helikopter oldalfalát is nem csak az üveget.

  http://www.youtube.com/watch?v=DbT-rvZoh_g

   
   
 20. dudi

  dudi Well-Known Member

  Röhejes,nem röhejes a szakaszparancsnok az mindenhol hadnagy vagy alhadnagy.
   

Ezen oldal megosztása