1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Mikojan-Gurjevics MiG-15 "Fagot"

Diskurzus a(z) '1. generációs típusok' témában - gaborv által indítva @ 2013. augusztus 22..

 1. gaborv

  gaborv Member

  A korabeli harci helyzetekben, különösen Koreában a nyugati erők úgy adták elő, hogy a Mig-15 egy "vacak". Ennek hátterében persze egyszerű trükk ált:
  Az USAF lelőtt gépnek tekintette ha 6db géppuska lőszer eltalált egy miget a statisztikában, persze 5-6 12,7mm-es lőszer a MIG-15-nek nem okozott túl nagy kárt, így az F-86 vs mig-15 harcokban a mutatók a valóságban nem úgy néztek ki mint papíron. A valóságban a jenki pilóták folyamatos pánikrohamban voltak mert minden repülési tényezőben rosszabb gépeik voltak, és a 12,7-mmes géppuska elégtelen tűzerőt jelentett, a 20 milis meg alkalmatlan volt a beépítésre és a teszteknél a hajtóműben leválást okozott.

  Kérdésem: Tudtok-e hasonló "statisztkiai csalásokról" vagy arról, hogy a mig-15 ás típusokkal szemben mennyire volt eredményes.
   
  gacsat likes this.
 2. dudi

  dudi Well-Known Member

  A nagy magasság miatt volt kis hatékonyságú a 12,7 géppuska de a MIG-nél sem volt jobba helyzet mert ott a 37-es alkalmatlan volt vadászgépek elleni harcra a 23 mm-es gépágyúhoz meg kevés volt a lőszer.
   
 3. gaborv

  gaborv Member

  Hát igen, a 37es nem is élt meg nagy karriert, csak azt nme tudom megérteni, hogy gondolták amerikában, hogy az ötvenes évekre elég lesz a 12,7-es űrméret, amikor a 2. Vh-ban már a 20 és 30-as gépágyúk voltak elterjedve (persze voltak kivételek, mint a Héja). Szóval a koncepció eleve érthetetlen számomra.

  MIG-15:
  Az arab-izraeli konfliktusokban hogy szerepelt, Mig-21 témában sokat olvastam már, kölünösen a 73-as háború kapcsán, de az "ős" esetében alig találtam komolyabb forrást.
   
 4. dudi

  dudi Well-Known Member

  gaborv

  Vadászok ellen a II.vh-ban a 5 12,7-es nagyon hatékony volt bombázókra meg nem kellett lövöldözniük ebből gondolták,hogy ide is elég lesz a 6 12,7-es géppuska.
   
 5. gaborv

  gaborv Member

  Hát én keveselltem volna, főleg hogy ha figyelembe veszed a Bf-109 gustav verziók, kései mustangok és spritfirek fegyverzetét.
   
 6. weasel007

  weasel007 Well-Known Member

 7. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Konkrét csalásokról nem tudok, de az oroszoknál volt a legszigorúbb a lelövések elismerése. Az amerikaiak meg egyedül több német gépet lőttek le, mint amennyi volt.
   
 8. Pocok75

  Pocok75 Well-Known Member

  Te miről beszélsz Gacsat??
   
 9. arbalest

  arbalest Well-Known Member

 10. arbalest

  arbalest Well-Known Member

 11. arbalest

  arbalest Well-Known Member

 12. arbalest

  arbalest Well-Known Member

 13. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Ipari porszívó: Klimov VK-1 hajtómű:

  [​IMG]
   
 14. emel

  emel Well-Known Member

  Nem szívó, hanem por, hó és jégFÚVÓ. Ha beszívná a port, nem tenne neki jót.
   
 15. sequadon

  sequadon Active Member

  Szerintem emel viccelt :)
   
 16. emel

  emel Well-Known Member

  Semmi vicc, Szergejnél ezzel tisztítják a reptéri betont, úgy hogy lefúvatnak róla mindent, négyzetméteres darabokban tépi fel a lefagyott havat/jeget is (csak nem szabad odaállni a közelébe!). Volt ilyen a PG-nek is, sőt, volt a MÁV-nak is valaha, ilyennel olvasztották/pucolták a váltókról a havat/jeget télen.
   
 17. arbalest

  arbalest Well-Known Member

 18. akagi

  akagi Well-Known Member

  emel!
  Igazad van!
   
 19. emel

  emel Well-Known Member

  Igen, én tudom:)!!
   
 20. weasel007

  weasel007 Well-Known Member

Ezen oldal megosztása