Mikojan-Gurjevics MiG-21 "Fishbed"/ Csengdu J-7/F-7

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
6 165
9 359
113
 

Galcom

Well-Known Member
2010. július 2.
723
1 405
93
A legendás atomhordozó SMT. Valójában a PFM változat volt az első nukleáris robbanófejjel ellátott bombát célba jutatni képes változat a hatvanas években. Ráadásul ez nem a gép érdeme volt, inkább az, hogy a bomba fejlesztésben eljutotak a méretben oda, hogy egy vadász is elbírta. Valamint már nem kellett szabályozoztt hőmérsékletű, zárt bombakamra a hordozásához.

De rondasága miatt az SMT lett nyugaton a népszerű bombahordozó, az egyszerőbb repülésrajongók szemében.
 

Galcom

Well-Known Member
2010. július 2.
723
1 405
93
Állítólag jugoszláv MIG-21bisz és dispenser. Ez protó volt vajon?

Igazából már a hatvanas évek közepétől repültek szovjet MiG-21R változatok ilyen eszközzel, ami a felderítőkonténerbe volt süllyeszve. Az 1968-ban hadrendbeállított MiG-21SM változat már hordozta a SPS-141 Gvozdika konténert, ami aktív-passzív zavaró eszköz volt. A hetvenes években exportálták is. A Csehszlovák 6. vadászbombázó ezred MiG-21MF gépein standard eszköz volt.

De tény, hogy főfutóakna mögötti vető, az Afgán háborúban terjedt el a nyolcvanas években, a szovjet és az afgán bis-eken.

A képen szerb gép van valóban. Egy régi AFM cikk szerint a Galebről szerelték át a kilencvenes években, szükségmegoldáként, ideiglenesen pár gépre.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 080
14 998
113
Vigyázat, ez MiG-21PFSz változat, a PF-től eltér az oldalkormány alatt elhelyezett fékernyő-tokkal, és az SzPSz-rendszerrel, aminek működtető motorja a jobb szárny-kilépőél fölötti ovális szerelőnyílás alatt van beépítve (itt az UB-blokk hátsó kúpja vonalában látható a szárny fölött).
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed