1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Mikojan-Gurjevics MiG-23 “Flogger”

Diskurzus a(z) '3. generációs típusok' témában - Galcom által indítva @ 2013. január 8..

 1. emel

  emel Well-Known Member

  Nana, repülőgépen a "tökig húzott gázkar" az a STOP-helyzetet jelenti! Vagyis a hátsó pozíció a STOP helyzet, előre TOLVA először ALAPGÁZ, aztán NÉVLEGES (leggazdaságosabb üzem), utána MAX FORDULATSZÁM (100%), majd MINIMÁLIS UTÁNÉGETÉS/FORSZÁZS, tovább előretolva nő az utánégető teljesítménye/tolóereje, majd az utolsó ütközőnél van a MAXIMÁLIS UTÁNÉGETÉS helyzet. Az SzPSz-rendszerrel (fékszárny határréteg-lefúvó) ellátott MiG-21-eken van még egy plusz ütköző, ami nem engedi túlságosan lehúzni a gázkart leszállás közben, mert bizonyos fordulatszám alatt kikapcsolt az SzPSz-rendszer és a gép átesett. Azért volt akinek sikerült a "mutatvány", és a gép 8-10m magasságból letottyant a betonra, megroggyant a törzse és selejtezni kellett. Mivel a fedélzeti rendszerei működőképesek maradtak, "oktatási segédanyag"-ként megkapta a Kossuth szakközépiskola a repszerelők és műszerészek képzéséhez.
   
  vilmoci, borisz, fishbed and 3 others like this.
 2. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Bocsánat elfelejtettem idéző jel közzé tenni ezt a kifejezést gyermekkoromban ezt a kifejezést használták az emberek amikor Ivánék felszálltak a Mig-l a debreceni repülőtérről a debreceni lakosság legnagyobb örömére.:)
   
  emel likes this.
 3. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Az a béke zaja volt!
  Vagy te most az ízig-vérig kapitalista Wizz Air-nek tapsolsz???
  Felháborító!
  :D
   
  vilmoci, borisz, fishbed and 2 others like this.
 4. Capslock27

  Capslock27 Well-Known Member

  .
  Az Airbus nem produkál hangrobbanást, ill nem repülnek át a város felett, amennyire lehet, igyekeznek kikerülni. :)
   
 5. Capslock27

  Capslock27 Well-Known Member

 6. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Pontosan ezzel van a baj. A MiG-23-asnak, a Szu-22-esnek még rendesen volt tisztességes repülőgéphangja!
   
  vilmoci, misinator, fishbed and 3 others like this.
 7. Flexus

  Flexus Well-Known Member

  Gyere, koltozz ide hozzank. Itt lakom a Lakenheath-i repter pályájának vegetol ugy 10 km-e, itt hallhatsz rendes repulogep hangot meg. Tok jo mikor este hallod ahogy elhuz feletted az F-15, es elkezdesz visszaszamolni, mert tudod hogy mennyi ido mulva erkezik a kovetkezo... Eleg hangosak tudnak lenni.

  Valaki itt írta, hogy milyen messze (is) voltak F-15, F-16 alakulatok a VSZ NATO határtól, és, hogy ezek távolsága a lehetséges VSZ vadaszoktol/vadaszbombazoktol túl nagy volt utántöltő nélkül a nyolcvanas években. Ez igaz, de ezek túlnyomórészt nem ezek ellen az alakulatok ellen terveztek.
   
 8. Galcom

  Galcom Well-Known Member

  Az arab MiG-23-asokat bemutató sorozat ihletett adott, hogy néhány érdekes és egzotikus részletet osszak meg veletek a MiG-23-as típus ipari hátterét biztosító üzemek megrendeléseiről, az ezredforduló utáni időszakból.  A MiG-23-as típus ipari háttere a volt szovjet utódálamokban, az ezredforduló után
  (Első rész - Lvov és Harkov, Ukrajna)


  Ahhoz, hogy a MiG-23/MiG-27-es típusú repülőgépek 2010 után, a tervezett éllettartamukon felül is üzemképesek maradhattak, megfelelő ipari háttérre volt szükség.

  A kilencvenes évek elején még tíz üzem biztosította a több ezer MiG-23/MiG-27-es típusú repülőgép ipari hátterét Közép és Kelet-Európában. Majd a hidegháború után, egyre fogyott azon légierők száma, melyek tovább üzemeltetésre érdemesnek tartották, a rövid élettartamú MiG-23/MiG-27 repülőgépeket. A kilencvenes évek vége és a kétezres évek közepe között, tömegével vonták ki az üzemeltető légierők a hadrendből ezt a típust.

  A tízes évekre már csak kilenc ország számolt ezzel a ritka repülőgéppel és igényelte azok élettartamának hosszabbítását:

  • Kuba MiG-23ML/UB
  • Líbia MiG-23MF/MLA-E2/UB
  • Angola MiG-23ML/MLD/UB
  • Etiópia MiG-23BN/UB
  • Szíria MiG-23BN/MF/ML/MLA-E2/MLD/UB
  • India MiG-23UB/MiG-27ML
  • Srilanka MiG-23UB/MiG-27M
  • Kazahsztán MiG-23UB/MiG-27M
  • Észak-Korea MiG-23ML/UB
  Az ezredfordulóra, a típuson korábban dolgozó üzemek közül, még hat olyan maradt, melyek vagy saját maguk, vagy egy-egy országba kihelyezett üzemeket támogatva, képesek voltak elvégezni a MiG-23/MiG-27-es változtatható szárnyállású típus élettartam hosszabbító javítási munkálatait.  117-es számú üzem Lvov. Ukrajna:
  A magyar határ közelében, Lvov városa mellett fekvő 117-es számú üzem a nyolcvanas években MiG-21/-23/-27-es típusok nagyjavításával foglalkozott.
  • A Szovjet Frontlégierőnek MiG-21bis/SMT, valamint a szovjet kiképző alakulatok számára régebbi MiG-21-es változatokat javítottak
  • Ők építették át régi MiG-21PF/PFS/PFM/R változatokat M-21-es légicéllá, hogy azokat lövészeteken célanyagként használhassák
  • Ezen felül a harmadik világ számára végezték a MiG-21MF és bis változatok nagyjavítását
  • 1979-től megkezdték a MiG-23-as típusváltozatok javítását. A MiG-27-est változatait a szovjet frontlégierő, a MiG-23BN-t a harmadik világ számára javították. Valamint MiG-23UB kétüléses alváltozat is a portfoliójukba tartozott.
  • 1983 és 1989 között itt végezték az alap változatú MiG-27-esek átépítését MiG-27D szabványra.
  1992 után az üzem átállt a MiG-29-es javítására. Mind az ukrán, mind a külföldi megrendelők számára ez lett az üzem fő profilja.
  De 2000 után még több MiG-23/MiG-27-es javításáról szóló szerződést sikerült megcsípniük. Ilyen volt:
  • A Líbiával és Etiópiával szembeni ENSZ embargók feloldása után, az üzem területén tárolt MiG-23BN bombázók és MiG-23UB gyakorló repülőgépek nagyjavítása, majd újra leszállítása.
  [​IMG]
  Foto: az ukrán Lvov-i üzemben álló etióp MiG-23BN, valamint körülötte líbiai, ex szovjet és etióp MiG-23UB-k

  • 2004-től szovjet/ukrán tárolt készletből nagyjavítottak hat darab MiG-23UB kétülésest, majd átadták azokat a megrendelőnek, az Indiai Légierőnek
  [​IMG]
  Foto: Lvovban nagyjavított ex. szovjet, MiG-23UB-k Indiába szállítás előtt


  • 2006 után hét MiG-27M nagyjavítása Srí Lanka számára – nyolcéves élettartam kiterjesztéssel
  [​IMG]
  Foto: Srí Lankai MiG-27M-ek javítása Lvov-ban, és leszállításuk


  • 2010 körül legalább tizenöt Kazah MiG-27M ipari élettartam hosszabbító nagyjavítását végezték el (ennyi oldalszám ismert)
  [​IMG]
  Foto: kazah MiG-27-esek 2010 tavaszán Lvov-ban


  Harkovi(Cugujev) 365. számú üzem, Ukrajna:

  Az orosz határhoz közeli harkovi 365-ik számú üzem, a nyolcvanas években elsősorban a MiG-23-as vadász és kétüléses változatának javítására optimalizálta magát. Itt végezték többen között 1982-től a szovjet MiG-23MLA széria példányok korszerűsítését MLD változatra.

  Az üzem 1992 után nehéz helyzetbe került, egyéb megrendelések hiányában átállt a csehszlovák gyártmányú L-39-es Albatros típusra, viszont szakembereket kiközvetítve részt vett rengeteg afrikai és közel-keleti típus ipari nagyjavításában az adott ország üzemeit támogatva.


  A kétezres években azért kis számban javítottak MiG-23-as típust is:

  • 2004-től legalább hat darab líbiai MiG-23MF éllettartamát hosszabbítottak meg (öt oldalszám ismert)
  [​IMG]
  Foto: 2005-ben líbiai MiG-23MF-ek előkészítése elszállításhoz An-22-essel a Cugujev-i repülőtéren


  • Majd 2010 körül hat kazah MiG-23UB-t nagy javítottak. (legalább ennyi oldalszám ismert)
  [​IMG]
  Foto: Kazah MiG-23UB érkezi a Harkov-i(Cugujev-i) üzembe

  [​IMG]
  Foto: Kazah MiG-23UB berepülés előtti felkészítése, majd UB törzshátsórészek elszállítása Cugujev-ből

   
  fishbed, vilmoci, Bleroka and 10 others like this.
 9. Galcom

  Galcom Well-Known Member

  És, hogy meddig szolgálták országukat ezek a repülőgépek a tízes években:

  Srí Lanka a polgárháború után, 2014-ben állította le a MiG-27M flottáját, melynek tagjai a nyolcvanas években még Kelet-Németországban szolgáltak.
  [​IMG]  India 2019-ben vonta ki MiG-27-es típusát, és vele a kétüléses MiG-23UB változatott is. A kivonási ceremónián repült az egyik, Lvovban nagyjavított ex. szovjet MiG-23UB is.
  [​IMG]  A Kazah Légierőből, a Szu-30SzM beérkezése óta folyamatos a MiG-27M/MiG-23UB típus kivonása. Év elején nyilatkozták, hogy üzemidő hosszabbító karbantartásokat már nem hajtanak végre azokon.
  [​IMG]
  A hat Harkovban nagyjavított líbiai MiG-23MF vadászgép közül, négy repülőgépet a Francia Légierő bombázott szét 2011-ben Miszurata repülőterén, ahol a légierő akadémiáján szolgáltak. A bombázás után, a maradék két korábban meghibásodott és javításra váró líbiai MiG-23MF sem emelkedett már a levegőbe.

  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]  Pénzügyek:
  Valamint nézzünk néhány adatott, a fentiek anyagi oldaláról. Azaz mibe is került egy-egy MiG-23/27-es ipari élettartam növelő nagyjavítása a kétezres években. A Sri-Lankai MiG-27-eseinek javítási tendereiről érdekes adatokat publikált az illetékes szerv.

  • 2005-ben az Indiai HAL, 1,9 millió amerikai dollárért vállalta volna el, egy-egy MiG-27M élettartamát 8-8 évvel megnövelő nagyjavítást.
  • Ugyanezen a tenderen, egy szingapúri pénzügyi cégen keresztül, hasonló ukrán nagyjavítás ára átlagosan 1,3 millió dollár volt a MiG-27M és MiG-23UB típusra, gépenként. (Gépek állapotának függvényében, kisebb nagyobb eltérések voltak az árban.)  Következik: Odessza, Kubinka és Krasznodár
  Remélem keveset gépeltem félre. Amennyiben van valakinek hozzáfűzni való, plusz információja, ossza meg velünk.
   
  fishbed, vilmoci, LMzek 2.0 and 13 others like this.
 10. Galcom

  Galcom Well-Known Member

  És mivel három, korábban működő link letiltódott, a Líbia-i rész mégegyszer:


  A hat Harkovban nagyjavított líbiai MiG-23MF vadászgép közül, négy repülőgépet a Francia Légierő bombázott szét 2011-ben Miszurata repülőterén, ahol a légierő akadémiáján szolgáltak. A bombázás után, a maradék két korábban meghibásodott és javításra váró líbiai MiG-23MF sem emelkedett már a levegőbe.
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
   
  fishbed, ghostrider, Bleroka and 10 others like this.
 11. Capslock27

  Capslock27 Well-Known Member

  Egy javaslat: ha már ennyire alapos MiG-23 bemutatás áll itt össze, nem lehetne kiegésziteni egy cockpit bemutatóval? A főbb alváltozatok cockpitja, hol mi van, mik a főbb különbségek az egyes alváltozatok pilótafülkéje között? Pl kabinfotók, beszámozva a műszerek, alá jelmagyarázat, meg magyarázó szövegek.
   
 12. borisz

  borisz Well-Known Member

  Vagy egy afganisztánival! :D
   
 13. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Jelentősebben csak a Szapfír-21 (MiG-23Sz, MSz) illetve a Szpafír-23 (MiG-23M, MF, ML, MLD) lokátorral szerelt változatok kezelőpultja különbözött.

  A Szpafír-21-el szerelt gépek pultjának közepén a lokátor, MiG-21-esekhez hasonló árnyékolt indikátora volt.
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]

  A panel legfontosabb jellemzője (szerintem) az hogy a nukleáris fegyverek kezelőpultja már eleve beépítésre került (kivéve a 3. világba került export változatok), ellentétben a MiG-21-es család gépeivel, ahol ezek bevetéséhez, extra kezelőpanelt kellett beépíteni.

  A Szapfír-23 lokátorcsaláddal épített MiG-23 változatok paneljén a lokátor jelei már csak a pilóta előtti reflexüvegen kerülnek megjelenítésre, így a régimódi árnyékolt indikátor helyén egy visszajelző tabló jelent meg, illetve az állásszög és túlterhelés műszerek felülre, a pilóta látómezejébe kerültek.

  [​IMG]
  A műszerek funkciója szerintem önmagáért beszél.

  [​IMG]
  [​IMG]
   
  fishbed, migfun, misinator and 8 others like this.
 14. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ha a MIG-23-ason elég volt a HUD-ra kivetíteni a radar adatait akkor mi szükség volt a 29-esen a képernyőre?
   
 15. Janaj

  Janaj Member

  A korábban írt MiG-29 tapasztalat - miszerint csak 4x drágább - az vajon a magyar gépekre is megállna? Nem sikerült kibogarásznom.Teljesen elvesztem az alváltozatok és ár tekintetében.
   
 16. Capslock27

  Capslock27 Well-Known Member


  https://cdn.jetphotos.com/full/1/25942_1200839007.jpg

  A késői változatokon teljesen más volt a HUD előlap
   
 17. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Ez erősen függött a fegyverzet mennyiségétől is, de jellemzően:
  MiG-21 2,5..5mR
  MiG-23 5..10mR
  MiG-29 20..40mR
  Fontos megjegyezni, hogy nem föltétlen voltak az árak arányban a képességekkel, pl a MiG-21MF darabja olcsóbb volt mint a MiG-21F13.
   
 18. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Igen, a MiG-23ML változattól már az ASzP-17 célzóberendezést használták, a korábbi ASzP-23 helyett.
  Én nem merném sem ezt, sem a MiG-29-ét "HUD"-nak nevezni, mert alapvető képességeiben ez jelentősen elmarad az amerikaihoz képest.
  Ez inkább csak a lokátor/hőpellengátor képét vetíti a pilóta elé.
   
  fishbed likes this.
 19. Janaj

  Janaj Member

  Köszönöm. Továbbra sem tiszta, hogy minek bárkinek is 23-as 21-es helyett. Vagy nem csak azt mondta meg a nagy testvér hogy akarunk, de azt is, hogy mit akarunk venni tőlük?
  A MF / F-13 dolog meg pláne fura.
   
  fip7 likes this.
 20. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Szembetámadás lehetősége jelentős előny, különösen az R-24-es rakétával.
  Kis magasságon repülő célt (Olasz Tornádó, Amcsi GLCM), szintén teljesen esélytelen 21-essel elkapni.
  A fedélzeten tárolt üzemanyag mennyiségről és a hatótávolságról nem is beszélve.
  AVR + Lazúr alkalmazásakor a hőpellengátor gyakorlatilag néma céllekűzdést tesz lehetővé.

  Szóval nem is említhető egy lapon a 21-es, és a 23-as harcászati képessége.
   
  fishbed, migfun, vilmoci and 5 others like this.

Ezen oldal megosztása