1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Mikojan-Gurjevics MiG-29, -35 "Fulcrum"

Diskurzus a(z) '4/4+/4.5 generációs vadászbombázók' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Ez egy nagyon jó videó volt, és valóban van még sok nagyon jó ezen a csatornán.

  Érdekes azért a volt Nyugat-Német top pilótától hallani, hogy mennyire nagy tisztelettel beszélt a Mig-29-ről, ahogy kikéri magának hogy a típus primitív lett volna, elmondta hogy egyáltalán nem volt gyenge az elektronika, talán egy picit gyengébb mint a nyugati, de ott sem az abszolút paraméterek miatt mondta hogy gyengébb volt, hanem azért mert nem annyira felhasználó-barát módon tárta eléd az infótömeget, illetve a sisakcélzót+R-73-at, és a flare kivetésének megoldását zseniálisnak tartotta abban az időben.

  Azt gondolom, magáért beszélt ez az interjú, sehol nem volt olyan vélemény itt hogy szuperszónikus sportrepülő, a fegyverzet meg áramlásrontó tényező...
   
 2. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Azért a videót óvatosan megfelelően értelmezve szükséges hallgatni.
  • F-4F-fel repült, ami akárhogyan nézem egy '60-as évek végi F-4E modifikáció. Na ahhoz méri a 29-es kicsit lesztisztultabb kabinját, így kell nézni a dolgot. A kettő között 15 év van a szovjet gép javára. Egy '80-as évek közepi F-16 Block 25-höz képest a 9.12 kabinja azért picit megmosolyogtató pedig echte kortárs a két gép.
  • A radar teljesítményét jónak értékeli, de a kijelzést - azt hogy a HUD-ra rakja fel - kb, igen gyengének tartja ő is, általánosan a ember-gép kapcsolatot.
  • A gép repteljesítmény és sisakcélzó + R-73 az, ami miatt respektje volt.
  • A gépek a KWS/ICE előtti állapotban veti össze emlékeim szerint, ahol nem volt még BVR fegyverzet sem.
  • A gép hatótávolsága olyan kicsi, ez többször is visszatérő téma volt. Harcásztailag és a Red Flag áttelepüléshez a gépeket át kellett alakítani, hogy a két belső pont nedves függesztési pnot legyen.
  • Az is igen beszédes, hogy a VSz felfogás szerint kb. "robotok" ültek a pilótafülkében - szó szerint ezt mondta - amikr az AVR nem automatizálható funkcióit hajtottág végre a gépben, nevezetesen vezették azt és kezelték a rendszereket, de a gép képességei ellenére nagyon sokszor csak úgy használták, mint egy őskori 21-est. A lejobb keletnémet pilóták is évi 80 órát ha repültek.
  • A videó egyik legérdekesebb pontja a vége, hogy 57 évesen ő legöregebb EF pilóta.
   
  Python, fishbed and gacsat like this.
 3. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Arra lennék kíváncsi, hogy mennyire terjedt el és később hogyan evolválódott a szovjet- orosz Front Légierőnél az az 1988-89 körül megindult trend, miszerint elkezdték elhagyni a földi rávezetést és különféle géppár-raj-század kötelékekben az önálló célleküzdésre álltak rá. Idehaza a lacházi 9.13-asokkal ekkor már csak ez ment. Nem is véletlen, hogy 89-ben kétszer is jött az A-50-es.
   
  Python, fishbed, fip7 and 1 other person like this.
 4. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Nyilván így néztem a videót én is, és el is mondta hogy ahogy Ő fogalmaz, a 3. gen gépekhez képest a Mig-29 egy más dimenzió, volt olyan rész ahol leírta hogy Tornado/F-4 ellen olyan volt lőhelyzetbe kerülni mint kb. egy rutin csatlakozás a saját kötelékedhez. Azért én arra is emlékszem, hogy hasonlította F-16/18/15 el is, és azokra mondta hogy már komoly ellenfelek voltak, de ÍGY nézd amikor dícséri az egekbe a Miget, hogy ilyenek ellen is repült, nem keveset, ez volt kb. a dolguk fő állásban, és a világ legjobb légierejei a legjobb tesztpilótáikat küldték ellenük.

  Irak előtt az amik is rengeteget tanultak tőlük, ezt konkrétan így elmondta, többször is.

  Az ember repült EF-el is, és mikor megkérdezték a legvégén, hogy mindent egybe véve mi nőtt a legjobban a szívéhez, elmondta hogy az F-4 azért mert az volt az első gépe, amit repült és megcsókolta a fekete orrkúpot, meg a Mig-29 azért ahogy repült. A többivel persze egyet értek, a Flare-re mondta hogy nagyon okos volt hogy felfelé dobálta a csalit, a SZU csali ellen nem igen volt védett az ami sidewinder, és állítólag vica - versa. Az elektronikára meg azt mondta, hogy korrekt volt, csak a szituációs figyelem szintjén valóban ahogy írod, ember-gép viszony/ergonómia elmaradt a nyugati normáktól, de főleg a más ideológia miatt volt ez, valóban a földi rávezetés dominált még.

  Összeségében akkor nekem más a kicsengése még ennek a videónak is, mint neked.
  Na ilyenekből vannak aztán a félreértések közöttunk többek közt...
   
 5. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Az Irak előtt tanulást nem vágtam. 1990 októberéig meg sem történt az áttelepülés. Érdemi idő semmit nem volt tenni a Sivatagi Viharig.
   
 6. boki

  boki Well-Known Member

 7. beta

  beta Well-Known Member

  Infracsali felfele dobása az miért jó?
   
 8. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  HT összefoglalóban ott a válasz az IR részletesebb kifejtésénél és generáls résznél. Tovább van a rakéta látózmezejében a csali és a szűrést is nehezíti, hogy kétféle sebességvektora is lehet a csalink úgy, hogy a gép egyenesen repülve szórja ki.

  Palástorsóval persze lehet minden irányba szórni...
   
 9. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  [​IMG]

  Jól néz ki. De jobban nézne ki egyszemélyes fülketetővel. Akkor is leírom ezt, ha tudom, olyan már úgyse lesz.
   
  misinator, wankel, fishbed and 5 others like this.
 10. wankel

  wankel Well-Known Member

 11. boki

  boki Well-Known Member

 12. weasel007

  weasel007 Well-Known Member

 13. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A háttér és heat blur tetszik, de a szétHDR-ezett képeket sose értettem, teljesen természetellenes. Meg pont a legrandább 29-es változat van rajta, ennél még az UB is szebb pedig az sem szerettem. :)
   
 14. emel

  emel Well-Known Member

  Nana, van/volt még ennél is rondább, még púposabb, még nagyobb gerinctartállyal!!
   
 15. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A képen nem SzMT van? Nekem annak tűnik.
   
 16. dudi

  dudi Well-Known Member

  De nem az "ős" SzMT hanem az új,ennek kisebb a gerinctartálya.
   
 17. boki

  boki Well-Known Member

 18. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Azért szerelték le a fékezőhorgot, mert egy pár évig nem lesz rá szükség? Illetve milyen konténert tettek a helyére? Fékezőenyőt?   
  Python likes this.
 19. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  MiG-29SzMT, B-13L blokkal, ez se gyakori látvány, én most látok ilyet először:

  [​IMG]
   
  Python and fishbed like this.
 20. weasel007

  weasel007 Well-Known Member

Ezen oldal megosztása