1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Mikojan-Gurjevics MiG-29, -35 "Fulcrum"

Diskurzus a(z) '4/4+/4.5 generációs vadászbombázók' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Líbiában gyakorlatilag csak PGM-et dobáltak....
   
 2. hiryu

  hiryu New Member

  üldözési mánia...mert ha megint szarajevóznánk, és kitörne  a gyalázat, oszt lexebb falkland-szigeti hagyományok szerint a pirézek ütnek egy szép nagy likat a kecsegeméti beton közepébe, onnan a Gripen szuper AMRAAM-ja elméleti kérdés, nem?
   
 3. dudi

  dudi Well-Known Member

  molni

   

  Fentebb írtam arról,hogyan tudnak a modern Szuhojok LGB-ket célra vezetni.Szerinted ennek a profilnak milyen korlátai vannak?

   

  <a title="Profile" rel="nofollow">hiryu</a>

   

  A betont viszonylag gyorsan ki lehet javítani(max egy nap).
   
 4. hiryu

  hiryu New Member

  khmm... de ha nem tudsz felszállni, és az egyetlen repülőtered van vadászokkal.... akkor potens légierőd máris impotens.... és lehet utána rombolni azt az egy repteret...
   
 5. GrGLy

  GrGLy Active Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Akad még használható reptér ebben az országban, de végszükség esetén a Gripen útról is fel tud szállni.
   
 6. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  Akkor Kecskeméten ezért jók az utak...
   
 7. boki

  boki Well-Known Member

  <p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Peru május végén megrendeli maradék MiG-29-eseinek modernizációját
  "a perui-orosz katonai kapcsolatok 2006 óta rendkívül szorosak, amit több beszerzés is jelzett az utóbbi években."
  Hogyne lennének, hiszen a tábornokok tobbsége még a SZU-ban tanult és sokan oroszfeleséget vittek haza Peruba.
   
 8. emel

  emel Well-Known Member

  Mint ahogy a Hornet is tud hajófedélzetről üzemelni, de nem akármelyikről, pl. nem tankhajó, hanem rephordozó kell neki, megfelelő méretekkel (az olasz vagy spanyol mini-hordozók pl. nemigen számíthatnak Hornet-látogatásra)!

  Tehát a Gripen sem akármelyik úton, hanem a speciálisan erre a célra megerősített/kialakított utakon tud üzemelni, és tartok tőle, ilyen nincs kis hazánkban (hiába kisebb a súlya, mint egy kamionnak, a kerékfelületei nagyságrendekkel kisebbek, tehát jóval magasabb a talajnyomása még statikusan is, leszállásnál meg ráadásul pluszba jön hozzá a leszállósebesség föggőleges összetevője)! Ráadásul hol van az ehhez szükséges technikai felszereltségünk (tartálykocsik, hogy a leszállt gépeket feltankolhassák, fegyver-szállítókocsik, meg az egyéb cuccok, amik Kecskeméten ott vannak, de kétlem, hogy dupla készlet lenne mindenből), mert ugye az autópályára leszálló gépeket már komplett reptéri kiszolgáló-rendszerrel kellene fogadni! És hol van az ehhez szükséges kiképzés, gyakorlat, mármint pl. a pilóták részéről?! Szóval az ilyen képesség számunkra csak elméleti lehetőség, ugyanúgy, mint a légitankolás - pedig a gép tudná, de ugye se tankergép, se megfelelő repült óraszám nincs hozzá sajnos!

  Üdv ML
   
 9. sondor961

  sondor961 New Member

  <p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Peru május végén megrendeli maradék MiG-29-eseinek modernizációját
  T. boki!
  Amit leírtál, az Magyarországra is igaz volt, az orosz feleségekkel együtt!
  A magyar MIG-ek azonban - kevés kivételtől eltekintve - mégis szétrohadtak!!!
  Talán nem csak a "szoros" kapcsolatok hiánya miatt...!!!
   
 10. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Emek megjegyzését még azzal egészíteném ki, hogy véleményem szerint az csak egy mítosz, hogy nagyméretű légierőt bárki "airstrip" filozófiával üzemeltessen. Egyszerűen senki nincs erre felkészülve. Hol vannak az ehhez szükséges eszközök? Hol van ehhez elég tankautó? Mi van, ha ezeket szétkapják? Majd fotoszintetizálják a gépek a kerót? Tessék kiszámolni, hogy csak egy 12-24 gépes alakulat, ha csak napi kétszer repül, akkor az hány tonna keró... Hát a fegyverzet hogy kerül oda? Igen masszív forgalmat jelent ez, amit a korszerű légierővel bíró ellenfél bizony észrevesz. És ezek még csak a gépek, mert a földi infrastuktúrának is kell ára, az embereknek kell kajam stb.

  Ezen felül hogyan oldod meg n+1 hely légvédelmét vagy a körzet védelmét? Mert egy katonai objektumot háborúban őrizni szokás. A kiszolgáló személyzet hol száll meg? És ha tél/hó/fagy van...? Stb.

  Ezzel a fajt üzemmel a flotta egy része talán megóvható, de milyen áron...? Ha megvertek, akkor ilyen üzem esetén csak mégjobban szétaprózza erőit aki ehhez nyúl. Lehet, hogyí 40-50 éve volt értelme ilyen üzemeltetésnek, de ma szerintem már nemigen. A felderítési és csapásmérő technikák túlléptek azon, hogy lengyen ennek értelme. Sokkal egyszerűbb néhány nagy bázist védeni, mint több tucat kicsit.
   
 11. Galcom

  Galcom Well-Known Member

  <p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Peru május végén megrendeli maradék MiG-29-eseinek modernizációját
  Hello, némi pontosítás.

  A Beloruszoktól vásárolt MiG-29-esek, nem Sz változatok. Ezek széria 9.13-asok, melyeknek nincs betűkódja a szám után. Egyes régi források tévesen egyként kezelik a 9.13-ast és a MiG-29Sz-t, de ez két különböző típus.

  Később az oroszoktól nem a veszteségek pótlására vásároltak további gépeket, hanem az eredeti szerződés szerint, az Oroszok csak akkor mentek bele a Belorusz üzletbe, ha ők is eladhattak további gépeket Peru számára. Ekkor került további három MiG-29-es Peruba, melyek eredetileg már valóban 9.13Sz-ek voltak, illetve ekkor 9.13SzE mint export példányok lettek leszállítva.

  Ez utóbbiak képesek voltak már az R-77 légiharc rakéták bevetésére.
   
 12. Galcom

  Galcom Well-Known Member

  <p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Peru május végén megrendeli maradék MiG-29-eseinek modernizációját
  „Emek megjegyzését még azzal egészíteném ki, hogy véleményem szerint az csak egy mítosz, hogy nagyméretű légierőt bárki “airstrip” filozófiával üzemeltessen”

  Manapság valóban mítosz. A VSz idején viszont valóság volt. Hazánkban akkoriban nyolc olyan füves-polgári repülőtér volt, melyeken állandó katonai jelenlét volt. Ezeken a repülőtereknek volt saját ipari vágánya és üzemanyag tárolói. Ilyen szempontból hasonló képességgel bírtak mint a betonos repülőterek, csak kisebb kapacitással. Ezek a füves repülőterek egyébként csatornázottak voltak és némelyik éjszakai fényrendszerrel is fel volt szerelve.

  Hogy ezek száma sok vagy kevés ez relatív, de megduplázta a telepítési lehetőségeket!

  Ugyanekkor a szintén VSz tag Lengyelek 25 hasonló képességű, de országúton kialakított pályával rendelkeztek.
   
 13. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

  <p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Peru május végén megrendeli maradék MiG-29-eseinek modernizációját
  Nálunk egyébként is elég lenne azt a pár autópályának nevezett aszfaltcsíkot megszórni néhány kilométerenként aztán lőttek a lehetőségnek. Nem lehetne nagy fejtörést okozni egy támadónak sem, na vajon hol szállnak le a Gripenjeink, ahol üzemanyagot, fegyverzetet vételeznek ? M5, M6, M3, M1 ? Nem sok olyan hely van ahol ezt meg lehetne tenni.
  Bár, az igen érdekes történet volt a közelmúltból, hogy pl. a beloruszok csináltak egy ilyen gyakorlatot. Mondjuk anno többször jártam a Szu-ban és az autóutak, pályák, minimum a dupla szélességgel bírtak a mieinkhez képest. És úgy tűnt a burkolat is strapabíróbb, bár a minőséget sok helyen néha rapszodikusnak és elméletinek lehetett tekinteni.
   
 14. boki

  boki Well-Known Member

  Megkapta Szerbia az oroszoktol a hitelt, amibol megvehetik a 6 drb.MIG-29M2 -t. A szerzodés megkotése után szinte azonnal letudják szállítani a gépeket azoroszok, mivel azok már levannak gyártva. Még 2007-ben kottott uzlet alapján készult 24 drb. MIG-29M2 Szíria számára, de mivel kozbejott a háború, nem lettek leszállítva. Ebbol lesz most 6 darab eladva a szerbeknek.

  További 18 még eladó.
   
 15. boki

  boki Well-Known Member

  Tegnap volt 60éves a Mig gyár Luchovici No. 1 uzeme. Ebbol az alkalombol kis unnepséget tartottak, mely keretében az ujságírok bemehettek a gyárba, ezenkívul bemutato repulést tartottak a Mig-35 -on , amiben részt vett Szergej Korotkov is Mig Rsk igazgatoja.

  Fotogaléria. A képeken látni 4 Mig -29K/KUB szerelését, ezenkívul 2 Mig-29 M2 is láthato.

  http://fotografersha.livejournal.com/397682.html

  http://samoletchik.livejournal.com/57958.html

  http://samoletchik.livejournal.com/57958.html
   
 16. dudi

  dudi Well-Known Member

  Kialakítottak két csomópontot a hajtóműgondolák alatt?
   
 17. dudi

  dudi Well-Known Member

  Kialakítottak két csomópontot a hajtóműgondolák alatt?
   
 18. luperator

  luperator Well-Known Member

  Úgy néz ki. Az egyiken egy célmegjelölő konténer még oké, de mit tesznek a másikra? Gondolom a teherbírása erősen korlátozott.
   
 19. boki

  boki Well-Known Member

  Melyik képre gondolsz konkrétan ?
   
 20. luperator

  luperator Well-Known Member

Ezen oldal megosztása