1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Mikojan-Gurjevics MiG-31 "Foxhound"

Diskurzus a(z) '4/4+/4.5 generációs vadászbombázók' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. boki

  boki Well-Known Member

  Még két BM-et kihagytam:
  Voros 09 baleset 2013 elején (javításon a Szokol-ban)
  Voros 34 lezuhant 2014. 9.4.
   
 2. dudi

  dudi Well-Known Member

  A MIG-29 miatt kérdeztem.
   
 3. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ha azelőtt is képes volt 4 db cél szimultán célleküzdésére, akkor ez miben jelent többet?

  Ez tiszta sor.
   
 4. Galcom

  Galcom Active Member

  Azért van még, hiszen a korszerűsítés mellett folyt a eredeti példányok nagyjavítása is legalább 2014-ig. (Vagy még utána is)

  Illetve nincs rájuk szükség, hiszen csak tíz MiG-31-es század maradt hadrendben napjainkra, egyenként (papíron) 10-12 géppel.

  A jelenlegi hadrend:
  easternorbat.com/html/russian_air_force_eng.html
   
 5. Galcom

  Galcom Active Member

  Összehasonlításképpen, a kilencvenes évek elején még 16 ezrednél volt hadrendben!
   
 6. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ezek szerint a mennyiség csökkentés miatt az ezredekben gondolkodás már a múlté? A szárazöldi erőkhöz légitámogató ezredként vannak beosztva? Szervezetileg a MiG-31 most hova tartozik?
   
 7. Galcom

  Galcom Active Member


  Jelenleg kicsit összevisszaság van, bár mostanában igyekeznek kifésülni. Egyébként, hogy mélyebbről induljunk, korábban írtad, hogy az orosz légvédelem 1998-ban szűnt meg. Ez bonyolultabb.

  Igazából a Szovjet Honi Légvédelem – hallgatva az idő szavára – a hetvenes évek végén veszítette el az önállóságát, hasonlóan az amerikai és angol társához.

  Korábban a szovjet PVO egy a védendő katonai körzeteken átívelő, azoktól független légihadseregekből állt. 1978 és 1980 között ezek a hadseregek és velük a PVO önállósága is megszűnt. (Az amerikai ADF is 1980-ba szűnt meg.)

  Továbbiakban, hasonlóan az amerikai rendszerhez a PVO megmaradt vadász alakulatainak nagy része beintegrálódott a taktikai/front magasabb egységek alá. A légvédelmi feladatkör megmaradt, de már az adott katonai körzetek alárendeltségébe került légvédelmi parancsnokságok alatt. A korábbi PVO hadtesteket leszervezték jellemzően hadosztályokká, megtartva alatta a légvédelmi rakétás ezredeket, dandárokat, rádiótechnikai alakulatokat és egy két megmaradt vadászrepülő ezredet, melyek jellemzően MiG-25, Tu-128, vagy MiG-31-essel voltak felszerelve.

  A többi vadászrepülő ezred (ex. taktikai, vagy légvédelmi) készültség szempontjából ezeknek a parancsnokságoknak voltak alárendelve, de egyébként taktikai feladatkörben szolgáltak.

  Aztán 1987-88-ban megindult a katonai struktúra szétverése (ezért nem érdemes nézni a neten általában elérhető szovjet hadrendeket, mert azok a kilencvenes évek elejéről szólnak, aminek semmi köze nem volt már a hidegháborús valósághoz). Szóval 1988-ban a nagy leszervezés forgatagában, győztek az öreg vaskalapos tábornokok és újra visszaállították a szovjet PVO önállóságát. De ez már csak egy utolsó, tíz éves hattyúdal volt. Az alakulatait szétverték, a kilencvenes években meg pénz sem volt a fenntartására, csak egy papír torzó volt a valóságban. Ezért szüntették meg (újra) az orosz PVO-t 1998-ban, és vele együtt kivonták pl. a MiG-23-as típust is.

  Itt még – ahogy kérdezted – ezred struktúra megmaradt, de az ezredfordulón a korábbi három repülő százados szervezetet lecsökkentették két századosra, majd 2009-ben végképp szétverték a hadsereg/hadosztály és ezred szervezetet és áttértet légibázis bohóckodásra. Ettől költségcsökkentést és rugalmasságot vártak, no meg jól nézet ki, hiszen korábban sok európai légierőben voltak hasonló elképzelések.

  És akkor elérkeztünk a jelenbe, amikor 2013-től kezdődően, fokozatosan újra visszaállnak a hadsereg/hadosztály/ezred struktúrára. Erről tettem be ezt a linket a jelenlegi hadrendről:

  easternorbat.com/html/russian_air_force_eng.html

  Viszont az erők annyira lecsökkentek, hogy kevés kivétellel, képtelenek ugyanazzal a típussal feltölteni az ezredeket, így vegyes ezredek születtek, többféle típussal. (Csak érdekesség képen, ma a teljes orosz taktikai légierő közel azonos méretű, mint a nyolcvanas években csak a kelet-németországban állomásozó szovjet erők)  Szervezés szempontjából, ma hasonló a helyzet, mint a nyolcvanas években. A MiG-31-es szervezetileg és ellátás szempontjából a taktikai légierőhoz tartozik. De – hasonlóan a Szu-27 és a kevéske MiG-29-es alakulatokhoz – békeidőben légvédelmi készültséget ad, ami során a légvédelmi zónák (anti-access/area denied – fordítsd aminek akarod :) ) alárendeltségen vannak. Ezen A2/AD zónák alatt vannak a megmaradt légvédelmi rakétás ezredek/dandárok és a rádiótechnikai alakulatok. Valamint készültség szempontjából a szárazföldi hadsereg és a haditengerészet azonos feladatkörű alakulatainak egy része, valamit a taktikai légierő és a haditengerészeti vadászrepülő ezredek készenlétben lévő gépei.

  Tehát egy kettős alárendeltség van napjainkban. Készültség szempontjából a légvédelem alatt, minden más szempontból a taktikai légierő alá tartoznak. Egyébként hasonló rendszer volt a nyolcvanas években hazánkban is, amikor a nagytartcsai központi harcálláspont magyar váltás parancsnokai alá tartozott – békeidőben – az itteni szovjet frontlégierő vadászkészültsége. De ettől nem parancsolt az ezrednek, csupán a készültségnek adhatott felszállási parancsot.
   
  gacsat and szegcsab like this.
 8. Galcom

  Galcom Active Member

 9. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A linkelt honlap angol nyelvűsége ellenére pontos? Még nem emésztetem meg mindent, de köszi az infót. Sanszosan beteszem a HT összefoglalóba is.
   
 10. Galcom

  Galcom Active Member

  Ez egy remek site és az orosz légierős rész pillanatnyilag pontos. :) Amennyiben az orosz kiszivárogtatóknak az áll az érdekükben, hogy fényezzék az orosz fegyveres erőket, akkor várhatóan pontos is marad.

  Amit már frissebb infó, hogy a 31. Gárda vadászrepülő ezrednél már mindkét század átképzés alatt van Su-30SzM-re. De várhatóan hamarosan frissül itt is az adat.

  Bár a Boki még hozzászólhat. :)
   
 11. nyugger

  nyugger Well-Known Member

  Kicsi és nagy
  [​IMG]
   
  szegcsab and fishbed like this.
 12. weasel007

  weasel007 Well-Known Member

  [​IMG]
  "Nagyradaros" MiG-31 :)
   
  zeal, molnibalage and fishbed like this.
 13. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  [​IMG]
  Itt még szerintem az R-73M RMD-2 (Р-73М РМД-2) IR rakétákkal a szárny alatt. Ha tévednék, szóljatok.
   
 14. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  Itt még szerintem az R-73M RMD-2 "Р-73М РМД-2" IR rakétákkal a szárnyai alatt repül.
  [​IMG]
   
  borisz and fishbed like this.
 15. nyugger

  nyugger Well-Known Member

  Méretkülönbségek
  [​IMG]

  Felülről
  [​IMG]
   
  fishbed likes this.
 16. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

 17. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

 18. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

 19. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  MiG-31-es repülés belülről. Érdekes a fordulatszám mérője, olyanmint más szovjet gépeken a tüzelőanyag mennyiségmérő. Jó nehéz gép, már rég ég a két forszázs lámpa, mikor felengedik a féket:

   
 20. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Zsukovszkijban egy MiG-31-es vagánykodik. Viszont Zsukovszkijban nem szoktak ok nélkül régebbi gépek repkedni "csak úgy", tehát ez is valami upgrade lehet.
  És lám lám, a szívócsatorna tetején van valamiféle antenna, ami eddig még nem volt:

  [​IMG]
   

Ezen oldal megosztása