1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Mil Mi-28 "Havoc"

Diskurzus a(z) 'Harci helikopterek' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. Capslock27

  Capslock27 Well-Known Member

  .
  Bocs, hogy belekérdezek, de anno a Longbow Apache-ot másolva pont azért tették a rotoragy tetejére a gömböt az oroszok is, hogy abban milliméteres hullámhosszú radar lesz. És azért a rotoragy tetejére, mert az volt a koncepció, hogy a helikopter egy domb mögött vár (mondjuk az orosz harckocsikra), csak a gömb lóg ki felül a domb horizontján, és a helikopter csak a rakéta inditása erejéig kell, hogy kiemelkedjen. Akkor most ezt az ormótlan konténert miért teszik a szárny alá? Remélem, csak valami tesztelés, és nem megoldásnak szánják.
  A gömb most is ott van ezeken a fotókon is a heli tetején.
   
 2. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Sajnos a forgószárny tetején levő célfelderítő Arbalet radar és ez a konténerizált Khrizantema-VM rávezető radar nem azonos képességű, illetve feladatú.

  Más.
  Elkezdtem russianplanes-en összevetni a Mi-28N és NM fotókat.
  Az már idáig is feltűnt, hogy az NM-nél némiképp megnövelték az oldalablakok felületét a kilátás miatt.
  De azt csak most láttam, hogy ez a 701-es NM protó aszimmetrikus operátorkabinnal bír.
  A kabin bal oldalán, ahol az operátor ajtaja van, hiányzik a páncélzat.
  De csak ott.
   
 3. rudi

  rudi Well-Known Member

  Az Öböl háború óta a helikopteres harcászat nagyjából kimerül a buckalakók kergetésében.
  Amúgy már Öböl háború tapasztalata az volt hogy tanácsosabb a helikoptereknek tankok kiiktatására fókuszálniuk lehetőleg éjszaka és távolról és csakis nagyon alapos felderítést követően. Az ellenség radaros légvédelmének a kiiktatása alapfeltétele bármiféle helikopteres bevetésnek.
  Ha a csapatlégvédelem hatókörén dolgozik akkor minek rá sok tonna páncélzat ami ráadásul azt nem akadályozza meg hogy a helikoptert lelőjék, legfeljebb a személyzet túlélő képességét növeli meg valamennyire.
  Ezzel kapcsolatban azért erős kétségeim vannak….A csapatlégvédelem hatósugarát kis jóindulattal 15 km-re vehetjük. A műsorban ha jól emlékszem nem hangzott el hogy mennyi az új szuper rakéta hatósugara, de egy H145M-re minden további nélkül akár már ma fel lehet akasztani egy Sipke ER2-est aminek 16 km a hatósugara vagy egy NLOS-t aminek meg +25 km.
  Felvillanó felirat...a H145M egy kicsit többet mutatott felvillanó feliratnál. Két videó a H145M hez az EO/IR rendszert szállító L3 Wescam cég MUM-T rendszeréről


  Hát majd meglátjuk... Az orosz EO/IR rendszerektől a pilóták eddig finoman szólva sem voltak elragadtatva, durvábban fogalmazva pedig legalább egy Mi-28 veszteséget ennek köszönhetnek.

  Az NM változat egyértelműen a szíriai harci tapasztalatokat veszi figyelembe és láthatóan próbálják a helikoptert nemcsak erőssé, de okossá is tenni. Viszont minél okosabb egy helikopter annál kevésbé kell agyon páncélozni. A Mi-28-nak mint szenzor hordozó platformnak szerintem nincs jövője...
   
  Bleroka likes this.
 4. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Ennyire ne tekintsük egydimenziósan a harcihelikoptereket.
  Mert mit tanított az 1991-es Öbölháború?
  A harcihelikopter éjszaka támad, precíziós irányított rakétafegyverzetével egyesével lövi ki a különféle pontcélokat.
  A nagy sebességű, repülőgépszerű rácsapásoknak, területlefogásoknak, Cobra-nak, Mi-24-nek vége.
  És mit tanított a 2003-as Öbölháború?
  A Hellfire egy drága luxus, a NIR és gépágyú az eredményes kalapács, nagy hasznát vette a Marines a Cobrái gyors rácsapásainak Faludzsánál, a Apache pedig kénytelen volt menetből területlefogásokkal operálni.
  Ahogy Afganisztánban is. Pont, mint a szovjetek húsz évvel korábban a Mihukkal.
  Később az irakiak a vadiúj Mi-35M és Mi-28NE gépekkel kiválóan szegecselték az ISIS konvojt.
  Ami harci munkát ott egy ilyen gép elvégzett, arra legalább két, ha nem több H145M kaliberű gép kell.

  Minden elismerésem a XXI. századi intellektuális, elsősorban a potens irányított pct fegyverzettel és MAWS-al civilből militarizált H145M-nek, de látva a szegényke NIR blokkját és a kis egycsövű 50-es nehézgéppuska konténerét, ez bizony nem az a kimondott nagykalapács.
   
  Luthero, fip7, Python and 8 others like this.
 5. rudi

  rudi Well-Known Member

  Úgy tűnik valóban nehéz elszakadni az orosz nagykalapács mentalitástól…
  Alapvető különbség van a között hogy az Oroszok hogy tekintenek a harci helikopterekre és a Ny.i felfogás között.
  A nyugati doktrína jellemzően úgy tekint a támadó helikopterekre mint ha azok a földi mobil erők kiterjesztései lennének, mint egy azoknál is sokkal mobilabb nagy tűzerejű és/vagy felderítő eszközre.
  Tehát a nyugati doktrína két elsődleges szerepet szán a harci heliknek
  1.) Fegyveres felderítés: Az ellenséggel való kapcsolatfelvétel, az ellenség előrehaladásának nyomon követése, a támadásra kínálkozó lehetőségek azonnali megragadása
  2.) Közvetlen támadás: Tűzcsapás az ellenséges (elsősorban páncélos) erőkre... ami tipikusan alacsony magasságú terepkövető repülést igényel a célig, a terep adta lehetőségek maximális kihasználásával, lebegést, taktikai tüzelési pozíciók kialakítását, távolról indított támadásokat és a túlélés érdekében maximális mobilitást. Alapvetően több helikopter dolgozik együtt és fejlett érzékelőket és stand-off fegyverek használva az ellenség elhárító fegyvereinek a hatótávolságán kívülről operálnak.

  A szovjet / orosz doktrína ezzel szemben nem a páncélos erők kiterjesztéseként kezeli a harci helikoptereket hanem inkább egy olyan támogató elemként, amely lehetővé teszi, hogy a saját páncélos erők áttörést érjenek el. Alapvetően a helikoptereket ugyanazon az alkalmazási vonalon képzelik el mint a tüzérséget és a csata repülőket. Vonakodva mozdulnak el a precíziós fegyverek és fejlett szenzorok alkalmazása felé és még mindig dominálnak a Mi-28NM fegyverzetében is a nehéz NIR rakéták és gravitációs bombák. Ez a mentalitás szerintem az Oroszoknál a II.vh óta ragadt be, ahol a szovjetek szerelmesek voltak az IL-2-be, és még ma is egy erősen felfegyverzett, erősen páncélozott támogató eszközről álmodnak.
  Különösen a Mi-24-est alkalmazását tervezték úgy, hogy rakétákkal és bombákkal rácsapásokkal operáljon az ellenséges állások felett. Ehhez persze igyekeztek az elérhető legtöbb páncélt akasztani a gépre. A kis / közepes kaliberű fegyvereket tekintették a legnagyobb fenyegetésnek. A gond az hogy a MANPAD-ok tömeges elterjedése elég sakk-matt helyzetet teremtett a páncélozott csatahelikopter koncepciónak. Egyszerűen fizikai képtelenség olyan erősen páncélozott helikoptert építeni ami túlél egy MANPAD találatot.
  A Mi-28 létrehozása is még a fenti szovjet / orosz doktrína alapján történt és a mostani NM továbbfejlesztés annak a bizonyítéka hogy az oroszok szép lassan kezdik átvenni a Ny.i alkalmazási elveket és kezdik belátni hogy a helikopterek nem tudnak túlélni a modern frontvonal felett stand-in távolságban az ellenséges elhárító fegyverektől.
  A Mi-28NM egy kísérlet arra, hogy a helikopter a harcmezőn képes legyen saját érzékelőire és nagy hatósugarú fegyvereire támaszkodni, de nem teljesen vették át a Ny.i koncepciót, mert még mindig abszurd mennyiségű páncélzat van a gépen, és még mindig a nem irányított fegyvereké a főszerep. Én úgy látom hogy végső soron még mindig az IL-2 fejletteb változataként képzelik le a harci heliket. Viszont egy harci heli jóval drágább mint egy IL-2. Esély sincs rá hogy pl. a Mi-28 gyártási db. száma (jelenleg ha jól tudom olyan 120 körül tartanak) akár csak megközelítse a Mi-24-ek ből legyártott több mint 2300 db-ot
  Ezért mondom hogy a Mi-28 zsákutca. Közép /hosszú távon muszály lesz nekik is egy sokkal könnyebb, sokkal okosabb platform felé nyitniuk
   
  Bleroka likes this.
 6. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem mozdulnak el a precíziós fegyverek felé?Már az első MI-24-en is volt ATGM és a szenzoraik is mindig a számukra elérhető legmodernebb.Szóval azt mondani,hogy vonakodva mozdulnak a prec fegyverek és modern szenzorok felé kicsit érthetrten.
  Nem az orosz doktrina tehet róla,hogy a MIL nem tud modern helikoptert gyártani...
  Azt azért ne felejtsd el,hogy ott a KA-52 amiben pl van radar is minden gépben,(ez talán még az Apache-ról sem mondható el hisz a Longbow rendszer elméletileg nem minden gépre kerülne fel).Az meg,hogy nem többszázezer Dolláros rakétával lőnek egy Toyotara már ne is haragudj de inkább logikus mint elmaradott.

  Kb a 80-as évek közepe/vége óta nincs olyan harci helikopter ami képes a csapatléggvédelem hatókörén kívülről dolgozni.
   
  fip7, Python and sidewinder12 like this.
 7. dudi

  dudi Well-Known Member

  Vagy pl mi a véleményed arról,hogy az Apache képes egyszerre a legtöbb nem irányított fegyvert célbajuttatni és ahhoz,hogy az orosz helikopterek képesek a legtöbb irányitott fegyver magukkal vinni?
  Vagy ez is azt jelzi,hogy nem moudultak el a prec fegyverek felé.
   
  sidewinder12 likes this.
 8. yangwenli

  yangwenli Well-Known Member

  A hozzaszolasokbol nekem amugy is ugy tunik, hogy a "Ny-i felfogas" sem egyseges:
  - meg az USA-n belul sem: Army vs. NAVY
  - nemetek gepagyumentes elkepzelese (HH maradekkent)

  + en ugy vettem eszre, hogy azert a konnyu helikopterek tamogato korbeni alkalmazasa inkabb kenyszermegoldas (nincs penz jobbra) es ha tehetnek azert inkabb Apache/Cobra-val repulnenek eles beveteseket, ha volna ra keret. Persze ertem, hogy most nem er addig a takaro mint a HH idejen es koltseghatekonykodni kell.

  Csak vigyazni kell, hogy "a kabathoz varrjak a gombot vs. a gombhoz a kabatot"
  Ezt ugy ertem:

  - az orosz gyarak tudnak valamilyen kepessegekkel biro helikoptereket gyartani -> az elonyos tulajdonsagokat maximalizaljak -> kiepitenek ra egy doktrinat, hogy ezek a pozitiv tul.-k meg jobban ervenyesuljenek
  - szegeny orszagok csak konnyu heliket fegyvereznek fel -> -//- , u.az detto
  - USA -> tobb fajsulyu tipust tart fenn, es konfliktus alapjan, neha ez a koncepcio jon be jobban, neha az - > figyelembe veve azt a mondast, hogy neha a tabornokok "az elozo haborut probaljak harcolni az uj fegyverekkel"
   
  sidewinder12 likes this.
 9. Capslock27

  Capslock27 Well-Known Member

  .
  Igen, ez nyilvanvalo, hogy a ket rendszer nem kompatibilis vagy mas celu, de pont erre utaltam a hozzaszolasomban, hogy ez egy tervezesi hibanak, de minimum hianyossagnak tunik. Egy közös millimeteres hullamsavu radarrendszert kellett volna fejleszteniuk, ami kulönfele uzemmodokkal megoldja a többfele feladatot. Es mindehhez egyuttmuködni a raketa fejlesztöivel is nyilvan.
   
 10. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Azért azt se feledjük el, hogy az lehet, hogy az európaiaknál nem eléggé hangsúlyos a dedikált harci helikopter, mint kategória (ezt azért kezeljük fenntartással, ha a klasszikus helikopteripari szereplőket végigvesszük: franciáknak és a németeknek sose volt harci helikpterük külön, de együtt már igen: Tiger, olaszoknak ott az A129, míg a britek saját hajtóművel licenszben gyártották a Westland-Apache-ot)
  viszont az oroszoknál kompletten hiányzik a felfegyverzett könnyűhelikopter kategória.
  Korábban volt a Mi-2-es, de az nem került érdemben katonai alkalmazásba, csak a lengyelek, mint gyártók használták, illetve gondolták tovább a W3 Sokol irányába.
  Jelenleg van az Ansat, de ez megragadt a Mi-2-es szintjén, azaz, ambuláns és kiképző típus, míg ennek kvázi belső konkurenciája a Ka-226-os.

  OH-6/OH-58/BO-105/Gazelle/Lynx/Dauphin/A109 egyszerűen nincs az oroszoknál, még úgy se, hogy az iménti sor nem is egy kategória, hanem mindjárt legalább kettő.
   
  fip7, Python and fishbed like this.
 11. rudi

  rudi Well-Known Member

  Nem igazán értem miért ne tudna? Milyen csapatlégvédelem tudna elérni egy 16 km-ről (Spike ER2) vagy 25 km-ről (NLOS) rakétát indító helikopter?
  A csövesek kizárt, MANPAD-ok kizárt, talán a Pancir, de az meg ugyebár nem csapatlégvédelem.

  Kérlek nevezd meg milyen stand-off precíziós fegyverrendszerek voltak a Mi-24-en?
  Talán segít megérteni ha megnézed a szíriai videókat hogyan használják az Oroszok a helikoptereiket mind a mai napig?
  Vagy hogy mi a Mi-24-ket hogy kívánjuk használni?


  Ez attól függ ki ül abban az Toyotában, miről indítják a rakétát (drónról vagy helikopterről) meg ilyenek...
  Amúgy az alapesetnél maradva: COIN környezetben néhány papucsos egy Toyotán egy nehéz gp.val...ilyen esetekre fejlesztették ki a APKWSt meg az FZ275 LGRt (v.szinű ez lesz nekünk is)
   
 12. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Összességében igazad van, de én még mindig érzek némi "mérnöki maszturbációt" abban, hogy lézer irányítású 70mm-es ex-NIR-rel támadnak dzsipeket. Még ez is drága.
  Ráadásul nagyobb területen szétszóródott élőerő ellen nem hatákony.
  Az oroszok is megcsinálták anno a maguk utólag irányítottá átalakított NIR-jét, az Sz-250L-t, igaz, azért ezt, mert kisebb rakétára nem fért el a vezérlőrendszer.

  Pár példa egy olyan hadseregre, ahol békésen megfér egymás mellett a Mi-28NE, a Mi-35M, a H145M és még az Apache is:

  https://www.military.com/video/oper...8-and-mi-35-gunship-helicopters/5343473662001   
  fip7 and fishbed like this.
 13. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Nem talált el semmit. Gratulálok. A gépágyú is vagy 100 méteres körzetben szórt.
   
 14. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Na, ez a Mi-35ös már döfi.
   
 15. dudi

  dudi Well-Known Member

  Minden orosz harci helikopternek van páncéltörő rakétája.Ha ez nem elég precíziós akkor mi?A BUK pl csapatlégvédelem és az S300-nak is van csapatlégvédelmi változata.
   
  sidewinder12 likes this.
 16. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Igen, ez operátor függő is, hogy éles helyzetben egy manőverező gépről milyen tüzet tud rávezetni az ágyúval a célra.
  Ezen a téren nagy segítség az AH-64-esek Chain Gun-jánál az automatikus ráhelyesbítés és a sisakkal célzás együttese.
  Most valamit variáltak a Mi-28NM-nél a gépágyúval, hogy javuljon a pontosság, de nem tudom, hogy mégis mit. Szemre maga a cső nem változott, pedig annak lengése volt idáig a legszűkebb keresztmetszet.
  Az AH-64-esnél kisebb teljesítményű lőszer van, rövidebb csővel, ahol a csőhossz/felvastagság eleve merevebb konstrukciót ad, míg a csőszájfék is hatékonyabb. Ezt hidraulikusan csillapítják és ezen felül még minden lövés után helyesbítik is automatikusan, miközben a mozgatás precízebb és gyorsabb is.
  Lehet. hogy a hatásos lőtáv valamivel kisebb, a röppálya ívesebb, a távolsággal a lövedék szórása intenzívebben nő, de harci körülmények közt ez a fegyver összességében igen kedvező.
   
  fip7, Python, fishbed and 1 other person like this.
 17. Ocses

  Ocses Well-Known Member


  Az hogy ekkorát szór a fegyver az operátor sara?

  Nem inkább a fegyveré(rendszeré)?

  Nem úgy működik, hogy rávisz egy szálkeresztet a célra és tüzetnyit?
  Egy kb fél másodperces tűzmegnyitás alatt mit tehet, hogy kisebb legyen a szórás? Bármit is elront?
   
  gacsat likes this.
 18. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Olyan könnyű éles helyzetben egy rázkódó, manőverező helikopter kabinjában kézzel rávinni azt a célkeresztet?
   
 19. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Az ágyú szórásképe és a célzás pontatlansága megkülönböztethető.
   
 20. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Mi24P merev gá-jával nem az operátor céloz,szerintem.
  Multkor mintha pont ezen "veszekedtünk" volna.....Szerintem az usákok gyengébb,de kiegyenlitő-rezgéscsökkentő rendszerekkel megtámogatott gá választása jóval hatékonyabb fegyvert eredményezett a gyakorlatban
   

Ezen oldal megosztása