1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

MIM-104 Patriot

Diskurzus a(z) 'Légvédelmi fegyverek, rendszerek' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 6..

 1. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  500 fontos harci része van, ez testvérek közt is max. 230 kg. Ebbe olyan pusztító erő azért nincs, ilyet egy harcászati vadászbombázó repülőgép elvisz átlagban 4-8 db-ot is. Nem kell tőle hasra esni. Erősített betonfedezék, hangár és a Gripenek többé kevésbé máris védve. A kecsó betonját ahogy Hpasp írta két ilyennel megkínálják, és a Gripenek üzemelnek utána másik reptérről, autópályáról, vagy a maradék betonról kecsón...
  Én azt gondolom, nekünk egyszerűen nem realitás megpróbálni levédekezni egy nagyságrenddel drágább fegyverrel egy ilyen eszközt, ennek ott van értelme, ahol tömegpusztító harci rész van rajta.

  Erről azért itt szó nincs, ez így ablakon kiszórt pénz. Mi nem vagyunk, és ne is legyünk már Izrael, aki baszom-faszom kasszamokra lövöldözi addig az Iron-Dome rakétáit, amíg az el nem fogy, meg szaudiak se akik ötösével veretik a patriotot a sivatagba csapódó iráni szutyokra...

  Ez a luxus nekünk nem fér bele!
   
  rudi likes this.
 2. Centurio

  Centurio Well-Known Member

  Ide is leírom.
  Emberek, ajánlom mindenki figyelmébe @Szittya korábbi kommentjeit. Ezek alapján tessék találgatni, hogy mi lesz.;)

  "Mar soszegeztem az elejen :) azt hogy mijen legvedelmi rendszert veszunk mar reg el van dontve /a bejelentes elott allunk./ az amiktol objektum/terulet vedelemre veszunk tovabbi valamit... De ezt is nyilatkozzak es nyilatkoztak csak sokan tobbet akarnak belelatni. /es igen a tervezett mar regota kivalasztott rendszernek is lessz koze amerikahoz./ ahogy valoszinuleg azamiktol beszerzett rendszernek is.!/ nemegy rendszer lessz beszerezve.

  Annyit mondok hogy van ami mar biztos /ami bejelenrtes elott all./ es van ami bizonytalan /amit az amik most ajanlottak.../hogy ez csupan objektumvedelem lessz /pl stingerek automata alvanyon 8 db./vagy valami komolyabb ami balisztikus raketak elfogasara is alkalmas/ azon mullik hogy a mar fixalt rendszerhez /lehet e ballisztikus raketak elleni vedelmet kerni vagy sem./... :) jol meg mondtam hogy nem mondtam semmitsem :) /nem ismerem a legvedelmi rendszerek parametereit sajna. Igy en is csak tippelek hogy most mi is hogy is lessz /vegulis sok minden keresztbe letthuzva...vagy nem.../ de valami az biztos...

  Mondtak igazabol mindent kis-kozepes-anti ballisztikus- teljes orszagot lefedo - objektum vedelmi :) /ami fix nem egy rendszerrol van szo./azt tudom hogy amit terveztek az is kotodik usa hoz + ez a latogatassal meg valami bekerul az melle /mert az nem eleg./hogy ez most milyen kategoria lessz szerintem meg csak most dontenek rolla.../ egy biztos nem az a kategoria lessz ami mar fix. /esaztudtommal a kis-kozepes./"
   
 3. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  A nagy hatótávú ballisztikus rakéták elleni tevékenységet nem kellene a NATOra bízni? Mi van, ha a nekünk szántat Szlovákia fölött kell lelőni egy Romániából indított Patriottal?
   
 4. Hegylakó

  Hegylakó Well-Known Member

  A minap olvastam hogy India a kínai határvonalon a katonai repterekre betonfedezékeket épít. Hát most nem kerestem konkrétumot, de gépenként 10 millió USD körüli árra emlékszem. A Patriotot én is drágállom, de elvben teljesen elfogadom, hogy itt tart a technika. Ennek a mellékterméke egy repülőgépek elleni közel 100%-os védelem (Molni most tépné a haját a radarhorizont végett) és egy megfelelő HMZ. S-300-at sajnos nem vehetünk.
  Az Aster nekem is jobban bejönne, de az USA rendszereinek van olyan ára is ami áttételes. Bízom abban hogy ha megadják az árat, akkor az ellentételezéssel megéri, legyen az olyan dolog amit esetleg csak utólag tudunk meg (talán akkor is csak egy Nógrási György előadás elejtett fél mondatából).

  Az eddigi beszerzések alapján nincs okom kételkedni abban hogy az alkuknál elmennek a falig.
  Én még reménykedek a Meads-ben is. Úgy tűnik nem idegenkednek a tök új rendszerektől (EC 145M, nem tudjuk de a brazil KC gép is erre menne), addig meg Nasams.
  PÁr hónap múlva úgyis kiderül minden... :rolleyes:
   
  zsolti likes this.
 5. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Elment Pompeo, utána Orbán Viktor bejelentette, hogy nem alapozunk a NATO-ra, magunkat kell megvédeni. Ez az irányelv.

  https://www.portfolio.hu/gazdasag/o...-tamadasat-ki-kell-tudnunk-vedeni.313999.html
   
 6. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  zsolti likes this.
 7. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Az a betonfedezék ám az jó elég sok dolog ellen, nem csak ATACMS ellen, ezeknek alapnak kellett volna már eddig is hogy legyenek.
  Aster szerintem harcászati paraméterek/ár alapján jobb választás, nekem már azért is szimpatikusabb lenne amúgy mert EU termék.
  A patriot is megérheti, de csakis a háttéralkuk miatt. Ha valami fontosat így tudunk elérni az USA-nál, hát legyen. Nem a fegyver miatt, hanem a geopolitikai előny miatt amit veszünk vele.
  Igen, szerintem se félünk merészen új dolgokba nyúlni, ez jó is, meg rizikó faktor is, az idő majd eldönti.
  A MEADS szerintem is egy köztes és jó megoldás lehetne, kicsit német, kicsit amerikai, van benne rendszer szinten vállalhatóbb árú Iris-T SL és PAC3 vegyesen.
  Meglátjuk nemsokára, így van :p.
   
 8. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  Mivel lérakos tiszt a katonai végzettségem és érdekel most is, ezért elég sokat foglalkozom is vele, talán értek is hozzá valamennyit. Kicsivel többet, mint itt sokan mások.
   
  fishbed, zsolti, arcas and 1 other person like this.
 9. arcas

  arcas Well-Known Member

  Ezért is kellene inkább légi és/vagy földi inditású manőverező robotrepülőgép. Legalább néhány tucat,...a fenyegetés fenyegetésére...
   
 10. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Ezek atomfej nélkül puszta pénzkidobások. Iszonyú pénzért odaküldesz egy 500 kilós bombát. És?
   
  zsolti likes this.
 11. megazez

  megazez Well-Known Member

  a tomahawk ~1,6M$/db, a román cucc ~800k$/db, szerintem nem nagy a különbség, főleg úgy, hogy a románok atacms-el tudják lőni saját területről Budapestet, míg mi ha lenne atacms-ünk nem tudnánk lőni saját területről bukarestet.
   
 12. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Oszt minek tennénk ilyet? Semmilyen hadiértéke nem volna.
   
 13. megazez

  megazez Well-Known Member

  Valaki itt jött múltkor ezzel, de bukarest helyére berakhatsz nyugodtan más 300km-nél nagyobb távban lévő a saját hadiértékednek megfelelő célpontot, míg Budapest helyére is berakhatsz bármilyen más célpontot. Különbség annyi, hogy a románok nagyjából bármit be tudnak lőni nálunk saját területről, míg mi semmit.
   
 14. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Ja. Oszt 5 lövésbe belerokkan a gazdaságuk. Izrael pl megtehetné, oszt mégse teszi. Ennél még az autóbomba is okosabbnak tünik. Donbaszba sem értek el semmit egy halom Tocska ellövöldözésével.
   
 15. blogen

  blogen Well-Known Member

  Ha értesz hozzá, akkor miért erőltetnél tejesen fölöslegesen, irreális mennyiségű Patriot beszerzést? Sz200ból tartott a Néphadsereg tizenkét indítót és valami hetven rakétát, pedig akkor még mennyiségi volt a fenyegetés!
   
 16. arcas

  arcas Well-Known Member

  A tudat, hogy bárhová (értsd Románia területén, ha már erről volt a példa) oda tudok varázsolni egy 500kg-os bombát néhány méterre tőled megfizethetetlen. Minden másra ott van az IMF hitel. :)
   
  HAndrás likes this.
 17. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Több féle harci fej van hozzá.Az idézett változat lényegében egy precizis betonromboló bomba.Egy hidpillért simán kiüt.De vannak hozzá különféle kazettás töltetű fejek.Aknatelepitőtől a páncélvadász önirányitó altöltetig.Veszélyes fegyver.
  Mondjuk a NASAMS ESSM block II rakétával nem lehetne alkalmas a harcászati BM elfogására?Haditengerészeti rakéta,aminek elvileg képesnek kell majd lennie az újgenerációs 2-3M sebességű ASMek elháritására.Persze a Sentinelnél komolyabb radar kellene hozzá.Zsiráf 4Aval összekombinálva,nem tartom elképzelhetetlennek a dolgot.Persze hálozatba működve a távolfelderitő radarokkal.
   
  Hegylakó likes this.
 18. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  hagyjátok már abba ezt a "románia majd csapást mér Bp-re " dolgot mert leugrok egy kicseszett hídról , kb annyira esélyes minthogy a németek megint megtámadják a lengyeleket , térjünk vissza a MiM-hez vagy a légvédelemhez mert ennek semmi értelme így. Előbb jönnek a nyakunkra az ukránok/oroszok.
   
  arcas and molnibalage like this.
 19. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  Miért gondolod, hogy én bármit is erőltetek. én személy szerint eleve mást vennék, de ezt már írtam. Te erőlteted ezt az egy üteg Patriot-ot, aminek semmi értelme. Én csak erre válaszoltam, hogy az nem logikus és gyakorlatias, mivel ezzel gyakorlatilag nem sokat érünk. Ha nem tudunk normális rendszert kiépíteni, mert drága és nincs rá pénzünk, akkor inkább másra költsük.
  Az Sz-200 meg egy másik történet. Értelmezni kellene, amit leírtam
   
  fishbed likes this.
 20. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Patriot PAC-3 ICC MMS

  [​IMG]
   
  arcas, fishbed and Python like this.

Ezen oldal megosztása