1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

MIM-104 Patriot

Diskurzus a(z) 'Légvédelmi fegyverek, rendszerek' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 6..

 1. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Több száz kilós robbanófej alig néhány rakétában volt. Ma már a 80-100 kg is alig van. Az AIM-7M és AIM-120 közötti is nézd meg a csökkenést. Oka van.
   
 2. joker

  joker Well-Known Member

  Lehet ha túlzás volt a többszáz kiló, de az Sz-300-ashoz 100-150 kilós robbanófejű rakéták vannak (kivéve a négybe osztott kis hatótávolságúak) és ez a PAK-3 sem sokkal kisebb. Azzal már elég nagy helyet be lehet teríteni repesszel.
   
 3. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Az Sz-300P változatok különféle rakétáin 130-195 kg.
   
 4. joker

  joker Well-Known Member

  Szóval azért vannak példák nagy robbanófejekre. De miért áldozták be a Patriotnál ezt? Mert nagy a hibalehetőség, ha kicsit mellémegy az elfogó, máris nem ért semmit, aminek meg van robbanófeje az beterít egy elég nagy teret amiből néhány darab már valószínűleg elkapja azt amire kilőtték.
   
 5. rudi

  rudi Well-Known Member

  Ööööö... szerintem egyáltalán nem hagyták el a robbanó töltetet. :oops:
  [​IMG]
  Ahogy én látom a harci részt körülveszik a kisebb "pif-paf" töltetek. Nem valami nagy, de szerintem az ott középen egy szép robbanó töltet..
   
 6. Telak2

  Telak2 Well-Known Member

  Így van! Több hely az üzemanyag és az elektronika részére.
   
 7. Telak2

  Telak2 Well-Known Member

  Lehet én vagyok hülye de mi az a pif-paf töltet?
   
 8. Fade

  Fade Well-Known Member

  mindegyik PACon van harci rész.
  Anno volt róla cikk, hogy PAC-3 teszteken mindig direkt talált sztem ebből gondoltad, hogy nincs. (vagy esetleg THAAD, azon tényleg nincs.)
   
 9. rudi

  rudi Well-Known Member

  Nincs rá jó magyar kifejezésem. Sorry...:(
  A videón is látszik hogy a rakéta aerodinamikai vagy hajtómű vektorálás kormányzással nem biztos hogy kellően közel tud kerülni egy olyan "kemény" célponthoz mint pl. a lelőni kívánt rakéta harci része. (azt ha nem közvetlenül találja el, akkor jó eséllyel be fog csapódni, és kárt fog okozni)
  Itt kapnak szerepet a harci rész körül a hossztengelyre merőlegesen elhelyezett kis töltetek. Amikor a rakéta észleli hogy el fogja kerülni a célpontot, (és hagyományos módon már nem tud korrigálni), akkor a megfelelő pillanatban és helyen begyújt egy (vagy több) kis töltetet úgy hogy a megfelelő irányba lökje a rakétát.
  Így jó eséllyel közvetlen találatot érhet el.

  Jól látszik hogy a tervezett CUDA rakétán is ilyesmit terveznek (???-vel jelölt helyen) (a CUDA-ra már tényleg nem terveznek robbanó töltetet)
  [​IMG]
   
 10. rudi

  rudi Well-Known Member

  Amúgy - állítólag - így néz ki a PAC-3-as harci része:
  [​IMG]
   
 11. joker

  joker Well-Known Member

  Inkább hasonlít egy nyílhegyre vagy kumulatívra ami előre rombol, mint repeszrombolóra ami körbe beteríti a helyet. Az oldalsó kis patronok nem tudom mennyire funkcionálnak repeszként.
   
 12. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  The active radar also gives the warhead a "hit-to-kill" (kinetic kill vehicle) capability that completely eliminates the need for a traditional proximity-fused warhead.
   
 13. arcas

  arcas Well-Known Member

  Az nem az önmegsemmisítő töltet akar lenni?!
   
 14. rudi

  rudi Well-Known Member

  A mondat így folytatódik: "However, the missile still has a small explosive warhead, called Lethality Enhancer, a warhead which launches 24 low-speed tungsten fragments in radial direction to make the missile cross-section greater and enhance the kill probability. This greatly increases the lethality against ballistic missiles of all types."

  https://en.wikipedia.org/wiki/MIM-104_Patriot
   
 15. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Azt kellene megnézni, hogy van-e közelségi gyújtója...
   
 16. laiki

  laiki Well-Known Member

  Kicsit pontosítanék:
  Azok az apró reaktív töltetek messze nem alkalmasak rá, hogy a hozzájuk képest viszonylag nagy tömegű rakétát érdemben arrébb lökjék. Az Aerodinamikai felületeken ébredő erőköz, illetve a főhajtómű tólóerő vektoráláshoz képest kerekítési hibának számítanak, így nem is az a fő céljuk, hogy önmagukban, vagy az aerodinamikai kormányerőkhöz adódva az egész rakéta sebességvektorát befolyásolják, a centripetális gyorsulást növeljék.
  Ezek a töltetek elsősorban forgatónyomatékot hoznak létre. Ezzel 3 célt érnek el:
  - Alacsony sebességen csak így lehet elforgatni a rakétát, mert az aerodinamikai felületeken nem ébred elég erő. Indítás utáni még alacsony sebességű forgatást reaktív töltetek segítségével sok légvédelmi rakétatípusnál látni. De akkor is hasznát veszi a rakéta, amikor a hatótávolság távoli határához közeledve már lecsökkent a sebessége. A reaktív töltet kicsit tovább tartja fenn a manőverezőképességet, azzal, hogy rövid időre megnöveli az átmeneti állásszöget. Így kis mértékben növeli a hatótávolságot..
  - Ritka levegőben, nagy magasságon hiába gyors a rakéta, a kormányerő szintén nem kielégítő a manőverezéshez. Ilyenkor a reaktív töltet az állásszög növelésével is segít, hogy nagyobb aerodinamikai erő ébredjen. Valamint kiszámítható pályán mozgó, ballisztikus célpontnál a sűrű légkörben már elfogó pályára áll a rakéta és a sűrű légkörből kiérve már csak kis helyesbítésre van szükség. Ez esetben akár önmagában is elég lehet egy kis helyesbítéshez, ha viszonylag hosszabb idővel a találkozás előtt használják és a nagy sebesség mellett a hátralévő idő még 1-2 fokos pályamódosítás esetén is számottevő oldalirányú elmozdulást tesz lehetővé.
  - A célpont közelében röviddel a becsapódás előtt az állásszög extrém növelésével pillanatokra megnöveli az aerodinamikai felületeken keletkező erőket (amíg a rakéta szerkezete ez szilárdsági szempontból bírja) és "beforgatja" a rakétát a cél elé, ha csak néhány 10 centi, vagy egy méter hiányzik a közvetlen találathoz.
   
 17. laiki

  laiki Well-Known Member

  24 db alacsony sebességű, nehéz volfrám repesz abból a miniatűr robbanófejből már 2-3 méteres sugár mellett sem biztosított kellő repeszsűrűséget akár csak egyetlen repesz a biztos találatához sem.
   
 18. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Mondom közelségi gyújtó. Nem harci rész. Szezon és fazon. Az a rész lehet, hogy csak köztvetlen találatnál működik el. A rakéta teste "puha", kell valami keményebb roncsoló is.
   
 19. laiki

  laiki Well-Known Member

  Tudok olvasni, hogy közelségi gyújtó, csak te nem érted, amit írtam: Mennyi értelme van a közelségi gyújtónak, ha minimális távolságon sincs elégséges repeszsűrűség? Ugye nem azt feltételezed, hogy az mütyür harci rész 2 részből áll és a nehéz repeszes közvetlen találatnál elműködő mellett még van egy, ami a közelségi gyújtásnál is jól megszórja a célpontot? Ehhez azért túl kicsi. Ránézésre egy kézi légvédelmi rakéta harci részéhez hasonló méret.
   
 20. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Egy rakás MANPAD-nál volt az régen, hogy nem volt közelésgi gyújtó, de harci része meg igen. Mondom, a PAC-3-nál tudtommal nincs közelségi gyújót. Hard kill eszköz.
   

Ezen oldal megosztása