1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

MIM-104 Patriot

Diskurzus a(z) 'Légvédelmi fegyverek, rendszerek' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 6..

 1. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  Biztos, hogy nem 0,5 milliárd dollár ez a 10,5? Ekkora összeg csak elírás lehet.
   
 2. aquarell

  aquarell Well-Known Member

   
 3. Sharid

  Sharid Well-Known Member

 4. rudi

  rudi Well-Known Member

  Simán lehet hogy eltalálták valamit, csak lehet hogy az nem a robbanófej volt, hanem esetleg a rakéta teste, vagy valamelyik a robbanófejet követő törmelékdarab.
  Már Irakban is számtalanszor előfordult hogy Szaddam Scudjai nem stabil helyzetben (orral előre) léptek be a sűrűbb légkörbe, hanem valamelyik tengelyük körül pörögve, ezért az ébredő erők hatására még jó magasan darabokra törtek.
  A robbanófej ilyenkor egy csomó törmelékkel körítve folytatja az útját a célpont felé (amik persze lassan elmaradoznak, vagy más pályára állnak), és a szűk indítási ablakban a radarkezelők (illetve a számítógép) totózhat hogy melyik törmelékdarab hasonlít legjobban egy robbanófejre...
  Néha előfordulhat hogy a számítógép rosszul ismeri fel az alakot és egy törmeléket vesz célba a rakétával....
  [​IMG]
   
  fip7, fishbed, arcas and 1 other person like this.
 5. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 6. Sharid

  Sharid Well-Known Member

  Kösz a linket.
   
 7. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Most látom, hogy korrektek voltak és a 444 cikkben is benne volt ez a link. Sorry.
   
 8. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Most akkor az eredeti "sikersztori" helyett jól értettem a NYT-ban megjelenő cikk azt állítja, hogy Trump úgy ment Japán felé a különgépén, hogy azt magyarázta a világnak hogy olyan csodálatos rakétákat gyártanak, ami megvédte a szövetségeseket a rakétáktól, s ilyet csak ők gyártanak, meg el is fognak még adni ilyenből nagyon sokat, aztán most lassan az derül ki, hogy egy Iráni Scud koppintásra kilőttek 5 db Patriotot, és gyakorlatilag a harci részt azt nem találta el egyik sem?

  Csodálkozom hogy ezt le merte hozni egy amerikai lap, saját nemzeti érdekeket sért, ilyet nem szoktak csinálni...

  ui.:
  Remélem a Románok/Lengyelek is látják, mielőtt elköltenek pár milliárdot még Patriotra, és értelmezik is, miszerint ha jól be is vásárolnak, akkor sem fogja megvédeni őket egy csodálatos energiapajzs szerű valami a jövőben sem, ha nagyon odabasznak a medve érdekeinek, akkor szorulni fognak...
   
 9. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Én nem tudom mi az igazság a találati arányok tekintetében, de anno az Irak elleni háborúkban is 30% körül mozgott a dolog.
  És itt kiemelném, hogy a SCUD tudásban nagyon nem Iskander :D
   
 10. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Az elején a sajtóban az ment hogy sikersztori, nagyon magas találati arányokról, áthatolhatatlan védelemről jöttek a hírek. Utána jöttek szépen lassan szivárogva azok a hírek, hogy annyira azért nem volt az sikertörténet teljesen, sőt, el kellett ismerniük hogy az a rakéta nem arra van hogy Scud-ra lövöldözzenek vele, hanem vadászgépekre.
   
 11. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ez ebben a formában nem igaz.

  Az akkori legkörszerűbb Patriot is alapvetően arra volt felkészítve, hogy saját magát védje meg, ha valaki le akarná nukizni. Tehát arra volt ktialálva, hogy pontosan az Patriot osztály felé célokat szedje le és nem arra, hogy a tőle X km távolságra becsapódó BM-eket főleg, ha azok végfázis sebessége messze M3 felett volt. Ez még akkor sem sikerült volna, ha nem lett volna benne egy számábrázolás maitti szoftveres gikszer...

  Lásd itt. (A rakéták sebességére vonatkozó rész pontatlan, ezt anno jeleztem is a készítője felé.)
  http://lemil.blog.hu/2012/03/26/general_protection_fault_1
   
 12. kelepisti

  kelepisti Well-Known Member

  Nem véletletnül az amerikai ballitsztikus rakétavédelem tervezett és elsődleges eszközei a THAAD ütegek és a tengeri térsé esetén a imp. AEGIS rendszerben az új változatú rakétákkal felszerelt hajók, a Patriot a másodlagos rakétavédelmi, de elsőleges légvédelmi rendszer. Az is tény természetesen, hogy a Patriot, ahol van, ott a harcászati rakéták leküzdésére is alkalmasnak kell lennie, a THAAD komolyabb ballitsztikus, hadműveleti, vagy akár interkontinentális rakéták ellen lett fejlesztve..
  (Molni ezt részletesen kutatta, meg végigírja, én meg hétköznapi nyelvre akarom lefordítani..)
  A THAAD rendszerek a Patriothoz képest drágák, és mivel más a feladatkörük, ezért kevesebb lesz, és nem veszik át a közeljövőben a Patriot helyét, mivel repülőgépek elleni légvédelmi rakétának viszonylag alkalmatlanok..
   
  fishbed likes this.
 13. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A THAAD szovjet-orosz fogalmak szerint front-hadszíntér szintű ABM rendszer, a Patriot a PAC-3-mal legfeljebb hadsereg szintű ABM képességel bír, de inkább valahol félúton a hadsereg és ho. szint között. 20-30 km-es oldaltávolság paramétereig (ez utóbbi sanszosan inább már csak tényleg M3.0 célsebesség tájáig) van el a PAC-3, de széttelepíthető a rendszer, hogy legyen lefedése. Ezzel szemben egyetlen THAAD is 100-200 km-es nagyságrendű körben lövöget, a jövőben akár IRBM-eket is, messze M5.0 célsebesség felett.
   
  fishbed likes this.
 14. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Melyik része nem volt igaz annak amit írtam, az hogy nem arra volt kitalálva hogy SCUD-ra lövöldözzenek vele, vagy az hogy eleinte sikernek volt beállítva az öböl háborús Patriot használat a SCUD-ok ellen, s csak szépen lassan derült ki hogy ez nem volt igaz, mert gyengén teljesítettek?
   
 15. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Hogy nem általánosan SCUD lövöldözésre volt kitalálva. (A SCUD túl elcsépelt szó lett..)
  Nem tudom, hogy mekkora harci résszel tervezték a SCUD-okat bevetni, de a szomorú igazság az, hogy a még 30-50 kt esetén is a C változat majdnem km-es CEP-jével is elég jó eséllyel túlélhető volt, ha álló hadosztályra indították, nemhogy mozgó célra...

  (Az atomháború egyik hülyesége lett volna - szerintem - hogy egy rakás nuki pukkant el volna azért, hogy kb. semmi vagy minimális kárt okozzon. Egy szétbontakoztott nem másodvonalas technika ellen a nuki közvetlen ölőhatása elvielg csekély még akkor is, ha a szakirodalomban található legroszabb, teáht legkisebb túlélhető túlnyomás értékt veszem, nemhogy a legnagyobbat.) Mivel egy fix pontra tüzel a BM kivéve a legkorszerűbb BM-eket, amik nem hh-sak voltak... Egy 10-20 km/h-val szétspriccelő hadosztály is az 5-8 perces repülési idő alatt is 1-1,5 km-rel odébbmászik. Egy 10 kt-ás nuki különösebb erőlködés nélkül túlélhető bármilyen harckocsiban, még sanszosan IFV/APC-ebn is. Ha 0 méteres CEP lenne. Ehhez képest simán kijöhet az, hogy akár 2-3 km-rel is mellélőnek BM-mel....)

  Eleve a VSz-ben a SCUD azért igencsak másodvonalas techika volt tudtommal a Patriot idején. Oka volt a menő már akkor, aminek beszerzésére felkészültek a csehek is és tudtommal mi is, csak már nem értek el ide, vége lett a hh-nak.

  Az a része nem igaz emiatt, hogy SCUD-ra lövöldözzenek vele. Csak akkor tüzel BM-re a hh-s Patriot, ha maga az osztály van veszélyben. Lehet máshogy is haszálni, de a Pk olyan is lesz... Szar...
   
 16. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Azt gondolom, területcélokat tömegesen használva a rakétákat, lehetett volna velük pusztítani még akár atomtöltet nélkül is, bár sanszosan azzal mentek volna valóban egy NATO-VSZ konfliktusban. Egy reptér/logisztikai bázis/fegyverraktár nem mászik odébb. Mozgó hadosztályra nyilván nem a SCUD korú és kategóriájú fegyver az optimális, ebben egyet értünk.
   
 17. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Annyi atomtöltet és rakéta sem volt. A párhuzamos indítások száma is limitált volt. Asszem indítóként 3-4 db rakéta, ha volt. A hadosztályonkénti indító mennyiségnek az FM 100-2-3-ban kellene utánanézni. Eddig ez nem túlságosan érdekelt... Számomra az atomháború olyan dolog, amivel nem nagyon vagyok hajlandó fogolakozni, mert semmi értelme és nem vezet sehova sem.
   
 18. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ilyen jellegű célokra(szétbontakozó hadosztály)az oroszok is tüzérségi atom gránátokkal lőttek volna nem pedig rakétával vagy legalábbis nem SCUD-dal hanem valami modernebbel.
   
 19. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  2s7 pion?
   
 20. dudi

  dudi Well-Known Member

  Minden olyan eszközzel ami 2A36 vagy 2A65 ágyút használ és persze a 2S7 is alkalmas rá.

  Tehát 152-es atomlőszer használatár alkalnasak a 2A36 és a 2A65 vontatott ágyúk és ennek megfelelően a 2Sz5(bár itt az ágyú megjelölése 2A37 de gondolom ez amiatt van mert ez egy önjáró löveg és átalakításokat kellett eszközölni a beépíthetőségért)és 2S19 önjáró lövegek is 0,1-0,2 kt hatóerejű gránátokkal.
   

Ezen oldal megosztása