1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Mistral-osztály

Diskurzus a(z) 'Helikopter-hordozók, dokk-, desszant- és partraszá' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 6..

 1. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nembfogja megérteni mert CEP...
   
 2. dudi

  dudi Well-Known Member

  Tüzér tiszttel vitatkozol!Hagyd abba.
   
 3. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Az Aist-osztályon ugyanolyan MR-104 Rys tűzvezető radarral párosították, mint a korai AK-630-asokat. A későbbi MR-105 már CW volt, így alkalmasabb volt a célra, de addig sem volt semmi komoly gondjuk vele (még az 1980-as években is szereltek vele hajókat). Az AK-230 tűzgyorsasága 2000 lövés/perc, miért olyan hihetetlen, hogy alkalmas a célra?

  Az AS.15TT vagy akár egy Hellfire ellen szerinted akkor az AK-630 nem felel meg?
  Mi az alapja egy ilyen állításnak mégis?
   
  endre likes this.
 4. szpg9

  szpg9 Well-Known Member

  Szerintem ez a Mistral-os téma elég hanvába holt. Ha a Mistral-t az ellenség ATGM-mel esővel lőné, akkor a partraszálló műveletet tervező-vezető admirálisoknak ideje lenne a pisztolytáskájukhoz nyúlni, vagy kinek a vérmérséklete szerint a szamuráj kardjába dőlni...
   
  fishbed, borisz, svajcibeka and 4 others like this.
 5. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Sanszosan a régebbi 57mm nem fogná meg.Az újjabbak sem mindig,lenne ami átcsuszna.De érdemleges kárt csak marhanagy mázlival okozna.Harckésség szempontjábol nézzve,csak kellemetlenség,bőven elviselhető kockázati kategria
   
 6. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Kb.
   
 7. dudi

  dudi Well-Known Member

  Akkor nagyon rosszul tudod.Aknavetővel lehet olyat csinálni,hogy vonalas célra lősz*(út)és leköveted a 90fokos kanyart.Vagy lövöd a szétbontakozott ellenséget(terület cél)utána váltasz a hídra(vonalas cél)amikor rázár az ellen majd ha átért újta visszaállsz területcélra.Az nem titok,hog ha ezt az aknavető tudja akkor minden csöves tüzér eszköz is.

  *Igen a becsapódások egy vonalban lesznek!
   
  fishbed likes this.
 8. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Tegyük fel, a gránát 50 méterrel túl esik a célon. Nem tudod, hogy a löveg szórásának melyik részén van. Lentebb veszik 50 méterrel, mondjuk a CEP-en kívüli pontatlanság jön, ellekező irányba, tehát az 50 méterrel visszább + a CEP ellekező irányba mondjuk 30 méter és most a cél alá lősz.

  És a löveg szórása az random. Ha állítasz kicsiket a végén a CEP nagyságrendjében, akkor nem tudod, hogy a hibát mi okozza.
  Nem tűnik fel, hogy a linkelt becsapódási térképeken is ez látszódik?

  (És akkor még feltesszük azt is, hogy a szél nem változik, ami pedig kurvára nem igaz.)
   
 9. dudi

  dudi Well-Known Member

  Keress rá a villázásra.Aztán ne lepődj meg.
   
 10. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ismerem a villázást, köszönöm. Annak is megvannak a korlátai. A CEP-en belül nem tudsz mit csinálni. Hallod, méréstechniak alap. Ha az eredmények a mérési hibahatáron belül szórnak, akkor nemigen van mit tenni.

  Szerinted miért volt az, hogy a csatahajók lövegei radarral is 15 km felett vaktában lövöldözést jelentettek? Hiába volt pontosan mérve a célparaméter, ha adott löveg beállításnál is a hajó szélessége feletti méretben van a szórás...? Persze afelépítmény magas és azt székaszabolták, de a hajótest páncélövét kurva ritkán találták el és még kevesebb törte át azt. Lásd Biscmack esetét. (Felrajzoljam ezt geometriailag, hogy megértesd...?)

  A Khirisimánál is csak 40% táján volt a találati arány radarral...
  Mindössze 8 km-ről... Egy kibaszott nagy felépítményű hajó ellen tudtak ennyire pontosak lenni.

  Mondom, gondolkozni nem árta néha...
   
  endre likes this.
 11. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Cifu

  "Az AS.15TT vagy akár egy Hellfire ellen szerinted akkor az AK-630 nem felel meg?
  Mi az alapja egy ilyen állításnak mégis?"

  1. A megsemmisítés módja. Ezek a rendszerek közvetlen találattal dolgoznak. Próbálj meg eltalálni egy 0.15 méter átmérőjű, szitáló mozgással repülő céltárgyat a levegőben közvetlen találattal, miközben mozog a hajó is és hullámzás is van.... Talán 1-1.5 km-en belül lehet realitás, nagyon sok leadott lövésből.
  2. A rakéta nyomon követése. Egy olyan céltárgyról beszélünk amely végig vízháttérben repül, 5 méternél is alacsonyabban, az RCS-je meg inkább századokban és nem tizedekben mérhető. Ez még egy nagyon modern tűzvezető rendszernek is kihívás, egy régebbivel meg iszonyat nehéz feladat.
  3. Pont ezek miatt szerintem ellen rakétával szinte nincs is esély a hatásos megsemmisítésre , csak a CIWS-el, ami meg ugye erősen korlátozza a célcsatornák számát meg a reakció időt.

  Ez minden ilyen céltárgyra igaz gyakorlatilag. Egy nagyon komoly kihívás a védekező fél számára.
   
 12. dudi

  dudi Well-Known Member

  100 méteres villa is van minden távolságon,bár szerinted ez lehetetlen...
   
 13. dudi

  dudi Well-Known Member

  Menj fel egy hullámvasútra és próbálj kosarat dobni belőle miközben mozog meg próbáld meg ugyan ezt szilárd fix talajon.Na ez a különbség a csatahajó vs. szárazföldi tüzérség közt.
   
  fishbed likes this.
 14. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Eggyet
  Ismétlem magamat,Tökéletessen elmontad a HM mai gyakorlatát.A mi d20as tarckjaink,tüzvezetőszámgép nélkül,papiralapú ballisztikai táblázatokkal,igy kell,igy lehet csinálni.K9 kicsinként modernebb.
   
 15. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Molni,most akkor a mai 76-127mm-es hajólövegek a mérce,vagy a 70évvel korábbi 406mm-es?Már megint a B17est hasonlitod az F16block60 képpességeihez.......Ejnye-bejnye,irgum-burgum
   
 16. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Hupsz,tüzértisztnek magyarázom,hogy jol tudja a dolgát.......meghogy a K9 kicsinkét modernebb......én,a csikoshátú kérek engedéjt...
   
 17. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem én vagyok tüzér tiszt!!!!
   
 18. notaricon

  notaricon Well-Known Member

  A Gamal Abdel Nasser és az Anwar El Sadat.
  [​IMG]
   
  Luthero, Tcat and gacsat like this.
 19. Roni

  Roni Well-Known Member

 20. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

Ezen oldal megosztása