1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

MOWAG Piranha

Diskurzus a(z) 'Páncélozott harc- és szállítójárművek' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 6..

 1. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Az ASCOD-ban és Piranha-ban van bármi közös a gyártón kívül? Lehet-e "rendszernek" tekinteni a kettőt?
   
 2. dudi

  dudi Well-Known Member

  Alapvetően a Piranha egy nagyon modern és jó APC hacsak nem valami ótvart rendeltek a spanyolok akkor nem hiszem,hogy ne felelne meg nekünk.Mit értek ótvar alatt?Nem minimum 30mm-es gépágyú van rajta hanem kisebb ne adj isten csak automata fegyverállványos amire lehet rakni 12,7-es nehéz-géppuskát,géppuskát meg automata gránátvetőt.A Páncélzata minden iránybó nem véd a 14,5-ös AP ellen vagy nem bővíthető a páncélzat igény szerint.Összességében ha valami olyan modifikációt rendeltek ami moduláris páncélzatú ne adj isten minimum 30mm-es gépágyús automata toronyal amire ha akarjuk lehet ATGM-et rakni akkor a Prianha nekünk tökéletes választás APC-nek.

  Milyen másik két dandárnak APC?


  Logikus amit írsz,csak ott van ugye az,hogy nem tudjuk hányan csapnak le rá.Ami még kérdéses azaz,hogy ilyen konfigurációjúak ezek a Piranhák(nyilván lehetne változtatani de úgy nem biztos,hogy olcsóbb lesz hisz már megszervezték egy adott konfig gyártását).
   
 3. Tudtommal ezeket a verziókat rendelték.
  https://www.snafu-solomon.com/2019/07/spains-council-of-ministers-today.html
   
 4. dudi

  dudi Well-Known Member

 5. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Neméppen.
  2018 decemberében már az új kormány fogadta el (illetve hagyta jóvá) a megrendelést. A fejlesztésre már elköltöttek 100M USD-t, és teljesen hazai gyártásúnak tervezték.
  Nagyon helyesen, ezt egy munkahelyteremtési lehetőségnek látják.
  A németeknél is ez egy igen fontos gazdaságélénkítő lehetőség lenne/lesz.
   
 6. blogen

  blogen Well-Known Member

  • D1. VCR-Basis
  • D2. VCR- PC Cía.
  • D3. VCOAV – ACA (Field Artillery)
  • D4. VCR-VEC PC Sc (Cavalry)
  • D5. VCR-ZAP (Engineers)
  VCR_Basis
  [​IMG]  Tower: Remote control weapons' station UT-30 MK2 of Elbit Systems with a gun of 30mm.

  VCR-VEC Section Command's Post
  [​IMG]  Manned tower Hitfist of Oto Melara with a gun of 30 mm.

  VCR Company Command's Post
  [​IMG]  Armament platform of Samson remote control for a gun of 30mm.

  VCR-ZAP (Engineers)
  [​IMG]  Weapons' station Mini-Samson of control remote with a Rafael machine gun of 12,70 mm.

  Vehicle of Artillery Advanced Observant (VCOAV)
  [​IMG]  Weapons' system of remote control Guardian with a machine gun of 12,7 mm.

  http://www.ejercito.mde.es/en/reportajes/2018/61_8x8_fin_espera.html?__locale=en
   
 7. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Kiegészítettem volna még:
  Szóval szerintem mégis valami nézeteltérés (technikai, vagy pénzügyi) van a háttérben.
  A mostani kihátrálós hírben az is szerepel, hogy tulajdonképpen nincs is tényleges szerződés.
  Úgy viszont nem hinném, hogy túl sok járművet gyártottak volna. Előre...
  Azt gondolom, hogy van belőle vagy 5-6 teszt példány. Annyi talán kijön a 100M-ból.
   
 8. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  Régen foglalkoztam már a Piranha-val, emlékeim szerint a nyugati világ egyik első 8x8-as konstrukciója, elég népszerű is volt a maga idejében. Ugyanakkor a mai világban vannak olyan követelmények, ami maitt egy régi konstrukciót nehéz toldozni, foldozni. Érzéseim szerint ez lehet a gond vele (a mi szempontunkból).
  - Az egyik ilyen az akna és robbanásállóság, ami általában V keresztmetszetű robusztus fenéklemez kialakítással elégíthető ki (meg jó sok plusz páncélozással). Az aminek a fenéklemeze nem így volt tervezve több évtizeddel ezelőtt, azt azért nehéz a mai követelményekhez igazítani.
  - A másik ilyen a STANAG 4569-ben foglalt páncélvédelem, amire Dudi is utalt, ott a korszerű járművek a Level 4, 5 nek meg kell, hogy feleljenek, ha plusz páncéllal is. Ez általában a 14,5 mm-es orosz páncéltörő gyújtó lőszer elleni védelmet jelenti körkörösen (meg szemből 25 vagy 30 mm-es AP). Ez utóbbi szokott gond lenni, mert az oldal és far lemez nem lehet annyira döntött, mint a front, így ott az ilyen lövedékek ellen lemezvastagsággal kell védekezni, ez meg tömeg. Persze plusz kerámia, acél tehető minden járműre, ezért írják, hogy igény szerint.
  - Csakhogy a járművek tömege azért nem növelhető csak úgy a vevő kívánsága szerint, mert az eredeti futómű konstrukció egy bizonyos méretre lett kialakítva. A Piranha sajátossága, hogy a 3. és 4, (hátsó kerekek) tengely felfüggesztése hosszlengőkaros, elég ritka megoldás, de így a deszanttér elég széles lehetett alul, annak idején amikor tervezték. Emiatt nem nagyon szélesek a különböző leszármazottai, mint a Stryker, a LAV, stb. Azonban, ha ez egyszer így meg lett tervezve, akkor nem biztos, hogy csak úgy hozzá lehet igazítani a nagyobb tömeghez. Nem ismerem a leg újabb változat (V) futóművét, de a III még a régit használta. Viszont a kerékméret nőtt, nyíilván a nagyobb tömeg miatt, tehát amit lehet megtettek (erősebb rugók, lengéscsillapítók).
   
  Firga bácsi and pöcshuszár like this.
 9. Ocses

  Ocses Well-Known Member


  Ha megkötött szerződés lett visszamondva akkor valószínűleg olyan kötbért kell fizetni, hogy maga a cég nem jár rosszul anyagilag.

  Ha csak szándéknyilatkozat volt akkor meg akkor még egy felelős cég nem számol a nyereséggel.

  Nem tudom mikor kezdték volna ezeket a visszamondott darabokat gyártani. Ha nem a közeljövőben, mert még megy a többi gyártás, nincs döntéskényszerben a cég.

  Na ha esetleg pár hónap múlva leáll a sor, az más kérdés. Akkor lehet jó alkupozícióban lennénk.
   
  ijasz likes this.
 10. Ocses

  Ocses Well-Known Member

  Valószínű.
  Semmilyen járműgyár nem gyárt nagy darabszámot készlete. Csak állna benne a pénzük.
   
 11. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  A svájci gyárban a dán rendelés van most gyártás alatt 2023-ig.
  A román rendelést Romániában szerelik össze.
  A spanyol gyárban akkor most épp nincs mit gyártani?
   
  Hegylakó likes this.
 12. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Háát nem tudom.
  A Hitfist tornyot ugye most cserélik le a lengyelek a Rosomak-on. Szóval annyira nem vált be. Illetve náluk is átállnak a (szerintem is korszerűbb) távirányított megoldásra.
  Az UT-30 tornyot kapják a románok is. És ha jól emlékszem azokkal is voltak gondok. Az UT-30-as torony nyitott verziója van (tudtommal) a cseh Pandurokon, és náluk nagyon nagy problémák vannak. Megbízhatósági és alkatrészellátási gondok.
  Ezen kívül, a Samson és a Hitfist tornyok a 2 képen össze van keverve. :rolleyes:
   
  Ocses likes this.
 13. dudi

  dudi Well-Known Member

  Írtam,hogy nekünk nem kell 3 féle torony.
   
 14. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Ha nem újat gyártanak, akkor ott intézik a karbantartásokat. Mi több a Santa Bárbara Sistemas tartja karban a spanyol Leokat is.
   
 15. tacticool

  tacticool Well-Known Member

  Itt lehet inkább tényleg a politikai izmozás megy, mondjuk az elszabadult költségek miatt. Kicsit egyezkednek, születik egy új szerződés, mindenki örül majd a saját kis győzelmének, hazamennek és minden folyik tovább a saját kis medrében. Az ország vezető hadiipari cégei mind részt vesznek az üzletben, tonnányi befolyással. Biztos, hogy lesz 2. kör...

  Piranha 5 új, modern jármű, a Boxerral és az AMV XP-vel simán összevethető.

  Az ilyen újabb, moduláris tervezésű járműveknél azt raknak bele amit a megrendelő kíván. Ha te pl ZF váltóval és MTU motorral kéred, a kerekest 750, a láncost ugyanazon motor/váltó 900 lóerőre skálázott változatával, akkor az kerül bele. Rá meg mehet mondjuk a Lance torony 2 változata. Csak bírd megfizetni a tervezés és az integráció költségét a saját változatodhoz. :)

  A spanyol gyárban jelenleg az angolok ASCOD 2-it (Ajax) gyártja GDELS.

  Amúgy szép lesz, ha tényleg 3 különböző tornyot rendszeresítenek hozzá, mikor az Elbit és az Oto Melara tornynak is van manned/unmanned változata + ott a Pizzaro tornya és a tengerészgyalogságuk Piranha 3C-in a Rheinmetall Lance torony. Mindenkinek akarnak dobni egy csontot.:hadonaszos:
  [​IMG]
   
 16. Hegylakó

  Hegylakó Well-Known Member

  Év végéig további három Piranha-csapatszállítót kap a hadsereg

  Újabb három Piranha 5 típusú páncélozott csapatszállító érkezik év végéig Romániába, és februárra teljes lesz az első, 36 darabos flotta – közölte pénteken a harci járműveket gyártó és forgalmazó General Dynamics (GD) vállalat.
  Jelenleg húsz ilyen típusú páncélozott csapatszállítója van Romániának. Miután az első, 36 járműből álló flotta teljes lesz, a gyártás a Bukaresti Mechanikai Üzemben (UMB) folytatódik majd.
  Stefan Stuck, a General Dynamics European Land Systems Délkelet-Európáért felelős igazgatója közölte, a projekt következő szakaszaiban a csiszolást, a festést és a végső összeszerelést a bukaresti gyárban készítik.
  Az UMB fegyvergyár dolgozói továbbképzésen vettek részt Kreuzlingenben a Mowag gyárban, ahol a páncélozott járművek készülnek, ugyanis több alkatrészt is Romániában fognak előállítani – mondta a GD képviselője. A Romtehnica társaság, amelynek egyetlen részvényese a védelmi minisztérium (MApN), ősszel 8,5 millió euró összegű számlát nyújtott be a Piranha 5 páncélosok gyártójának késedelmi büntetésként, mert késett azoknak a járművek leszállítása, amelyekre 2018. januárjában kötöttek szerződést.

  Tehát annyira nem nagy lehet a kapacitás, ha meg-megcsúsznak a szállításokkal így is.
   
  Terminator likes this.
 17. Ocses

  Ocses Well-Known Member

  pöcshuszár likes this.
 18. krisss

  krisss Well-Known Member

  Ocses likes this.
 19. Miért vagy még józan? :hadonaszos:
   
 20. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Kicsit OFF:
  Mondjuk én nagyon vagyok képben a Spanyol viszonyokkal, de így utánanézve Pedro Sanchez 2018 júniusa óta vezeti Spanyolországot, mikor a király kinevezte Rajoy bukása után. Ugyan azóta 2x voltak választások, de mind a 2-t megnyerte. Abszolút többsége nem alakult ki.
  Ettől függetlenül a kormányának nagy része 2018 júniusa óta szinte változatlan.
  Ebből nekem nem tűnik semmi olyannak, ami miatt fel kellett volna mondani egy olyan megrendelést, amit legalább 2-3x megerősítettek korábban.
   

Ezen oldal megosztása