Piranha / Dragon (GDELS - MOWAG)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 075
13 704
113
Kiegészítettem volna még:
Szóval szerintem mégis valami nézeteltérés (technikai, vagy pénzügyi) van a háttérben.
A mostani kihátrálós hírben az is szerepel, hogy tulajdonképpen nincs is tényleges szerződés.
Úgy viszont nem hinném, hogy túl sok járművet gyártottak volna. Előre...
Azt gondolom, hogy van belőle vagy 5-6 teszt példány. Annyi talán kijön a 100M-ból.

Valószínű.
Semmilyen járműgyár nem gyárt nagy darabszámot készlete. Csak állna benne a pénzük.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 507
72 495
113
A svájci gyárban a dán rendelés van most gyártás alatt 2023-ig.
A román rendelést Romániában szerelik össze.
A spanyol gyárban akkor most épp nincs mit gyártani?
 
  • Tetszik
Reactions: Hegylakó

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 427
113
A svájci gyárban a dán rendelés van most gyártás alatt 2023-ig.
A román rendelést Romániában szerelik össze.
A spanyol gyárban akkor most épp nincs mit gyártani?
Ha nem újat gyártanak, akkor ott intézik a karbantartásokat. Mi több a Santa Bárbara Sistemas tartja karban a spanyol Leokat is.
 

tacticool

Well-Known Member
2015. január 12.
1 221
3 565
113
Itt lehet inkább tényleg a politikai izmozás megy, mondjuk az elszabadult költségek miatt. Kicsit egyezkednek, születik egy új szerződés, mindenki örül majd a saját kis győzelmének, hazamennek és minden folyik tovább a saját kis medrében. Az ország vezető hadiipari cégei mind részt vesznek az üzletben, tonnányi befolyással. Biztos, hogy lesz 2. kör...

Boxer Patria Ezeket kellene egymás mellé tenni, és akkor látnánk, hogy menyire kellene olcsónak lenni, az egyébként régebbi konstrukciójú Piranha-nak.

Piranha 5 új, modern jármű, a Boxerral és az AMV XP-vel simán összevethető.

Az ASCOD-ban és Piranha-ban van bármi közös a gyártón kívül? Lehet-e "rendszernek" tekinteni a kettőt?

Az ilyen újabb, moduláris tervezésű járműveknél azt raknak bele amit a megrendelő kíván. Ha te pl ZF váltóval és MTU motorral kéred, a kerekest 750, a láncost ugyanazon motor/váltó 900 lóerőre skálázott változatával, akkor az kerül bele. Rá meg mehet mondjuk a Lance torony 2 változata. Csak bírd megfizetni a tervezés és az integráció költségét a saját változatodhoz. :)

A svájci gyárban a dán rendelés van most gyártás alatt 2023-ig.
A román rendelést Romániában szerelik össze.
A spanyol gyárban akkor most épp nincs mit gyártani?

A spanyol gyárban jelenleg az angolok ASCOD 2-it (Ajax) gyártja GDELS.

Amúgy szép lesz, ha tényleg 3 különböző tornyot rendszeresítenek hozzá, mikor az Elbit és az Oto Melara tornynak is van manned/unmanned változata + ott a Pizzaro tornya és a tengerészgyalogságuk Piranha 3C-in a Rheinmetall Lance torony. Mindenkinek akarnak dobni egy csontot.:hadonaszos:
12067607545_2f28bc38a0_o%2B(1).jpg
 

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 546
4 690
113
A svájci gyárban a dán rendelés van most gyártás alatt 2023-ig.
A román rendelést Romániában szerelik össze.
A spanyol gyárban akkor most épp nincs mit gyártani?
Év végéig további három Piranha-csapatszállítót kap a hadsereg

Újabb három Piranha 5 típusú páncélozott csapatszállító érkezik év végéig Romániába, és februárra teljes lesz az első, 36 darabos flotta – közölte pénteken a harci járműveket gyártó és forgalmazó General Dynamics (GD) vállalat.
Jelenleg húsz ilyen típusú páncélozott csapatszállítója van Romániának. Miután az első, 36 járműből álló flotta teljes lesz, a gyártás a Bukaresti Mechanikai Üzemben (UMB) folytatódik majd.
Stefan Stuck, a General Dynamics European Land Systems Délkelet-Európáért felelős igazgatója közölte, a projekt következő szakaszaiban a csiszolást, a festést és a végső összeszerelést a bukaresti gyárban készítik.
Az UMB fegyvergyár dolgozói továbbképzésen vettek részt Kreuzlingenben a Mowag gyárban, ahol a páncélozott járművek készülnek, ugyanis több alkatrészt is Romániában fognak előállítani – mondta a GD képviselője. A Romtehnica társaság, amelynek egyetlen részvényese a védelmi minisztérium (MApN), ősszel 8,5 millió euró összegű számlát nyújtott be a Piranha 5 páncélosok gyártójának késedelmi büntetésként, mert késett azoknak a járművek leszállítása, amelyekre 2018. januárjában kötöttek szerződést.

Tehát annyira nem nagy lehet a kapacitás, ha meg-megcsúsznak a szállításokkal így is.
 
  • Tetszik
Reactions: Terminator

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 427
113
Kormányváltás volt közben.
Kicsit OFF:
Mondjuk én nagyon vagyok képben a Spanyol viszonyokkal, de így utánanézve Pedro Sanchez 2018 júniusa óta vezeti Spanyolországot, mikor a király kinevezte Rajoy bukása után. Ugyan azóta 2x voltak választások, de mind a 2-t megnyerte. Abszolút többsége nem alakult ki.
Ettől függetlenül a kormányának nagy része 2018 júniusa óta szinte változatlan.
Ebből nekem nem tűnik semmi olyannak, ami miatt fel kellett volna mondani egy olyan megrendelést, amit legalább 2-3x megerősítettek korábban.
 

anonim999

Well-Known Member
2016. március 19.
2 743
4 487
113
Durante esta semana se han realizado pruebas de tiro con los demostradores del futuro VCR 8x8 ‘Dragón’ del #EjércitodeTierra . Tripulaciones de la Brigada ‘Rey Alfonso XIII’ #LaLegión realizaron el primer disparo de un misil contracarro ‘Spike’ desde la torre Samson 30. Con la torre UT30MK2 se realizaron pruebas del cañón de 30 mm y ametralladoras coaxiales de 7,62. #SomostuEjército #Brigada2035

 

L.O.B

Well-Known Member
2020. július 8.
1 926
6 889
113
állítólag rögtön a "szervizbe" küldték őket...legalábbis az Fb-n ezen kesergett egy román.
 

L.O.B

Well-Known Member
2020. július 8.
1 926
6 889
113
Ez érdekes. Belinkeled?

(Nem a google fordítja félre az "in service" kifejezést? Vagy valami "szakértő", mint a magyar Lynxnél, hogy sz@r mert nagyon felveri a port.)


jobban átolvasva, félreértés. a cikk a járművek Romániai maintenance-jéről szól, s a manusz ezzel kapcsolatban mondta: Deja e nevoie de mentenanta ??? Pai montajul nu se face la noi??
Marius Epure

Úgylátszik elhamarkodtam a kárörömködést. bocsánat:D
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 507
72 495
113
Legyen meg itt is...


piranha_V_5b.jpg





"GDELS-Mowag have delivered the first 36 PIRANHA 5 APCs built for the Romanian Army. The 36 news APCs, 30 of which are configured as an IFV with a 30mm cannon and 6 as a Mobile Command Post with a remote turret with a 12,7 mm gun, have begun their journey from the UMB factory in Bucharest to Craiova. The new APCs will enter service with the 26th Infantry Battalion - the „Red Scorpions” - in Craiova, part of the NATO Multinational Brigade South-East. The same unit already operates the Piranha IIIC amphibious APC.

Romania signed back in 2018 a 900 million euros contract with Mowag (owned by General Dynamics) for 227 Piranha 5 8X8 armored personnel carriers, most of which should be assembled in Romania. The first 36 were supposed to be delivered by the beginning of 2019, but the contract suffered many delays. The Infantry Fighting Variant will have the UT-30 Mk2 turret with 30 mm cannon that will be produced by Elbit locally in Romania."
 
  • Tetszik
Reactions: L.O.B

tacticool

Well-Known Member
2015. január 12.
1 221
3 565
113
Két fontos tényező a mordori Piranha 5-el kapcsolatban:
  • sem APS sem ATGM nincs integrálva rajtuk.
Továbbá a Piranha IIIC-én sincs APS
:D

Azt a 43db Piranha 3C-et elsősorban misszózni állították hadrendbe 2006-tól, mikor ráeszméltek, hogy a BTR klónjaik nem igazán szeretik az IED-et.

Nálunk meg még ennyi akarat se volt...

Újabban már azokra is felkerült az Elbit könnyű távírányítású tornya.

Amúgy ezek az APS rendszerek koránt se olyan széles körben elterjedtek, mint gondoljátok. Főleg nem csóróéknál. Mert kúrva drágák. Usákoknál is most kezd megjelenni a Trophy az Abramson, Bradley-n meg erősen még teszt fázisban van az Iron Fist.
 
  • Tetszik
Reactions: Cifu and Pogány

L.O.B

Well-Known Member
2020. július 8.
1 926
6 889
113
Azt a 43db Piranha 3C-et elsősorban misszózni állították hadrendbe 2006-tól, mikor ráeszméltek, hogy a BTR klónjaik nem igazán szeretik az IED-et.

Nálunk meg még ennyi akarat se volt...

Újabban már azokra is felkerült az Elbit könnyű távírányítású tornya.

Amúgy ezek az APS rendszerek koránt se olyan széles körben elterjedtek, mint gondoljátok. Főleg nem csóróéknál. Mert kúrva drágák. Usákoknál is most kezd megjelenni a Trophy az Abramson, Bradley-n meg erősen még teszt fázisban van az Iron Fist.

ez mind szép és jó de a Piranha V, Stanag 4 szintű védelemmel van ellátva amit stanag 5-re lehet emelni(all around), ezenkívül nincs reaktív páncélzat rajtuk(?), de még a Piranha IIIC-n se.
Javíts ki ha nincs igazam de ha erre rá néz egy Lynx vagy egy bármilyen válról indítható páncéltörő eszköz, vagy ATGM akkor sült oláhokat kapunk.
(Kitérve az APS-re, az Ausztráliába kiküldött Lynx is iron fist-el van felszerelve)
 
  • Tetszik
Reactions: fedett_mókus

tacticool

Well-Known Member
2015. január 12.
1 221
3 565
113
ez mind szép és jó de a Piranha V, Stanag 4 szintű védelemmel van ellátva amit stanag 5-re lehet emelni(all around), ezenkívül nincs reaktív páncélzat rajtuk(?), de még a Piranha IIIC-n se.
Javíts ki ha nincs igazam de ha erre rá néz egy Lynx vagy egy bármilyen válról indítható páncéltörő eszköz, vagy ATGM akkor sült oláhokat kapunk.
(Kitérve az APS-re, az Ausztráliába kiküldött Lynx is iron fist-el van felszerelve)

És? Ugyan ez a helyzet bármelyik kerekes APC-vel. De Lynxben is oda fognak sütni egy tandem fejes kézi páncéltörő fegyverrel vagy atgm-el.

Én őszíntén szólva ezt a lenézzük a másikat dolgot nem értem, ezért is írtam a kommentet... mert nekem úgy jön le. Ha mégsem így van, akkor bocsesz.

Az, hogy nálunk is lesz APS (meg pláne mikor) éppúgy 50-50 esélyes, mint hogy később kerül a románra. Szép dolog ez a "lesz ez meg az" igéret, de a költségek sok mindent felül tudnak írni. Itthon meg minden akkor biztos, ha fizikálisan rajta lesz a példányainkon.

Az ausztrál Lance tornyos Boxerra is elvileg megrendelték az Iron Fistet. Az első példányokról mégis hiányzik. Még. Lehet holnap felkerül, lehet 5 év múlva se.