MQ-9 / RQ-9 Reaper (General Atomics, USA)

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 190
4 655
113
Erről is, mint a Bayraktarról, kiderűlt, hogy csak légierő és légelháritás nélküli ellenfelek (un kecskepásztorok) ellen használható.
.
.
Mi az hogy "kiderult"? Mert mit vártál? A Bayraktar TB2 egy 105 lóerős Rotax robbanómotorral felszerelt, max 220km/h sebességre képes eszköz, nincs semmi önvédelmi rendszere, manőverezőképessége is kb nulla. Ezután meglepetés, hogy nem kerülgeti sorban a légvédelmi rakétákat, és nem manőverezi ki a Szu-35-öt légiharcban?
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 190
4 655
113
MQ-9 Reaper Is Capable Of Defending Itself With AIM-9X Air-To-Air Missiles...

AIM9X-Reaper.jpg
.
.
Anno Jaguar piloták nyilatkozták, hogy a gépükre (a szárny FÖLÉ) felszerelhető önvédelmi Sidewinder rakéta leginkább csak a saját önbizalmuknak segitett, mert valós légiharcban, valós önvédelmi értéke szerintük nem volt a repülőgép korlátai miatt.
.
Itt is max ez az önbizalmi kérdés lehet a haszon, hogy az orosz pilóta kicsit jobban meggondolja, mennyire áll le közelről baxakodni a rakétával felfegyverzett drónnal.
Esetleg pszichológiai hadviselésként az amerikaiak elterjeszthetik, hogy a drónjaik önmegsemmisitő robbanótöltetet hordoznak, ami ütközés esetén felrobbantja a drónt. Gondolom, ettől Ivánnak is kevesebb kedve lesz ütközni. :)
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
12 704
38 071
113
.
.
Mi az hogy "kiderult"? Mert mit vártál? A Bayraktar TB2 egy 105 lóerős Rotax robbanómotorral felszerelt, max 220km/h sebességre képes eszköz, nincs semmi önvédelmi rendszere, manőverezőképessége is kb nulla. Ezután meglepetés, hogy nem kerülgeti sorban a légvédelmi rakétákat, és nem manőverezi ki a Szu-35-öt légiharcban?
Nem ezt irtam…:)
Vagy nem volt hájpolva, hogy ezek az eszközök fordulatot hoznak a hadviselés terén! Pl örmény azeri háború?
Csodálom, hogy az oroszok nem okoztak már régen ilyenfajta “ sajnálatos baleseteket “a reaperrel.
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
988
6 795
93

900 méteres mélységben találták meg a Fekete-tengeren lezuhant amerikai felderítő robotrepülőgépet.
Az orosz Fekete-tengeri Flotta megfigyelés alá vette a lezuhanás területét. Jelenleg tárgyalások folynak a berendezésnek a tengerfenékről való kiemeléséről.
Az 1913 Kommuna nevű hajó képes a drón kiemelésére ebből a mélységből.
 

beat

Well-Known Member
2012. január 25.
548
1 360
93

Ha már ilyen veszélyes manőverekbe kezdtek, vihettek volna bele egy kis kreativitást: a Szuhoj nem hátulról közelít, hanem óvatosan elé repül, előtte lelassul, közel kerül a drónhoz, kiengedi a kerozint, aztán begyújtja az utánégetőt. :D
 
 • Imádom
Reactions: LMzek 2.0