Muhi csata (1241.04.11.) / Tatárok elleni harcok (1241-1292)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

K

Kopi2000

Guest
Nos, akik mondják történészek, a történelemtudomány művelői. A tudomány művelésének pedig megvannak a szabályai. A tények makacs dolgok, de több elméletet lehet felállítani. Az elméletet pedig lehet cáfolni is, illetve rámutatni a hiányosságaira (szigorúan a tudomány művelésének szabályai szerint). Várom a cáfolataidat....
Mit szeretnel, ha cafolnek? Szivesen megtennem csak nem ertem a kerdesed...
 
K

Kopi2000

Guest
A Wilson által beidézett, a Tatárjárással kapcsolatos cikkek állításait.
Szerinfem Wilsont mar eg ugyben cafoltam. Az Alfoldon olyan sikeres volt ah ellenallas, hogy a Duna-Tisza koze annyiea elpusztult, kb. 1 ev mongol atteleles utan, hogy a kunok felnomad eletet elhettek. Hat ez nem Wilson alral linkelt cikk teoriajat erositi...
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 155
7 938
113
Szerinfem Wilsont mar eg ugyben cafoltam. Az Alfoldon olyan sikeres volt ah ellenallas, hogy a Duna-Tisza koze annyiea elpusztult, kb. 1 ev mongol atteleles utan, hogy a kunok felnomad eletet elhettek. Hat ez nem Wilson alral linkelt cikk teoriajat erositi...
Ez nem cáfolat az új kutatási eredmények tükrében....
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby
K

Kopi2000

Guest
Ez nem cáfolat az új kutatási eredmények tükrében....
Nincsenek perdonto uj kutatasi eredmenyek. Uj ismeretek vannak, es azoknak egy hipotetikus magyarazata, semmi tobb... Nincsenek komoly ostromra utalo nyomok, tatar halottak, csak kivegzett szerencsetlenek. Wilsonnak leirtam, milyen modon lehetne igazolni az ellenallas jelentoseget...De sokszor 10 hektar arpad-kori falu feltarasa ellenere, talan Muhi mellett kerult elo par sir, ami keleti harcosokhoz kotheto. El kell fogadnunk azt, hogy nem tudunk mindent. Most mar tobb a tudas minden teren, mint 30 eve, hala a nagy vonalad infrastruktura fejleszteseknek. De, ha beszelsz ilyeb kerdesekrol egy regesdzel, nem ismeretterjeszto szinten, akkor azokra a nagy kerdesekre, amik feltehetok, a leggyakoribb valaszok a lehet meg a nem tudom... Ennyit enged meg sokszor a regeszeti emlekanyag, aminek a hezagait ki lehet zolteni kulonbozo elmelezekkel, de attol meg azok elmeletek maradnak. Nyilvan ismerem a " Tatarjaras" munkacsoport you tube videoit, ott is ovatosan fogalmaznak szakeloadasokon az eloadok.....
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 155
7 938
113
Erre írtam, hogy a tudomány művelésének megvannak a (a görögök óta változatlan) szabályai, amelyekkel nem vagy teljesen tisztában. A Wilson által idézett cikkek tartalmával (az újonnan szerzett ismeretek magyarázatával) lehet vitatkozni, de meghatározott keretek között. Az új ismeretek tények, azokkal nem nagyon.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 676
32 313
113
Szerinfem Wilsont mar eg ugyben cafoltam. Az Alfoldon olyan sikeres volt ah ellenallas, hogy a Duna-Tisza koze annyiea elpusztult, kb. 1 ev mongol atteleles utan, hogy a kunok felnomad eletet elhettek. Hat ez nem Wilson alral linkelt cikk teoriajat erositi...
elötte is félnomád életet éltek ott a kunok. ebbőlvóltak balhék... ezért lett agyoncsapva Kötöny...
 
W

Wilson

Guest
Bocs, én a Muhi femkeresozesre gondoltam. Ott is volt és egy felmondatot mondták arról, hogy volt is lelet.
Ezen a honlapon néz körbe ez annak az ELTE-s kutatócsoportnak a weboldala amely a Tatárjárással foglalkozik ....


pl ilyen publikációk vannak fent a veboldalon....


A youtube-n is fennt vannak a honlapon látható előadások...

 
  • Tetszik
Reactions: Halfdan

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
1 046
2 180
113
Ezen a honlapon néz körbe ez annak az ELTE-s kutatócsoportnak a weboldala amely a Tatárjárással foglalkozik ....


pl ilyen publikációk vannak fent a veboldalon....


A youtube-n is fennt vannak a honlapon látható előadások...

Köszi!
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson
W

Wilson

Guest

Főhadiszállást építhettek a tatárok a bugaci Aranymonostor romjain....​


2022. 10. 31. 18:59

Már 11 éve tart egy régészeti feltárás a bugaci aranymonostornál. Ezen a vidéken szisztematikusan folynak az Árpád-kori templomok kutatásai a kecskeméti Katona József Múzeum vezetésével, hogy minél többet minél pontosabban megismerjünk az egykori települési hálózatból és a tatárjárás időszakáról is – olvastuk a Félegyházi Közlönyben.

A kiskunsági területek a tatárjárás kutatásának kiindulási pontja. Erre vonatkozó feltárások voltak például Szankon 2017-ben és 2021-ben, valamint Kiskunmajsán 2016-ban, ahol a kortárs források által leírt kannibalizmus nyomait is sikerült hitelesen megfigyelni. Ebbe a körbe illeszkedett a 2016-os Bugac-pétermonostori feltárás, amelynek során kivégzett kisgyermekek holttestét találtuk meg

– mesélt a lapnak a feltárásokról Dr. Rosta Szabolcs, a kecskeméti Katona József Múzeum igazgatója.

tatarjaras.jpg
wikimedia commons


A szakember arról beszélt, hogy a sok legyilkolt állat, szopós borjak, macska és sertés mellett egy agárszerű kutya maradványaira is rábukkantak, amit buzogánnyal is megütöttek és karddal is megvágtak.


Azt is valószínűsíteni tudtuk, hogy ezek a leletek összefüggésbe hozhatók 1241 vérgőzös pillanataival, amikor a mongolok mindenkit megsemmisítettek a korabeli központi városban. A kutya pedig a gyerekeket védhette. Ezek az elmúlt évek kutatásainak kiemelkedő eredményei, amelyek reményeink szerint idén is folytatódnak

– részletezte a szakember, aki kifejtette a cikkben, hogy ezek és más leletek is azt bizonyítják, hogy a tatárjárás idején komolyabb ellenállás volt a magyarok részéről, mint amit eddig a szakirodalomban leírtak.


Azt már megtudtuk az elmúlt évek alatt, hogy a többszörös körárokrendszerekkel és erődítésekkel egykori templomokat és falvakat védtek. Ez például Szankon a feltárt templom erődítésnél megfigyelhető. Ilyen módszerekkel próbálták a bugaci Aranymonostort is védeni, amit egy nagy köralakú árokrendszer ölelt körbe. Nyilvánvaló az is, hogy eközben nyíltszíni városvédő csatákra is sor került. Mintegy 900 méter hosszan rengeteg fegyveralkatrészt találtunk. Látszik, hogy a település szélén a magyarok felvehették a harcot, így próbálták a támadókat távol tartani. Végül azonban a monostor köré beszűkült az ellenállás

– emelte ki Dr. Rosta Szabolcs, hozzátéve, hogy ami igazán különleges most a szakemberek számára – és várhatóan ez hosszútávon is a figyelem középpontjába kerül – hogy rendkívüli mennyiségben találtak zúzott állatcsontot a belső árkokban. A háziállatok mellett vadállatok – vaddisznó, nyúl, szarvas – maradványai is előkerültek komolyabb mennyiségben.



tatarjaras02.jpg
Wikimedia Commons/képes krónika


Az archeozoológus szerint nagy valószínűséggel azért ölték le a fiatal állatokat és a vadakat, mert nagyobb mennyiségű ember élelmezéséről kellett gondoskodni. Ez arra enged következtetni, hogy az ostrom után a mongolok kiépíthettek itt egy főhadiszállást, ahol egy nagyobb hadtest állomásozhatott hosszabb ideig, akár egy télen át. Ami ezt alátámasztja, hogy tudjuk: 1241 – 1242 fordulóján a mongolok gyakorlatilag kiirtották a környéket, és itt, a monostornál, valamint az azt övező városban egy félig megmaradt infrastruktúrára épülhetett rá a főhadiszállás. Ez egy komoly, új eredmény

– hangsúlyozta a múzeum igazgatója.

Az elmúlt 10 év kutatásai oly mértékben megváltoztatták a tatárjárásról alkotott eddigi elképzeléseket, hogy újra kell írni, újra kell értékelni az ekkor nagyhatalmi státuszban lévő Magyar Királyság szerepét, a kor társadalmi felépítését vagy militarizáltságáról alkotott elképzeléseinket. A magyarok ellenállása a mongol támadás időszakában jelentősen nagyobb volt, mint ahogy az jelenleg általánosan ismert, lényegében minden településre és minden személyre kiterjedt

– így a szakember, aki megjegyezte, hogy ez az évtized abszolút új irányvonalat szabott az egyik legkomolyabb kollektív emlékünk, a tatárjárás korának értelmezésében, aminek nyomán jelentős mértékben lehet újraírni az ismeretanyagunkat.


 
  • Tetszik
Reactions: Loki19

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 686
13 351
113

A Muhi-csatát a mongolok nyerték! Ennek ellenére a mongol hódító hadjárat NEM érte el a céljait!
A csatát elvesztettük, de a háborút megnyertük! Kemény ára volt, de megérte!
A rövidesen érkező következő mongol hadjárat pedig a hasonló erőik ellenére a sikeres magyar felkészülés és sikeres magyar ellenállás miatt megakadt, erőik felmorzsolódtak.
A "szokásos" szemléletű európai történetírás lapjain ez a magyar áldozat és siker is alig szerepel.

Méltatlanul!

.
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 509
15 693
113
A Muhi-csatát a mongolok nyerték! Ennek ellenére a mongol hódító hadjárat NEM érte el a céljait!
A csatát elvesztettük, de a háborút megnyertük! Kemény ára volt, de megérte!
A rövidesen érkező következő mongol hadjárat pedig a hasonló erőik ellenére a sikeres magyar felkészülés és sikeres magyar ellenállás miatt megakadt, erőik felmorzsolódtak.
A "szokásos" szemléletű európai történetírás lapjain ez a magyar áldozat és siker is alig szerepel.

Méltatlanul!

.
A győzelmüknek ára volt (százszámra kellett átvergődjenek a templomerődökön); mi pedig ekkor szűntünk meg nagyhatalom lenni. Rogerius leírása (a pusztítás kegyetlensége és teljessége) sajnos pontos volt. Az alföld népessége 98-100 %-ban eltűnt, településsűrűsége/népessége még a XIX. sz.-ban is csak közelítette az akkorit. Saját kutakodás; egy falu áll ma ott, ahol akkor legalább 2 templomos és ki tudja mennyi templom nélküli volt.

De vannak egész jó tanulmányok: