Műholdas korai előrejelző rendszerek

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 855
8 606
113
Nem képes irányítani az amerikai légierő az egyik meteorológiai műholdját. Egyelőre nem tudni, mi okozza a hibát, illetve azt sem, hogy vissza lehet-e nyerni az uralmat az űreszköz felett.
A DMSP F-9 nevű szatellitet az amerikai Nemzeti Óceáni és Légkör Szervezet (NOAA) üzemeltette, és elsősorban katonai célokat szolgált: a katonai hadműveletek sikerét befolyásoló időjárási viszonyokat követte nyomon. 2014 áprilisában bocsátották fel, jelen pillanatban ez számít a légierő legfrissebb szatellitjének, írja a Space.com csillagászati portál.

A DMSP F-9 február 11-e óta irányíthatatlan, ennek okát mostanáig nem sikerült azonosítani. Állapotjelentést továbbra is kapnak tőle, de képtelenek vezérelni és légköri adatokat sem szolgáltat.
http://www.origo.hu/tudomany/20160308-usa-muhold-hadaszat-legiero.html
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
8 615
11 029
113
"Új orosz fegyverzet-ellenőrző műhold"

"
A Kozmosz-2541 katonai jelzésű űreszköz Pleszeckből állt elnyúlt, Molnyija típusú pályára csütörtökön.

A start egy Szojuz-2.1b hordozórakétával történt, szeptember 26-án, magyar idő szerint 9:46-kor. A végső pályát a rakéta Fregat-M végfokozatával alakították ki. Bár az Orosz Védelmi Minisztérium hivatalos közleményében nem említette, de a Tundra sorozatba tartozó műholdról (Tundra-13L vagy EKSZ-3) van szó. Ezek az orosz hadsereg számára végeznek megfigyeléseket, a földi rakétaindításokat figyelik a hősugárzásra jellemző infravörös tartományban. Amerikai követési adatok szerint az új űreszköz 63,8°-os hajlásszögű, kb. 1600 km és 38 500 km között változó magasságú pályára került. Ennek az elnyúlt, a nevét a Molnyija távközlési holdakról kapott pályatípusnak a jellegzetessége, hogy rajta a műhold a 12 órás keringési idő legnagyobb részét az északi félteke, magas szélességek fölött tölti. Ugyanilyen, a célterületek fölött hosszú megfigyelési időt biztosító pályára állt az EKSZ (Tundra) korábbi két, 2015 novemberében és 2017 májusában felbocsátott tagja is. A típus a korábbi orosz Oko sorozatot váltotta fel, amelyek közül az utolsó 2012-ben indult."http://www.urvilag.hu/a_nemzetbiztonsagert/20190927_uj_orosz_fegyverzetellenorzo_muhold

 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and fip7