1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Nagy Szavazó topik

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - molnibalage által indítva @ 2019. május 21..

 1. fonak9

  fonak9 Well-Known Member

  molnibalage likes this.
 2. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Bákker, rosszat vágtam be. Köszi a visszajelzést.

  [​IMG]
   
 3. Valószínűleg nem, a rovarokat meghagyom az ínyenc ázsiaiaknak. :)
  Nem hiszem amúgy hogy ez akkora probléma lenne, a mindennapi ember szintjén sokkal jelentősebb eredményeket lehetne elérni apróságokkal, a nejlonzacskó mellőzésével(konkrétan be kellene tiltani, nem filozofálni rajta hanem egyszerűen azt mondani hogy xy időponttól kezdve tilos), szemetelés visszaszorításával, stb.
  Két dolog viszont eszembe jut a táplálkozással és étellel kapcsolatban:
  • brutálisan sok ételt dobálunk ki. Épp a napokban olvastam erről, egy átlag magyar család évente több mint 50kg kaját dob ki. Nem a krumplihéjról meg csontról van szó hanem a megfőzött, kenyérre kent vagy kisütött kajáról.
  • rengeteg olyan anyagot eszünk ami konkrétan ipari hulladék. Ez inkább egészségügyi probléma. Édesítőszerek, tartósítók, színezékek visszaszorítása, a cukor- és zsírtartalom csökkentése azonnal szükséges lenne.
   
  gergo55 likes this.
 4. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  És mivel helyettesíted azt? Mert mindenhez nem tudsz papírzacskót adni, ami amúgy is szennyezőbb. A vászonzsákomat 7000-szer kéne kb. használni, hogy kevésbé szennyezzen, mint a műanyag. Az minden nap 20 évig... Sci fi.
   
 5. phileas

  phileas New Member

  Néha úgy érzem, hogy ez a ne együnk marhát nem teljesen az átlag magyarnak szólna. Szerintem a magyar marha fogyasztás megszűntetése nem sokat segítene a klímán. https://sertesinfo.aki.gov.hu/publi...e+jutó+húsfogyasztás+alakulása+Magyarországon

  Az ételpazarlás minimalizálása és a hobbi állatoknak való eledelek adóztatása jó út lehet. A csipszadó klímavédelmi szerepét nem értem.

  A bogaraktól nem zárkózok el, de ezt nehéz lenne ebben a kultúrkörben meghonosítani.
   
 6. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 7. fonak9

  fonak9 Well-Known Member

  Ezekről van valami forrás? Mondjuk azt nem kétlem, hogy az előállítása több energia meg nyersanyag, de ekkora a különbség? A másik meg, hogy legalább lebomlik, bár nem tudom mennyire lebomlók pl. az átlátszó műanyag zacskók, szerintem nem azok. Régebben voltak olyan tescos szatyrok, amik maguktól széthullottak egy idő után, "lebomlottak", bár nem tudom a darabkáik nem szennyeztek-e.
   
 8. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Valami újrahasznosítós videóban volt ez a szám.

  De ha belegondolsz, akkor reális. A műanyag zacskó annyira olcsó, hogy ingyen adja a bolt, csak pakold bele a termékedet. A kerekítési hiba, kerekítési hibája. Vettem egy SPAR-os tartós szatyort egyszer, mert pont kellett, de azóta talán, ha 5-ször volt használva. 500 HUF volt.

  Egy kis műanyag zacskó ára néhány fillér, mert egy nagy gurigát vehetsz úgy talán 100 ft-ért, aminek lehet, hogy a papírhengere talán a legdrágább része.

  Egy termék ára, ha nem fancy ökörségként van túlárazva (lásd Apple vagy villanyautó vs benzinautó vita, ahol a jövedéki adó elképesztő módon torzít), hanem pusztán a technológiai költség alapján, akkor az mutatja annak lábnyomát is. Borzalmasan olcsó a műanyag. És ez az átka, emiatt sokan egyszerűen eldobják a fenébe. Ráadásul sok nem korlátlan számú alkalommal újrahasznosítható.

  A bibi az, hogy az üveg sokkal drágább, nehezebb és sérülékenyebb. Egy 1,5 liter szénsavas üdítőhöz szükséges palack tömege üvegből borzalmasan sok. Műanyagból a termékhez képest gyakorlatilag súlytalan. És drága is. Ezért nem is csinálnak nagyon már üveges üdítőt, csak nagyon fancy helyekre. Mert költségcsökkentést ennyire extrémen tolják, a rövidtávú profitért. A tengerben cserébe meg annyi a műanyag, hogy beszarunk tőle lassan.
   
 9. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 10. zsolti

  zsolti Well-Known Member

 11. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Igen, az. A szavazás az SG-n is fut és van olyan alkalmazás, ami bármilyen gépen is felolvassa, hogy mit látsz tudtommal.
  Sanszosan 0 lesz, de mivel ez fedi le a teljes "eseményteret" nem akartam kihagyni. Nem morbid kérdés. Csak a statisztika az ilyen dolog.
   
  zsolti likes this.
 12. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Az egész érték minek minősül? Rosszul van feltéve a kérdés és torz lesz az eredmény.
  Pl ha valakinek 2 az lehet 1-2 vagy 2-3 is. Főnököm ezért már ordibálna, hogy mi ez a trehányság.
  1-1.9, 2-2.9 kellett volna inkább.
   
  zsolti likes this.
 13. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  2 esetén a 2-3.
  3 eseten 3-4.

  Bocs, nem figyeltem.

  Kérdést beküldeni meg tovabbra is ér...
   
 14. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  arbalest likes this.
 15. fishbed

  fishbed Well-Known Member

  Élő fenyőfa , karácsony után el ültetve.
   
  Mackensen likes this.
 16. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 17. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  fip7 and arbalest like this.
 18. ozymandias

  ozymandias Well-Known Member

  már nem tudok szavazni, de teljesen egyetértek. Ha valami megjelenik magyarul, akkor az jó eséllyel már elavult. A műszaki élet nyelve az angol. A mai MAGYAR szabványok zöme is angol nyelvű - mert nincs se pénz se kapacitás a szabványok lefordítására. Aztán meg ugyebár mikor lenne egyszerűbb megszerezni egy nyelvtudást? Még középiskolában - de akkor az ne heti 2 óra legyen, vagy majd munka közben?

  Aki nem tud összehozni egy középfokú nyelvvizsgát, annak nincs helye egy egyetemen. Nem n+1 papagájra van szükség diplomával, hanem feladatok megoldására képes emberekre, akik képesek az önálló továbbképzésre. Tetszik nem tetszik, de ez a véleményem. Sőt, azokat is páros lábbal basznám ki az összes egyetemről, akik 5 év alatt sem szereztek BSC-t.

  Szerintem sokan vért izzadnának, ha az oktatási rendszer a kezeim közé kerülne...
   
 19. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ezt úgy értsük, hogy felvételihez nem, de diplomához elvárod, ahogy most is ez az elvárás?
   
 20. ozymandias

  ozymandias Well-Known Member

  gyorsan írtam. Ez alapfeltétel lenne a felvételihez. Németországban is elvárás.
   

Ezen oldal megosztása