1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Nemzeti rakétavédelem

Diskurzus a(z) 'Ballisztikus rakéta-elhárító rendszerek' témában - Jeno által indítva @ 2013. január 6..

 1. Jeno

  Jeno Member

 2. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  Talán itt lesz megfelelő helyen.

  A Lengyelek is jelen voltak a múlt heti sikeres MEADS teszteken, mely a program jövőjére nézve meghatározó lehet. Mivel az USA fontolgatja annak leállítását - annak ellenére, hogy a szintén "szponzor" németek és olaszok folytatnák - a lengyelek bevonása (a pénzükkel is) folytatásra serkentheti az ígéretes programban.

  http://www.defensenews.com/article/20131106/DEFREG02/311060026/

  Videoval gazdagítva.

  http://defense-update.com/20131108_pentagon-needs-rethink-cancellation-meads.html
   
 3. danielblack

  danielblack Guest

  Talán a vega, nyeva, dvina, volhov által nyújtott egykori honi légvédelmi hálózat volt nevezhető "nemzeti rakétavédelemnek"...
  A mai légvédelmünk talán a szegényes szárazföldi erőink csapat légvédelmére elég....
   
 4. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  David's Sling teszt.

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=gnjrSAPjTRA
   
 5. danielblack

  danielblack Guest

  Telepítsetek egy Google Earth-t és ezt a fájlt leszedve megtaláljátok az összes egykori honi légvédelmi rakéta bázist bejelölve. Hihetetlen jó cucc!!!!

  http://web.t-online.hu/varhegyiw/1989.kmz
   
 6. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  Úgy tűnik jók lesznek a MEADS esélyei a jövőben:
  A cikk azt vesézi, hogy a kiváló képességei mellett jóval olcsóbb, hatékonyabb, mint bármely továbbfejlesztett Patriot. pl. egyszerűbb és gyorsabb telepíthetőség/szállíthatóság, kevesebb komponensből áll és kisebb a kezelőszemélyzet létszáma.

  http://www.dodbuzz.com/2013/12/05/counterpoint-meads-is-a-bargain-and-only-solution-for-evolving-threats/
   
 7. Python

  Python Well-Known Member

  The Israel Missile Defense Organization (IMDO) of the Directorate of Defense Research and Development (DDR&D) and the U.S. Missile Defense Agency (MDA) successfully completed a series of tests of the David's Sling Weapon System.
  David's Sling (Hebrew: קלע דוד‎), also sometimes called Magic Wand (Hebrew: שרביט קסמים‎) is jointly developed by the Israeli defense contractor Rafael Advanced Defense Systems and the American defense contractor Raytheon. It is designed to intercept medium- to long-range rockets and cruise missiles, fired at ranges from 40 km (24.85 miles) to 300 km (186.41 miles).
  This test series, designated David's Sling Test-4 (DST-4), was the fourth series of tests of the David's Sling Weapon System and the final milestone before declaring delivery of an operational system.
  https://www.youtube.com/watch?v=uchQlOqWMBA
   
 8. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Tegnapi (28-ai) GBI-teszt:

  https://www.youtube.com/watch?v=xvo5q6EPsbc

  És az ezelőtti (2014. 06. 22.):

  https://www.youtube.com/watch?v=-2r_ZKTBmcQ
   
 9. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Vazz... Azt hittem hirtelen nemzeti rakétavédelmi képesség... Meglepett, gondoltam beújítunk valami hasonlót...
  Jól benéztem.
   
 10. jani22

  jani22 Well-Known Member

 11. gacsat

  gacsat Well-Known Member

 12. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Nah... megint benéztem ezt a topicot, gondoltam újra hadrendbe állítjuk a BM-21-et.
   
  LMzek likes this.
 13. Brimstone

  Brimstone Active Member

  Ezek az elhárító rendszerek iszonyat drágák ráadásul a beszerzési költségük szinte teljes egészében kimegy az országból. Jobb megoldás alagutakat építeni, szépen lassan évtizedek alatt. Ezek katonai anyagok tárolására és óvóhelyekként szolgálhatnak. 400 m mélyen se az atom sem a meteorit nem fenyeget.
   
 14. rudi

  rudi Well-Known Member

  Szerintem a ballisztikus rakétavédelem egy elég sokrétegű valami amit érdemes szegmensenként nézni, ugyanis az hogy mi a védelem elsődleges eszköze erősen a célpont jellegétől függ.
  Annak függvényében hogy rövid (SRBM), közép (MRBM), átmentei (IRBM) vagy interkontinentális (ICBM) hatótávolságú rakétáról beszélünk a védelemnek is négy alapvető eszköze lehetséges:
  [​IMG]

  Ahhoz hogy meg lehessen érteni hogy ezek a rakéták ténylegesen mekkora védelmet jelentenek ahhoz látni kell hogy ezek a rakéták milyen sebességű és repülési magasságú célpontok ellen alkalmazhatóak. A különböző hatótávolságú rakéták égésvégi sebessége így alakul (km/sec):
  [​IMG]
  A repülési pályájuk pedig kb. így:
  [​IMG]

  Az USA nemzeti rakétavédelem fókuszában jelenleg - érthetően - az É.Koreai fenyegetés szerepel. Ahhoz hogy meg lehessen érteni mit is kell elhárítani ahhoz egy több mint 7,0 km/sec sebességgel, a pályája jelentős részén bőven 1000 km magasság felett repülő rakétát (illetve robbanófejet / fejeket) kell elképzelni...
  A szóba jöhető eszközökkel és indítási helyekről a gyorsítási szakaszban való elfogás sajnos nem opció.
  A pálya közepén az elfogáshoz GMD jöhet szóba DE...
  Az É. Koreaiak Hwasong 15-e akkora, hogy abban a robbanófej mellett bőven elfér nagyszámú csali célpont is. A csali célpontok hatékony elkülönítése az igazi robbanófejtől nincs megnyugtatóan megoldva. Az USA jelenleg ~ 40 silókba telepített GMD-vel rendelkezik és egy célpontra a 97%-os megbízhatóságú megsemmisítéshez 5 db (!!) rakétát kell indítani. Azonnal látszik hogy nagyon könnyű túlterhelni a rendszert (vagy marad az elhárító rakéták számának horror árú növelése).
  A végfázisban való elhárítás megint csak problematikus. A légkörbe visszatérő harci rész felizzik, erősen lassul, a pályája bizonytalan lehet (szándékosan vagy véletlenül) a szóba jöhető elhárító rakéta (THAAD) hatótávolsága erősen korlátos. Már csak egy nagyobb USA város védelméhez is - figyelembe véve itt is az egy egy célpont öt rakéta arányt és a hatótávolságot - óriási mennyiségű rakétát kellene telepíteni és 365/24 harckészültségben tartani. Arra hogy az USA teljes területét így megvédjék szerintem nulla az esély...
  Röviden..ha fogadni kéne én inkább az ICBM-re tenném a tétemet. Sokkal könnyebb olyan minőségű és mennyiségű csalit pakolni egy nagy ICBM-re amivel ki lehet játszani a pálya közepi elhárítást. A végfázisban elhárításhoz pedig jelenleg nincs kiépített rendszer az USA-ban (ami volt - Safeguard - felszámolták)
   
  svajcibeka, sirdavegd, LMzek and 3 others like this.
 15. Sharid

  Sharid Well-Known Member

 16. Sharid

  Sharid Well-Known Member

  Reklámfotók..
  [​IMG]
  SM-3
  [​IMG]

  SM-6
   
  fishbed likes this.

Ezen oldal megosztása