1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Nimitz-osztály

Diskurzus a(z) 'Repülőgép-hordozók' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 5..

 1. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

 2. dudi

  dudi Well-Known Member

  Még is, hogy kilüldesz el egy vagy ket hajót úgy,hogy azok magukat megvédeni nem tudják?Ugyan úgy küldeni kell melléjük egy rombolót vagy cirkálót.
  Ezek a mission modulok egyfeladatúak,ha ASW modul van felrakva nincs más fegyverzet.Az egy RIM-166 meg az 57-es ágyú az vicc nem fegyverzet.
   
  endre likes this.
 3. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Úgy tudom, az európai FREMM-ek egy, körbe forgó keresőradarral rendelkeznek, az amerikai változat 4 SPY-6-ot fog kapni. A tűzvezetés jó kérdés, ha a japánhoz hasonló rendszert dolgoznak ki, akkor ott is 4 tűzvezető AESA radart kapnak, de ez csak tipp.
   
 4. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Kitty Hawk, Midway és Nimitz.

  [​IMG]
   
  rappali_, endre, blitzkrieg and 6 others like this.
 5. borisz

  borisz Well-Known Member

  Dehogy nem lehet. Még atom sem kell hozzá.
   
 6. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ez egy butaság, de szerintem erről már volt szó. Ez kb. addig volt igaz, amíg meg nem jelentek az olyan stand-off fegyverek, amik mindenféle SAM HMZ-n kívül indíthatóak, de még akár a BARCAP zónán túl.

  Onnantól fogva egy ilyen sziget a világ legkönnyebb célpontja lett.

  • 360 fokban támadható, mert mindenhol BARCAP-elni isten pénze és gép sem elég.
  • Ok, hogy akár támadó BM-eket is könnyen lelő a SAM, mert távolság paraméter közel 0.
  • De ha már elve a sziget egyetlen előnye, hogy nem süllyed el, akkor te kb. arra bazírozol, hogy az ellen teljes sea controlja mellett is felszínen marad? Kit érdekel? A japóknál sem süllyedt el egyik sziget. Mindent elvágták az anyaországtól és egyenként csapták őket agyon.
  Ezzel szemben egy 30 csomóval is mozgó CSG ellen, ha seak skimmingben megy ASM salvo, mire az célba ér, akár 15-20 km-et vagy még többet odébb mozog. Gyak folyamatosan nyomon kell követni a csoport irányát, ha nem akarsz levesbe zavarni és a BARCAP prédájává tenni bármit, aminek a HMZ-je 300 km alatt van. A szigethez képest lényegében csak a tengóveszély az extra. Minden más meg kisebb. És, ha baj van, mert veszni látszik ideiglenesen a sea control, akkor visszavonul újrafegyverezni. Egy körbezárt sziget esetén, ha kiesik pár kulcs létesítmény / egység és nincs sea control, akkor az a sziget mindenestül kuka.

  Iszonyatos erőfeszítésekbe kerül egy totál statikus szigetet megvédeni, mert lényegében egy olyan hordozó csoport kell mellé, ami önmagában töri a sea controlt. A sziget kb. max. annyira fontos, hogy akié a sziget egy kitérő reptér mehet rá növelve a deckes gépek harcászati rugalmasságát, meg esetleg radar, de azt úgyis szétlövik az elején. A szigeten levő SAM + néhány db CM és a szigeten semmi érték nem marad.

  Láttuk, hogy a jenkik egy koszos Szíria ellen COIN szinten ellőttek simán 100 db-os BGM-109 salvot. Akkor, ha valóban komoly tét lenne a fantáziádra bízom, hogy mi repülne ki egy ilyen sziget ellen...
   
  ghostrider, blogen and blitzkrieg like this.
 7. arbalest

  arbalest Well-Known Member

 8. Tcat

  Tcat Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  A lefolytatott vizsgálatokat követően a U.S. Navy a USS Theodore Roosevelt leváltott kapitányának pozícióba visszahelyezésére tett javaslatot pénteken. A védelmi miniszter időt kért a javaslat megfontolására.

   
 9. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Idő kell annak kitalálására, hogy ne csináljanak magukból kétszer is hülyét ország világ előtt...
   
  ghostrider, borisz and fishbed like this.
 10. dudi

  dudi Well-Known Member

  Legrosszabb esetben intravénásan alkalmaznak Hypot!
   
  LMzek 2.0, waterloo, borisz and 2 others like this.
 11. zotyek78

  zotyek78 Well-Known Member

 12. ogretankHU

  ogretankHU Well-Known Member


  Részben egyetértek hiszen a történelem is bebizonyította , hogy minden magányos erőd lészen is az bármilyen erős idővel bevehető ! Az már más kérdés ha a szigeteket erődnek vesszük és megfelelő (tehát egymást fedező) távolságot alakítunk ki akkor azért sokkal bonyolultabb a kiiktatásuk/elfoglalásuk . Ha meg kapcsolódik hozzá egy komoly tengeri erő is akkor meg aduászok minden szempontból . Gondolom a stratégák és harcászati szakemberek mindkét oldalon bírják legalább azokat az ismereteket mint te ! Szóval én ebben az esetben se nevezném butaságnak .
   
 13. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Egymást fedező távolság olyan kicsi, hogy az értelmezhetetlen. Hogyan képzeled ezt az "egymást fedezést"?
  Abban a pillanatban, hogy a légvédelmi rakéták elfogytak vagy túlterhelték pár perce, akkor a beérkező CM, rakéta és bombasalvo kiiktatta a sziget kb. teljes védelmét. Onnantól fogva a harcértéke 0. Magát sem képes még megvédeni. Akkor hogyan fedezi egyik sziget a másikat? Mert azt legfeljebb a másik szigetről CAP-elő gépek tudnának, de egy rommá lőtt szigeten mit védesz meg, ha oda nem vagy képes semmit vinni az ellen sea controlja miatt?
   
 14. ogretankHU

  ogretankHU Well-Known Member


  Mint minden ez is relatív . Hol van meg az a sea control a Dél-Kínai tengeren ? Vagy a Csendes óceánon ? A mesterséges szigeteket gyakorlatilag oda építik ahová akarják . Az azért meg van , hogy valós háborúban egy hordozó kötelék elég kövér célpont tehát nem biztos , hogy bármerre flangálhat és így már nem biztos az a sea control se . Vagy mit jelent az elfogy ? Egy szigetre kevesebb hadianyag deponálható mint akár 1-2-3 hordozó kötelékre ? Melyiket könnyebb csapás után ismét használhatóvá tenni egy fix támaszpontot vagy egy hordozót ? Miért gondolod , hogy egy hajó/hajó raj kevésbé sebezhető mint egy sziget ? Mi az amit a szigetre nem lehet telepíteni míg a hajókra lehet ? Ha a hordozó fedélzete használhatatlanná válik akkor az egész kötelék rozsda boglyává silányul , míg egy szárazföldi repteret 1-2nap és rendbe hoznak ! Sok összetevős ez ahhoz , hogy ezt egyértelműen ellehessen dönteni !
   
 15. waterloo

  waterloo Member

  Vannak ilyen tengeralattjárók is...
   
 16. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ez úgy nem igaz, ahogy van. Néhány tucat méternél mélyebb helyre végtelen mennyiségű anyagot kéne odavinni.

  A kérdés hibás. Melyik támadható könnyebben? Egy sziget fix. Egy hordozó meg mozog. A 2000 km+ indítási távolságú CM-ek korában a szigetek értéke teljesen más.
  A II. vh alatt B-29 elrepült Japán fölé bombázni Ivo Jimáról. Ma onnan CM repülne el Japánig... Csak könnyű egy fix települési helyet túlterhelni, ha te vagy a világ no.1 ereje. Egy mozgó célpont ellen összehangolt támadást indítani, amiről az elején az sem tudod, hogy hol van?

  Mozog. Egy tengó meg aztán hajjaj...

  Hiába halmozol fel végtelen sok rakétát egy szigeten, ha a célcsatorna mennyiséged és területed korlátos és van újratöltési idő...
   
 17. Negan

  Negan Well-Known Member

  Azért ez egy kicsit összetettebb kérdés.
  Nem mindegy,hogy hol van az a szigetbázis,milyen távolságra más saját erőktől,van e mozgó haderő a felmentéshez.
  Vagyis a magányos szigetbázis nem jelent tl nagy rtéket,viszont mint egy támpontrendszer eleme,ami együtműködik egy manőverezőő erővel,már igen komoly tényező.
  Látszólag szezon és fazon,de ez ugyan az a hadászati helyzet,ami anno a magyar déli végvárvonalé volt.
   
  LMzek 2.0 likes this.
 18. LMzek 2.0

  LMzek 2.0 Well-Known Member


  Nekem is ez a hasonlóság ugrott be, azzal a kiegészítéssel, hogy ha egy rendszer része -amit a szervezett, képzett személyzet (emberek) jelentik- akkor sokszorosát éri a magukra maradó erődökkel szemben.

  Nem véletlenül mondta Dobó István is Eger ostrománál, -más szavakkal- hogy nem a falak tesznek erőssé egy várat (szigetet), hanem az (elkotelezett, képzett) emberek, csak maga a technika nem elég.
  Igen, igen, a napi példa -ahogy gondolom másnak is eszébe jutott- pl.: Szaud-Arábia és az ő Jemen-i "kalandjuk" mint az élő példa.
   
 19. waterloo

  waterloo Member

  Itt a nagy különbség az nem is annyira a hordozócsoportok, hanem a tengeralattjárók.
  Azért abban elég komoly minőségi fölénye van a jenkiknek, szóval effektíve blokád alatt lesznek a szigetek...
   
 20. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  fishbed, Rotten878 and Tcat like this.

Ezen oldal megosztása