1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Northrop Grumman B-2 Spirit

Diskurzus a(z) 'Stratégiai/taktikai bombázó repülőgépek' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Attól függ, hogy ki és mi ellen...

  Az alacsony észlelhetőségű gépek ellen egyszerűen nem lehet a jelen infók szerint a közepes hatótávú AAM-et sem kihasználni. A rakéták nagy kinetmaikai hatótávolsága semmit sem ér, ha a célok felderítése és nyomonkövetése lehetetlen. A lényeg az, hogy a lehetőség megvan legalább elvi szinten, ami egyfajta állandó fenyegetést jelent, de a távolság nagyon erős tényező...

  A valóság ennek valahogy eddig mindig ellentmond. Az IFF-ről alig van public adat, de valahogy a SV és AF alatt is nagyon komoly IFF problémák voltak úgy, hogy a légtér finoman szólva nem votl sűrű sok esetben...

  A másik az, hogy a valóságban nem nagyon van olyan, hogy saját gépek jelenlétében a SAM-ek lövöldöznének, mert nagy a veszélye a saját gép lelövésének.

  A MiG-31 honvédemi vadász az F-22-vel való összetalálkozása finoman szóval elméleti. Hányszor kell ezt még elmagyarázni. Ez kb. olyan, mintha azon elmélkednél, hogy az F-102/106 hogyan bocsátkozott volna légiharcba a MiG-21 ellen. Értelmetlen...

  A hálózatban dolgozás "csak" digitális adatkapcsolat, ami egyáltalán nem egyedi, egy F-16 is képes rá mióta van Link 16, de a F-15C gépek közül is votl 1-2 tucaton már a '80-as évek végén JTID Class 2 terminál és a 90-es évektől végétől MIDS. A nyers erő meg önmagában kevés, akkor mai napig az 550 kW imp. csúcsteljesítménnyel rendelkező MiG-25 lenne a király... Egy MiG-31-nek szerintem semmivel sem lenne több esélye a sikerre, mint egy Super Hornet vagy Rafale köteléknek.
   
 2. chimera

  chimera New Member

  Molni írtam hogy "például" mert sok gép képes adatátvitelre de sztem nagyobb az esélye a MIG-31 vs F-22-nek mint a Gripen vs F-22-nek. Ja a hálózatban dolgozás igenis hatékony lehet Stealth gépek ellen!
   
 3. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Akkor miért nem a Gripen esélyesebb...? Amennyire lehet tuduni a gép data linkje fényévekre van miden korábbi gép képességeitől.

  A data linken csak az tudod megosztani, ami adattal a többi gép rendelkezi. Mivel szólóban egyik MiG-31 sem tud többet, mint bármi más, ezért a nagy semmit osztják meg egymással. Egyik MiG-31 sem képes nagyobb távolságból észlelni a F-22-őt, mint bármi más...

  Egy olyan data link rendszernek lenne értelme, ami a gépek szenzorait használja gyakorlatialg "hálózatba kötve", mint multistat radarrendszer és RWR-ral kombinálva, de ilyet azonban egyetlen régebbi data link sem tud, de sanszosan a Gripené sem...

  Tehát ez a hálózatban dolgozás egy jó duma, de nincs mögötte képesség...
   
 4. chimera

  chimera New Member

  Csak arra gondoltam hogy a stealth gép más irányba több jelet ver vissza ezért pl egy 4 gépes Mig-31 kötelék laza 100 km-es vonalban több visszavert , értékelhető jelet észlelhet mint egy ! Már sok éve kitalálták az ilyen gépek detektálásának ilyetén módját!
  Ezért értek egyet azzal az elmélettel hogy jobb a több hagyományos gép mint a kevés (20db) hightech !
  A légvédelem elnyomása nélkül egy B-2-t sem küldenének be egy jól védett légtérbe! Marhára jól mutat a B-2 egy Irak,Afganisztán vagy Szerbia ellen de az Oroszok ellen a véleményem szerint ez már kevés lenne ! Mindenképp kell a kíséret vagy support de akkor mindjárt oda a meglepi !
  A Gripenek meg kivétel nélkül szövetségeseknél vannak ezért valószínűtlen egy ilyen randevú! Rafi F-15-16-18 szintén!
   
 5. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ez nem így működik...

  Csak elmélet, egyetlen gyakorlati alkalmazásról sem tudok, nincs a piacon elérhető még bi- vagy multistatikus radarrenszer sem. A repülőgép meg még kemélyebb dió, mert az még mozog is.

  Ez így általánossában nagyon nem igaz, mert akkor most is F-16 hordák repkedének és nem F-16/F-15. Még, ha a legjobb HOBS rakétát és radart teszed rá akkor is röhejesen elavult lenne az F-86.
   
 6. torsen

  torsen Well-Known Member

  Lehet, hogy nem pont itt kellene feltennem a kérdést(nem találtam kifejezetten radaros topicot) , de hallottam olyan radar funkcióról, mely szerint, bizonyos radarok képesek arra, hogy a beérkező ellenséges radarjelet "lemásolva" megsokszorozott teljesítménnyel a beérkezési irányba visszanyomják. Ezzel a kisugárzó radart, ami nem számít ekkora jelerősségre, kvázi megvakítják, akár hardveresen túlterhelve tönkre is tehetik. Ez persze elég komoly műveleti sebességet igényelne, mert egy 300km hatótávolságú radarnak a vevője kb. 0,002 másodpercig nyitott, ennyi idő alatt kellene a jelet és beérkezési irányt analizálni, és felerősítve reprodukálni, és a jelnek visszaérkeznie. A jelen radarok, pl. a B-2-é, aminek az árába ez is beleférhet, képesek erre? Mert ha igen, akkor a felderítési távolságon belül, ahol ők már felderíthetők a "láthatatlanságukat" ez is biztosíthatná.
  Választ köszönöm.
   
 7. blaze

  blaze Active Member

  Ez sokkal inkább az ECM kategória, olyanról hallottam, hogy a beérkező radar jeleket fázistolással próbálják semlegesíteni. Az, hogy ez mennyire hatékony, vagy egyáltalán van-e gyakorlati megvalósítása, arról gőzöm sincs.

  Azzal amit leírsz az a gond, hogy a sugárzás forrását a nagy teljesítmény miatt szerintem viszonylag egyszerűen lehetne lokalizálni, innentől kezdve meg valami HoJ képeséggel rendelkező fegyver repülhet. Az IFF-et kell valahogy megoldani ami ilyen esetben rendkívül bonyolult lehet.

  Többet nem írok mert nagyon korlátozott az ismeretem ilyen téren, molni biztos többet tud, majd ő leírja.
   
 8. weasel007

  weasel007 Well-Known Member

  [​IMG]
  Ha elég sokáig nézi az ember, akkor akár szépnek is mondható :)
   
 9. joker

  joker Well-Known Member

  Szépek az 5. gen gépek.
   
 10. joker

  joker Well-Known Member

  Azért durva lett volna, ha egy csapat veréb lenulláz 2 milliárd dollárt.
   
 11. Kuruc71

  Kuruc71 New Member

  A madarrajbol semmi sem igaz !

  Ezt is a szerbe legvedelmisek lottek le csak terelnek a szemetek.
   
 12. joker

  joker Well-Known Member

  a szerbek már oldschool, most az oroszok lövik a katonai gépeket
   
 13. Kuruc71

  Kuruc71 New Member

  Ja !

  Az uj Tunguska 2 csoretoltott nyomjelzos galambrajjal.
   
 14. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Egy liba már levert az égről egy B1est. Mindenki megmurdelt.
   
 15. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  https://www.youtube.com/watch?v=KdzJWciha4A

  80 db JDAM egy teszt alatt. Mi meg örülnénk, ha lenne ennyi PGM a Gripen flottához...
   
 16. hiryu

  hiryu New Member

  2003-ban......
   
 17. joker

  joker Well-Known Member

  Gyakorlóbombák, valószínűleg olcsóbb, mint az éles.
   
 18. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Nincs benne robbanóanyag. Az ára néhány %-a.
   
 19. joker

  joker Well-Known Member

  A Mark84-esre 3100 dollárt írnak, ez 2000-es ár ha jól értem, az most valahol 4-5000 dollár között lenne. Ez még a kiokosítás előtti ár, valahol olvastam, hogy 25000 az okosbomba változata. Mivel a buta verzió nagyrészt csak robbanóanyag, így az teszi ki az ár jelentős részét, mondjuk 2-3000-et, a többi az maga a szerkezet. Helyette gondolom feltöltik homokkal vagy fűrészporral vagy akármivel, hogy a tömege jó legyen, az is némi meló. Végeredményben valahol 10-20%-os árkülönbség lesz a jelenlegi okos gyakorló- és az éles JDAM között.
   
 20. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A JDAM kiteket a meglevő hegyekben álló Mk bombákra pakolták rá. A bomba tehát kvázi ingyen volt...
   

Ezen oldal megosztása