Nukleáris fegyverek elmélete és története

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 822
31 810
113

OK, de ez kissé leszűkíti a cselekvési lehetőségeit egy államnak. Racionális viselkedést elvárva nem lehet arra számítani, hogy akármiért kész legyen valaki a "Sámson-opció" alkalmazására.
És éppen az a veszély fenyegeti őket, hogy a "Sámson-opció" is kiesik a kezükből. A zsidók sem véletlenül telepítették a Delfinekre az atomfegyvereik egy részét (ezek a csónakok gyakorlatilag SSC-k), és már előkészületben vannak az első SSB-ik is.
Oroszország (és Kína) tengeri stratégiai csapásmérő erejének elrettentő képességét jelentősen gyengíti a jenki SSN-flotta mérete és technikai fejlettsége. Ha kitör a vh., könnyen elveszthetik az összes SSBN-jüket az amcsi SSN-ek jóvoltából, mire megkaphatnák a tűzparancsot (kikötőben meg szétlövik őket). Az ICBM silóik helyét is cm-es pontossággal ismeri az ellenfél, a stratégiai bombázók túlélőképesége is igencsak kétes. A mobil ICBM-ek sem láthatatlanok egy radarműhold számára. Egy amerikai első csapás esetén könnyen elveszthetik a komplett hadászati triádjukat, mielőtt egy rakétát is indíthatnának, illetve olyan keveset tudnának csak indítani, amennyit valamennyi eséllyel ki tudna védeni az amcsi rakétavédelem.
Nem véletlenül jelentette be pár éve Putyó az új csodafegyvereket, bár ezek közül is az Avangarddal és a Poszeidonnal az a gond, amit már említettem, sokat nem érnek, ha még indítás előtt elpusztítják őket. A Burevesztnyik lenne szerintem a legveszélyesebb, csak nem úgy tűnik, hogy sikerülni fog. Általánosságban kis méretű cirkálórakétákra kellene fókuszálni egy túlélőképes elrettentő erőnek, olyanokra, amik könnyebben rejthetők, mint egy bazi nagy rakéta, indítóval együtt álcázhatók pl. szabványos konténernek, elrejthetők alagutakban stb. Csak egy ilyen nem interkontinentális hatótávú, nem véletlenül találták ki, hogy nosza akkor csináljuk meg atomhajtásúra.
 

MoyesMD

Member
2020. október 29.
20
49
18
Jobb híján ide teszem ezt az orosz cikket....

A harmadik generációs nukleáris "bomlasztó" csapás valósággá válik....

Milyen lesz a nukleáris fegyverek harmadik generációja?

06-03.jpg


Ahogy a kiváló katonai teoretikus, Carl Clausewitz megjegyezte, minden korszaknak megvannak a maga háborúi. És a jövő csatáira kell felkészülni, nem a múltra. De ahogy Albert Einstein fogalmazott, az atomkorszakban az atom kettéhasadása mindent megváltoztatott, kivéve a gondolkodásunkat. Még mindig nagyobb figyelmet fordítunk a mennyiségi mutatókra, beleértve az atomtölteteket is, felismerve, hogy e fegyverek használata nemcsak az ilyen háborút vívó országok, hanem az egész emberiség számára pusztító hatású.

A kubai rakétaválság mutatta meg először, hogy a stratégiai stabilitás szempontjából nem a nukleáris fegyverek aránya számít, hanem a nukleáris fegyverek megléte és az atomháborút elrendelni képes emberek körében a használatuk katasztrofális következményeinek ismerete.

A "nukleáris paritás" fogalma elsősorban az USA-ra és Oroszországra, valamint szövetségeseikre vonatkozik. Eddig egyetlen ország atomfegyver-arzenálja sem ér fel az USA és Oroszországéval. Más nukleáris fegyverrel rendelkező államok alkalmanként politikai célokra használják fel a nukleáris fegyverek jelenlétét.

Mikor alakult ki ténylegesen a paritás a nukleáris arzenálban az USA és a Szovjetunió között? Ha ezt a kérdést a mai tudásunk szemszögéből vizsgáljuk, akkor egy látszólag paradoxnak tűnő következtetésre juthatunk - akkor, amikor még nem is voltak atomfegyvereink.

"Reális esélye lehet egy ilyen harmadik generációs fegyverekkel végrehajtott hatástalanító/megelőző csapásnak. A jelenlegi nukleáris fegyverek mint a háború megelőzésének eszközei leértékelődnének.
Ma a nukleáris fegyverek megléte mindkét oldalon a stabilitás garanciája, függetlenül az ideológiai és politikai különbségektől. Az atomfegyverek mennyiségi paritása azonban, amely fennállt és hosszú időn keresztül fennmaradt, az érintett felek jelentős gazdasági kiadásai által támogatott, és mégis az egész bolygót az atomfegyverek túszaként tartja.

Az ítéletnapi fegyverek veszélye továbbra is abban rejlik, hogy nem fognak eltűnni a további két- vagy többoldalú tárgyalások eredményeként, ahogyan a kézifegyverek sem tűntek el a feltalálásuk óta eltelt évszázadok során.

A nukleáris fegyverek természetéből adódik, hogy függetlenül attól, hogy milyen kevés maradt belőlük, pusztító erejük van a bolygóra nézve, és jelenlétük fenntartja a kísértést, hogy a legyőzött fél felhasználja őket. Ezért születnek katonai doktrínák arról, hogyan lehet az ellenséget nukleáris fegyverek használata nélkül befolyásolni. De az sem kétséges, hogy a potenciális ellenfelek titokban harmadik generációs nukleáris fegyvereket (szuper EMP) fejlesztenek, amelyeket a földközeli űrbe is kilőhetnek.

A szuper EMP (elektromágneses sugárzás) a gamma-sugárzást használja ütőerőként azáltal, hogy speciális rudakkal fókuszálja azt az érintett területre vagy tárgyra irányítva. A talajfelszínen négyzetméterenként 400-500 ezer voltos elektromos térfeszültség (elektromágneses impulzus nagyon rövid idő alatt) keletkezik.

Így az ellenség összes olyan elektronikus rendszere, amely a besugárzási zónában található, és nem ilyen nagy elektromos mezőkre tervezték, működésképtelenné válik. Különösen a földi rakétarendszerek, radarállomások, kommunikációs rendszerek, automatizált vezérlőrendszerek, elektronikus hadviselési rendszerek és még a háztartási készülékek is érintettek lesznek.

Mindent legyőző impulzus

Всепобеждающий импульс

Fotó: quoracdn.net

Meg kell jegyezni, hogy ha a jelenlegi második generációs nukleáris fegyverek a kollektív öngyilkosság eszközei, akkor a harmadik generációs nukleáris fegyverek az ellenség lefegyverzésének eszközei. És a "nukleáris patthelyzet" állapota véget ér.

Nemcsak az apokalipszis van kizárva, hanem ismét a politikai eszközzé válhat. Valós esélyt teremthetnének egy ilyen harmadik generációs fegyverekkel végrehajtott lefegyverző csapásra. A jelenlegi nukleáris fegyverek mint a háború megelőzésének eszközei leértékelődnek. Ebben az esetben azonban az ellenségeskedés áttevődhet a világűrbe, amely a katonai műveletek új színterévé válna, nemzeti extraterritorialitással és globális hatókörrel. És új törvények vonatkoznának rájuk. Sajnos, ez a logika.

De egyelőre a hangsúly a hagyományos ultraprecíziós fegyvereken van. A nukleáris képességű ballisztikus rakéták, amelyek most a triád részét képezik, irrelevánssá válnak. A nukleáris fegyverek második generációjának elhagyása azonban nem fog azonnal megtörténni. Először, ha a harmadik generációs nukleáris fegyverek megjelennek, azok a második generációval párhuzamosan fognak létezni. A szuper-EMP világűrbe történő felvitele megszünteti a politikai és környezeti akadályokat a használata elől.

A stratégiai támadófegyver-arzenál vezető szerepének megőrzésével kapcsolatos illúziók keltése érdekében az USA továbbra is megengedheti magának a harmadik generációs nukleáris fegyverprogramok fejlesztését. Hogyan kellene Oroszországnak egy ilyen esetben cselekednie? Eddig úgy tűnik, hogy az USA a tárgyalásokon keresztül időt nyer az új típusú fegyverek kifejlesztésére és felhalmozására.

Különösen hangsúlyoznunk kell, hogy egy hagyományos fegyvereket használó hadjárat számunkra elfogadhatatlan lenne. Ha ebben nem tudunk megfelelő csapásokat mérni az USA területére, akkor egy ilyen háború számunkra elveszett lenne.

A katonapolitikai realitások olyanok, hogy számos klasszikus fogalom már most is változik. A múltban egy ellenség legyőzéséhez az kellett, hogy legyőzzük katonai erőit, aláássuk gazdasági potenciálját és szétzúzzuk politikai rendszerét. Ez nem érhető el megszállás nélkül. A jövő háborúiban a megszállás egyáltalán nem szükséges. A nem nukleáris stratégiai támadó fegyverekkel elegendő lenne súlyos károkat okozni a legfontosabb stratégiai célpontokban és megtorló eszközökben, valamint megsemmisíteni az ellenség gazdasági potenciálját, és politikai rendszere összeomlana.

És szisztematikusan fel kell készülnünk, mert senki sem törölte el a mondást: "Ha békét akarsz, készülj fel a háborúra". Ezért a katonai reformoknak, a fegyveres erők építésének a jövő háborúira kell összpontosítania. Ehhez be kell vonni az ország legjobb tudósait, széles körű vitákat kell folytatni, és a katonai gondolkodásnak és a tudománynak lüktetnie kell.
Вадим Кулинченко
Опубликовано в выпуске № 1 (914) за 11 января 2022 года
William R Forschen-nek van egy trilógiája ami egy ilyen - elképzelt - támadásról szól - Egy másodpeccel később , Egy évvel később ,Az utolsó nap.
Nagyon elgondolkoztató.
 

bolneroll

Well-Known Member
2014. február 7.
357
553
93
A nukleáris fegyverek természetéből adódik, hogy függetlenül attól, hogy milyen kevés maradt belőlük, pusztító erejük van a bolygóra nézve, és jelenlétük fenntartja a kísértést, hogy a legyőzött fél felhasználja őket. Ezért születnek katonai doktrínák arról, hogyan lehet az ellenséget nukleáris fegyverek használata nélkül befolyásolni. De az sem kétséges, hogy a potenciális ellenfelek titokban harmadik generációs nukleáris fegyvereket (szuper EMP) fejlesztenek, amelyeket a földközeli űrbe is kilőhetnek.

A szuper EMP (elektromágneses sugárzás) a gamma-sugárzást használja ütőerőként azáltal, hogy speciális rudakkal fókuszálja azt az érintett területre vagy tárgyra irányítva. A talajfelszínen négyzetméterenként 400-500 ezer voltos elektromos térfeszültség (elektromágneses impulzus nagyon rövid idő alatt) keletkezik.

Így az ellenség összes olyan elektronikus rendszere, amely a besugárzási zónában található, és nem ilyen nagy elektromos mezőkre tervezték, működésképtelenné válik. Különösen a földi rakétarendszerek, radarállomások, kommunikációs rendszerek, automatizált vezérlőrendszerek, elektronikus hadviselési rendszerek és még a háztartási készülékek is érintettek lesznek.

Mindent legyőző impulzus
A föld felülete : 510 millió km² egy ekkora felületen kellene minden szükséges célpontot EMP-el lefedni. Kíváncsi lennék, hogy az említett impulzus fegyver mekkora területen hatásos, beleszámolva az esetleges árnyékolásokat is. Persze tudom, hogy amennyiben az ellenség minden egyes célpontjának ismert az aktuális helye, akkor ennél radikálisan kisebb területet is elég megtámadni. Azért a James Bond-os felküldtünk 1 támadó műholdat, ami mindent mindenhol meg tud semmisíteni mert végtelen energia áll rendelkezésére elméletekben nem hiszek, szóval a minimum, hogy elsőként nagyszámú fegyveres műholdat kellene felküldeni, "észrevétlenül" és csak utána jöhet a meglepetésszerű első támadás.
 

trojaiak

Active Member
2022. március 16.
254
232
43
A föld felülete : 510 millió km² egy ekkora felületen kellene minden szükséges célpontot EMP-el lefedni. Kíváncsi lennék, hogy az említett impulzus fegyver mekkora területen hatásos, beleszámolva az esetleges árnyékolásokat is. Persze tudom, hogy amennyiben az ellenség minden egyes célpontjának ismert az aktuális helye, akkor ennél radikálisan kisebb területet is elég megtámadni. Azért a James Bond-os felküldtünk 1 támadó műholdat, ami mindent mindenhol meg tud semmisíteni mert végtelen energia áll rendelkezésére elméletekben nem hiszek, szóval a minimum, hogy elsőként nagyszámú fegyveres műholdat kellene felküldeni, "észrevétlenül" és csak utána jöhet a meglepetésszerű első támadás.
Passz én elhiszem amit itt irnak.
Amikor 1962-ben a Johnsonsziget fölött 400 km magasságban kísérleti atomrobbantást hajtottak végre, az 1300 km távolságban lévıő Hawaii-szigetek villamosenergia-ellátásában súlyos zavarok keletkeztek.
Valószínűleg 1 földrész egy. Összeomlik, a mezőgazdaság azonnal nem indul a traktor (már ha van benne mikroelektronika). Leállnak a hűtőházak megszűnik az áruszállítás, összeomlik, az elektromos hálózat, leolvadnak a meglévő reaktorok, vegyi ipar, hát elszennyezi a vizeket (hol tudsz felszíni ivóvizet a környéken?). Persze lesznek védett katonai létesítmények hurrá a másik is pusztul. Egy éven beül a túlélők egymást eszik, vadászó gyűjthető életmód.
 

bolneroll

Well-Known Member
2014. február 7.
357
553
93
Passz én elhiszem amit itt irnak.
Amikor 1962-ben a Johnsonsziget fölött 400 km magasságban kísérleti atomrobbantást hajtottak végre, az 1300 km távolságban lévıő Hawaii-szigetek villamosenergia-ellátásában súlyos zavarok keletkeztek.
Valószínűleg 1 földrész egy. Összeomlik, a mezőgazdaság azonnal nem indul a traktor (már ha van benne mikroelektronika). Leállnak a hűtőházak megszűnik az áruszállítás, összeomlik, az elektromos hálózat, leolvadnak a meglévő reaktorok, vegyi ipar, hát elszennyezi a vizeket (hol tudsz felszíni ivóvizet a környéken?). Persze lesznek védett katonai létesítmények hurrá a másik is pusztul. Egy éven beül a túlélők egymást eszik, vadászó gyűjthető életmód.
Köszi az infót: https://www.ctbto.org/specials/testing-times/9-july-1962starfish-prime-outer-space Itt is írják: Ha Nevada fölött rombbant volna ez a bomba, akkor mindenki emlékezne rá. Mondjuk az, hogy számos elektromos eszköz meghibásodott az nekem nem ad elég konkrét infót. De ha ekkora területen hatásos, akkor a teljes földfelszínt kb 127 irányított robbantással le lehet fedni, és mivel az ellenség ennél jóval lokalizáltabb, talán 50 is elég, és az már egy kalkulálható mennyiség mindkét nagyhatalom számára.
 

trojaiak

Active Member
2022. március 16.
254
232
43
Köszi az infót: https://www.ctbto.org/specials/testing-times/9-july-1962starfish-prime-outer-space Itt is írják: Ha Nevada fölött rombbant volna ez a bomba, akkor mindenki emlékezne rá. Mondjuk az, hogy számos elektromos eszköz meghibásodott az nekem nem ad elég konkrét infót. De ha ekkora területen hatásos, akkor a teljes földfelszínt kb 127 irányított robbantással le lehet fedni, és mivel az ellenség ennél jóval lokalizáltabb, talán 50 is elég, és az már egy kalkulálható mennyiség mindkét nagyhatalom számára.
1962-ben mennyi mikroelektronika volt?
Amit a kettő véletlen kihagyott arra lenné még pár jelentkező, India, Pakisztán, Kína, Anglia, Franciaország, (Izrael) szerinted kimaradna? Aznap rendezné mindenki a vitás ügyeit.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 933
53 495
113
2-4 kt-s taktikai nukiknak az ukrajnai háborúban való bevetéséből mi mit érznénk meg?
Nem a politikai, gazdasági hatásokat kérdezem,értelemszerűen. ;)
 

Lupus80

Well-Known Member
2020. december 20.
206
505
93
2-4 kt-s taktikai nukiknak az ukrajnai háborúban való bevetéséből mi mit érznénk meg?
Nem a politikai, gazdasági hatásokat kérdezem,értelemszerűen. ;)
Semmit
(Hol vetnék be ugye, meg milyen fajtát...)
Műegyetemi nukleáris környezetvédelmi jegyzetekben volt 5/50/500/5kt/MT töltet BP-től 300kmre történő bevetési hatások fejtegetése .
Asszem valahun még fennvan...
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
1 595
3 813
113
2-4 kt-s taktikai nukiknak az ukrajnai háborúban való bevetéséből mi mit érznénk meg?
Nem a politikai, gazdasági hatásokat kérdezem,értelemszerűen. ;)
Szia,

https://nuclearweaponsedproj.mit.edu/ alapjan 2 kt hatasa (kicsit felfele kerekitve):
58.3 m: tuzgomb
500 m-en belul: vasbeton epuletek rombolodnak, az emberek tobbsege meghal
1600 m-en belul: elso foku egesi serulesek (konnyen gyogyul)
1800 m-en belul: neutron+gamma sugarzas egyutt 2.8 rad (nem okoz sugarbetegseget)
2.1 km-en belul: betori az ablakokat, ez konnyu seruleseket okoz

Szoval a kozvetlen hatas 2.1 km-nel messzebb a hatartol elenyeszo.

Amit sajnos nem sikerult ertelmeznem, az a radioaktiv kiszorodasrol szol: "Unit-time reference dose rate is 300 rads/h at 7.6 Kilometers" (illetve ha jol ertelmezem, akkor 80 perc alatt 50%-ban halalos sugarzast okoz, de szerintem valamit felre ertettem itt, hiszen az osszes energianak csak a 10%-a a kiszorodas). Nyilvan ez csak arra az iranyra vonatkozik, amerre fuj a szel.
 
  • Tetszik
Reactions: Catles and fip7
M

molnibalage

Guest
Szia,

https://nuclearweaponsedproj.mit.edu/ alapjan 2 kt hatasa (kicsit felfele kerekitve):
58.3 m: tuzgomb
500 m-en belul: vasbeton epuletek rombolodnak, az emberek tobbsege meghal
1600 m-en belul: elso foku egesi serulesek (konnyen gyogyul)
1800 m-en belul: neutron+gamma sugarzas egyutt 2.8 rad (nem okoz sugarbetegseget)
2.1 km-en belul: betori az ablakokat, ez konnyu seruleseket okoz

Szoval a kozvetlen hatas 2.1 km-nel messzebb a hatartol elenyeszo.

Amit sajnos nem sikerult ertelmeznem, az a radioaktiv kiszorodasrol szol: "Unit-time reference dose rate is 300 rads/h at 7.6 Kilometers" (illetve ha jol ertelmezem, akkor 80 perc alatt 50%-ban halalos sugarzast okoz, de szerintem valamit felre ertettem itt, hiszen az osszes energianak csak a 10%-a a kiszorodas). Nyilvan ez csak arra az iranyra vonatkozik, amerre fuj a szel.
 

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
1 595
3 813
113
Szia,

Koszi. Ezek nagyon nem 2 kt erejuek, de az jol latszik, hogy a kiszorodasi terulet sokkal nagyobb, mint a rombolt resz.

Erdekes az eggyel felette levo hozzaszolas is, hogy az 1200+ rontgenbol (ami a 100%-osan halalos triplaja) 5 ora alatt 30/ora lesz, ami figyelembe veve, hogy utana is gyorsan csokken, mar nem biztosan halalos.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 025
66 477
113
Szia,

Koszi. Ezek nagyon nem 2 kt erejuek, de az jol latszik, hogy a kiszorodasi terulet sokkal nagyobb, mint a rombolt resz.

Erdekes az eggyel felette levo hozzaszolas is, hogy az 1200+ rontgenbol (ami a 100%-osan halalos triplaja) 5 ora alatt 30/ora lesz, ami figyelembe veve, hogy utana is gyorsan csokken, mar nem biztosan halalos.
Emlékeim szerint a robbanás után két órával számolható kb. amíg a felvert por és a kiszóródott ezzel kevert hasadóanyag elkezd lehullani. Szóval kb. ennyi idő van a robbanás után mozgolódni, aztán utána 2-4 napig meg kell húzódni. Hiába esik a sugárzás mértéke gyorsan, ha a porral beszívod, az alfa részecskék is megölnek.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 025
66 477
113
Szerintetek lehetséges a fúziós bombáknál használt anyagokat (hidrogén módosulatok és/vagy lítium módosulatok) nukleáris komponens nélkül annyira tömöríteni, hogy létrejöjjön a fúzió? Körbevenni egy gömböt vagy hengert megfelelő mennyiségű hagyományos nagysebességű robbanóanyaggal ami befelé nyomja az egészet és esetleg közben még pár HEAT töltetet is beleengedni ami az összepréselődő anyagnak nem hagy teret? Pusztán a hirtelen nyomás elegendő lenne, vagy feltétlenül kellene a maghasadásból származó hőhatás?
 

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 506
10 088
113
Szerintetek lehetséges a fúziós bombáknál használt anyagokat (hidrogén módosulatok és/vagy lítium módosulatok) nukleáris komponens nélkül annyira tömöríteni, hogy létrejöjjön a fúzió? Körbevenni egy gömböt vagy hengert megfelelő mennyiségű hagyományos nagysebességű robbanóanyaggal ami befelé nyomja az egészet és esetleg közben még pár HEAT töltetet is beleengedni ami az összepréselődő anyagnak nem hagy teret? Pusztán a hirtelen nyomás elegendő lenne, vagy feltétlenül kellene a maghasadásból származó hőhatás?
Szerintem mind a nyomás, mind a hűmérséklet kevés lenne. Nem kicsit, nagyon. De nem vagyok még műkedvelő sem a témában. A lítiumot meg eleve neutronsugárzás alakítja tríciummá.
 

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
3 911
13 696
113
Szerintetek lehetséges a fúziós bombáknál használt anyagokat (hidrogén módosulatok és/vagy lítium módosulatok) nukleáris komponens nélkül annyira tömöríteni, hogy létrejöjjön a fúzió? Körbevenni egy gömböt vagy hengert megfelelő mennyiségű hagyományos nagysebességű robbanóanyaggal ami befelé nyomja az egészet és esetleg közben még pár HEAT töltetet is beleengedni ami az összepréselődő anyagnak nem hagy teret? Pusztán a hirtelen nyomás elegendő lenne, vagy feltétlenül kellene a maghasadásból származó hőhatás?
Elméletileg lehetséges lehetne, de gyakorlatilag meg nem.. Van ezzel foglalkozó cikk;