Úgy, hogy az ilyesfajta meló úgymond hazafias közszolgálat. Talán apróság, de a közös tudás gyarapítása, az ismeretterjesztés mindig az. Pláne, hogy honvédelmi szempontból is hasznos a mű.Nem is értem, hogy a hazafiság hogyan jön ide.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Úgy, hogy az ilyesfajta meló úgymond hazafias közszolgálat. Talán apróság, de a közös tudás gyarapítása, az ismeretterjesztés mindig az. Pláne, hogy honvédelmi szempontból is hasznos a mű.Nem is értem, hogy a hazafiság hogyan jön ide.
És a hazafiság az smafu? Ennek az anyagnak az ismerete pl. igen hasznos lenne a Honvédség épp aktuális beszerzéseinek megtervezésekor.
Honorárium nyilván akkor jár, ha le is közlik.Hát én anno csak egy köszönő levelet kaptam.Igaz,meg se jelentet,amit irtam.
Ennek utánanézek, erről még nem hallottam.T64en is bowdenes volt az ngp.
https://hu.wikipedia.org/wiki/T–64Marderről is azért vették le,mert nagyon nehézkes volt irányitani. De ma már wilanos módszerrel egy kis kézi kütyüvel simán megoldható.
Rákerestem,de nem találtam róla képet.
Ha így lenne, akkor soha nem vettek volna 5.56-os gépkarabélyt, nem öltek volna 20 mrd forintot néhány helikopterpilóta fiatalkori élményeinek újraélésére, nem vettek volna "nagy fejlesztési potenciállal rendelkező" - azaz hiányos képességekkel rendelkező helikoptert, és a sornak még távolról nincs vége, most az IFV beszerzés elkúrása van napirenden.Te tényleg azt hiszed,hogy nem 1000× komolyabb írasok alapjan döntenek?Nem lebecsülve molni érdemeit de ő nyílt forrasokból dolgozik gyakorlatilag nulla tesztelési lehetőséggel és annak kiértékelésével.
Ha így lenne, akkor soha nem vettek volna 5.56-os gépkarabélyt, nem öltek volna 20 mrd forintot néhány helikopterpilóta fiatalkori élményeinek újraélésére, nem vettek volna "nagy fejlesztési potenciállal rendelkező" - azaz hiányos képességekkel rendelkező helikoptert, és a sornak még távolról nincs vége, most az IFV beszerzés elkúrása van napirenden.
A gépkarabély topikban már elsütöttem a Haditechnikai füzetek 4. számát, amelyben le lett írva Egerszegi János fegyvermérnök által 20 éve, hogy 5.56-os gépkarabélyt semmi esetre se vegyünk és a gépágyú 35 mm felett kezdődik!
Mondom, ez 20 éve volt!
Azóta szerinted hirtelen feljavultak az 5.56-os lőszerek, gyengültek a golyóálló mellények?
A Haditechnikai füzeteket kifejezetten a honvédség felsővezetői és döntéshozói számára írták, de szemmel láthatóan le se sz@rják, ez a helyzet.
Milyen jó, hogy a gépkarabélyos topicot említed!Ha így lenne, akkor soha nem vettek volna 5.56-os gépkarabélyt, nem öltek volna 20 mrd forintot néhány helikopterpilóta fiatalkori élményeinek újraélésére, nem vettek volna "nagy fejlesztési potenciállal rendelkező" - azaz hiányos képességekkel rendelkező helikoptert, és a sornak még távolról nincs vége, most az IFV beszerzés elkúrása van napirenden.
A gépkarabély topikban már elsütöttem a Haditechnikai füzetek 4. számát, amelyben le lett írva Egerszegi János fegyvermérnök által 20 éve, hogy 5.56-os gépkarabélyt semmi esetre se vegyünk és a gépágyú 35 mm felett kezdődik!
Mondom, ez 20 éve volt!
Azóta szerinted hirtelen feljavultak az 5.56-os lőszerek, gyengültek a golyóálló mellények?
A Haditechnikai füzeteket kifejezetten a honvédség felsővezetői és döntéshozói számára írták, de szemmel láthatóan le se sz@rják, ez a helyzet.
Benfentesnek tetszik lenni?most az IFV beszerzés elkúrása van napirenden.
És tessék mondani Egerszegi János fegyvermérnök mennyi kilométer gyalogolt le teljes menetfelszerelésben, vagy csak mellényben harci körülmények közepette, miközben lőttek rá? Mert nem mindegy ám, hogy az 5 teli tár hány kiló, vagy hogy egy raj támogató fegyver rakasza milyen nehéz!A gépkarabély topikban már elsütöttem a Haditechnikai füzetek 4. számát, amelyben le lett írva Egerszegi János fegyvermérnök által 20 éve, hogy 5.56-os gépkarabélyt semmi esetre se vegyünk és a gépágyú 35 mm felett kezdődik!
Mivel nem látok rá, elfogadom és remélem, hogy igazad van. De azért mind láttunk már fura döntéseket itthon minden területen.Te tényleg azt hiszed,hogy nem 1000× komolyabb írasok alapjan döntenek?Nem lebecsülve molni érdemeit de ő nyílt forrasokból dolgozik gyakorlatilag nulla tesztelési lehetőséggel és annak kiértékelésével.
Mert azt is látni kell, hogy nem csak technikai paramétererek, költséghatékonyság alapján születnek meg a döntések. Ez politika is, mint minden komolyabb beszerzés.Mivel nem látok rá, elfogadom és remélem, hogy igazad van. De azért mind láttunk már fura döntéseket itthon minden területen.![]()
Ez sem újdonság. De ha jól dekódolom az itt folyó beszélgetéseket, akkor azért kb. azt várnám, hogy a szakmai előkészítés során kiderülnek bizonyos prioritások, amiket a politikai alapú döntések során is figyelembe vesznek. Kb. ez lenne a normális eljárás, hacsak nem Wilkie úr intézi a beszerzéseket.Mert azt is látni kell, hogy nem csak technikai paramétererek, költséghatékonyság alapján születnek meg a döntések. Ez politika is, mint minden komolyabb beszerzés.
Ez sem újdonság. De ha jól dekódolom az itt folyó beszélgetéseket, akkor azért kb. azt várnám, hogy a szakmai előkészítés során kiderülnek bizonyos prioritások, amiket a politikai alapú döntések során is figyelembe vesznek. Kb. ez lenne a normális eljárás, hacsak nem Wilkie úr intézi a beszerzéseket.
Ami a drónok elleni légvédelmet illeti (hogy a témánál maradjunk), nyilván nem molni az egyelten, aki utánaszámolt ezeknek a dilemmáknak, és bizonyára Dudinak is igaza van, hogy ennél is alaposabb vizsgálatok is a döntéselőkészítők rendelkezésére állnak.
Van bennem bizalom, csak már túl sokat éltem ebben az országban ahhoz, hogy naivan bízzak az optimálisan racionális megoldásban. És nekem az anyagból az jött le, hogy alapvetően egyféle racionális megoldási út van a drónleküzdésre, ami viszont szűkíti a politikai játékteret.
Leírtam már évekkel korábban, hogy NEM ilyen egyszerű ez, hogy egyféle racionális megoldás van a drónleküzdésre!Ez sem újdonság. De ha jól dekódolom az itt folyó beszélgetéseket, akkor azért kb. azt várnám, hogy a szakmai előkészítés során kiderülnek bizonyos prioritások, amiket a politikai alapú döntések során is figyelembe vesznek. Kb. ez lenne a normális eljárás, hacsak nem Wilkie úr intézi a beszerzéseket.
Ami a drónok elleni légvédelmet illeti (hogy a témánál maradjunk), nyilván nem molni az egyelten, aki utánaszámolt ezeknek a dilemmáknak, és bizonyára Dudinak is igaza van, hogy ennél is alaposabb vizsgálatok is a döntéselőkészítők rendelkezésére állnak.
Van bennem bizalom, csak már túl sokat éltem ebben az országban ahhoz, hogy naivan bízzak az optimálisan racionális megoldásban. És nekem az anyagból az jött le, hogy alapvetően egyféle racionális megoldási út van a drónleküzdésre, ami viszont szűkíti a politikai játékteret.
Most válaszoltam.Milyen jó, hogy a gépkarabélyos topicot említed!
Csak mert azt tudtommal rendszeresen követed.
Vagy ezek szerint mégsem annyira követed az eseményeket?
Tavaly szeptemberben a Kutatók éjszakáján volt erről előadás, akkor kitárgyaltuk.Benfentesnek tetszik lenni?
A jelek szerint többet, mint a döntéshozó tábornok urak.És tessék mondani Egerszegi János fegyvermérnök mennyi kilométer gyalogolt le teljes menetfelszerelésben, vagy csak mellényben harci körülmények közepette, miközben lőttek rá? Mert nem mindegy ám, hogy az 5 teli tár hány kiló, vagy hogy egy raj támogató fegyver rakasza milyen nehéz!
Szerintem szakadjunk le a 20 éves Haditechnikai füzetekről, amikor inkább azon megy a vita, hogy a szakaszban hány drónkezelő legyen, meg hogy minél több tüzérségi megfigyelőt képezzünk, meg hogy miért indítanak irányított rakétákat 2-3 cigarettázó katonára/igazhitűre Szíriában.
Jogos, túlzottan leegyszerűsítettem a kérdést a kisméretű drónokra és a fizikai megsemmisítésre. (Naná, hogy olvastam idevágó vitáitokat az elmúlt évekbenLeírtam már évekkel korábban, hogy NEM ilyen egyszerű ez, hogy egyféle racionális megoldás van a drónleküzdésre!
Melyikre? Milyen kategóriára ?! HALE/MALE UAV mint pl. egy Reaper vagy Global Hawk? Tökéletes költséghatékony lesz rá még a legkomolyabb nagy/közepes hatótávolságú _SZ-3/400 vagy BUK, Patriot, Aster 30 SAM, egy GH többe kerül mint 2 modern F-16! Ha a NASAMS elér(né)i, az is jó lehet(ne)!
Törökök tizen huszon milliós ANKA-S vonala? Tökéletes rá még mindig egy TOR/Panzir/NASAMS/Aster15 vonal!
Egy valamiféle kisebb, könnyebb, filléresebb vagy akár öngyilkos drón a célpont? AHEAD 35mm+ erőnyerő megoldás!
Minatűr drón SWARM, vagy házilag eszkábált esetleg fillérekért beszerzett és harctéren átfabrikált kézigránát ejtő DGI Phantom kategória ? Egyes célok ellen, de pláne tömegben alkalmazott SWARM ellen simán jó lehet az EW, valamint az energia fegyverek.
Figyelembe veszi mostanában. Nekem meggyőződésem ahogy leírtam többször is, hogy végre az irány (H-145M, Leo2, Bren, lőszergyártás, Hirtenberger megvásárlás, bérfejlesztésre kísérletek, kompetens Miniszter a HM élén etc.) jó! Nem, nincs itt a Kánaán, de jó az irány, amihez hasonlót a rendszerváltás óta még nem nagyon láthatott senki...Jogos, túlzottan leegyszerűsítettem a kérdést a kisméretű drónokra és a fizikai megsemmisítésre. (Naná, hogy olvastam idevágó vitáitokat az elmúlt években) Mondandóm lényege csak az, hogy a jól alkalmazott matek nem hazudik, és reméljük, hogy ezt a politika is figyelembe veszi.
Kikeresed a Haditechnika impresszumából a felelős szerkesztőt és írsz neki.Valami javaslat? Bárkitől jöhet.
Most válaszoltam.
Annyira kiütött a jenkik hülyesége, hogy csak mostanra regenerálódtam
Tavaly szeptemberben a Kutatók éjszakáján volt erről előadás, akkor kitárgyaltuk.
Több, egymástól független belső forrás szerint Spz PUMA lesz.
A jelek szerint többet, mint a döntéshozó tábornok urak.
Vagy legalábbis tud gondolkodni.
Nem mindegy a tömeg, valóban, de első a hatásosság!
Félreértetted a kérdést. Amit "Gripen FAQ"-nak hívtam régen és most is van neve, azt mire lehetne átnevezni, ami jobb? Mert már csak kb. az írás fele a Gripen múltja.Kikeresed a Haditechnika impresszumából a felelős szerkesztőt és írsz neki.
Hogyan?