Egyéb modern cirkálók

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 904
15 156
113
Ezért a hajóért (bár tetszetős darab) nem indítanék új topicot, de emlékeztetnék ezzel az olasz flotta dicsőbb napjaira

DVR8hWmUQAAmqIi.jpg:large
 

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 047
10 153
113
Nem tudom hova illene, ezért csináltam külön topicot (mert nincs elég... :p )

Egy kis érdekesség: az Olasz hadiflotta 2. világháború utáni megújulásának mintája a Giuseppe Garibaldi könnyű cirkáló átépítése lett rakétás cirkálóvá (Missile Cruiser). Az 1936-ban vízre bocsátott 11 350 tonnás, 10db 152mm-es ágyúval felszerelt hajóegység a II. Vh-t is végigharcolta mindkét oldalon (az 1943-as olasz kiugrás után a szövetségesekhez állt át). A háború után hadrendben tartották, de csak kisebb módosításokon eset át, például ellátták radarral. 1953-ban kivonták az aktív szolgálatból, és elkezdték az átépítését rakétás cirkálóvá. Az átépítés nehézkesen indult, mivel nem volt egyértelmű, hogy milyen rakétarendszert kapjon, végül különleges egység lett: a RIM-2 Terrier légvédelmi rakétarendszert kapta meg, egy kétkaros állvánnyal a hátsó ágyútornyok helyén. Az elülső tornyokat is lecserélték, 2x2 ágyúsakra, amelyekbe 135mm L/45 lövegek kerültek, illetve 76mm-es kettős célú ágyúkat kapott. A legkomolyab újdonság viszont a tatrészre beépített négy darab Polaris ballisztikus rakéta-tubus volt. Az US NAVY-n belül nagyon komoly vita ment, hogy a ballisztikus rakétákat hogy kezeljék. Egymásnak feszültek a repülőgép-hordozó-pártiak (mint Thomas Hinman Moorer, akik értelemszerűen atombombázókat akartak látni), a tengeralattjárók terén ugye Rickover admirális volt a fő hangadó, míg a felszíni hajóknál a Aerligh Burke, Elmo Zumwalt és még néhány admirális próbálta terelni a fejlesztéseket. Igazából még az sem volt tiszta, hogy mi lesz az atomtölteket hordozó eszköz (ember vezette bombázó, robotrepülőgép (Regulis I. és II. ugye) avagy ballisztikus rakéta (Polaris). Végül a Regulus programot elengedték, mivel nem volt kellően megbízható, a Polaris rakéták pedig mivel "lelőhetettlenek" előre léptek. A tengeralattjáró és felszíni hajó lobby egymásnak feszült, különféle tervek készültek a Csatahajók és Nehézcirkálók átalakításáról arra, hogy 4-8-16db Polaris rakétát helyezzenek el rajtuk. Azonban a terveket végül Rickover szívós küzdemelben (képletesen) megtorpedózta, De ettől még a technológia adott volt, és az Olaszok érdeklődtek utána. Az USA ekkor még nem döntötte el, hogy az atomfegyvereket kiadja-e a kezéből, de más országok területét használták "felvonulási terepként", az olaszokhoz 30db Jupiter rakétát telepítettek 1960-tól.

Az USA britekkel mentek az együttműködések, egy időben még az is felmerült, hogy a Franciaország, Olaszország és Németország együtt dolgozza ki közös nukleáris programját, végül erre politikai okokból nem került sor (de Gaulle megunta a gittrágást, és közölte, hogy egyedül folytatják, a Németek el is engedték a dolgot (az amerikai nukleáris bombák "kölcsönzése" volt a megoldás), az Olaszok viszont úgy gondolták, hogy nem lenne hülyeség a saját nukeláris elrettentő erő. Így kanyarodunk vissza a Giuseppe Garibaldi-hoz. A tatrészre szerelt 4 tubus végül sose kapott amerikai rakétát, mert az amerikai politika úgy döntött, hogy nem osztják azt meg. Egy indítási teszt történt egy súlymakettel (erről kép lent), de tovább nem jutottak. Ellenben 1971-ben megkezdődött az Alfa program, ami egy olasz ballisztikus rakéta kifejlesztését célozta. Az Alfa lehetett volna hajóról illetve tengeralattjáróról indítható is, és teljesen az Olasz Haditengerészethez tartozott (a San Marco program keretében, hivatalosan műholdak pályára állítására képes rakétán dolgozott az Olasz légierő, ami "adott esetben" ballisztikus rakétaprogramként végezhette volna). A rakétának három tesztje volt egy tengeri platformról, de végül 1975-ben az ország aláírta a Non-Proliferation Treaty (NPT), és felhagyott a nukleáris elrettentés koncepciójától (egyébként ez leginkább az Olasz Szocialista Párt propaganda-hadjáratának volt köszönhető). A Guiseppe Garibaldit viszont még 1972-ben kivonták a szolgálatból...









 
T

Törölt tag 1945

Guest
... a Németek el is engedték a dolgot (az amerikai nukleáris bombák "kölcsönzése" volt a megoldás), az Olaszok viszont...

Végül az Olaszok is kézhez kapták az amcsi nuki eszközöket.
(203mm-es gránátokat, Lance ballisztikus rakéta fejeket, Nike Hercules légvédelmi rakéta fejeket, illetve B-61 bombákat)
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 500
72 481
113
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby