[Open ISV] Aktív és passzív védelem

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
611
113
Aktív és passzív védelmi rendszerek, eszközök, technológiák a jövő gyalogsági támogató járművének.
 

oberon

Member
2013. április 18.
67
31
18
Az aktív védelemhez. Már meglévők közül válogatunk és azokat kombináljuk vagy kitalálunk egy újat? Bár az megérne megint egy külön topikot...
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 121
53 697
113
Pár gondolatom:
Aktív védelmet nehéz fejleszteni, és a piacon kapható már jó néhány. Szerintem egy AMAP-ADS tökéletes lehet a feladatra.

A páncélnál szintén el lehet ezen gondolkodni.
Ha nem saját fejlesztés kell és a PÉNZ NEM SZÁMÍT akkor ott teljes AMAP termékcsalád, gyakorlatilag a védelem teljes skáláját lefedi. Nagy hibája, hogy drága, nem véletlenül kerül egy GTK Boxer 1 milliárd, egy CV-90 közel 2 milliárd forintba.
http://www.rheinmetall-chempro.de/index.php?fid=1951&lang=3

Ha sajátot fejlesztünk ott is be kell lőnünk az árat.
1. Ha a pénz nem számít akkor Bórkarbid csorbító, titán szuper ötvözet lassító, és Dynema repeszfogó vagy ezekhez hasonló jöhet szóba. Ez jó és szép, csak épp MILLIÁRDOKBA KERÜLNE A JÁRMŰ!

2. Ha relatív olcsón akarjuk megoldani, akkor jó alternatíva lehet az általam megálmodott páncél:
Üreges többrétegű:
5 mm kemény acél (1500-1900 HB)+ 20 mm alumínium ötvözet (7068 vagy hasonló)+50 mm alumíniumhab + 5 mm kemény acél + 20 mm alumínium ötvözet + Dynema/Spectra/Kevlár/Karbon (tetszés szerint) repeszfogó bélés. (AMAP-L)

Én a sajátra és a 2. pontot támogatnám. (vagy ahhoz hasonlót)
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
611
113
Egy kis vitaindító a témában: eléggé a passzív védelemhez tartozik a páncéltest formája. Szóval szerintem lehetne agyalni ezen, hogy hogyan tudnánk olyan formákat, szögeket kitalálni, amelyek a geometriai formából adódóan jó védelmet nyújtanának adott irányú támadás ellen (össze kéne szedni ezek közül a leggyakoribbakat), de mégis a legjobban hasznosítható belső teret eredményezik. Én alapvetően egy személyszállító verzióval kezdeném a dolgot, mert azt tekinthetjük az alapváltozatnak is, tehát tulajdonképpen elég nagyméretű belső térrel kell számolni. Itt még persze nem az egyes modulok formája kell, hanem úgy egészében az egész járművé, mivel a védelmet leginkább a külső felületeknek kell ellátni.

Ragadjatok nyugodtan papírt és ceruzát :)
 

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 893
4 396
113
Ha az ár nem számít, akkor nano-biotechnológia:

Módosított DNS szerkezetű bakériun (ált E.coli) által termelt fehérjék felhasználásával (a fehérjék állandó térszerkezettel rendelkeznek) vezető-festékanyag-kolloid részecskéket lehetne feljuttatni a páncéllemezekre, akár fóliaként. Idén egy nano-tox konferencián hallottam, hogy a vezető elektronikai cégek , mint Panasonic, LG, ... már ilyen biotech módszerekkel állítanak elő sejtméretű vezetőket. (mondjuk a legújabb nano TV tech. sem kutya).
Szóval egyszerűen, kamerák képei juttathatók egy ilyen felületre, azaz pl. a jármű jobb oldalán lévő felvételeket a bal oldal modul-páncél lemezeire vetítve "láthatatlanná" tehető a PSZH (vagy bármi más). Persze a burkolat bég nem fedheti le az egész járművet, így a predatorok technológiája még várat magára, de a vizuális felderíthetőség nagyon lecsökken, ami komoly harcászati előnyhöz juttathat egy ilyen csatalovat.

Még sok technikai kérdés nyitott számomra (én inkább a biotecnológiában vagyok jártas), pl. terepen történő egyenletlen mozgás közben miként lehet a kamerákat vízszintes helyzetben tartani az "ugráló" képhatás csökkentése végett és ...
(Privát véleményem, hogy a lánctalpas verziókra ezek könnyebben felszerelhetők és nagyobb felületet rejtenek el- köténylemezekre)

Az elképzelés nem új, a megvalósíthatósághoz pedig már megérett a technika. Úgy hallottam, az angoloknál már folynak ezirányú kísérletek.

Ez a link egy hasonló álcázási technikát mutat be. Eredete és igazságtartalma kétséges de nano-biotech módszerekkel a közeli jövőben biztosan megvalósítható lesz egy a rovarok által is alkalmazott fényelhajlásos mimikri tech. megvalósítása, amely különböző terepviszonyok eltérő tulajdonságait lesz képes felvenni. Ez nemcsak ruhaként, de pl. járművek álcázására is tökéletes lenne összpontosítási körletekben, lesállásokban stb.

http://www.hyperstealth.com/Quantum-Stealth/index.html
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Mielőtt nekiállunk a péncélzatnak / védelemnek, jó lenne tudni, hogy mi ellen akarjuk védeni. Kisebb .50 cal pct. lövedékig a réteges "hagyományos" főleg alumínium páncélzat is megfelelő védelmet nyújt, ha meg RPG-29 / RPG-30 / Javelin stb ellen is akarjuk védeni az embereinket, akkor mindenképp aktív védelemre van szükségünk. Hanem meg sem állnánk 80 tonna alatt.
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
611
113
Az alap védelem szerintem legyen STANAG 4569 Level 3 (7.62 x 51 AP 30 méterről), 4a/b aknavédelemmel (10 kg). Én ezt venném kiindulási állapotnak minden oldalról, amit tovább lehet bővíteni igény szerint, persze kiemelt oldalakat (mondjuk az elejét) védhetjük alapból jobban is.
 

oberon

Member
2013. április 18.
67
31
18
A motor elrendezést kellene előbb kitalálni a meghajtás topikban ahhoz, hogy páncéltesteket kezdjünk rajzolni. Személy szerint ha már kerekes járművet választottunk a Boxer formavilága az ( már a moduláris elrendezés miatt is ) ami akár egyfajta minta is lehet. Bár ez inkább már egy 30+ tonnás járművet eredményezne.

A másik módosulat egy ehhez hasonló konstrukció lenne. Csak minta az összehasonlítás miatt. :)
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 121
53 697
113
Én a körkörös 12.7 mm-s védelmet tekinteném alapnak, az én általam fentebb leírt páncél képes lehet erre!
Ugyanis az 0.50 BMG kaliberű lövedékek áthatoló képességét 19-40 mm acélban adják meg (lőszertípustól függően)
A 14.5 mm-s oroszra 50 mm körüli adatokat találok 100 méterről.

Az általam fölvázolt páncél adatai:
Üreges többrétegű:
5 mm kemény acél (1500-1900 HB)+ 20 mm alumínium ötvözet (7068 vagy hasonló)+50 mm alumíniumhab + 5 mm kemény acél + 20 mm alumínium ötvözet + Dynema/Spectra/Kevlár/Karbon (tetszés szerint) repeszfogó bélés. (AMAP-L)

Egy 8 méterszer 2 méterszer 2 méteres testnél ez (csak a test)
Az oldalak: 1.6 köbméter
Az alja és a teteje: 1.6 köbméter
A hátulja és az eleje: 0.4 köbméter
Vagyis összesen kb.: 3.6 köbméter páncél. (aluhabnak nem nagyon van súlya, ezért csak az 1 centi acél+4 centi aluval, vagyis 5 centivel számoltam)

Az acél súlya:
8 tonna / köbméter
A 7068 alumínium súlya:
2.85 tonna / köbméter

Számoltás:
acél: 0.72 köbméter súlya: 5.76 tonna
Alu: 2.88 köbméter súlya: 8.2 tonna
Összesen (kerekítve): 14 tonna

Szóval a páncélzat súlya kb. 14 tonna
Kerékagymotoros meghajtás súlya kb.: 3 tonna a teljes meghajtás, 2 tonna a kerekek és a felfüggesztés (másik topikban vannak adatok)

Vagyis a jármű jelenleg 19 tonna körül jár súlyban.
Viszont feltehetőleg ellenáll a 12.7 mm-s kaliberű lövedékeknek minden irányból.
Döntött frontpáncél esetén ellenállhat a 14.5 mm-s géppuska lőszernek is!
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 121
53 697
113
Ahogy nézem, lehet, hogy az általam felvázolt páncél minimális változással tudja a Level 4-et is!
http://en.wikipedia.org/wiki/STANAG_4569
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 121
53 697
113
Ezen a weboldalon lévő adatok nem tudom, hogy mennyire pontosak, de lehet, hogy segítik majd a munkánkat:
http://www.steelbeasts.com/sbwiki/index.php/Ammunition_Data
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 121
53 697
113
dudi

Te milyen páncél átütési teljesítményről tudsz a 12.7mm/0.50 BMG illetve a 14.5 mm-s kaliberekkel kapcsolatban?
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 820
113
fip7

Semmijet. M2-vel életemben talán egyszer vagy kétszer lőttem 14,5-el meg egyszer sem.Igazából ez a lőszertől függ.Annak kéne utána nézni.Az orosz terminológiában a BZ páncéltörő gyújtó a B pedig a páncéltörő de általában nincs ekkora kalibernél külön páncéltörő lőszer.A szín jelölés pedig fekete-piros/fekete.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 121
53 697
113
dudi

Azért köszi a választ :)

Én 12.7 esetén 4 centi maximumot találtam
és 14.5 esetén 5 centiméter maximumot.

De általában 2-3 centiket írnak 100 méterről. Azt meg az általam felvázolt páncélnak elvileg simán ki kell bírnia.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 820
113
Amúgy van sima páncéltörő lőszer is a KPVT-hez,szóval ezt rosszul tudtam.
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
611
113
ijasz, oberon

Nagyon jók ezek az álcázó technológiák. Egy kérdés merült csak fel bennem: légi felderítés ellen mennyire használhatóak? Ugye általában a szárazföldi járművekre a légi egységek jelentik a legnagyobb veszélyt és ma, a kézből indítható UAV-ok korában szerintem erre kéne egy hathatós megoldást találni (mind vizuális, mind E/O szempontból).