1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[Open ISV] Meghajtás, erőátvitel

Diskurzus a(z) 'Nyílt gyalogsági támogató jármű-fejlesztési projek' témában - GrGLy által indítva @ 2013. augusztus 26..

 1. joker

  joker Well-Known Member

  Internal Security Vehicle, páncélozott csapatszállító, az open rész meg az, hogy bárki <del>belepofázhat</del> besegíthet a fejlesztésbe az ötleteivel vagy technológiák / magoldások keresésével, tervezéssel, stb.
   
 2. GrGLy

  GrGLy Active Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Üdv uraim, eszközölnék némi helyreigazítást a projekttel kapcsolatban :)

  Egyrészt a rövidítés az <b>Open Infantry Support Vehicle</b> nevet takarja, tehát alapvetően egy gyalogsági támogató szerepű járműcsalád-koncepcióról van szó.

  Másrészt a projektet egy - velem együtt egyelőre - három tagú csapat viszi (<i>reklám: továbbra is jelentkezhet bárki, aki komolyan gondolja a részvételt az openisv@gmail.com címen</i>) másod-, esetenként harmadállásban, szóval elég kevés kapacitás jut egy ekkora elképzelés megvalósítására, ezért is volt ilyen nagy csend mostanában. Mindenesetre alaposan megrágtuk az eddigieket és arra jutottunk, hogy kvázi a 0-ról kezdjük a projektet első lépésben egy alapdoksi lefektetésével, ami remélhetőleg sok csapongásnak az elejét veszi, de erről bővebben az Open ISV-s Beszélgetőben olvashattok nemsokára.

  Természetesen ami eddig összegyűlt a fórumban, az nem veszik kárba, mivel jó információalapként szolgálhat, illetve a fórumközösség lehetőség szerint aktívan be is lesz vonva a kidolgozásba, tanakodásba.
   
 3. joker

  joker Well-Known Member

  Az amerikai hadsereg egy hibrid meghajtású motorbiciklit építtet a jövöben. Nem tudom, hogy pont olyan meghajtásra gondoltak-e, mint az itteni D/E, ahoz túl szűkszavú a cikk, de valami hasonló lehet (vagy egyszerű hibrid).
  http://www.theverge.com/2014/4/15/5618114/us-military-is-building-a-stealth-dirt-bike
   
 4. Pocok75

  Pocok75 Well-Known Member

  joker! A Csájnízok már elektromos meghajtással járőröznek a határon! :D :D
  [​IMG]
  [​IMG]
   
 5. joker

  joker Well-Known Member

  Amíg nincs sár vagy terep, sima az út, és főleg ott van az oldalán az a pedál, addig biztosan megy :)
   
 6. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Szerintem ez valamilyen nagyméretű laktanya, gyakorlótérrel és annak a kerületét védik. Ha aszfaltozott út van végig akkor bőven elég ez is.
   
 7. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Egyébként az ISV-hez visszatérve 3 meghajtás típus jött szóba:

  1.
  Dízel: Ez egyértelmű szerintem, sok magyarázatot nem igényel. 100%-osan megvalósítható meghajtási forma.
  Előnye: Kiforrott meghajtási forma, több fajta üzemanyaggal is elmegy.
  Hátránya: Sok mozgó alkatrész, magas fogyasztás, nagy zaj és hőkibocsátás.

  2.
  D/E: Ez egy jó kompromisszumnak tűnik, sok előnyt nyújt a referenciának tekinthető Dízel meghajtáshoz képest. Nagy valószínűség szerint megvalósítható (létezik ilyen meghajtás már)
  Előnye: Kevesebb mozgó alkatrész, kisebb zaj és hőkibocsátás, akár 30%-al alacsonyabb fogyasztás.
  Hátránya: Nagy helyigény, harcjárművek esetén még gyerekcipőben járó technika, bonyolult vezérlés.

  3.
  Üzemanyag cella: Itt elsősorban az Etanol/Metanol cellákat néztük meg, de erről elég kevés infónk van, viszont ígéretesnek tűnik. (Megvalósíthatóságára kicsi az esély)
  Előnye: Nagyon hatékony energia felhasználás( akár 45-60% hatékonyság), kompakt építés, minimális hő és hangkibocsátás, alig van mozgó alkatrész.
  Hátránya: Csak egy fajta üzemanyaggal működhet, drága, 0 tapasztalat van vele.

  Alapvetően ezt a 3 módot vizsgáltuk meg, ebből mi a D/E-t tartottuk a legjobb kompromisszumnak, mint hatékony, megvalósítható meghajtási rendszert.

  Ezen kívül az elején alapból elvetettük az "energia tározós" konstrukciókat, mert a mai akkumulátor technika energiatároló képessége nagyon alacsony.
  Viszont itt is történtek azóta változások:
  http://totalcar.hu/magazin/technika/2014/03/13/quant_s-sportlimousine_nanoflowcell/

  Egyelőre így állunk a meghajtással.
   
 8. dudi

  dudi Well-Known Member

  Mind1 mi lesz csak V6-os 1,6 literes turbós idióta energia visszanyerős motor ne legyen!!!
   
 9. GrGLy

  GrGLy Active Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  *...és GrGLy visszateszi a V6-os, 1,6-literes benzintermelő, 500 LE-s motor kidolgozott terveit a fiók mélyére, majd embriópózba görnyedve csendben elkezd sírni a sarokban*
   
 10. pela3

  pela3 Well-Known Member

  Szerintem akkor az erőátvitel történjen sebességváltóval,tengelyekkel... :D


  Amúgy ezen a téren buta vagyok, de létezik már elektronikus vezérlés hozzá?(nem a gázadás..stb)
   
 11. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Még mindíg kerekeknél tartunk? Asszem elvesztettem a fonalat.
   
 12. zotyek78

  zotyek78 Well-Known Member

  <i>"*...és GrGLy visszateszi a V6-os, 1,6-literes benzintermelő, 500 LE-s motor kidolgozott terveit a fiók mélyére, majd embriópózba görnyedve csendben elkezd sírni a sarokban*"</i>
  Ez kezd jobb lenni, mint egy brazíl szappanopera. :p
   
 13. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Mackensen

  "Még mindíg kerekeknél tartunk? Asszem elvesztettem a fonalat."

  A jármű alapkoncepciója meghatározza a meghajtást. Végül arra jutottunk, hogy egy kb. 20 tonna alatti könnyű járművet alkossunk, ahhoz jó a kerék. (Bár még az elvárásokon csiszolunk)

  Nekem volt egy olyan ötletem (amit vázlatba is öntöttem), hogy egy járművel fedjük le az APC/IFV/MBT kategóriát. Ehhez lánctalp lett volna, és moduláris részegységek. Szerintem megvalósítható lett volna, elfogadható kompromisszumokkal. Viszont ezt túl nagy falatnak találtuk elsőre. (IFV lett volna a kiindulási alap)
  Ezért inkább egy könnyű jármű mellet döntöttünk.
   
 14. Luthero

  Luthero Well-Known Member

  A toyotánál kitaláltak valamit.
  http://automotor.hu/hirek/robbanomotor-generator-a-toyotatol-551598

  https://www.youtube.com/watch?v=QUbBqSu9Hdc
   
 15. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Ez nem tűnik rossz cucnak, kíváncsi vagyok, hogy milyen hatásfokkal dolgozik.
   
 16. joker

  joker Well-Known Member

  Ezt most konkrétan villamosenergia termelésre akarják használni vagy járművekbe? Mert egy ekkora generátor azért elég sokat le tud venni a motor erejéből. Hosszú távon kiváncsi vagyok, hogy a mágnesek mennyire bírják a gyűrődést és főleg a hőt, de mindenképp érdekes elképzelés.
   
 17. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Egy érdekes cikk:
  http://sg.hu/cikkek/34716/a-jovo-harcjarmuve-lanctalp-vagy-kerek
   
 18. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Azért kicsit vicces így 10 év távlatából, hogy az (azóta már törölt) FCS célkitűzésében szereplő könnyű, 16 tonnás, légi szállítható, járműcsaládjából mostanra a GCV égisze alatt 60-80 tonnás monstrumok lettek. :D

  http://en.wikipedia.org/wiki/Future_Combat_Systems_manned_ground_vehicles

  http://en.wikipedia.org/wiki/GCV_Infantry_Fighting_Vehicle
   
 19. fip7

  fip7 Well-Known Member

  wolfram

  Ennyit változik a világ.
  Az az érdekes, hogy az Open ISV kapcsán is sok mindenen gondolkodtam, és 1 év alatt még az én véleményem is nagyot fordult sok témában. A meghajtásban is. Ugyanis folyamatosan új infókat kap az ember, ennek megfelelően alakítja a világképét. Ezért van az, hogy a jó megoldás, csak egy adott pillanatban létezik, ott és akkor. Gyakran így válnak elavulttá épp fejlesztés alatt álló eszközök.
   
 20. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Rájöttek az amcsik is, hogy nagyon fontos a csapatszállító járműveik védelme. Ami meg súlynövekedéssel jár. Igaz komoly véráldozatok árán, de tanultak az iraki, afgán, stb. tapasztalatokból, meg a hazai közvélemény sem szereti a halott amerikai katonákat. Persze itt is kompromisszumok sorát kell kötni a mozgékonyság vs. védelem tekintetében, meg ugye a mozgékonyság is egyfajta védelem. Én is ezért erőltettem a magyar haderőfejlesztés topikban a komolyan védetté tehető APC/IFV-t. Szerintem az a legfontosabb, amit megtehet egy állam a katonáiért, hogy ha már harcba küldi őket, akkor a lehető legjobb felszerelést és ezen belül védelmet biztosítja. Mert szeretném azt hinni, hogy elmúltak már azok idők, ahol a katona csak egyszerű (behülyített) fogyóeszköz.

  Persze, ez természetes. Ezért is érdemes figyelemmel kísérni mások meglévő eszközeit és fejlesztéseit, kielemezni, aztán a jó ötleteket, megoldásokat, ha tényleg működőképesek, akkor "gátlástalanul átvenni" és azokból, meg, ha van olyan, amire ők nem gondoltak, vagy találsz rá optimálisabb megoldást, akkor azokból összelegózni. :)
   

Ezen oldal megosztása