1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Orosz levegő-levegő rakéták

Diskurzus a(z) 'Fegyverzet és szenzorok' témában - boki által indítva @ 2013. december 9..

 1. boki

  boki Well-Known Member

 2. boki

  boki Well-Known Member

  Kis segítség...
  A képen(perszpektivikus levegő-levegő rakéták) legfelül lévő rakéta (kicsinyített R-77) szériás gyártása látható a képen
   
  fishbed and hurci10 like this.
 3. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Mit lehet tudni erről a kicsinyített R-77-ről?
   
 4. weasel007

  weasel007 Well-Known Member

  Például azt, hogy kicsinyített :p
   
  misinator and gacsat like this.
 5. papajoe

  papajoe Well-Known Member  Ez egy légiharc rakéta,vagy földi célokra van?
   
 6. dudi

  dudi Well-Known Member

  Légi célok ellen van látótávolságon túli harcar(BVR).
   
 7. boki

  boki Well-Known Member

  A topik neve megadja a választ.;)
   
 8. boki

  boki Well-Known Member

  Jelenleg semmi,ha lesz megírom...
   
  fip7 likes this.
 9. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  Bakker, és ez a kicsinyített verzió?!
  Kicsit elnéztem a méreteket,a repcsik szárnya alatt nézve,max fele ekkorának láttam.
  Ez 1 tankot is szétkapna,ha telibeveri,a repülőnek reszeltek,ha ezzel hátbavágják.
  Még ha el sem működik,akkor is keresztül megy a gépen ilyen tömeggel.
  Na,le vagyok nyűgözve.
  :)
   
 10. fonak9

  fonak9 Well-Known Member

  Hatótávolsága nem kisebb, mint az eredetinek?
   
 11. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Dehogy kapna szét, túl puha ahhoz a rakéta. Max. az érzékelőket bontaná le, de még az oldalpáncél is rögöve vennél le. A rakéta az egy héjszerkezet, semmi több. Még egy MiG-15 is elvitt haza egy vezérsíkba ékelődött rakétát. Akkor szerinted egy tank páncélját mennyire nyűgözi le egy AAM?

  Hogy hova szánják ezeket a kis rakétákat homályos, amikor már az eredeti R-77 problémája is az, hogy az AIM-120B HMZ is jobb volt nála, nemhogy a C-7 vagy a Meteor.
   
 12. emel

  emel Well-Known Member

  Biztos hogy kisebb, de mit érne egy nagyobb hatótávú rakéta, ha egy stealth-gépet jó ha az indító GÉP fedélzeti radarja is csak max 15-20km-ről tudna befogni. Annál messzebbről úgyse indíthatná a saját rakétáját ... szóval jön a stealth-korszak, és vele újra a közeli légiharc.
   
  zsolti likes this.
 13. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ok, csak ennek semmi értelme. Mert közepes magasságon ennek az izének a HMZ olyan röhejesen kicsi, hogy erre sem jó. A nagyobb R-77-et 20 km-en indítva 4-5 km magasan bőven NEZ-en kívül lehet lenni, az ellenfél gyors és fordul és magasságot is változtat. Mindez úgy, hogy az L/D arányt jól hazavágja a rakéta rövidsége és az átmérője továbbra is nagy...

  A Peregrine rakéta nem csak rövidebb, de sokkal kisebb átmérője van. Okkal.

  Az egésze nem értem, hogy ezzel mi a búbánatot akarnak.
   
 14. hurci10

  hurci10 Well-Known Member


  Tudni én sem tudom, Vova bácsi MÉG nem írta meg, csak tippelek:
  - ez a bigyó befér a Szu-57-es kisebb belső fegyverterébe is, és több fér be belőle, mint az alap R-77-esből. (Talán csak nem ez a beharangozott R-77M?)
  - olcsó kifejleszteni, mert minden alkotóeleme kész, csak át kell emelni az R-77-esből. Egy rövidebb (esetleg, ha bilibe lóg a kezem, akkor kettős üzemmódú) rakéta hajtómű, és máris kész az új orosz "csoda".
  - attól, hogy rövid és nagy az átmérője, még alaposan el tudja rontani egy RC-135, vagy egy B-52 napját. Nem minden légicél surranó, izé csökkentett észlelhetőségű, és nem mind száguldozik.
  Nem állítom, hogy Szergej feltalálta a spanyolviaszt, de azt sem hinném, hogy teljesen hülye. Biztos nem ok nélkül kezdte összelegózni ezt a cuccot. Szóval nem ítélkeznék, inkább várok és figyelek.

  bokinak: kiválóak a forrásaid, mindig meg tudsz lepni valami újdonsággal!
   
  fishbed, misinator, Python and 3 others like this.
 15. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Egy alkalmazás jutott még eszembe. CM vadászatra. Oda nem feltétlen kell nagy HMZ. Ha egy csapatban halad sok CM, akkor nagy magasságban szupercirkálva tud rohangálni a Szu-57 úgy, hogy belső térben akkor akár elvisz 16 db-ot is.
  De más tényleg nem jut eszembe, mert egymás melletti elhelyezésben nem nyújt semmi előnyt.

  Az RC és B-52 ellen pont a szupernagy HMZ kéne és azt sem érne szart sem. Vész esetén lemennek 12 km-ről vészsüllyedéssel SL-re és a támadó rakéta HMZ-je minimum feleződik.
   
  arbalest and fip7 like this.
 16. hurci10

  hurci10 Well-Known Member

  HA észreveszi a közeledő Szu-57-est, ami surranó, és HA észleli a rakétaindítást, akkor sem hiszem, hogy előbb leér földközelbe, mint ez a kis apróság a hátsójába. Nem indítják ezt olyan messziről. Szóval az nem vészsüllyedés lenne, hanem az lyuknak ütése az édes anyaföldbe. De még, ha megússza is az RC, a missziót már fújhatja! Már Pokriskin is megmondta, hogy a légvédelem nem csak a támadó gép lelövésével érheti el a célját. Elég ha a támadónak meg kell szakítania a feladatát.
   
  fishbed likes this.
 17. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Egy B-52-es az ellenfél 400 km-es távolságába sem szabadna, hogy kerüljön. Bármilyen helyen, ahol vadász ellenállással kell számolni és légvédelemmel nem megy közelebb. Így nézd ezt. A Szu-57 sem all aspest stealth, tehát ha elkezd egy B-52 felé menne "annak hátsójába", akkor már régen vadászik rá a HAVCAP és ott kb két E-3 lenne 200-300 km-re egymástól. Mindkettő ellen nem megy az RCS csökkentést... Ha egyik felé repülne, akkor a másik látja.

  A stealthnek is megvan a maga korlátja.

  A B-52 JASSM és egyéb több száz km-es HMZ-jű fegyverével nem repül vadászgép közelébe. Ez nem 1972 és Hanoi... Az rég volt. Nagyon.
   
 18. hurci10

  hurci10 Well-Known Member

  Korrekt!
   
 19. angelsoul

  angelsoul Well-Known Member

  Nem azt kell nézni, hogy nagyobb hatótávolságú, hanem hogy (az általad említett stealth-stealth esetet szemlélve) a célt elérve működhet a hajtóműve (bekapcsolja újra vagy addig megy - mindegy). Ha pedig a célt elérve megy a raksimotor, annak reszeltek, ha valami aktív cucc nem szedi le...

  És ebben van a lényeg - aktív védelem. Ránézésre ez az USAF SACM raksijának a megfelelője. Elvileg ez lesz mindenen, pl. a B-21 aktív védelmének része. Leszed mindent, AA és SAM raksit, vadászgépet, CM-et vagy drónt.

  Az oroszok valszeg ugyanezért csinálták, a Szu-57 esetében már van értelme egy ilyen eszköznek. A jövő lényegében ez. Amolyan AEGIS/SM-2 a levegőben, kisebb méretben (pl. a DAS számára tökéletes).
   
 20. boki

  boki Well-Known Member

  Szerintem ez lesz az RVV-MD. (tipp)
   

Ezen oldal megosztása